A bevándorlás kérdésében egy jottányit sem fog változtatni az álláspontján a kormány

A bevándorlás kérdésében egy jottányit sem fog változtatni az álláspontján a kormány

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kormány elmúlt hetét kommentálta, szóba került az Európai Bizottsággal folytatott vita, de a jövő heti kormányülés fontosabb napirendi pontjai is.

A kormányszóvivő kérdésre összefoglalta a kormány hetét, kiemelve azt a vitát, amit az Európai Bizottsággal folytattak, folytatnak, amit lényeginek nevezett. Már csak azért is, mert ez arról szólt, ami az Európai parlamenti választások tétje is lesz a kormány szerint, ami mindenki hosszú távú jövőjét is befolyásolja, ez pedig a bevándorlás. Sok kifogás érte a kormány legutóbbi plakátkampánya miatt, de a politikus szerint az azokon szereplő két embernek, Soros Györgynek és Jean-Claude Junckernek jelentős szerepe van abban, hogy a bevándorlást támogató tervek ott fekszenek az Európai unió asztalán, ezeket még ráadásul meg is akarják valósítani. Hollik István szerint arra a veszélyre kell felhívni a figyelmet, hogy milyen bevándorláspárti javaslatok vannak és az Európai Unió mai vezetése az támogatja  a bevándorlást és mindent megpróbál megtenni annak érdekében, hogy akár legális módon, de továbbra is jöhessenek a bevándorlók. A magyar kormány és az EB vitája is erről szól, az európai testület a kormányszóvivő szerint taktikát váltott, nem reagálnak a magyar kormány tényfeltáró anyagaira és inkább megpróbálják eltagadni a terveiket. Példaként hozta fel Avramopulosz migrációért felelő EU biztos több nyilatkozatás, ahol arról beszélt, kell a legális migráció, sőt még a migránsvízum bevezetését is támogatta, ennek ellenére most arról beszélnek, hogy a Bizottság nem támogatja a migránsvízumot, pedig az Európai Parlament már határozott, hogy pont arra kéri a Bizottságot, hogy ennek a részleteit dolgozza ki.  A kormány úgy véli, most az a játék folyik, hogy a Bizottság a saját terveit meghazudtolva próbálják meg elmagyarázni, hogy ők egyébként nem is bevándorláspártiak, holott évek óta arról beszélnek, hogy a migráció orvosolhatja az EU gazdasági és demográfiai problémáit.

Egyes lapértesülések szerint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter Berlinben és Bécsben is próbálja megmagyarázni a Fidesz testvérpártjainak a kormány legutóbbi plakátkampányát. Hollik István szerint valóban folytak tárgyalások, de nem a kormány tájékoztató kampánya volt, hanem az, hogy a CDU-nak új elnöke van, valamint idén van a határnyitás, a Páneurópai Piknik harmincadik évfordulója, ezek indokolták a magas szintű pártközi találkozót.

Az Európai Néppárt több tagja is kezdeményezte, hogy zárják ki soraik közül a Fideszt, erre a politikus úgy reagált, az a vita, amit a kormány az Európai Bizottsággal folytat, az zajlik az EPP-n belül is, a Fidesz szeretné ezeket a vitákat a pártcsaládon belül elrendezni. Ha a Néppárt arra szeretné kényszeríteni a Fidesz-KDNP pártszövetséget, hogy a bevándorlás témájában engedjen, és akkor maradhat az EPP tagja, akkor a magyarok nem engednek, mert ebben a kérdésben egy jottányit sem fognak változtatni az álláspontjukon. A Fidesz-KDNP abban reménykedik, hogy erre nem fog sor kerülni, ahogy abban is, hogy az EP választások után az EPP is visszatér a kereszténydemokrácia útjához.

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordult a magyar polgárokhoz, amiben az előbb említett kérdésekről, kihívásokról számol be a kormányfő, bemutatva azokat a veszélyeket, amelyeket Brüsszel terve rejt magában.

Hollik István beszámolt arról, hogy a jövő héten ülésezik a kormány, a legfontosabb előterjesztések a családvédelmi akciótervvel, a Magyar Falu Programmal, a falusi CSOK-kal kapcsolatos döntések lesznek. A részletszabályozások kidolgozása lassan a végéhez ér, a végső döntést a kormányülésen kell meghozni.

A kormány dönt a restrikciós eljárásokról, azokat módosítani szeretné, ám ennek a részleteiről a politikus nem tudott beszélni, hozzátéve, még azt sem tudja, hogy a jövő heti kormányülésen szerepelni fog ez a téma.

A kormányszóvivő elmondta, bár részletesen nem tudja, hogy milyen programok lesznek Budapesten és Jeruzsálemben a magyar-izraeli kapcsolatok újrafelvételének harmincadik évfordulója alkalmából, de annyit megjegyzett, a kormány azt reméli, hogy méltó módon tud megemlékezni erről a fontos eseményről.

Orbán Viktor az EU és az Arab Liga csúcstalálkozóján is beszélt, ahol elmondta, bár tisztában van Magyarország súlyával, világpolitikai szerepével, de ettől függetlenül világosan látszik a magyar érdek, ahogy arról is világos álláspontja van a magyaroknak, hogy mik a helyes válaszok a migrációs válságra, ami csak erősödni fog. A kimutatások szerint tízmilliók indulhatnak el különböző okok miatt, legyenek azok politikaiak, gazdaságiak, demográfiaiak. A magyar kormány álláspontját több közel-keleti személyiség, katolikus egyházi vezető is megerősítette azzal, hogy az a közvetlen támogatás, amit a magyarok nyújtanak, nagyban segít abban, hogy azok, akik korábban ott éltek a szétrombolt településeken, azok vissza tudjanak menni a szülőföldjükre.