Ma már többen jönnek ide, mint ahányan elmennek

Ma már többen jönnek ide, mint ahányan elmennek

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a családtámogatási programról, a további feladatokról, valamint a társasházi törvény módosításáról is.

Orbán Viktor évértékelőjében egy hétpontos családtámogatási tervet ismertetett, amelyekkel majd az Országgyűlésnek kell foglalkoznia. Ennek kapcsán a képviselő elmondta, a program végrehajtásához, amelyet nagy ívűnek, történelminek nevezett Bajkai István, majd szükségesek törvények is, valamint végrehajtási rendeletek egyaránt. Ezek már folyamatban vannak, ez azt is jelenti, hogy a rövidesen megkezdődő tavaszi ülésszakon mindegyik szükséges törvény meghozatalára sor kerül.

A most bejelentett családtámogatási program már demokráciában született, ezért erre az önkéntesség a jellemző, szemben az ötvenes évekből ismert Ratkó korszakkal. Ma alapvetően a családok döntésén múlik, hogy szeretnének-e gyermeket vállalni, akár több gyermeket, a kormány ezekkel az intézkedésekkel arra biztatja a családokat, hogy éljenek ezekkel a lehetőségekkel. A képviselő szerint élni is fognak vele, a CSOK sikere már jól látható, ahogy az a családvédelmi program is, amelyet a Fidesz-KDNP szövetség meghirdetett és lépésről lépésre valósított meg.

Mindezen intézkedések hasznosak, de mellettük azért vannak megoldandó feladatok, mint például a megfelelő gyermekorvos, hiszen jelenleg a házi gyermekorvosok átlagéletkora bőven hatvan év felett van és számos helyen nincs is praxis. Ezen túlmenően pedagógushiány is van, ami szintén problémát jelenthet. A képviselő megjegyezte, Novák Katalin családügyekért felelős államtitkár bejelentette már, a családok támogatásának a programja még egyáltalán nem ért véget, a további intézkedések tervezése folyamatban van. Ennek egyik része – emelte ki Bajkai István, hogy az ápolónők bérét a következő három évben hetven százalékkal emeli meg a kormány, amit szintén történelmi jellegű lépésnek nevezett. Mindezek mellett beszélt arról is, hogy az orvosok támogatását, a pályán való maradását is sok intézkedés szolgáltatta már, de ezen az úton is tovább kell menni. Azt is fontosnak tartotta kiemelni a politikus, hogy az nem kizárólag magyar jelenség, hogy orvosok vagy más szakmák képviselői elmennek külföldre dolgozni. Ugyanakkor Bajkai István szerint az is fontos, hogy ma már a Magyarországot elhagyó és az oda érkező, visszaérkezők aránya pozitív lett, azaz többen jönnek ide, mint ahányan elmennek.

Bár az tény, hogy jelenleg Nyugat-Európában magasabbak a bérek, ezért Magyarországnak minél többet meg kell tennie, hogy kedvező munkavállalói körülményeket teremtsen. Ez sikeres, hiszen jelenleg munkaerőhiány van, elsősorban a gazdaság erős teljesítményének, fejlődésének. A munkabér természetesen egy komoly kérdés, de már vannak olyan szakmák, ahol ugyanannyit lehet Budapesten keresni, mint akár Bécsben. Egy mindenesetre biztos – tette hozzá a kormánypárti politikus, a munkát még nem fejezték be, még nagy feladatok állnak előttük.

Bajkai István még az országgyűlési választási kampányban beszélt arról, hogy kiemelt feladatának tekinti a társasházi törvény módosítását. Ezzel kapcsolatban elmondta, a mostani tavaszi ülésszakban szeretné a Parlament elé terjeszteni a javaslatát, illetve az illetékes szakbizottság előtt megtárgyalni. A tervezetben szerepelnek majd az éjszakai hangoskodással, az Airbnb szolgáltatással, a közös képviselők hatékonyságának növelésével kapcsolatos részek is, amelyek – többek között – Erzsébetváros életét is megkönnyítik. Hozzátette, a javaslatát szakértőkkel, társasházi érdekvédelmi és civil szervezetekkel, főépítészekkel vitatott meg, a javaslataikat beépítette a beterjesztendő módosításba. Arról is beszélt a képviselő, hogy a VII. kerület is módosította már az építési rendeletét, amelyben szerepel a szálláshely-szolgáltatásoknak megfizetendő parkolóhely megváltás is. Erre azért volt szükség, mert eddig csak a nagyobb szálláshely-szolgáltatóknak, szállodáknak kellett megfelelő parkolóhelyet biztosítaniuk, az Airbnb-t alkalmazóknak meg nem. Ezen változtatott a mostani kerületi rendelet. Mindez a módosítás is azon szabályozottság felé mutat, mint az a rendeletcsomag, amit a kerületi képviselőtestület elfogadott a bulinegyedben élők védelmére.