Egy új fénykornak kell eljönnie az egyetem életében

Egy új fénykornak kell eljönnie az egyetem életében

Vajda Károly, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem (ORZSE) rektora a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az egyetemről, a tervekről, arról, hogy egyre népszerűbb lesz a rabbiszak.

A rektor beszámolt arról, hogy lezárult a felvételi időszak, de – ahogy eddig is – augusztusban pótfelvételit is meghirdetnek majd az egyetemre. Az ORZSE szakjainak a száma nem bővült, az új szakok elindulásához két-három évre van szükség.  Azonban azt is meg kell állapítani, hogy növekszik a rabbinak jelentkezők száma, idén öten is jelentkeztek ide, köztük olyanok is, akik az érettségi után kívánnak itt tanulni, ezek mindegyike aktív közösséghez tartozó, több nyelven beszélő ember. A mai rendszer szerint a hallgatók az egyetem elvégzése után az ORZSE-n doktorálnak majd.

Ami a többi szakot illeti, jelen pillanatban a judaisztika szaknak nőtt meg a hallgatói létszáma, az itt végzettek minden olyan szakmában elhelyezkedhetnek, ahol a zsidóság ismeretanyagára szükség van, az újságírástól kezdve bárhol. Az is igaz, hogy akik elvégzik a judaisztika szakot az egyetemen, azoknak a többsége továbbtanul zsidó kultúrtörténetet.

A zsidó szociális munkás szakon is van emelkedés a hallgatói létszámot tekintve, a közösségszervező szakon egy pici visszaesés volt tapasztalható, ám a rektor szerint talán a pótfelvételik alkalmával ezt pótolni lehet.

Az eddig eltelt rektori időszakáról azt mondta el Vajda Károly, az egyetem oktatói közül a törvény alapján kellett többeket nyugdíjba küldenie, a helyükre új oktatókat vettek fel, megmutatva, az ORZSE végrehajtotta a nemzedékváltást. Hozzátette, mint minden nemzedékváltás, úgy ez is nehezen ment, az újaknak elfoglalni azt a helyet, amit a nagyszerű elődeik mutattak meg addig.

A rektor azt fejtette ki, nagyon reméli, ahogy a munkatársai is, hogy az ORZSE visszanyeri a régi fényét, de azt is látni kell, ma már teljesen megváltozott a felsőoktatás az elmúlt évtizedekhez képest, ami azt is jelenti, hogy inkább egy új fénykornak kell eljönnie az egyetem életében. Ma már sokkal erősebb az együttműködési kényszer a felsőoktatási intézmények között. Az ORZSE-t ma is nyilvántartják, elsősorban a több évtizeddel ezelőtti állapotok alapján, Vajda Károly szerint ezt a kegyelmi állapotot három-négy év átfutási idővel megváltoztatni, a mai egyetemnek is bebizonyítania, hogy nemzetközi mércével mérve is versenyképes. A rektor hozzátette, idén több nemzetközi tárgyalás is vár rá, ahol több külföldi felsőoktatási intézmény is együttműködést ajánl fel.

Az EMIH fenntartásában lévő Milton Friedman Egyetemről azt mondta el Vajda Károly, hogy nekik még akklimatizálódni kell az új, egyházi státuszukhoz, de már egyszer találkozott a rektorukkal, a megbeszéléseiket folytatni fogják, hogy áttekintsék az együttműködési lehetőségeket.

Arra a felvetésre, hogy az ORZSE ma mennyire képezi részét a hazai zsidóságnak, a rektor azt jegyezte meg, van a József körúton egy zsinagóga, van ott egy vallási körzet, hívekkel, amiről azt mondta, ez egy dinamikus, virágzó közösség, Darvas István főrabbi vezetésével.

Az ORZSE oktatói között ott található több rabbi is, mint Radnóti Zoltán, Verő Tamás, Róna Tamás és Szerdócz Ervin.

Vajda Károly arról is beszámolt, hogy az egyetem fenntartója, a Mazsihisz jelentősen megnövelte a költségvetésüket, de mellette tárgyalnak az állammal, már eddig kaptak a kormánytól egy ötvenmilliós gyorssegélyt is, ami a megnövekedett állami felelősségvállalásnak is köszönhető, amit az egyházi felsőoktatás irányába éreznek.