A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Egyiptomba utazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozójára. A vasárnap és hétfőn zajló egyeztetéseknek a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés lesz fő témája. Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

Jávor Benedek, a Párbeszéd jelenlegi európai parlamenti képviselője vezeti a párt EP-listáját. A Párbeszéd budapesti kongresszusa csak a saját jelöltjeik sorrendjéről döntött, mert a választásra várhatóan közös listát állítanak majd az MSZP-vel. Karácsony Gergely társelnök elmondta, hogy Jávor Benedeket száz százalékos szavazataránnyal jelölték. Az EP-képviselőt Dorosz Dávid, volt parlamenti képviselő és Szabó Tímea társelnök követi a listán. A kongresszus egyúttal felhatalmazta a Párbeszéd vezetőit arra, hogy tárgyaljanak a szocialistákkal annak érdekében, hogy a parlamenti választás után az EP-választáson is közösen induljanak – közölte. A szövetség minden Európa-párti erő előtt nyitva áll, de elfogadják azt a reális helyzetet, hogy valószínűleg csak az MSZP-vel indulnak közösen – fogalmazott Karácsony Gergely.

Több mint félmillió embert érint valamilyen ritka betegség Magyarországon – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Horváth Ildikó elmondta, a szakemberek 6-8 ezer betegséget sorolnak a ritka betegségek közé, és bár egy-egy kórképben viszonylag kevesen szenvednek, Magyarországon összességében több mint félmillió páciens érintett valamelyikben. Hozzátette: a társadalombiztosítás évente mintegy 500 milliárd forintot fordít a ritka betegségekben szenvedők gyógyszerellátására. Annak érdekében, hogy Európában a ritka betegségben szenvedők ellátása minél magasabb szintű legyen, a közelmúltban 24 betegségcsoport-specifikus Európai Referencia Hálózatot hoztak létre. Ez jelentős tudásbázist jelent a ritka betegségekkel élők kezelésében résztvevő magyar szakembereknek – tudatta az államtitkár.

A többi ellenzéki párthoz hasonlóan az LMP is önálló listával indul az európai parlamenti választáson, a listát Vágó Gábor vezeti. Keresztes László Lóránt, a párt társelnöke szólt az önkormányzati választási együttműködést érintő döntésről is, eszerint a kormánypártok és a Mi Hazánk Mozgalom kivételével helyi szinten nyitottak olyan értékalapú együttműködésre más szervezetekkel, amely lehetőséget ad a valódi változásra, az ökopolitika megvalósítására. Vasárnap az európai parlamenti programról határoz a kongresszus.

Markáns zöld programot, a nemzeti érdek és az emberek képviseletét ígérte az LMP európai parlamenti listavezetője és két társelnöke, a párt kampánynyitó budapesti kongresszusának második napján. Demeter Márta társelnök szerint új Európai Parlamentre és Európai Bizottságra van szükség. A magyar emberek szerinte három hónap múlva arról dönthetnek, lesz-e valós képviselete a nemzeti érdeknek az unióban, a térség és az ország érdeke legalább olyan hangsúlyt kap-e, mint az alapító államoké. Pártja a multik Európája helyett az emberek Európájáért dolgozik majd – folytatta. Az LMP markáns zöld programmal szólítja meg azt a több százezer magyar választót, aki zöldnek tartja magát – mondta Vágó Gábor listavezető, aki úgy fogalmazott: a klímaváltozás ránk rúgta az ajtót.

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat. Az elismerést Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnök özvegye adta át. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek arról beszélt: Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímásának mielőbbi boldoggá avatása jót tenne a magyar nép lelkének. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a keresztény Európa megőrzésének fontosságáról szólt.

Egyedülálló felmérés készül a lakosság egészségi állapotáról. A debreceni egyetem népegészségügyi kara 2016-ban 1,5 milliárd forint uniós támogatást nyert a kutatásra, amelyben a hazai lakosság népbetegségekkel kapcsolatos genetikai és környezeti kockázatának komplex jellemzésére vállalkoztak. A kutatásban külön hangsúlyt kap az északkelet-magyarországi romák egészségi állapotának felmérése, eddig ugyanis a cigányságnak sem az egészségi, sem pedig a halálozási mutatóiról nem voltak megbízható adatok.

Több száz érdeklődő vett részt a Testnevelési Egyetem Tárt Kapus Programján. A konferenciát a Budapest Európa Sportfővárosa 2019 programsorozat sportszakmai nyitóeseményeként rendezték meg. A célcsoport a tájékoztatás szerint – az aktív szabadidő sportolók, a rendszertelenül vagy még egyáltalán nem mozgó fiatal és középkorú felnőttek, valamint az időskorúak voltak. Mocsai Lajos rektor beszédében azt mondta: a programban a megújuló Testnevelési Egyetem először mutatkozik be az érdeklődőknek.

További fejlesztéseken, köztük a kutatási tevékenység megújításán dolgozik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) rektori tisztségét tavaly szeptembertől betöltő Koltay András. A rektor elmondta: a Tisza István-program elindításával – amely a minőséget és a nemzetközi versenyképességet helyezi a középpontba – az egyetem a fejlődésének új szakaszába lépett. Folytatódik a Ludovika Campus fejlesztése is további építkezésekkel, és azzal a céllal, hogy a NKE ne csak egyetemi képzőhely legyen, hanem kulturális centrummá is válhasson. A rektor hangsúlyozta: erős alapokkal rendelkező intézmény élére került fél évvel ezelőtt. Az azóta elvégzett munkáról szólva kiemelte: megújult a szervezeti struktúra, új vezetők is érkeztek, szakmai koncepciók formálódtak, átalakult a finanszírozás. A rektor szerint a magyar állami felsőoktatási intézmények sorában a hét éve működő egyetem pozíciója jó, mostantól azon kell dolgozniuk, hogy az NKE neve minden tekintetben „egyet jelentsen a minőséggel”.

 

Külföld:

Az izraeli hadsereg váratlanul nagyszabású hadgyakorlatot indított, számos háborús forgatókönyvet szimulálva, köztük az egyre nyugtalanabb Gázai övezettel, közölte az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A háromnapos gyakorlaton a hadsereg különböző egységei vesznek részt, „beleértve a földi, páncélos, tüzérségi és légi csapatokat”. A nyilatkozat szerint a hadgyakorlat „az operatív felkészültséget teszteli számos számos harci forgatókönyvre, különösen a Gázai övezetben”. A kedden záruló gyakorlat magában foglalja nagyszámú csapatok különböző régiókba szállítását, az erők kijelölt helyszínekre való összehívását, életmentő gyakorlatokat és légi manővereket. Bár a bejelentés váratlan volt, a hadsereg hangsúlyozta, a hadgyakorlat időpontját a kiképzési ütemterv részeként előre kijelölték. Az Izrael Védelmi Erők felkészültségének állapota főszerepet kapott az utóbbi hónapokban, különös tekintettel a Védelmi Minisztérium ombudsmanjának folyamatos, katonai vezetőkkel szembeni nyílt összeütközéseinek köszönhetően. Az ombudsman azt állítja, hogy a hadsereg siralmasan felkészületlen, de katonai és Knesszet-tisztviselők ezt cáfolták.

Ehud Barak volt miniszterelnök és csapata áll amögött a kampány mögött aminek a lényege az volt, hogy Benny Gantz és Yair Lapid pártját rábírják arra, hogy közösen induljanak – írta az Israel Hayom. A kampány lényege az volt, hogy olyan üzeneteket juttattak el az adott párt vezetőinek és holdudvaruknak, aminek az volt a lényege hogy a külön indulás csak elveszett szavazatokat hoz. Barak környezetéből a hírt megerősítették, és elismerték, hogy a volt kormányfő valóban sokat dolgozott az elmúlt években, hogy az ellenzéki erők között valamilyen egység jöjjön létre.

Az izraeli rendőrség a legutóbbi tüntetésekre reagálva rövid időre őrizetbe vette a Jeruzsálem muzulmán szenthelyeit felügyelő iszlám hatóság vezetőjét. A Waqf vezetőjének Abdelazeem Salhab sejket kinevező szomszédos Jordánia felháborodásának adott hangot a letartóztatás miatt. A Petra hírügynökség szerint Jordánia iszlámügyekért felelős minisztere, Abdul Nasser Abul Basal az izraeli intézkedést „veszélyes és elfogadhatatlan eszkaláció” -nak nevezte, mely hatással van Jordánia Jeruzsálem iszlám szent helyeinek őrzésében betöltött szerepére. Az izraeli rendőrség megerősítette a letartóztatást, és a Waqf később közölte, a rendőrség elengedte Salhabot, és egy hétre kitiltotta a Templom-hegyről. Arab média riportok szerint Najah Bakirat, a Waqf helyettes vezetőjét is letartóztatták.

Sajtóértesülések szerint a brit kormány magas rangú tagjai igyekeznek rávenni Theresa May miniszterelnököt a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének kizárására, akár a kilépés halasztása árán is. A The Sunday Telegraph kormányzati forrásai szerint Philip Hammond pénzügyminiszter és David Lidington, a kabinetirodát vezető miniszter – aki e minőségében Theresa May helyettesének számít – kitartóan lobbizik annak elérése végett, hogy May nyilvánosan vállaljon kötelezettséget a megállapodás nélküli Brexit elkerülésére. A lap forrásai szerint Hammond és Lidington „a színfalak mögött intenzíven dolgozik” azért, hogy May kötelezze el magát akár a Brexit elhalasztása mellett is, ha ez válik szükségessé a rendezetlen kilépés elkerüléséhez. A The Sunday Telegraph által idézett egyik kormányzati illetékes szerint a Brexit jelenleg március 29-ében megszabott határidejének „önkéntes kitolása” valójában „az egyetlen opció” May számára, mivel ez még mindig jobb megoldás, mint az, ha a parlament kényszeríti erre a kormányt.

Mindenre kiterjedő, átfogó küzdelemre szólította fel a katolikus egyházat Ferenc pápa a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás végén, annak érdekében, hogy „eltöröljék a Föld színéről” a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket, amelyeket az egyházfő förtelmes bűntetteknek nevezett. A pápa fogadkozott, hogy az egyház mindent meg fog tenni azért, hogy a visszaélések elkövetőit felelősségre vonják, és nem fogja eltussolni vagy kisebbíteni a bűncselekményeket. A katolikus egyházfő azt ígérte, hogy felülvizsgálják és szigorítják majd a nemzeti püspöki konferenciák irányelveit a szexuális támadások megelőzésére és az elkövetők megbüntetésére vonatkozóan.

Ellenzéki koalíció alakult a májusi európai parlamenti választásokra Lengyelországban. Az erről szóló nyilatkozatot öt lengyel ellenzéki párt, köztük a fő ellenzéki erőt adó Polgári Platform (PO) írta alá. Az Európai Koalíció (KE) nevű szövetség létrehozására február elején szólított fel egy felhívásban a PO-hoz, valamint a jelenleg parlamenten kívüli baloldalhoz tartozó volt lengyel kormányfőkből és külügyminiszterekből álló csoport. A KE-hez való csatlakozásról az utóbbi napokban a PO mellett a Lengyel Parasztpárt (PSL) döntött, valamint a PO-val a tavalyi év végén átmenetileg konfliktusba került Modern (Nowoczesna) is. A parlamenten kívüli tömörülések közül a Baloldali Demokratikus Szövetség (SLD), valamint a Zöldek járultak hozzá a szövetséghez.

Ezrek tüntettek Szerbiában és Montenegróban a kormány ellen. A belgrádi tiltakozók Aleksandar Vucic szerb elnök „autoriter” rendszere, a podgoricai tüntetők a szocialista kormány ellen tiltakoztak. A belgrádi tüntetők végigvonultak a belváros utcáin, olyan jelszavakat skandálva, mint „Vucic, távozz!”, „Vucic, tolvaj!”, és „gonosztevők bandájának” minősítették a kormányt. A tiltakozók áthaladtak egy belvárosi alagúton, hogy – benne egy jelképes tett keretében – „eltemessék Vucic hazugságait egy jobb jövőről”. Ezenkívül megálltak az RTS állami televízió székhelyénél, amelyet azzal vádolnak, hogy részrehajló a kormány iránt. Az immáron tizenkettedik egymást követő szombaton tartott tiltakozások közvetlen kiváltó oka egy ellenzéki politikus elleni novemberi támadás volt. A baloldali Borko Stefanovicot máig ismeretlen tettesek verték meg a dél-szerbiai Krusevacon, amikor egy ellenzéki rendezvényen vett részt. A politikus állítása szerint támadói a Vucic vezette Szerb Haladó Párthoz (SNS) köthetők. A montengrói fővárosban az egymást követő harmadik szombaton ezrek vonultak utcára, hogy a kormány ellen tüntessenek, amelyet korruptnak tartanak. Az aktivistacsoportok által „Állj ellen!”-jelszóval meghirdetett esemény az ellenzéki pártok támogatását élvezi. A tüntetők némelyike olyan feliratú transzparenst tartott kezében, mint például „mi vagyunk az állam” vagy „igazságot akarunk”.

Újra Kelemen Hunort választotta elnökévé a Romániai Magyar Demokrata Szövetség kolozsvári kongresszusán. Kelemen Hunor egyedül indult a tisztségért, és 728 szavazatot kapott a leadott 757-ből. Programbeszédében azt közölte: a 2019-es évnek a jövő felé fordulás évének kell lennie, hiszen a mostani gyerekek jó eséllyel megélik a 22. századot. A kongresszus határozatban nyilvánította ki, hogy a magyar közösség szimbólumának tekinti a piros-fehér-zöld színeket, a székely zászlót, a magyar himnuszt és a székely himnuszt.

Elfogadta választási kiáltványát az Európai Szocialisták Pártja a madridi kongresszus zárónapján. A résztvevők megerősítették Frans Timmermans jelöltségét is az Európai Bizottság elnöki posztjára. A dokumentumban hangsúlyozzák, hogy az Európai Uniónak jobban kell szolgálnia az állampolgárokat. A május végi európai parlamenti választások pedig lehetőséget nyújtanak a közösség megváltoztatására, valamint egy igazságosabb Európa megteremtésére.

Olaszországban három ember meghalt a fákat kicsavaró és falakat ledöntő erős szél pusztításában. A Rómában tomboló szelek miatt elővigyázatosságból lezárták az ókori amfiteátrumon kívül a Forum Romanumot is. Közben a horvátországi adriai partvidéken autókat rongáltak meg, ablakokat törtek be és közlekedési fennakadásokat okoztak a viharos erejű szelek. Split környékén a széllökések elérték az óránkénti 191 kilométeres sebességet.

Az utóbbi tíz évben 2018-ban halt meg a legtöbb – csaknem 4 ezer – polgári lakos az afganisztáni harcokban – derült ki az ENSZ afganisztáni missziójának (UNAMA) és a világszervezet emberi jogi főbiztosi hivatalának jelentéséből. A tavaly feljegyzett civil halálos áldozatok száma pontosan 3804, ami 11 százalékos emelkedést jelent 2017-hez képest. A halottak negyede volt gyermek, ami szintén rekordnak tekinthető: a légi támadások következtében több mint megkétszereződött, illetve az öngyilkos merényletek miatt is jelentősen emelkedett a gyerekhalálok száma. A civil sebesültek száma tavaly meghaladta a 7100-at.

Gazdaság:

A pénzügyminiszter szerint ismét kedvező visszajelzést kapott a magyar gazdaság, amely továbbra is jó úton halad. Varga Mihály azután közölte ezt, hogy pénteken a Fitch Ratings is egy fokozattal javította a magyar adósosztályzatot a Standard and Poor’s két héttel ezelőtti, hasonló döntése után. A tárcavezető úgy vélte: az újabb felminősítés a magyar emberek és vállalkozások munkájának, valamint a kormány által folytatott gazdaságpolitikának köszönhető. Hozzátette: az elmúlt évben a magyar gazdaság 4,8 százalékkal bővült, ami háromszorosa az Európai Unió gazdasága tavalyi átlagos bővülésének.

Magyarország Mátyás király óta élen jár járműgyártásban Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke szerint. Ezt mutatja majd be a március 22-24-e között a Hungexpo területén látható a Magyarok a Világ Járműgyártásában elnevezésű tematikus kiállítás, az autókiállítás kísérő rendezvénye – mondta a szakember. Knezsik István a kiállítás kapcsán elmondta: több mint 1000 négyzetméteren láthatók majd földön, vízen, levegőben közlekedő magyar járműcsodák, egy részük belülről is. De bemutatják például azt is, hogy egy-egy autónak hány alkatrészét gyártják Magyarországon. A szakember emlékeztetett arra, hogy például a legújabb elektromos Jaguár személyautó fejlesztésében is részt vettek magyar mérnökök.

Könnyű:

Egy apró, mindössze tenyérméretű tengeri állat segíthet felmérni az óceánok műanyagszennyezettségének mértékét – állítják a Tel-avivi Egyetem kutatói, akik szerint a teremtmény képes kiszűrni az apró részecskéket a vízből és elraktározni azokat a lágy szöveteiben. Az izraeli szakemberek szerint az aszcídiák (Ascidiacea) ugyanolyan remekül boldogulnak az ipari területeket övező szennyezett vizekben, mint az érintetlen óceánban, lehetőséget adva a kutatók számára, hogy feltérképezzék és elemezzék a vízben lévő hulladékot és annak hatásait a különböző régiókban. „Az aszcídiák egész életüket egy helyben töltik és szűrik a vizet, akár egy szivattyú” – mondta Gal Vered, az egyetem munkatársa. Hozzátette: „éppen emiatt értékes információkat nyújthatnak az otthonukként szolgáló zátonyok és egész ökoszisztémák állapotáról”. Vered a dél-izraeli kikötőváros, Eilat mólóit és szikláit vizsgálva bukkant rá egy aszcídiatelepre. A laboratóriumba visszatérve óvatosan megnyomta az egyik állat gyomrát és megvizsgálta a kilövellő vizet, amelyben szabad szemmel nem látható mikroműanyagokat mutatott ki. A kutatók ilyen részecskéket találtak minden általuk megvizsgált területen az izraeli partok mentén.