Egy közösségi, vallási és sportesemény lesz a Maccabi Európa Játékok

Egy közösségi, vallási és sportesemény lesz a Maccabi Európa Játékok

György Bence, a Maccabi Európa Játékok sajtófőnöke a verseny előkészületeiről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A sajtófőnök beszámolt arról, hogy a játékok előkészítése jól halad, a létesítmények rendben vannak, a következő feladat pedig a jelentkezések véglegesítése lesz. Április közepén derül ki véglegesen, hogy hány versenyző érkezik, hány országból, ennek lezárulta után lehet megtudni, hogy hány sportágban lehet hivatalosan meghirdetni a Maccabi Európa Játékokat.

A szervezés során önkénteseket is toboroznak, egyrészt meghirdették a zsidó iskolások között az eseményt, de már mellette vannak olyanok is, akik más sportversenyeken önkénteskedtek már, így rendelkeznek tapasztalatokkal, ők már jelezték, hogy szívesen közreműködnének a sikeres Maccabi Játékokért.

A játékok legfontosabb eseménye a megnyitó ceremónia, György Bence elárulta, a forgatókönyv, a látványtervek elkészültek már.

Külön figyelnek a szervezők a biztonsági kérdésekre, a sajtófőnök véleménye szerint akkor működik jól ez a terület, ha nem látszik. Azt lehet tudni, hogy az ezzel foglalkozó szervek dolgoznak, történtek már megbeszélések, egyeztetések, mindenki nyugodt lehet, a játékok biztonsága garantált.

A sajtófőnök szerint az biztos, hogy a különböző versenyeket nem fogják a televíziók közvetíteni, a szervezők természetesen online tudósítanak minden eseményről, az érdeklődők ott követhetik nyomon a Maccabi Európa Játékok versenyeit. A nagyobb médiumok biztosan készítenek összefoglalókat, de az egyértelmű, hogy elsősorban, mint vallási, közösségi eseményként tekintenek a játékokra.

Azt emelte ki György Bence, hogy a Maccabi Európa Játékok egy zsidó rendezvény, zsidó sportolókkal, akiknek a szervezők egy közös Szombatfogadást terveznek a Dohány utcai zsinagógában, a kidust utána mindenki a saját szálláshelyén tartja majd meg. Természetesen szombaton semmilyen verseny nem lesz.

Komoly szervezési munkát igényel a játékokon résztvevők ellátása, hiszen nem csak a kóser ételekről kell gondoskodni, de figyelni kell a vegánokra, a különböző érzékenységekre egyaránt.

Arról is beszélt a sajtófőnök, hogy a Maccabi Európa Játékok arra is jó lehet, hogy több ismert sportoló is felvállalja a saját zsidóságát a nyilvánosság előtt. Ők nem szégyellik a saját identitásukat, de őket nem zsidóként, hanem sportolóként ismerte meg a közvélemény, ám most alkalom nyílik arra, hogy a saját zsidóságukról is nyilatkozzanak – tette hozzá György Bence.