A májusi választáson Európa jövőjéről lesz szó

 

A májusi választáson Európa jövőjéről lesz szó

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt amerikai megbeszéléseiről, ahol – többek között – Európa jövőjéről is szó volt.

 

A képviselő nemrégiben jött haza az Egyesült Államokból, ahová egyrészt elkísérte feleségét, Bonnyai Apolka zongoraművészt, aki több sikeres koncertet is adott, többek között a Carnegie Hallban is. Mellette több találkozón is részt vett a politikus, aki megjegyezte, nagyon jó és eredményes tárgyalásokat sikerült lefolytatnia, több közéleti személyiséggel, a kinti magyarok, valamint a magyarajkú zsidók képviselőivel. A megbeszélések során beszélgettek Magyarországról, az itthoni helyzetről, a magyarországi zsidókról, valamint a kormányzat céljairól. Bajkai István hozzátette, a tárgyalópartnereinek voltak információi Magyarországról, de voltak olyan részletek, amikről nem, így ezekről a politikustól kaphattak átfogó képet.

A közelgő március 15-i ünnepségek kapcsán a képviselő elmondta, nagyon fontosnak tartja azt a megemlékezést, amelyet a MAZSISZEM szervez a Dohány utcai zsinagóga elé, ahol az 1848-49-es forradalom és szabadságharc zsidó hőseire emlékeznek.

Több országban is tartanak megemlékezéseket, ezekről azt jegyezte meg Bajkai István, 1848-49-ben, a reformkort követő átalakulások után megmutatta a szabadságvágyát, valamint azt is, összefogással képes ez az ország eredményeket elérni. Bár a forradalom elbukott, de 1867-el, a kiegyezéssel tulajdonképpen megvalósult a törekvések jelentős része. Azokra az emberekre, eseményekre ma is büszkének kell lenni a magyaroknak, éljenek bárhol, mert – mint elmondta, Magyarország akkori küzdelme a közép-európai térségre is hatással volt.

Az elmúlt napok politikai eseményei, az EPP csúcsjelöltjének a magyarországi látogatása kapcsán azt jegyezte meg a politikus, hogy az látszik, Orbán Viktornak olyan nagy a tekintélye, hogy arra egész Európában is figyelni kell. A közelgő EP választások kapcsán a magyar miniszterelnök elmondta, hogy mi a lényege ennek a voksolásnak, amire érdemes és kell is figyelni. Ennek lényege, hogy vannak bevándorlást támogató és azt elutasító erők, köztük van és lesz a valódi küzdelem. A májusi választáson Európa jövőjéről lesz szó, mindannyiunk jövőjéről – mondta el Bajkai István, többek között ennek megtárgyalása érdekében jött most Magyarországra Manfred Weber.

Azt is megjegyezte a képviselő, az amerikai tárgyalásain megtapasztalta, egyrészt nem értik, hogy mi történik Európában, ugyanakkor többször is megkérdezték, van-e Európának valamilyen védelmi doktrínája, olyan külpolitikája, ami valóban az európaiakat szolgálja. Miután nem sikerült minden kérdésre megfelelni, azt tapasztalta Bajkai István, aggódnak Európa jövőjéért Amerikában, nem tudják, hogy mi fog történni.