A BreuerPress és a HetiTV rendkívüli hírei 

A BreuerPress és a HetiTV rendkívüli hírei 

Rövid ideig tartó betegség után, 81 éves korában elhunyt Koós János táncdalénekes, parodista-színész – tudatta a család az MTI-vel.

Koós János 1937. november 21-én a romániai Gyergyószárhegyen született Kupsa János néven. A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola után Zeneművészeti Főiskolán oboa szakon végzett. Az Országos Pénzügyőr Zenekar tagja volt 1957 és 1960 között, majd ezután indult táncdalénekesi karrierje.

Táncdalfesztiválokon nagy közönség- és szakmai sikert aratott – három fesztivált megnyert -, legemlékezetesebb dala a Kislány a zongoránál. Énekesi karrierjével párhuzamos volt színészi pályafutása is, 1966 és 1970 között három filmben is szerepelt .

A Mikroszkóp Színpad tagjaként színész és parodista volt 1982-től 1985-ig. Pályája itt és ekkor kapcsolódott össze Hofi Gézával, akivel énekes-parodista duót alakítva számos sikeres színpadi és televíziós produkciót készített. Később a karmesterséggel is megpróbálkozott: szimfonikus zenekart vezényelt a Zeneakadémián is, 1999-től televíziós szórakoztató műsorokat vezetett. Felesége az énekesnő Dékány Sarolta, lánya, Réka énekes színésznő, Gergő fia is a családi hagyományt folytatva a zenével foglalkozik. Koós János megkapta az Artisjus zenei életműdíját, a Hungarotontól életműlemezt vehetett át, és 2008-ban ő kapta meg elsőként a tiszteletbeli pénzügyőr címet. 2014-ben Szenes Iván Életműdíjjal tüntették ki.  A temetés részleteiről később ad tájékoztatást a család.

 

A magyar zsidók számíthatnak a kormány védelmére. Folyamatosan Izrael-párti külpolitikát folytatunk, mert meggyőződésünk, hogy Izrael létezése nem csak az európai zsidóknak számít, de a zsidó állam biztonsága egész Európának is kulcskérdés – fogalmazott Orbán Viktor a Welt am Sonntagnak. Míg korábban a „keresztény jobb oldalon” létezett zsidóellenesség, mára ezt felszámolták Magyarországon. A kormányfő  a mai antiszemitizmus legfőbb okozójának a migrációt nevezte. Szerinte Európa nyugati felében épp a mingránsok miatt nő a zsidókat érő attrocitások száma.

 

A kormány saját internetes oldalán közzétette válaszát az Európai Bizottságnak. Ebben részletesen bemutatja azokat a terveket és döntéseket, amelyek fokoznák a bevándorlást Európába. Ezeket már csak azért sem lehet letagadni, mert nyilatkozatok, nyilvános állásfoglalások és szavazási jegyzőkönyvek bizonyítják őket. A brüsszeli tervek egy jól beazonosítható szándékot tükröznek: legalizálni szeretnék a bevándorlást, nem pedig megállítani. A betelepítési kvóták, a migránskártyák, és a migránsvízumok egyaránt ezt a célt szolgálják. Az állásfoglalás záró részében szó esik arról, hogy a kormány az őszinte párbeszéd híve, még ha ez vitákkal is jár. Mi egy olyan Európát szeretnénk, amely épít keresztény értékeire, megvédi közösségeit, és fenntartja a biztonságát. Ezért emeljük fel a szavunkat minden olyan esetben, amikor ezeket veszélyeztetve látjuk.

 

Az MSZP szerint Matolcsy György jegybankelnök programja nem alkalmas a kivándorlási krízis megoldására – jelentette ki a párt elnökségi tagja. Bihal Dávid hangsúlyozta: ezzel szemben a szocialisták európai megoldásokat kínálnak, az elvándorlás megszüntetésére a “Haza. Szeretet. Európa” program keretében. Megfogalmazása szerint Matolcsy György azzal, hogy 100 ezer magyart szeretne hazahozni külföldről, beismerte, hogy a kormány család- és ifjúságpolitikája megbukott.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Tarlós István főpolgármestert, hogy tegyen feljelentést, ha tudomása van visszaélésekről a budapesti parkolási rendszerben. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt fővárosi képviselője hangoztatta: Tarlós Istvánnak az lenne a feladata, hogy küzdjön a budapestiek érdekeiért, egy jó parkolási rendszerért, ami egyszerre szolgálja a tömegközlekedők, a közösségi közlekedést használók, illetve az autósok és a gyalogosok érdekeit. A DK szerint a főpolgármesternek kezdeményeznie kellene, hogy újra a fővárosi önkormányzat legyen a felelős a budapesti parkolásért.

 

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a Paksi Atomerőműben a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók. A létesítmény vezetése szerint a munkabeszüntetése idején is garantált volt az atomerőmű védettsége. A helyi érdekképviselet elnöke arról számolt be: a részvételi nyilatkozatot aláíró 35 dolgozó közül a szombaton munkába lépők tartottak munkabeszüntetést. Lőrincz László hozzátette: a folytatásról – a jogszabályok betartása mellett – hétfőn délután egyeztetnek. A felek a béren kívüli juttatásról nem tudtak megegyezni. A társaság vezetése túlzónak nevezte a szakszervezetek követelését.

 

Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti képviselő szerint Brüsszel bevándorláspárti terveinek nagyon is sok köze van Soros Györgyhöz. A politikus arra reagált, hogy az Európai Bizottság Magyarországnak címzett levelében a bevándorláspárti brüsszeli tervek kapcsán azt állítja, hogy Soros Györgyhöz az egésznek semmi köze nincs. Deutsch Tamás azt mondta: Soros Györgynek van egy terve, többször maga írt róla, hogy Európát meg kell nyitni a migráció előtt. Soros György „Íme a tervem a menekültkáosz megoldására” címmel 2015. szeptember 29-én publikált a Market Watch folyóiratban is – emlékeztetett.

 

Külföld:

 

A brit kabinet egyik magas rangú tagja szerint ha bármilyen okból halasztani kell Nagy-Britannia e hónap végén esedékes kilépését az Európai Unióból (Brexit), akkor sem képzelhető el a távozás hosszabb ideig tartó késleltetése. Liam Fox külkereskedelmi miniszter – a konzervatív párti brit kormány Brexit-táborának befolyásos tagja kijelentette: hosszabb idejű halasztás már csak azért sem lenne lehetséges, mert az EU sem akarja, hogy Nagy-Britannia részt vegyen a májusra kiírt európai parlamenti (EP-) választásokon. Az uniós vezetők sem szeretnének ugyanis az EP-ben „mogorva brit képviselőket” látni, akiktől aligha lenne várható „építő szellemű hozzájárulás” a parlamenti munkához. A miniszter szerint akkor is elképzelhető a brit kilépés „adminisztratív jellegű” elhalasztása, ha a londoni parlament végül elfogadja a Brexit feltételrendszerét tartalmazó megállapodást, mert ebben az esetben is szükség lenne a kilépés technikai lebonyolításához szükséges további törvények elfogadására.

 

Ismét utcára szombaton Franciaországban a kormányellenes sárgamellényes tüntetők, akiknek fő célja, hogy életben tartsák az utcai felvonulásokat az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett nemzeti vita két hét múlva esedékes végéig.  Országszerte csaknem negyvenezren vettek részt a megmozdulásokon a múlt heti 47 ezerhez képest, Párizsban pedig mintegy 4 ezren tüntettek. A szervezők nem titkolt célja, hogy március 16-ig életben tartsák a szombati tiltakozásokat, akkor ér véget ugyanis a szociális követelésekről az államfő által január 15-én meghirdetett úgynevezett nagy nemzeti vita. A több mint 10 ezer lakossági fórum közül néhányon maga Emmanuel Macron is részt vett, és 6-7 órán át válaszolt a résztvevőknek a jobb megélhetés érdekében tett kormányzati intézkedésekről.  Emmanuel Macron pénteken „a rend helyreállítását” kérte a sárgamellényesektől a szombatra tervezett 16. tiltakozónapon, újfent elfogadhatatlannak nevezve a megmozdulásokat kísérő erőszakot. Jóllehet az elmúlt hetekben már sokkal békésebbek voltak a megmozdulások, mint a tüntetéssorozat novemberi kezdetén, Bordeaux-ban és Toulouse-ban még múlt szombaton is több üzlet kirakatát betörték a belvárosban.

 

A Matteo Salvini olasz belügyminiszter vezette Liga párt további erősödését mutatják a szombaton közölt olaszországi felmérések, amelyek ugyanakkor a Ligával együtt kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) eddigi legrosszabb eredményét mutatják egy évvel a tavalyi olasz parlamenti választások után. A Liga 35,9 százalékon áll. Ennél erősebb csak tavaly novemberben volt, amikor elérte a 36,2 százalékos támogatottságot. Később a párt támogatottsága valamelyest csökkent, de most ismét emelkedett az utóbbi hetekben rendezett olaszországi tartományi választásokon elért siker hatására. A Liga a tavaly március 4-i olasz parlamenti választásokon 17,4 százalékkal szerepelt. Júniusban közös kormányt alakított az M5S-szel, azóta folyamatosan erősödött. Jelenleg a Matteo Salvini vezette párt Olaszország legnagyobb politikai ereje.

 

Van összefüggés a migránsok értékrendje és a börtönökben lévő migrációs hátterű rabok többsége között – ezt az osztrák alkancellár jelentette ki. Heinz-Christian Strache bírálta azokat a politikusokat, akik bevándorlással akarják megoldani európa demográfiai problémáit, és hitet tett a saját nemzetéhez tartozó családok támogatása mellett. Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti alkancellár szerint a bevándorlás önmagában nem tudja megoldani azt a demográfiai problémát, hogy túl kevés gyermek születik, és egyben a saját nép másikra kicserélését jelentené. Hangsúlyozta: ez nem lehet a koncepciója egyetlen felelős politikusnak sem. A bevándorlás helyett hatékony családpolitikai intézkedésekre van szükség, amelyek úgy támogatják az anyákat, a szülőket és a gyermeknevelés folyamatát, hogy egy vagy két gyereknél többet vállalhassanak elszegényedés nélkül – emelte ki. Valójában a nevelés is munka, ezt pedig jobban meg kell becsülni – tette hozzá.

 

Zsidó munkásosztálybéli múltját hangsúlyozta és Trump legyőzéséről szólt hivatalos választási kampánystartján Bernie Sanders. Tudom, hogy honnan jöttem. Ezt sosem fogom elfelejteni.(…) Erősen meghatározza mind a mai napig az életemet és a választott értékeimet is az a családi háttér, amiben felnőttem – fogalmazott Bernie Sanders első hivatalos választási rendezvényén a New York-i Brooklynban. Vermont Demokrata szenátora, aki 2016 után 2020-ban is versenybe száll az amerikai élnökségért, nem kis meglepetést okozott ezzel az amerikai belpolitikában.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök arról beszélt, hogy a szavazás végén a választás a Lapid-Gánc vezette gyenge baloldali kormány és az általa vezetett erős, jobboldali Likud-kormány között dől el. A média meg fog tenni mindent, hogy a bal nyerjen. A legfőbb ügyészre vártak. Vajúdtak a hegyek és egeret szültek [a vesztegési vádra utalva], és ez az egér hamarosan elmenekül – mondta. “Lapid és Gánc megpróbálják elrejteni és álcázni, hogy ők nem balosok, és a média igyekszik elhallgatni mindenféle dolgot Gáncról.  A Kan Hadasot felmérése szerint először fordult elő, hogy a szavazók Gáncot találták alkalmasabbnak a miniszterelnöki posztra. A megkérdezettek 41 százaléka Gáncot, 40 százaléka Netanjahut választotta, a maradék nem tudott döntésre jutni.

 

Az átlagosnál esősebb izraeli tél miatt két éve nem látott magasságra emelkedett a Kineret (más néven Galileai) tó vízszintje. Bár Izrael ma már elsősorban a tengerparti sótalanító üzemekből nyeri az ivóvizet, a Kineret, mint az ország legnagyobb édesvíztartaléka, továbbra is kiemelt figyelmet kap. A vízügyi hatóság mérése szerint a tó vízszintje jelenleg 23,5 cm-rel marad el az úgynevezett “alsó vörös vonaltól”, mely -213 méteres tengerszintfeletti magasságot jelent.

 

Gazdaság:

 

A gazdasági növekedés fenntartásához a tudásba kell beruházni, e téren az egész országnak előre kell lépnie – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára. Jelentős átalakulásban van a világgazdaság, ami megtorpanással járhat, de ebből az átalakulásból nem szabad kimaradni, különben nem lesz fenntartható a jelenlegi növekedés. A magyar gazdaságnak vannak még munkaerő-tartalékai, de hiányzik a szakmai tudás, munkakultúra, ezen kell javítani – magyarázta a szakember. Kifejtette: a változáshoz szükséges dinamikát a kkv-k adhatják, ezért fontos a támogatásuk. A hatóságoknak célszerű partnerként kezelni, segíteni a vállalkozásokat, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresek legyenek, munkahelyeket működtessenek és adózzanak – mutatott rá.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt észak felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, a déli tájakon lehetnek még közepesen vagy gyengén felhős területek. Csapadék nem lesz. Délután nagyrészt erősen felhős lesz az ég, csak helyenként lehet szakadozottabb a felhőzet. Csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros délnyugati lesz. Hajnalban 0, 6 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Hétfőn nem érkezik front, a melegedés okozhat panaszokat. Az érzékenyek körében migrén és fáradékonyság jelentkezhet. Az erős szél intenzív fejájást okoz, emellett ingerlékennyé és nyugtalanná válhat. A felhős idő következtében a hő-és komfortérzet alacsony. A közelekedést erős oldalszél nehezíti. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.