Konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője.

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Konstruktívnak minősítette a magyar miniszterelnökkel folytatott megbeszélését az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője. Manfred Weber ugyanakkor hozzátette: Orbán Viktorral sok mindenről beszéltek, de nem oldottak meg minden problémát.  Vannak alapvető értékek, amelyeket az EPP minden tagpártjának, így a Fidesznek is tiszteletben kell tartania – mondta a Dohány utcai zsinagógában tett látogatásakor Manfred Weber. Kijelentette: a Fidesznek minden Brüsszel- és Európai Unió-ellenes kampányt be kell szüntetnie, el kell távolítani a Brüsszel-ellenes plakátokat és garantálnia kell, hogy a jövőben sem lesznek ilyen kampányok.

 

 

Manfred Weber kitért arra is, hogy jó megoldásnak tartaná, ha a magyar kormányfő bocsánatot kérne azokért a problémákért, amelyeket az EPP más pártjainak okozott.  Leszögezte: alapvető érték a tudomány szabadsága, ezért Budapesten továbbra is biztosítani kell a Közép-európai Egyetem működését. A politikus, miután a zsinagóga kertjében, az Emanuel-emlékfánál elhelyezte az emlékezés kövét, azt mondta, „azért vagyok itt, hogy világossá tegyük”: amikor európai politikával foglalkozunk, figyelembe vesszük a kisebb közösségeket is. Hozzátette: egész Európában növekszik az antiszemitizmus, és a politikusoknak egyértelműen ki kell állniuk amellett, hogy mindenki szabadon gyakorolhassa vallását. Manfred Weber örömét fejezte ki, hogy Magyarországon erős zsidó közösség van, amely fejlődik.

 

A Fidesz az Európai Néppárt legerősebb tagja, így a megegyezés legalább annyira érdeke a Néppártnak, mint a Fidesznek – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor Manfred Weber és Orbán Viktor budapesti megbeszéléséről tájékoztatta a sajtót. Gulyás Gergely szerint olyan pártok kezdeményezték a Fidesz kizárását az Európai Néppártból (EPP). amelyeknek eltérő a véleményük a migrációról. A miniszter szerint a Fidesz néppárti tagságáról szóló vita valójában a bevándorlásról szól, a Fidesz európai pártcsaládja tagjainál a bevándorláshoz való viszony határozza meg azt, hogyan viszonyulnak a kizáráshoz. Gulyás Gergely azt mondta, kölcsönös a szándék, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon, a Manfred Weberrel folytatott tárgyaláson ugyanakkor Orbán Viktor egyértelművé tette, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben nem hajlandó kompromisszumokra, ilyen a határok védelme és a migráció. Gulyás Gergely közölte, hogy a plakátkampány véget ért. Arra a kérdésre, hogy a miniszterelnök hajlandó-e bocsánatot kérni az EPP egyik prominensét lejárató kampányért, Gulyás Gergely azt mondta, a kormányfő a kritikával senkit sem akart megbántani, ha mégis így történt, azért kész bocsánatot kérni.

 

Magyarország ajánlata a fiataloknak a biztonságos környezet és a biztos jövő – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a XII. Szakma Sztár Fesztivál megnyitóján. „A mi fiataljaink a mi aranytartalékunk. Aki elereszti a fiataljait, az elveszíti a jövőjét” – fogalmazott a kormányfő, aki szerint külföldön eltölteni valamennyi időt, tanulni, dolgozni mindig hasznos és jó dolog, de előbb-utóbb vissza kell térni, mert – mondta a diákoknak – „a ti jövőtök nem ott, hanem itt vár rátok”. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a fiatalok versenyképes szakmát kaphatnak, egyúttal beszámolt a visszatérésről a technikumi rendszerhez, amely megnyithatja a fiatalok előtt – ha a szakma megszerzése után még akarnak tanulni – az egyetemek kapuit is. Orbán Viktor kijelentette: Magyarország – ahol a bérek lendületesen nőnek – jól fizető munkahelyeket ajánl, emellett Európa egyik legbiztonságosabb országa, „itt nincsenek migránsok, nincsenek terrorcselekmények, ellenben van munka, otthon és biztonság”.

 

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint ha a Fidesz az Európai Néppárt (EPP) tagja marad, akkor májusban nem szabad néppárti jelöltekre szavazni és nem lehet megválasztani Manfred Webert az Európai Bizottság (EB) élére. Gyurcsány Ferenc arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke napközben a magyar fővárosban fogadta Manfred Webert, az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjét és EP-választási csúcsjelöltjét. Manfred Weber a Welt am Sonntag című vasárnapi német lapban jelentette be, megbeszélést kezdeményez Orbán Viktorral a Fidesz EPP-tagsága körüli vitával kapcsolatban. A DK elnöke úgy fogalmazott: ha a Fidesz az Európai Néppártban maradhat, akkor arra kéri az „európai demokratákat”, hogy májusban ne szavazzanak az EPP-hez tartozó nemzeti pártokra.

 

Július elsejétől legfeljebb 2,5 millió forintos támogatást kaphatnak a legalább három gyereket nevelő családok új, legalább hétszemélyes személyautó vásárlásához – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin elmondta, a 2022. december 31-ig igényelhető támogatás összege az autó bruttó vételárának legfeljebb a felét teheti ki. Egy- és kétszülős családok is igényelhetik a családi pótlékra jogosító gyerekek után, harmadik gyerek esetén a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít, a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek pedig életkortól függetlenül számítanak – ismertette az államtitkár.

 

Reggel nyolc órától háromnapos sztrájk kezdődött a kipufogó öntvényeket készítő, kínai tulajdonú Wescast Hungary Autóipari Zrt. 1200 dolgozót foglalkoztató oroszlányi üzemében. Egy műszak sem veszi fel a munkát és a munkások hétvégén sem mennek be a gyárba dolgozni – közölte a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke. László Zoltán elmondta, a sztrájkot a béremelésről szóló megállapodások megszületéséig folytatják. A munkabeszüntetést korábban hétfőtől jelentették be, azonban azon a napon úgy tűnt, hogy megállapodás születhet, de kedd reggelig a munkáltató nem jelezte tárgyalási szándékát. A Wescast Hungary Autóipari Zrt.-nél múlt szerdán tartottak kétórás figyelmeztető sztrájkot. A délelőtti műszakra beosztott több mint 290 dolgozó mindegyike letette a munkát, a gyárban csak hat ember maradt bent, olyan gépeknél, melyeket nem lehetett felügyelet nélkül hagyni. A Wescast bruttó 65 forintos órabéremelést ajánlott, a munkavállalók viszont egységesen, minden alkalmazottra nézve a négyszeresét kérték kezdeti követelésként, ami bruttó 70 ezer forintos fizetésemelést jelentett volna.

 

Külföld:

 

Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére, amennyiben Moszkva továbbra is megsérti a nemzetközi jogot – figyelmeztetett állásfoglalásában az Európai Parlament (EP). A strasbourgi plenáris ülésen 402:163 arányban elfogadott dokumentumban kiemelték, hogy a büntetőintézkedéseknek arányban kell állniuk a fenyegetéssel, valamint rámutattak, hogy a felek közötti kapcsolatban számos feszültséggóc alakult ki az utóbbi években, például Oroszország szíriai és ukrajnai beavatkozása, líbiai és közép-afrikai szerepvállalása, illetve az, hogy Moszkva uniós szélsőjobboldali, populista nacionalista pártokat támogat.

 

Áder János köztársasági elnök szerint Magyarország húsz évvel ezelőtti csatlakozása a NATO-hoz egyszerre volt stratégiai, politikai, katonai és erkölcsi döntés, de egyben történelmi elégtétel is a Jaltát követő keserves évtizedekért, és elismerés a vasfüggöny átszakításáért. „Kiérdemeltük, hogy a transzatlanti szövetséghez tartozhassunk. A NATO-tagságot mi akartuk” – jelentette ki a magyar államfő Prágában a Biztonságunk nem tekinthető adottnak elnevezésű nemzetközi konferencián. Csehországban ezzel a rendezvénnyel emlékeznek meg hivatalosan és ünnepélyesen arról, hogy az ország húsz éve csatlakozott a NATO-hoz. A konferencián, amely a Prágai Vár Spanyol termében zajlott le, többek között részt vett és beszédet mondott Milos Zeman cseh, Andrzej Duda lengyel, Áder János magyar és Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök, valamint az Egyesült Államok és a NATO képviselői is felszólaltak. Csehország Magyarországgal és Lengyelországgal együtt 1999. március 12-én lépett be szervezetbe, az 1989-es kelet-európai rendszerváltást követő első bővítési hullám keretében. Szlovákia öt évvel később, 2004-ben lett a NATO tagja.

 

Molotov-koktélt dobtak egy rendőrségi posztra a Templom-hegyen Jeruzsálemben, mely alacsony szintű összecsapásokhoz, letartóztatásokhoz és a szent hely lezárásához vezetett. A poszt lángba borult és egy határrendőrnő orvosi segítségre szorult füst belégzés miatt. Az incidenst követően több tucat határrendőrt vezényeltek a helyszínre. Összesen három személyt tartóztattak le és adtak át a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. Doron Jedid jeruzsálemi rendőrparancsnok a helyzetértékelést követően elrendelte a terület kiürítését és lezárását a vizsgálat idejére.

 

A Gázai övezet újjáépítésére létrehozott katari bizottság  bejelentette, hogy a testület elnöke, Mohammed al-Emadi három új projektről szóló szerződést írt alá a tengerparti enklávéban, melynek értéke 1,7 millió dollár. Katar de facto gázai nagyköveteként szolgáló Emadi vasárnap és hétfőn Jeruzsálemben illetve Gázában nemzetközi diplomatákkal és a Hamász terrorszervezet vezetőivel folytatott tárgyalásokat. A katari testület nyilatkozata szerint a három projekt magában foglalja egy üzemanyag-tároló létrehozását, mely 2 millió liter üzemanyaggal látná el az övezet egyetlen erőművét, lakások építését Gáza déli részén és a Katari Újjáépítési Bizottság székhelyének létrehozását. Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására.

 

Gazdaság:

 

Soha nem volt még ekkora a munkaerőhiány az országban. A jelenség egyelőre segíti a gazdaság növekedését, hiszen gyorsan nőnek a keresetek, így a fogyasztás is. A bérrobbanás azonban egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat – írja elemzésében a Portfolio.  Folyamatosan nő az álláshelyek száma. A KSH adatai szerint több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban, és ezek csak a bejelentett munkahelyek, tehát a valós szám ennél magasabb lehet. A Portfolio becslése szerint akár 300 ezer képzett munkavállaló is hiányozhat, de még az óvatos számítások is legalább 200 ezer fővel kalkulálnak. Miközben egyre több vállalat úgy érzi, hogy a munkaerőhiány korlátozza a termelés növekedését, a jelenség egyelőre segíti a magyar gazdaság növekedését, mert hatására kifejezetten gyorsan növekednek a keresetek, így a fogyasztás is. A bérrobbanás ugyanakkor egyre nehezebb helyzetbe hozza a vállalatokat, ha nem nő ezzel párhuzamosan a termelékenység. A cégek attól tartanak, hogy piaci lehetőségeket veszítenek el a szakemberhiány miatt – idézi elemzésében a gazdasági hírportál a A PwC friss vezérigazgató-felmérését.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, elszórtan kisebb eső, zápor is lehet. Délután erősen felhős, borult lesz az ég, elszórtan alakul ki kisebb eső, zápor. A szél napközben élénk délnyugati lesz. Hajnalban -1, 4 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 5, 11 fok között alakul. Késő este 3, 8 fok lesz. Szerdán kettősfronti hatás érvényesül, a változékony, csapadékos tájakon sokak komfortérzete romlik. Az arra hajlamosaknál fejfájás, légzőszervi panaszok és keringési rendellenességek léphetnek fel, többen vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. A szabadban romlik a hő- és komfortérzet, és sokan kedveztlenek lehetnek. Csökken a teljesítőképesség. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.