A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019,03,25

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Arra kéri a magyar embereket Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha szeretik a hazájukat, ha ki akarnak állni a hazájuk érdeke mellett, vegyenek részt a május 26-i európai parlamenti (EP) választáson. „Mutassuk meg Brüsszelnek, álljunk ki Magyarország mellett” – fogalmazott a kormányfő. „Meg kell mutatni a brüsszelieknek, hogy Magyarországon az történik, amit a magyar emberek akarnak, és nem Brüsszelben fogják mindenfajta, éppen balra húzó és tolódó pártok meg Soros György-féle „ilyen civil szervezetek” irodáiban eldönteni, mi történik Magyarországon és Európában” – jelentette ki Orbán Viktor.

 

Több volt vezető is felszólalt a Mathias Corvinus Collegium migrációról szóló háromnapos tanácskozásán. Vaclav Klaus, volt cseh államfő korunk legnagyobb kihívásának nevezte a tömeges migrációt. Alexander Downer volt ausztrál miniszterelnök úgy fogalmazott: a bevándorlók hozzátehetnek a társadalomhoz, de az adott államnak kell eldöntenie, hányan jöhetnek, és kikre van szükség. Nicolas Sarkozy volt francia elnök az európai egységről és a kompromisszumok fontosságáról beszélt.

 

A miniszterelnök szerint Magyarország vezető szerepet tölt be a migráció elleni küzdelemben. Orbán Viktor a budapesti migrációs konferencián kiemelte: ha az európai politika nem veszi sürgősen napirendre a tömeges migrációt, akkor megállíthatatlan folyamatok indulnak el. A kormányfő szólt arról is, hogy a határvédelem ügyét el kell venni az Európai Bizottságtól, és létre kell hozni a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsát.

 

Jóváhagyta a szocialisták és a Párbeszéd közös európai parlamenti választási listáját az MSZP választmánya. A negyedik helyen a Párbeszéd első képviselőjelöltje, Jávor Benedek szerepel. Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, EP-listavezető bejelentette azt is, hogy mivel az Európai Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt, hanem Magyarországot is vizsgálja, ezért az MSZP-Párbeszéd is létrehoz egy bölcsek tanácsát, amely találkozót kezdeményez a néppárti testülettel.

 

Kovács László korábbi külügyminiszter, uniós biztos, az MSZP volt elnöke szerint a mostani Fidesz már nem az a párt, amely annak idején csatlakozott az Európai Néppárthoz (EPP), és a szocialista politikusnak az az érzése, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke ki akarja kényszeríteni pártja kizárását az EPP-ből. Kovács László elmondta: szerinte egyáltalán nem meglepő, ami történt a Fidesz és az EPP viszonyában, hosszú ideje látszódtak bizonyos erre utaló jelek. Nem hiszem, hogy napirendre tűznék a mostani Fidesz néppártba történő felvételét – jegyezte meg. Európai biztosi tapasztalataira hivatkozva kijelentette: ha a mai Magyarország jelentkezne az Európai Unióba (EU) csatlakozásra, „nevetnének egyet rajta” a demokrácia, a szabadságjogok és jogállamiság teljesítményét tekintve, hiszen ezek alapvető feltételek az unióhoz való csatlakozásnak.

 

Nem tudok elképzelni jobb „befektetést” a költségvetési pénzeknek, mint az egyházi intézményekbe történő invesztíció – jelentette ki Semjén Zsolt.  A miniszterelnök-helyettes a felújított tisztabereki görögkatolikus templom felszentelése alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta, az egyházi fenntartásban lévő iskolák és szociális intézmények minőségi feladatot látnak el, egy olyan pluszt adnak az oktatáshoz, a szociális ellátáshoz, illetve a kultúrához, amit más nem tud adni. Az egyház a szoros értelemben vett hitéleti feladatának ellátása során „mindannyiunk lelkét emeli fel és mindannyiunkat jobb emberré tesz”, az állam célja pedig az, hogy az emberek olyan minőségi életet tudjanak élni, ami az országnak is a javára válik – fogalmazott Semjén Zsolt, megerősítve, ezért az állam és az egyház együttműködése a járható út.

 

Külföld:

 

Londonban a szervezők becslése szerint több mint félmillió tüntető követelte újabb népszavazás kiírását a brit uniós tagságról. Eddig már 4 millió 300 ezren írták alá azt a hivatalos petíciót, amely a Brexithez vezető folyamat leállítását követeli a brit kormánytól, és azt, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unió tagja.

 

A brit pénzügyminiszter szerint katasztrófával érne fel, ha a brit EU-tagság a kilépés (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás nélkül szűnne meg. Egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a kormányzó Konzervatív Párton és a kabineten belül is többen Theresa May miniszterelnök rövid időn belüli lemondásához kötnék az EU-val novemberben elért, a londoni alsóházban eddig kétszer is elutasított Brexit-megállapodás elfogadását, a Downing Street azonban vasárnap cáfolta a készülő „puccsról” szóló sajtóbeszámolókat. Philip Hammond pénzügyminiszter a Sky News brit hírtelevízió politikai magazinműsorában kijelentette: a megállapodás nélküli Brexit már rövid távon katasztrofális töréseket okozna a brit gazdaságban, hosszú távon pedig szegényebbé tenné Nagy-Britanniát európai uniós szomszédainál.

 

Továbbra is túl sok menedékkérő érkezik Németországba, egyes civil szervezetek pedig jogállamban elfogadhatatlan módon akadályozzák a védelemre nem szoruló kérelmezők kitoloncolását – mondta a német szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) vezetője. Hans-Eckhard Sommer kiemelte, hogy havonta tízezernél is több menedékjogi kérelmet nyújtanak be, ami „túl magas szám”. Tavaly mintegy 162 ezer kérelem érkezett a hatósághoz, ami azt jelenti, hogy egy nagyváros lakosságának megfelelő méretű tömeg érkezett menedékkérőként az országba, de csupán 35 százalékuk kap menedékjogot. Ez az arány jól mutatja, hogy a menedékkérők közül sokan menekülésre kényszerítő ok nélkül érkeznek Németországba – húzta alá a BAMF elnöke.

 

Érvénytelennek tekinti az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökéről tartott szavazást Soós Sándor, az egy szavazattal alulmaradt jelölt. A kolozsvári politikus álláspontját a Krónika napilap közölte internetes oldalán. Soós Sándor – aki szombatig a párt alelnöki tisztségét töltötte be – kijelentette: azért tartja érvénytelennek a szavazást, mert ellenfele nem kapta meg a leadott szavazatok egyszerű többségét. Három szavazat ugyanis érvénytelen volt. „Jelen volt és szavazott 170 küldött, ennek megfelelően az egyszerű többség 86 szavazatot jelent. Csomortányi István 84 szavazatot kapott, én 83-at. Igaz, hogy egy szavazattal megelőzött, de nem kapott elég voksot. Akkor lett volna érvényes a választás, ha megerősítő szavazást kérnek, ahol megkapja a jelen lévő küldöttek szavazatainak többségét” – jelentette ki a politikus.

 

A Müller-bizottság „nem talált elég bizonyítékot”, hogy Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást. A Robert Müller vezette különleges bizottság „nem talált elégséges bizonyítékot” arra, hogy Donald Trump amerikai elnök akadályozta volna az igazságszolgáltatást – közölte a szövetségi törvényhozásnak küldött tájékoztató levelében William Barr igazságügyi miniszter.

 

Prajuth Csan-Ocsának, a katonai kormányzat vezetőjének pártja áll az első helyen a parlamenti választáson Thaiföldön a szavazatok 93 százalékos összeszámlálása alapján. A thaiföldi választási bizottság közlése szerint a katonaság által támogatott Faland Pracsarat párt 7,59 millió voksot kapott, második helyen a Pheu Thai állt 7,12 millió szavazattal. A Reuters hírügynökség jelentése szerint a szavazatszám azonban nem tükrözi a választókerületekben leadott voksok arányát, így a Pheu Thai akár a képviselői mandátumok nagyobb részét is elnyerheti, mivel a délkelet-ázsiai ország északi részén jelentős népszerűségnek örvend. A Pheu Thai a 2006-os puccsot követően külföldre menekült Thakszin Sinavatra volt thaiföldi miniszterelnökhöz kötődik.

 

Tagadta a román elnöki hivatal, hogy Románia eldöntötte volna izraeli nagykövetsége Jeruzsálembe költöztetését. Viorica Dancila román miniszterelnök az Amerikai Izrael Közpolitikai Bizottság (AIPAC) vendégeként Washingtonban jelentette be, hogy Románia áthelyezi izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe.”Dancila miniszterelnök igyekezett úgy beállítani, mintha ez a döntés csak a kormányon múlna, és ezért olyasmit jelentett be, amiről nem született döntés” – idézte Klaus Iohannis államfőt az elnöki hivatal közleménye. A dokumentum szerint a végső döntést a témáról készülő elemzés véglegesítését követően, a külpolitikában illetékes valamennyi intézmény jóváhagyásával – alkotmányos hatáskörének megfelelően – a román államfő fogja meghozni.

 

Az izraeli hadsereg légicsapásokat intézett a Gázai övezetet irányító terrorszervezet, a Hamász két megfigyelőállása ellen, miután palesztinok robbanószerkezetekkel támadták Izrael déli részét. 2018 márciusa óta az Izrael, Egyiptom és a Földközi-tenger közé ékelődött, elszegényedett Gázai övezetben hetente tartanak gyakran erőszakba torkoló tüntetéseket a határ mentén. A gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy újabb tüntető vesztette életét az izraeli erőkkel zajlott összeütközésben. Pénteken két palesztint lőttek agyon az izraeli katonák. Iszmáil Haníje, a Gázai övezetet irányító Hamász terrorszervezet vezetője hatalmas megmozdulást szervez március 30-ra, az izraeli blokád ellen és a „palesztinok hazatérésének jogáért” kezdődött tüntetések egyéves évfordulójára. Izrael és a Hamász három háborút vívott egymással 2008 óta.

 

Donald Trump amerikai elnök hétfőn jelenti be hivatalosan a Golán-fennsík feletti izraeli fennhatóság amerikai elismerését – közölte Jiszráel Kac izraeli külügyminiszter a Twitter közösségi hálón. A következő napokban beszédet mondanak Washingtonban, az Egyesült Államok legbefolyásosabb Izrael-barát lobbiszervezetének, az Amerikai-Izraeli Közpolitikai Bizottságnak (AIPAC) a szokásos éves konferenciáján a legfontosabb izraeli politikusok, köztük Jiszráel Kac külügyminiszter is.

 

Kilencvenkét éves korában egy Tel Aviv-i kórházban meghalt Rafi Eitan volt izraeli miniszter. Ő irányította azt a csaknem 60 évvel ezelőtti Moszad-akciót, aminek keretében Argentínában elfogták Adolf Eichmann náci háborús bűnöst. Eitan fontos szerepet játszott már az izraeli titkosszolgálatok korai éveiben is, majd 1960-ban ő vezette azt a Moszad-akciót, amelynek sikerült elfognia az Argentínában élő náci háborús bűnöst, Adolf Eichmannt. A zsidó deportálások egyik fő szervezőjét Izraelbe vitték, ahol bíróság elé állították, elítélték és felakasztották. 2006-ban Eitant parlamenti képviselővé választották, ebben az időszakban nyugdíjügyi miniszter is volt.

 

Gazdaság:

 

Már százezren aláírták a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) által az uniós agrárforrások szintjének megőrzéséért indított petíciót – jelentette be az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára.   Farkas Sándor azt mondta, az Európai Bizottság (EB) 2020 után számottevően, 15-20 százalékkal csökkentené az agár- és vidékfejlesztési támogatásokat. Ez jelentősen rontaná a magyar mezőgazdaság fejlődési lehetőségeit, az élelmiszer-előállítás biztonságát és az ágazat munkaerőmegtartó-képességét – mutatott rá. Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, hogy az agráriumtól elvont forrásokat az EB migrációs politikára fordítaná.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt kezdetben változóan felhős lesz az ég, és záporok is lehetnek, majd észak felől elkezd csökkenni a felhőzet. Délután észak felől átmenetileg tovább csökken a felhőzet, legfeljebb egy-egy futó zápor alakulhat ki. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 4, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 10, 15 fok között alakul. Késő este 5, 10 fok lesz. Hétfőn hidegfronti hatás várható. Többen fejfájást, izomgörcsöket, illetve idegi feszültséget is tapasztalhatnak. Fokozódik az infarktus és a szívpanaszok esélye. A szabadban a mért értékekhez képest csökken a hőérzet, szél rontja a komfortérzetet. A napos időszakok javítják a hangulatot, de a felhős részeken lehangoltabbak lehetünk és csökken a munkavégző-képesség. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.