Egy olyan Néppártban, amelyik lefekszik a szocialistáknak, a liberálisoknak, a Fidesz-KDNP nem szeretne bennmaradni

Egy olyan Néppártban, amelyik lefekszik a szocialistáknak, a liberálisoknak, a Fidesz-KDNP nem szeretne bennmaradni

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője az Európai Néppárt döntéséről, a Fidesz felfüggesztéséről, az EP választások jelentőségéről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba került a KDNP elképzelése is a Néppárt jövőjéről.

 

Az egyik napilap szerint a Fidesz körön kívül került az európai politikában. A politikus szerint ezekkel a cikkekkel csupán a valóságot szeretnék megmásítani ezek a lapok, véleménye szerint az történt, hogy a bevándorláspárti balliberális erők szerették volna kizáratni a Fideszt az Európai Néppártból (EPP), a saját pártcsaládjából, ám ez nem sikerült. Ugyanakkor az tény – tette hozzá a kormányszóvivő, hogy a Néppártban is jelen vannak azok a liberális, bevándorláspárti erők, amelyek egyébként többségben vannak az Európai Parlamentben. Jelenleg egy vita zajlik a bevándorláspártiak és az azt ellenzők között, ennek a vitának a tárgya pedig Európa jövője, és az is igaz, ez a vita beszivárgott az Európai Néppártba is.

A vita során a miniszterelnök elmondta, a Fidesz az európai keresztény értékek védelméből, a bevándorlás megállításából nem kíván engedni. Hollik István hozzáfűzte, majd ki fog derülni, hogy egyáltalán van-e helye a Fidesznek az EPP-ben, mert nem csak az a kérdés, hogy a Néppárt vezetői mit gondolnak, hanem az is, hogy a Fidesz és a KDNP vezetői szerint van-e helye a két kormánypártnak ebben a pártcsaládban.

Egy másik hír szerint Manfred Weber az EPP világos üzenetéről beszélt, ám az ő szavai nincsenek teljesen szinkronban azzal, amit Orbán Viktor mondott el. A kormányszóvivő szerint előfordulhat, hogy a szövegértéssel problémái vannak egyeseknek, de a tény az akkor is tény marad. A Néppártban egy olyan megállapodás született, amennyiben létrejön az úgynevezett bölcse tanácsa, amelyben három tapasztalt kereszténydemokrata politikus vesz részt, akkor a Fidesz önmaga függeszti fel a saját tagságát, így nem gyakorolja a tagsággal járó jogait, amíg a bölcsek vizsgálódnak Magyarországon. Véleménye szerint ezt nem lehet félreérteni, ezt szavazta meg a Néppárt.

Egy másik napilap híre szerint csupán pár percen múlt a Fidesz saját akaratából történő kilépése az EPP-ből. Ennek kapcsán is azt jegyezte meg Hollik István, a Fideszt az a vita, amelyik valójában feszíti a Néppártot, az igenis érdekli, de ez a vita nem a Fideszről szól, hanem azokról az értékekről, amelyeket ez a párt vall, ezek pedig az európai keresztény, kereszténydemokrata értékek. Jelenleg van két erő, amelyik egymásnak feszül, a kérdés az, melyiket választják majd e kettő közül az európai emberek. Ebből a szempontból egy nagyon jó döntés született most a Néppártban, hiszen a bölcsek majd május 26-a után készítik el a jelentésüket,  választhatják a hagyományos keresztény értékrendet, a nemzetek Eutr5ópájával, a családok védelmével, de választhatják a liberális erőket, a birodalmi Európával, a variálható családmodellel, a határok kinyitásával, a bevándorlók beengedésével. Ám erről mégsem az Európai Néppártnak kell döntenie egy tanácsteremben, hanem az európai embereknek – mondta el a politikus, ők döntik el május 26-a után, hogy melyik jövőképet választják.

A jelenlegi előrejelzésekből látszik, ezt a miniszterelnök többször is nyilvánvalóvá tette, a Fidesz addig tud az EPP-ben maradni, függetlenül a bölcsek tanácsának a jelentésétől, ameddig a Néppárt azokat az értékeket, amelyeket a Fidesz képvisel, nem árulja el teljesen. Ha a választások után elkezdődik egy nagykoalíciós alkudozás, akkor a kormánypártoknak nincs helye egy olyan Európai Néppártban, amelyik feladja az elveit egy bizottsági elnöki pozícióért. Egy olyan Néppártban, amelyik lefekszik a szocialistáknak, a liberálisoknak, a Fidesz-KDNP nem szeretne bennmaradni. Igaz, hogy van a Néppárton kívül is élet, de – tette hozzá Hollik István, nagyon sokan vannak, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint a Fidesz-KDNP.

A kormányszóvivő szerint pont az a Néppárt egyik fontos ismérve, ezért hívták életre, hogy keresztény értékeket vall, kereszténydemokrata politizálást folytat. Az a baj, hogy az elmúlt években annyi sok kis alkut kellett az EPP-nek megkötnie a szocialistákkal, a liberálisokkal, így a Néppárt folyamatosan ennek a két politikai erőnek kívánt megfelelni, így elveszítette a karakterét. Manapság nem nagyon lehet különbséget tenni az Európai Néppárt és a szocialisták, a liberálisok között. Nagy hit kell hozzá, de a Fidesz-KDNP még hisz abban, hogy azt a Néppártot még vissza lehet vezetni a kereszténydemokrata politikához. Amíg ezt így látják a magyar pártok, addig maradnak a pártcsaládban.

A politikus elmondta azt is, a mostani néppárti eljárásban a KDNP-ről nincsen szó, de mindaz, amit elmondott korábban, az igaz a kisebbik kormánypártra, azaz mindent igyekeznek megtenni annak érdekében, hogy az EPP visszatérjen a kereszténydemokrata értékekhez, a KDNP is addig marad, amíg ennek bármi esélyét látják.

Magyarországon a családvédelmi programnak is köszönhetően a kereszténydemokrata politikának van értelme, ezért is tagja a KDNP a jelenlegi kormánynak, mert teljes mértékben egyetértenek a jelenlegi intézkedésekkel. A kormány és a KDNP is azt gondolja, Magyarországon nem a bevándorlók befogadására, hanem a magyar családok támogatására van szükség, a mai vezetésnek kell segíteni abban, hogy a magyar fiatalok szeretnének családot, gyermeket, de kevesebbet vállalnak, mint amennyit szeretnének, ennek a feloldására születtek meg a mostani intézkedések is.

A magyar kormány döntése értelmében Magyarország kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben, amit nehezményezett a Palesztin Nemzeti Hatóság. A kormányszóvivő szerint ezen a döntésén a kormány nem fog változtatni.

Mellékletek terület