A legfontosabb cél a betegek legmagasabb szintű, nyugodt ápolása, gondozása, gyógyítása

A legfontosabb cél a betegek legmagasabb szintű, nyugodt ápolása, gondozása, gyógyítása

Deutsch Zsuzsa, a Mazsihisz Szeretetkórházának orvos-igazgatója és Szinai T. József gazdasági igazgató a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszéltek arról, hogy a lelki ápolás mennyire fontos, valamint arról is, hogy számukra első a beteg és csak utána jön a gazdaság.

Az orvos-igazgató beszélt arról, hogy a felekezeti kórházakban, így természetesen  a Szeretetkórházban is nem csak gyógyszerrel gyógyítanak, hanem odafigyelnek a betegek lelki világára is. Az egyházi fenntartású egészségügyi intézmények kiváló kapcsolatban vannak egymással, van egy működő, létező közösségük, ahol kölcsönösen segítik egymást. Azt is hozzátette Deutsch Zsuzsa, a lelki, spirituális módszerek alkalmazása mindig is fontos, de idős korban kiemelten. Megjegyezte, nagyon nem mindegy, hogy az ember miként öregszik meg, nem mindegy, hogy milyen körülmények között és hol.

A Szeretetkórház működéséhez nagy szükség van nem csak orvosokra, ápolókra, hanem olyan gazdasági szakemberekre is, mint Szinai T. József, akivel már húsz éve dolgozik együtt az orvos-igazgató. Kettejük munkájának a sikerét a feltétel nélküli bizalom adja, hiszen csak így tudják a legfontosabb célt elérni, a betegek legmagasabb szintű, nyugodt ápolását, gondozását, gyógyítását.

A magyar kormány jelentős összegekkel támogatja az egyházi fenntartású kórházakat, most nemrégiben állapodtak meg a Szeretetkórházzal, így ott is elkezdődhet egy jelentősebb felújítás. Szinai T. József ennek kapcsán arról beszélt, hogy az egyházi kórházak azért fogtak össze, hogy az embereknek egy teljes palettát tudjanak biztosítani a születéstől a halálig. Mint gazdasági igazgató megjegyezte, eddigi pályafutásában is azt hangoztatta, első a beteg, a második csak a gazdaság, aminek úgy kell működnie, hogy a beteget ki tudják szolgálni. A felújítás kapcsán azt mondta el a gazdasági vezető, hogy a beruházás elhúzódása miatt jelenleg 44 ággyal kevesebb áll rendelkezésre a kórházban, ami bevételkiesést is jelent, de szerencsére a fenntartó, a Mazsihisz biztosít pénzt erre a célra.

Ennek kapcsán Deutsch Zsuzsa arról beszélt, hogy a kórház történetében soha nem látott segítséget, támogatást kapnak a Mazsihisztől, kezdve a felújítási projekt elindításától, amelyet először a szervezet elnöke a miniszterelnöknek vetette fel, megnyerve a támogatását. Ezt követően többször is zajlottak megbeszélések a szervezet vezetése és a kormány egészségügyi irányítói között, ami sokat jelentett.

Mára a Szeretetkórház egyetemi okatókórházként működik, a gerontológia területén, Deutsch Zsuzsa elmesélte, közel harminc évvel ezelőtt látta, hogy miként működik az idősgondozás az Egyesült Államokban, az ott megszerzett tapasztalatokat szeretnék itthon is megvalósítani.

Mindezek mellett a Szeretetkórházban zajlanak más kezelések, vannak különböző ambulanciák is. Az orvos-igazgató megemlítette, a diabéteszesekkel foglalkozó részleget látogatják a legtöbben, ezt követi a reumatológiai ambulancia, majd az urológiai. Ezek mellett van még nőgyógyászati, szemészeti, bőrgyógyászati ambulancia is.

Arra a kérdésre, hogy ezekre honnan van finanszírozás, Szinai T. József elmondta, a legnagyobb támogatójuk a magyar állam, az egészségbiztosítás révén. Vannak az intézménynek saját bevételei, de kapnak járadékot a fenntartótól, a Mazsihisztől is. Az, hogy állami finanszírozott a Szeretetkórház, az azt is jelenti, hogy nem csak zsidó betegeket fogadnak, hiszen országos ellátási területtel tevékenykednek.