Ez lenne az ideális terep, de sajnos ma egy nagyon más világot élünk

Ez lenne az ideális terep, de sajnos ma egy nagyon más világot élünk

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjáról, a sebek begyógyulásának lehetőségéről, a negatív kampányról, valamint egy közelgő amerikai látogatásáról.

 

 

A képviselő beszámolt arról a megemlékezésről, amelyet az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban rendeztek, a Szovjetunióba elhurcolt áldozatok emlékére. Itt a megemlékezésen túlmenően egy magas színvonalú nemzetközi történészkonferencia is zajlott, ahol Bajkai István is felszólalt. A politikus hozzátette azt is, nagy örömmel lehet látni, hogy érdemes volt a Csányi utca 5. szám alatti intézményt átadni, amelyik teljese mértékben kiveszi a részét a főváros, Erzsébetváros közösségi, kulturális, tudományos életéből.

Ez az esemény is beleillett a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjába, arra a kérdésre, hogy egyáltalán lehetséges-e ebben a témában is valaha megnyugvást találni, Bajkai István szerint még a győztes hatalmak állapodtak meg abban, hogy a háború után a Szovjetunió kárpótlásként nem csak pénzbeli, hanem emberi erőforrásbeli igényeket is benyújt majd, ennek következményeként is hurcoltak el embereket Magyarországról, több mint hétszázezer embert. Ami a megnyugvást illeti, a politikus szerint mindenki igyekszik feldolgozni a kapott sebeket, , elsősorban emlékezéssel, megbecsüléssel, a tisztelet megadásával. Azt is megjegyezte, ma Magyarországon gyakorlatilag nincs olyan magyar család, amelyiket ne érintette volna az elhurcolás, a Gulág pokla. Voltak olyanok is – amit a már említett történészkonferencián is elmondtak -, akiket szinte egyenesen a németországi náci megsemmisítő táborból a Gulágra, sőt vittek el nem csak felnőtteket, férfiakat, hanem bizony gyermekeket is. Arról is beszélt a képviselő, hogy nagyon nehéz ezeken túltennie magát az embernek, talán nem is lehetséges, persze az idő, az emlékezés az sok sebet képes begyógyítani.

Arra a felvetésre, hogy elegendő módon tanítják-e ezt a korszakot, Bajkai István úgy válaszolt, ezeknek a szörnyű eseményeknek az oktatásban hangsúlyos szerepet kell kapni, a következő generációnak át kell látnia, hogy nem is olyan rége, a szülők, nagyszülők idejében ezek a szörnyűségek megvalósultak, látniuk kell, a gonoszság az emberek közelében van. Az emberi természetben – sajnos – megvan a hajlam a gonoszságra, a fiatalokban pedig az erre való hajlamot kell elrémiszteni, megértetve azt is, mindent meg kell tenni azért, hogy ezek soha többet ne forduljanak elő. Fontosak a történelmi megemlékezések, a tudományos konferenciák, de mellettük a mindennapi oktatás részévé kell tenni ennek a korszaknak a bemutatását – tette hozzá.

Magyarországon idén két választás is lesz, először májusban az Európai Parlamentbe választanak képviselőket. Mindeközben Izraelben parlamenti választásokat tartanak, ahol a két legnagyobb reklámcég úgy határozott, semmilyen negatívat nem hajlandók közzétenni. Arra a kérdésre, hogy ilyen megállapodás elképzelhető-e itthon, a politikus úgy vélekedett, egy ilyenhez át kell alakulnia a hazai kommunikációs kultúrának, a pártharcok terepének is, ám sajnos egyelőre az látszik, a negatív kampányt fontos eszköznek látja a politika, példaként saját esetét hozta fel Bajkai István, hiszen, mint elmondta, az országgyűlési választási kampányban mindennap szembesült ezzel. Szintén kérdésre válaszolva azt jegyezte meg a politikus, hogy egyáltalán nem tartja utópiának, hogy az emberek között normális párbeszéd, normális vita alakuljon ki, az ideális társadalomban ahol ideális pártküzdelmek vannak, ott leginkább a pozitív célokról beszélnek a felek, ahol a politikusok arról vitatkoznak, mi az, amivel többet tudnak tenni az emberekért. Ez lenne az ideális terep, de sajnos ma egy nagyon más világot élünk – mondta el Bajkai István.

A politikus arról is beszámolt, hogy rövidesen magánútra megy az Egyesült Államokba, ahová a feleségét kíséri el, aki zongoraművészként a Carnegie Hall-ban lép fel. Mellette azonban lesznek megbeszélései, amelyekről az emelte ki előre a politikus, hogy ezeken leginkább őszinte beszélgetésekre vágyik, ahol be tudja mutatni a magyarországi valóságot is, hiszen mindenki szeretne tisztán látni, ehhez ő – mint kiemelte, a lehető legobjektívebb képet vázolja fel. A beszélgetések során szeretné a képviselő bemutatni, hogy szerinte Magyarországon az emberek biztonságban, békében élnek, legyenek azok bármilyen felekezet tagjai, vagy éppen felekezet nélküliek. A valóságot akarja be- és megmutatni, mert úgy véli, Magyarországról egy torz képet ad a média.