A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk – mondta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs arra reagált, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője kedden három feltételt – a magyar kormány Brüsszel elleni kampányának leállítását, az EPP tagpártjaitól való bocsánatkérést, és a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti megmaradásának biztosítását – nevezett meg, amelynek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz EPP-tagságának megszüntetése. A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja. „Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni” – jelentette ki.

 

Megkezdődött a főváros, a Budapest Airport és a HungaroControl vezetői közötti tárgyalási folyamat a Ferihegyi repülőtér zajcsökkentése érdekében. A parkolási díjaknak a főpolgármester szerint a közösségi közlekedés büdzséjében lenne a helye. Tarlós István főpolgármester a Magyar Nemzetnek beszélt a tárgyalásokról, amelyekről elmondta, hogy a kormány teljes mértékben partner a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre érkező és onnan induló gépek okozta problémák megoldásában. Tarlós István hosszú távú javaslatként fogalmazta meg, hogy a teherszállító, illetve a katonai gépek egy távolabbi repülőteret használjanak, a személyszállítás azonban nem szűnhet meg. Rövid távú javaslata pedig az, hogy a mélyalvás időszaka alatt, éjfél és reggel 5 óra között mindenféle repülés tiltott legyen a Ferihegyi repülőtéren. „A Budapest Airport pozitívan áll a kéréshez, amely szerintem teljesíthető belátható időn belül” – mondta a főpolgármester.

 

Jó iránynak, örömtelinek tartja Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, hogy egyre több nő vállal közéleti szerepet, feladatot és felelősséget. Nyitrai Zsolt a Fiatal Családosok Klubjának (Ficsak) tájékoztatóján – amelyen ismertették a civil szervezet nőnapi programjait – arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak van női minisztere és az Országgyűlés háznagya is hölgy, az államtitkárok között is több nő dolgozik, valamint az állami cégek vezetői között is sok a sikeres nő. A miniszterelnöki megbízott azt mondta, a kormány számít a nők véleményére, például a családvédelmi konzultációban, és véleményüket beépíti a döntéseibe. Felidézett több kormányzati intézkedést, ezek között a Nők 40 programot, amelynek lehetőségével ismertetése szerint már 250 ezernél többen éltek. Nyitrai Zsolt a legfontosabb kormányzati feladatnak a nők, a gyermeket nevelő családok támogatását nevezte, és ezek közül elsőként az adókedvezmények rendszerét emelte ki.

 

Az LMP szerint nem csak az energiahatékonyságot kell javítani, az összenergia-felhasználást is csökkenteni kell. Az ellenzéki párt egy visszatérülő állami alapot hozna létre a probléma kezelésére. Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes az energiatakarékosság világnapján rámutatott: 2017-ben, amikor a globális energiafelhasználás 2,1 százalékkal emelkedett, történelmi csúcsot ért el a szén-dioxid-kibocsátás. A világ energiafelhasználása például húsz év alatt megduplázódott. Magyarországon még rosszabb a helyzet, mint a világ átlaga – mutatott rá -, ugyanis 3,1 százalékkal emelkedett az elsődleges energiafogyasztás 2017-ben az előző évhez képest, a magyar lakosság az uniós átlagnál fajlagosan 10 százalékkal több energiát használ.

 

Az egészségügyi kormányzat célja, hogy felvegye a harcot a kórházi fertőzésekkel szemben és mérsékelje a megbetegedések számát – mondta az egészségügyért felelős államtitkár.   Horváth Ildikó közölte, a társintézményekkel együtt évek óta zajlik a kórházi fertőzések visszaszorításának szakmai, módszertani és jogszabályi „megsegítése”, és ezt szolgálja az Emberi Erőforrás Operatív Program 11,43 milliárd forintos projektje is. Az államtitkár hozzátette, az egészségügyben komoly problémát okoznak az antibiotikumra már rezisztens baktériumok, amelyek nagy kihívást jelentenek a betegellátás során, ugyanakkor azt is tudni kell, hogy nem lehet elkerülni minden ilyen típusú megbetegedést.

 

Külföld:

 

A menekültkérdés a 2019-es választási év első számú témája – mondta az európai parlamenti (EP-) választással kapcsolatban Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa Passauban pártja hagyományos hamvazószerdai gyűlésén kiemelte, hogy az EPP és a CSU „három világos üzenetet” küld a választóknak a menekültkérdés kezeléséről. Az első az, hogy pontosan tudni kell, ki tartózkodik az EU területén, ezért gondoskodni kell a külső határ ellenőrzéséről – mondta Manfred Weber. A bolgár-török határon épített kerítésről szólva hangsúlyozta: támogatást, és nem bírálatot érdemelnek azok a politikusok, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy ne az embercsempészek, hanem a határvédelmi szervek döntsék el, ki léphet be az EU-ba. A második az, hogy az EU továbbra is fogad menekülteket, korlátozott időre és előre meghatározott létszámú csoportokban. A harmadik üzenet, hogy tenni kell Afrika fejlődéséért, mert „Európának nem lehet jó jövője, ha Afrikának kaotikusan és rosszul megy a sora”.

 

Nem került napirendre a Fidesz kizárásának kérdése az Európai Néppárt (EPP) szerda délelőtti brüsszeli frakcióülésén. A névtelenséget kérő illetékesek arról számoltak be, hogy Manfred Weber, az EPP lista- és frakcióvezetője nem tudott részt venni az ülésen, és azt kérte, hogy az ügyről az ő jelenlétében tárgyaljanak. Erre az Európai Parlament jövő heti strasbourgi plenáris ülésszakán, a konzervatív pártcsalád frakciójának következő ülésén lesz alkalom.

 

Nem tudtak megállapodni az erdélyi magyar koalíciós lista állításáról a májusi európai parlamenti választásokra a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői. A megbeszélés után a két szervezet elnöke elmondta: az együttműködésük folytatódik, de koalíciós lista híján az MPP nem állít jelöltet az RMDSZ listájának valamely nem befutónak számító helyére. Mezei János, az MPP elnöke elmondta: a tényleges választási kampányban nem vesznek részt, de arra biztatják szimpatizánsaikat, hogy menjenek el szavazni, és úgy szavazzanak, hogy minél erősebb magyar képviselet legyen az Európai Parlamentben.

 

A legnagyobb esély a brexit elhalasztására van – vélekedett Feledy Botond. A külpolitikai szakértő szerint az öt évvel ezelőttihez képest most még nagyobb az esély arra, hogy az európai parlamenti választás után elhúzódik az Európai Bizottság felállítása Az ír–észak-ír határról szóló vita mellett a brexit-tárgyalásokon az elmúlt időszakban hangsúlyosabbá vált, hogy elhalasszák Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból – emlékeztetett Feledy Botond, hozzátéve: a Munkáspártnak akár érdeke lehet egy referendum előkészítése. A külpolitikai szakértő kiemelte: az uniós vezetők is érdekeltek a halasztásban. A külpolitikai szakértő szerint elképzelhető, hogy létrejön egy radikálisabb jobboldali tömörülés az EP-ben, amellyel az Európai Néppárt is együttműködhet. „Ez – azt hiszem, hogy – a weberi nyilatkozatok után most sokkal inkább egy – részben – magyar álomnak tekinthető” – fogalmazott. A pártcsalád bizottságielnök-jelöltje ugyanis korábban jelezte: baloldali irányba kíván majd koalíciót kötni. Feledy Botond arról is beszélt, hogy milyen kérdések uralhatják a következő hónapokban az európai parlamenti választási kampányt. A belpolitikára jellemző témákon kívül hangsúlyt kap a klímaváltozás, a generációs problémák kérdése és – főleg a déli országok miatt – a munkanélküliség. Az elemző hozzátette: az Európai Bizotság a tagállamok támogatása hiánya miatt nem tudta hatékonyan kezelni a digitális gazdaságot.

 

Elutasította a Hamász fellebbezését az Európai Bíróság, a radikális palesztin szervezet így marad a terrorcsoportok uniós feketelistáján, és továbbra is érvényben lesz ellene a vagyonbefagyasztás. A Gázai övezetet uraló iszlamista szervezet azzal fordult a törvényszékhez, hogy töröljék a feketelistáról, amelynek alapján szankciókat rendeltek el ellene. Szerdán a luxembourgi székhelyű bíróság elutasította a beadványt, a Hamász összes jogi érvével egyetemben. Mint közölték, ezzel megerősítették a Hamásszal szembeni vagyonbefagyasztás meghosszabbítására vonatkozó, a csoport által megtámadott 2015-ös döntést.

 

Izrael terrorszervezetnek nyilvánította a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet Al Aksza tévécsatornáját – jelentette a The Jerusalem Post. Benjámin Netanjahu miniszterelnök és védelmi miniszter a védelmi minisztérium közleménye szerint az izraeli terrorellenes törvény alapján, rendeleti úton nyilvánította terrorszervezetnek az Al Aksza tévét. Előzőleg a Sin Bet, Izrael belbiztonsági szervezete felfedezte, hogy a tévét új tagok beszervezésére, valamint velük való titkos kapcsolattartásra használja a Hamász, és ezért terrorszervezetté nyilvánítását javasolta a védelmi minisztériumnak. A műsorvezetők előre megbeszélten az adásban rejtjeleket adtak a frissen beszervezett palesztinoknak, hogy bizonyítsák nekik: valóban a Hamász emberével találkoztak, például egyik csuklójukról a másikra tették át órájukat vagy egyik oldalukról a másikra a poharukat.

 

Gazdaság:

 

Rontotta az idei és a jövő évre vonatkozó világgazdasági előrejelzését a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), amely arra figyelmeztetett, hogy a kereskedelmi viták és a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok csapást mérnek a globális kereskedelemre és a vállalatok tevékenységére. A gazdasági előrejelzés tanúsága szerint a párizsi székhelyű multilaterális szervezet szakértői úgy becsülik, hogy idén 3,3 százalékkal, jövőre pedig 3,4 százalékkal növekedhet a világgazdaság a 2018-ban elért 3,6 százalék után. Az idei évre vonatkozó prognózist 0,2 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal rontották az előző, tavaly novemberi előrejelzéshez képest. Az OECD novemberben még jelentősebb mértékben rontotta előrejelzését. Akkor a 2019-es és a 2020-as évre egyaránt 3,5 százalékos globális gazdasági bővüléssel számoltak, ami 0,3, illetve 0,4 százalékponttal volt alacsonyabb az előző, májusi becsléshez képest.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Délután változóan mennyiségű és vastagságú felhőzet lesz az égen, jelentős mennyiségű csapadék nem valószínű. A szél napközben viharos délnyugati lesz. Hajnalban 2, 9 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 23 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front fölénk. A melegedés és a szeles idő okozhat panaszokat az arra érzékenyeknél. Általános tünet lehet a fejfájás, fáradékonyság és alvászavar, emellett többen ingerlékenységet és