A közösség építése a közösség érdekében

A közösség építése a közösség érdekében

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke (DZSH) elnöke a Heti Tv pirkadat című műsorában beszélt a helyi közösségről, a zarándokutak jelentőségéről, valamint arról is, mit jelent egy dinamikus közösség.

A DZSH elnöke beszélt az észak-magyarországi zsidó zarándokútról, amelynek a kiindulópontja Debrecen, ahova egyre több turista érkezik, már akár repülővel is. De nem csak a zarándokútra jönnek sokan, hanem a város zsidónegyedének is folyamatosan növekszik a látogatottsága. Arról is beszámolt a hitközségi vezető, hogy a tapasztalataik szerint a zarándokutak ma már egy komplex programot kínálnak, sokan eljönnek a csodarabbik sírjaihoz Amerikából, Izraelből, ők Debrecenbe érkeznek, de sokan vannak olyanok is, akik kifejezetten a várost, annak zsidó emlékeit akarják megnézni, hiszen egy valóban értékes zsidónegyed van itt, egy komoly zsidó közösséggel. Azt is megjegyezte Horovitz Tamás, hogy szerencsére nem csak zsidók kíváncsiak ezekre az értékekre.

Ami a debreceni zsidó értékeket illeti, az elnök kiemelte, abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy a háború, a Holokauszt után is megmaradtak a zsinagógáik, a városban két meghatározó közösség volt, egy ortodox és egy status quo ante, az ő zsinagógáik megmaradtak. Ma már mindkét zsinagógát felújították, mindkettőt használják is, többek között azoknak is a nagy örömére, akik több évtized után jönnek vissza Debrecenbe.  A zsinagógák mellett van működő kóser vágoda is, de a mikvét is megújították.

Ami a zsidók és a nem zsidók együttélését jelenti a városban, az elnök beszélt arról, hogy a Holokauszt alatt nagyon sok városi tisztviselő segített az embermentésben, ezért is kapta meg a település a Jad Vasem elismerést. Ma a helyi zsidó közösségnek nagyon kiváló kapcsolata van a várossal, a többi helyi egyházzal, itt mindenki tud a másik sikerének örülni – tette hozzá. Debrecen egy igazi spirituális központ, itt működik három püspökség, egy nagy zsidó hitközség, amelyik például kinyitotta a kapuit más felekezetűek számára, természetesen a vallási szokások megtartása mellett.

A debreceni zsinagógákban mindennap háromszor tartanak imát, a minjen mindig megvan, az ünnepeken természetesen sokkal többen jelennek meg, mint hétköznaponként. Nagyon fontos ezt fenntartani, ami persze nem könnyű, kellenek a fiatalok is. Ezen dolgozik sokat a helyi hitközség.

A Debreceni Zsidó Hitközség minden esztendőben megszervezi a határontúli magyarajkú zsidó közösségek találkozóját, a terveik szerint idén megújítják ezt a rendezvényt, az már biztos, idén a turisztika lesz a konferencia központi témája. Horovitz Tamás elárulta, nagyon szeretnék a zarándokutakat a határontúlra is kiterjeszteni, hiszen Nagyváradon, Kolozsváron, Brassóban és számos más településen is komoly zsidó értékek láthatóak.

A legnagyobb magyarországi zsidó szervezet ebben az évben tisztújítást rendez, így Debrecenben is meg kell rendezni a helyi választást, ott március utolsó hetében tartják meg a tisztújítást. Horovitz Tamás, aki egyben a Mazsihisz alelnöke is, a jelenlegi tervei szerint az alelnöki pozíciójára nem kíván újból jelentkezni, de a városi zsidó közösség elnöki posztjára újból jelentkezik, az eddigi munkát mindenképpen szeretné folytatni, a közösség építését a közösség érdekében. Hozzátette, kell dolgozni azon is, hogy a dinamikus zsidó közösség megmaradjon Debrecenben, hiszen a jól működő közösségekre egyre nagyobb igény mutatkozik akár itthon, akár a határontúli területeken. A debreceniek a két másik jelentős vidéki közösséggel, a miskolcival és a nyíregyházival is szorosabb kapcsolatot akarnak kiépíteni.