A tervek megvalósítása sok pénzbe kerül, de van rá fedezet a költségvetésben

A tervek megvalósítása sok pénzbe kerül, de van rá fedezet a költségvetésben

Hollik István kormányszóvivő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a miniszterelnöki évértékelőről, annak tanulságairól, a családtámogató intézkedésekről, valamint a felelős ellenzéki magatartásról.

 

A kormányszóvivő szerint a tegnapi miniszterelnöki évértékelő az elmúlt évek legjobbja volt. A hallgatóság és azok, akik követték az eseményt egy kicsivel magasabb perspektívából kaphattak egy képet arról, hogy mi történt az elmúlt egy évben, ahogy arról az útról is, ahogyan eljutott az ország a 2010-es kormányváltás óta. Mindezek mellett Orbán Viktor konkrét intézkedéseket is bejelentett.

Hollik István beszélt arról is, hogy a miniszterelnök majd az évindító frakcióülésen fog beszélni a májusi EP választás előtti feladatokról, a kormánypárti politikusoknak most elsősorban azt kell tenniük, hogy minél szélesebb körben mondják el azokat a családpolitikai intézkedéseket, amiket bejelentett a kormányfő. A meghirdetett hét programpont sok munkával, sok ráfordítással jár – emelte ki a politikus, majd kérdésre válaszolva megjegyezte, ezeket az intézkedéseket nem azért vezeti be a kormány, hogy megnyerje a májusi választást.

A tervek megvalósítása sok pénzbe kerül, de a kormányszóvivő szerint van rá fedezet a költségvetésben, hiszen az stabil lábakon áll, a magyar gazdaság jól teljesít, sőt amióta a Fidesz-KDNP szövetség kormányoz, a költségvetés hiánya soha nem érte el az EU által megadott három százalékot, mindig alatta volt a hiányszint. Mellette az államadósság csökken, az adóbevételek növekednek, a fekete gazdaság nagy részét sikerült kifehéríteni, ezek adják annak az alapját, hogy a családok még több támogatásban részesüljenek – fűzte hozzá a politikus.

Arra a felvetésre, hogy ezen intézkedések mellett szükség lenne az egészségügy fejlesztésére, az orvoshiány megszüntetésére, a kormányszóvivő azt válaszolta, az egészségügy megújításával folyamatosan foglalkozik a kormány. Az orvoshiánnyal kapcsolatban megjegyezte, nagy eredménynek tudható, hogy ma már lényegesen kevesebb orvos hagyja el az országot, mint a korábbi években. Mindez biztosan nem függetleníthető attól a ténytől, hogy az orvosok bére jelentősen emelkedett. A kormány szerint míg 201-ben egy 5-7 éves gyakorlattal rendelkező orvos nem kereste meg bruttóban a háromszázezer forintot, ma pedig egy ugyanilyen gyakorlattal rendelkező szakorvos már bruttó hétszázezer forintot keres. Ez nem jelenti azt, hogy mindez elég, tovább kell lépni – hangsúlyozta a politikus. A miniszterelnöki évértékelőben is többször elhangzott, nagy eredményeket ért el az ország, de nem lehet itt megállni. Most az emberek ismét hisznek abban, hogy Magyarországon van jövőjük, az országnak is van jövője, ezért azon az úton, amin elindultunk, tovább kell menni – jegyezte meg.

Magyarországon pedagógushiányról is beszélnek, ezzel kapcsolatban Hollik István elmondta, itt a kormány egyetlen dolgot tud tenni, mégpedig azt, hogy a pedagógus életpályát újra egy olyan hivatássá teszi, ahol a béreket folyamatosan emeli, kiszámíthatóvá teszi a pályát, így téve újra vonzóvá a tanári hivatást.

Az évértékelőjében Orbán Viktor beszélt egy brüsszeli tervről, ami szintén hét pontból áll. Arra a kérdésre, hogy mindezek megvalósulnak-e a májusi EP választás előtt a kormányszóvivő azt mondta, Magyarország mindent igyekszik megtenni azért, hogy ez ne sikerüljön, de mellette a veszélyre mindenképpen fel kell hívni a figyelmet. Véleménye szerint mindaz, amit a magyar ellenzék mond, hogy nem is volt kötelező kvóta, ám a néppárti EP elnök nemrégiben éppen azt nyilatkozta, le kell porolni ezt az ötletet, újra elő kell venni, el kell fogadni. Mindezek azt mutatják, a bevándorlást támogatók azon törekvése, hogy a bevándorlást legálissá tehessék, ez a szándék továbbra is megvan, ezt kell Magyarországnak, a magyar kormánynak megakadályoznia.

Hollik István szerint az kiváló lenne, ha az évértékelő kapcsán is lenne egyfajta együttműködés a kormánypártok és az ellenzék között, de az ellenzék többször is azt bizonyította be, hogy számára nem Magyarország az első, hanem a hatalom megszerzése és az ehhez vezető utat abban látja, hogy a kormányt és a Fidesz-KDNP szövetséget támadja.

A miniszterelnök által elmondott hétpontos családtámogatási akciótervet a kormány beterjeszti a Parlament elé, a kormányszóvivő úgy vélte, ezt egy felelős magyar parlamenti párt képviselőinek meg kellene szavazniuk, hiszen ezek olyan segítséget jelentenek a magyar családok számára, amik nem pártpolitikai ügyek.

Hollik István kérdésre válaszolva beszélt a közigazgatási reformról, a bürokráciacsökkentésről, annak tanulságairól. Mint megjegyezte, a legutóbbi kormányülésen Gulyás Gergely miniszter számolt be erről a témáról, aki elmondta, a közigazgatás karcsúsítása és a béremelés is jó úton halad. Ugyanakkor azt is elmondta, a kormány időről időre megvizsgálja, hogy a jelenlegi kormányzati feladatokhoz mekkora apparátus szükséges, azaz nem kizárt, hogy a későbbiek során lesz minimális bővítés, vagy éppen a karcsúsítás folytatódik.