A szarkasztikus főrabbi

A szarkasztikus főrabbi

Kardos Péter főrabbi, a zuglói közösség vallási vezetője, az Új Élet című lap főszerkesztője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Rumbach utcai zsinagógáról, arról a pezsgő zsidó életről, amelyből ő maga így nem kér.

 

 

A főrabbi, mint a magyar rabbikar doyenje, az utolsó Holokauszt túlélője a testületnek mondott ünnepi beszédet a pesti gettó felszabadulásának megemlékezésén. beszédében egyszerre szerepeltek a felszabadító és a megszálló kifejezések. Sokan nem értették szavait, kardos Péter szerint ez volt a kisebbik baj, a nagyobbik az volt, hogy akadtak, akik félreértették a gondolatait, többek között az orosz nagykövet is, a főrabbi szerint nem jött át az a gúny, a szarkazmus, amit szeretett volna kihangsúlyozni, de mindez mégsem olyan komoly probléma, mert amiket felsorolt a beszédében, azok mind igazak voltak.

Most zajlik a Rumbach utcai zsinagóga felújítása, amely épületbe Kardos Péter már az ötvenes évek első felében járt, mint az ottani férfikórus tagja. Ma már a rövidesen felújított zsinagóga része lesz a pezsgő zsidó életnek, amivel kapcsolatban a főrabbi megjegyezte, bár pezsgésre vágyott mindenki a rendszerváltoztatás után, de – ahogy ezt kiemelte, ha azt tekintjük pezsgő zsidó életnek, ami most van éppen, akkor ő inkább visszavágyik a langyos, dagonyázós világba, ami korábban volt.

Jelenleg zajlik egy vita arról, hogy milyen zsinagóga is volt a Rumbach utcai, staus quo ante vagy neológ. Kardos Péter megemlítette, hogy megjelent a zsinagóga történetéről egy cikk, amiben szerepelnek adatok, nevek, amik stimmelnek. Az írás foglalkozik a zsinagóga egykori eladásával és visszavásárlásával. Akik eladták egykor ezt az épületet, azok már nem élnek, ám a visszavásárlásra még vannak élő tanúk, ám őket, így például Kardos főrabbit a szerző nem kereste meg, hogy a saját emlékeiket elmondják.

A főrabbi még fiatalemberként idegenvezető is volt, elsősorban lengyel csoportokat vezetett Magyarországon, magyarokat Lengyelországban. Hozzátette, akkoriban még úgy kellett beszélnie, hogy aki akarta, az érthette a mondandóját, amit a sorok közé rejtett el. Elmondta, ma már ilyenre nincs szükség, főszerkesztőként leírhatja, elmondhatja a véleményét, elsősorban az Új Élet egyik rovatában, az Öninterjúban, ahol a tőle megszokott szarkasztikus humorral igyekszik felhívni a figyelmet a minket körülvevő világ problémáira.