Ennyi támogatást sehol a világon nem kap egy fiatal pár az élet elkezdéséhez, mint Magyarországon

Ennyi támogatást sehol a világon nem kap egy fiatal pár az élet elkezdéséhez, mint Magyarországon

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családvédelmi akciótervről, arról, hogy miért érdemes a fiataloknak gyermeket vállalni.

Az államtitkár a miniszterelnöki évértékelőn elhangzott családvédelmi intézkedések kapcsán elmondta, a mostani kormány ösztönzőket alkalmaz azért, hogy minél több gyermek születhessen, nyugodt családi körülmények között. A mostani családpolitika alapját az adja, hogy a mai fiatalok is családcentrikusak, a magyarok alapvetően családban képzelik el az életüket. A fiatalok is alapvetően házasságot szeretnének kötni, gyermekeket szeretnének vállalni, a kormánynak, a politikának ebben kell segíteni őket. Mindezt azonban úgy szeretnék elérni, hogy nem él a kormányzat tiltó eszközökkel, nem szankcionálnak, hanem egyszerűen segíteni szeretnék a fiatalokat a családalapításban.

Az államtitkár beszélt arról is, komoly problémát jelent, hogy nagyon sok olyan pár van, akik meddőségi gonddal küzdenek, ma már minden hetedik párnál megtalálható ez. Mindez sok mindennel összefügg, így azzal is, hogy kitolódott a gyermekvállalás időpontja is, hiszen ma átrendeződött az élet menete, sokan először építenek karriert, csak utána jutnak el odáig, hogy egy komoly párkapcsolat esetén a gyermekvállaláson gondolkodjanak és ez okozhat meddőségi problémákat. A kormány nekik is igyekszik segíteni, történtek már előrelépések, de azt nem lehet mondani, hogy nincs több teendő – tette hozzá Novák Katalin. Az eddigi lépések közül a lombikprogramok finanszírozásának megemelését, a gyógyszerek állami finanszírozásának a megemelését, a kapacitások bővítését emelte ki a politikus, de mint hozzátette, még van sok feladat ezen a területen.

A kormányfő által ismertetett csomagnak vannak olyan elemei, amelyek során az örökbefogadás is ugyanolyan értékű gyermekvállalásnak számít, mint ha vérszerinti gyermekük lenne mondta el az államtitkár, majd kiegészítette azzal, hogy nagyon fontos, hogy azok a gyermekek, akiket nem nevelnek a szüleik, azok találjanak szerető családra. Egyébként az örökbefogadás kapcsán is történtek pozitív változások, lerövidült az idő, amíg a gyermekek családot találnak maguknak, a kormány segíti az örökbefogadó családokat, egy utánkövető rendszerrel nyomon is követik a gyermekek és a családok életét. Mindezeken túlmenően bevezetésre került az örökbefogadói GYES.

A gyermekeknek közösségbe is kell járniuk, ennek kapcsán azt emelte ki az államtitkár, hogy a hétpontos akciótervnek az egyik eleme a bölcsődék építéséről szól, a kormány azt szeretné elérni, hogy ne csak óvoda és iskola, de bölcsőde is legyen mindenki számára elérhető módon. Ugyanakkor ott van még a nagyszülői GYED is, ami szintén része a családvédelmi akciótervnek – tette hozzá a politikus, ez arról szól, hogy ugyan nagyon jó, ha van bölcsődei férőhely, de ennél sokkal jobb, ha van egy nagyszülő, aki a dolgozó szülők mellett tudja még nagyobb részben kivenni a részét az unoka neveléséből.

Novák Katalin kérdésre válaszolva megemlítette, ma is sok esetben világszintű a védőnői hálózat színvonala, ráadásul ez teljesen egyedülálló a világban. Az igaz – ismerte el Novák Katalin, hogy vannak Magyarországon olyan települések, ahol a védőnők, a házi gyermekorvosok szempontjából nem állnak jól, a kormánynak az a feladata, hogy még jobb ösztönzőkkel próbálják meg ezekre a településekre odavonzani a fiatal szakembereket. Mindez összefüggésbe hozható a kormány Magyar falu programjával is, aminek éppen az a célja, hogy az ötezer fő alatti településeken elérhetők legyenek a különböző szolgáltatások, a megfelelő infrastruktúra. Az államtitkár szerint erről is rövidesen még többet lehet majd megtudni.

Szükség van arra is, hogy megfelelő számban legyenek itthon orvosok, ezzel kapcsolatban Novák Katalin megjegyezte, ma már látni lehet, ma már jóval kevesebben mennek el végzett orvosok külföldre. A kormány azon van, hogy egyre vonzóbbá tegye a hazai orvosi pályát, ez persze nem független a családtámogatási rendszertől sem, azaz ők sem csak a béreket nézik, hanem azt a rendszert is, amelyet a kormányzat kiépített itthon, legyen szó az ingyenes bölcsődéről, óvodáról, étkezésről, általános iskoláról, valamint a hozzáférhető családtámogatásokról. Tudni kell – emelte ki az államtitkár, ennyi támogatást sehol a világon nem kap egy fiatal pár az élet elkezdéséhez, mint Magyarországon.

Az ellenzék szerint ez a mostani családvédelmi program elfelejtkezik a szegény családokról, hiszen ők nem vehetik igénybe ezeket az elegendő jövedelem hiányában. Novák Katalin határozottan kijelentette, nem ért egyet ezekkel az állításokkal, hiszen véleménye szerint senki sincs kizárva a most meghirdetett új lehetőségekből. Valóban a fiatalok számára adott kölcsönnél a kormány egy dolgozói jogviszonyt követel, de tudni kell azt is, ma Magyarországon 3 és fél százalékos a munkanélküliség, azaz, aki ma akar itthon dolgozni, az munkát is tud találni magának. Valóban elvárja a kormány, hogy a fiatal pár két tagja közül az egyiknek legyen meg egy hároméves biztosítotti jogviszonya, ebből egyébként egy évet beszámítanak a közfoglalkoztatotti jogviszonyból is. A kölcsön felvétele után egy havi ötvenezer forintos törlesztőrészlet jön, de csak addig, amíg nem jön az első gyermek. Összességében azok a szegények is felvehetik ezt a kölcsönt úgy, hogy egy fillért sem kell visszafizetniük, ha megszületik a kellő számú gyermekük. A kölcsön segít, hogy a párok akár korábban tudjanak gyermeket vállalni, a szegényebbeknek is komoly segítséget jelenthet a kormány által biztosított tízmillió forintos kedvezményes hitel, pláne úgy, hogy még igénybe lehet mellette venni akár a CSOK-ot is.

A családvédelmi program elemeinek a túlnyomó többsége idén nyáron indul, két eleme csúszik át a jövő év elejére, a személyi jövedelemadó-mentesség a legalább négy gyermeket nevelő édesanyáknak, a másik pedig a nagyszülői GYED. A programra a költségvetésben természetesen rendelkezésre áll elegendő forrás – tette hozzá Novák Katalin.