A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Elkezdték újraépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután amerikai kollégájával egyeztetett. A tárcavezető kiemelte: a korábbi években is létezett a kétoldalú kapcsolatrendszer gazdasági és védelmi pillére, de a republikánus adminisztráció hivatalba lépése óta gyors javulásnak, újraépülésnek indultak a politikai kapcsolatok is, ezt mutatja az amerikai külügyminiszter mostani látogatása is. A két ország védelmi együttműködési kereteit rögzítő megállapodásról elmondta: 1997-ben kötötték, azóta megváltoztak a biztonsági kihívások, ezért modernizálni kell az egyezményt. A tárgyalásokat lezárták és a megállapodás szövegét a jövő héten az Országgyűlés honvédelmi bizottsága elé terjesztik – jelentette be. A tárcavezető hangoztatta: Magyarország megbízható védelmi és katonai szövetséges. Fontos tárgyalásokat folytatnak beszerzésekről is, és nemsokára a honvédelmi bizottsághoz fordulnak azzal is, hogy előrehaladott tárgyalások folynak a közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerről – közölte.

Elfogadhatatlannak ítéli az Egyesült Államok külügyminisztere, hogy országa eddig távol tartotta magát Közép-Európától, az így keletkezett űrt ugyanis a versenytársak betöltik. Mike Pompeo kijelentette: az Egyesült Államok a kapcsolatok elmélyítésére törekszik Magyarországgal. Az amerikai diplomácia vezetője üdvözölte a védelmi együttműködési megállapodás szövegének véglegesítését, és azt is, hogy Magyarország harci eszközöket szerez be országától. Az ukrajnai helyzetről szólva úgy fogalmazott: nem engedhetjük meg, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök „éket verjen barátaink és a NATO közé”. Mike Pompeo bírálta Kínát is, mondván, Kína hídfőállást próbál létrehozni Európában.

Aggodalmának adott hangot a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke amiatt, hogy jelek szerint szövetséget fontolgat a Jobbikkal a magyar ellenzék más részének több politikusa. Ronald S. Lauder a WJC honlapján megjelent beszámoló szerint kijelentette, hogy nemrégiben Magyarországon járt, mivel az utóbb hónapokban olyan hírek jutottak el hozzá, melyek szerint néhány ellenzéki politikus kész arra, hogy „esetleg szövetségre lépjen a szélsőséges Jobbik párttal”. „Magyarországi látogatásomon döbbenten tapasztaltam, hogy a hírek igazak” – mondta Lauder. „Alig pár éve a Jobbik azzal tűnt ki, hogy nyíltan antiszemita, rasszista, idegengyűlölő hangot ütött meg és ilyen ideológiát követett. A párt tagjai és vezetői azóta is vergődnek gyűlöletkeltő nyilatkozataik és tetteik mocsarában. Egy ideje a Jobbik ugyan megpróbálja átcímkézni magát, ám konkrét tettekben alig tett valamit azért, hogy elhatárolja magát antiszemita gyökereitől, vagy hogy gátat vessen a párt helyi szervezeteiben folyó antiszemitizmusnak és rasszizmusnak” – vélekedett Lauder.

Kövér László házelnök javasolja, hogy az Országgyűlés mentse fel a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöki, valamint tagsági posztjáról az LMP-s Demeter Mártát. E javaslatról az Országgyűlés várhatóan a tavaszi ülésszak első ülésnapján, február 18-án, jövő hétfőn dönt. Az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó – korábban a házelnök által kezdeményezett – nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét. E szerint Demeter Márta személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg az AH. Erre tekintettel – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi törvény alapján – haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt – írták. Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a házbizottság hétfői soron kívüli ülésén foglalkozott. Az soron ülésen az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt, ily módon – tették hozzá – az ügyben nem alakulhatott ki konszenzus. Az ügyben viszont a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell – emelte ki az Országgyűlés sajtóirodája.

Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség – ismertette. Megjegyezte, ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel. Hangsúlyozta, a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

Az MSZP szerint kizárólag a vagyonosok járnak jól a miniszterelnök által bejelentett családpolitikai intézkedésekkel, amelyekkel „a rabszolgatörvény” kudarcát kívánja eltakarni a kormány. Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke úgy értékelt: semmi másról nincs szó, mint arról, hogy a kormánypártok látják, az ellenzék offenzívában van, hogy melléfogtak a rabszolgatörvénnyel, hogy elveszítettek közel 500 ezer szavazót, és próbálnak most olyan ígéreteket tenni, amelyek a valóságalapja „nulla felé konvergál”. Szerinte az oligarchák és a „ner-lovagok” feleségei nemcsak adót nem fognak fizetni, hanem egyre több kedvezményt is fognak kapni a közösből.

A Századvég Alapítvány legújabb közvélemény-kutatásának adatai szerint a megkérdezettek 73 százalékának kedvező véleménye van Orbán Viktor miniszterelnök elhangzott évértékelőjéről és a bejelentett intézkedésekről. A kutatás alapján a miniszterelnök által bejelentett intézkedéseket a megkérdezettek jelentős többsége üdvözli. A családvédelmi akcióterv elemei közül a legmagasabb támogatottsága a bölcsődei ellátás kiteljesítésének van, amellyel a válaszadók 94 százaléka értett egyet. A megkérdezettek 92 százaléka támogatja a csok kiterjesztését használt lakásokra is, 88 százalék üdvözli a nagyszülői gyed bevezetését, 87 százalék pedig a nagycsaládosoknak szóló jelzáloghitel-támogatást. Hasonlóan magas az egyetértés a fiatal házasoknak szánt 10 milliós kedvezményes kölcsönnel (84 százalék), a négygyermekes nők szja-mentességével (78 százalék) és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatásával (77 százalék). A középiskolások külföldi nyelvtanulásának támogatását a válaszadók 90 százaléka támogatta.

A Demokratikus Koalíció (DK) feljelentést tesz, mert a párt állítása szerint egy biztonsági őr szándékosan megütötte az egyik aktivistájukat, aki a vasárnapi miniszterelnöki évértékelő helyszínén tüntetett. A DK sértett aktivistája, Varga Gergő úgy írta le az esetet, hogy „tolvaj” és „O1G” feliratú papírokat raktak ki a Várkert Bazár mellett felállított kordonra, amelyeket a helyszínen tartózkodó biztonsági őrök letéptek. Állítása szerint az egyik biztonsági őr, amikor letépett egy lapot, akkor szándékosan „visszacsapott” és ezzel a mozdulattal arcon ütötte és leverte a szemüvegét. Arra a kérdésre, hogy a helyszínen miért nem tette szóvá az esetet, azt felelte, hogy nagyon meglepődött és nem tudta, hogyan reagáljon.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) arra kéri a politika szereplőit, hogy tartsák tiszteletben függetlenségét. A Mazsihisz, mint a legjelentősebb magyarországi zsidó szervezet, feladatának tartja, hogy világos értékrendet követve képviselje a közösség érdekeit. Választási években különösen fontosnak tartják, hogy a felfokozott közhangulattól függetlenítsék szervezetüket és megfontoltan reagáljanak az őket érintő kérdésekben. „Szövetségünk megfelelő kompetenciákkal rendelkezik ahhoz, hogy eldöntse, mi zavarja, mi sérti, mi veszélyezteti közösségünket” – fogalmaztak. Kitértek arra: elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás, és „ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését hibának” tartják. „2012-ben mindenfajta nyomásgyakorlás nélkül, erélyesen szólaltunk fel, amikor a parlament falai között egy olyan országgyűlési képviselő tett javaslatot a zsidók listázására, aki mind a mai napig a Jobbik parlamenti frakciójának tagja. A Jobbik a mai napig nem tudott kellően eltávolodni vállalhatatlan múltjától, ezért a Mazsihisz továbbra sem tart kapcsolatot ezzel a parlamenti párttal” – közölték Ugyanakkor a Mazsihisz a magyar közélet szempontjából visszalépésnek tartja, hogy a magyar hatóságok a magyar fővárosban megtűrték a neonáci csoportok hétvégi demonstrálását.

A légszennyezettségi veszélyhelyzet felszámolására szólított fel az LMP politikusa, Kanász-Nagy Máté. A politikus szerint, amíg Magyarországon fennáll az egészségre komolyan ható légszennyezettségi veszélyhelyzet, addig egyáltalán nem igaz, amiről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt vasárnapi évértékelőjében, hogy a ma születő gyermekek akár a 22. századot is megérhetik. Kanász-Nagy Máté felhívta a figyelmet arra, hogy a légszennyezettség szempontjából az uniós országok között Magyarországon az egyik legsúlyosabb a helyzet: évente 8-10 ezer ember hal meg légszennyezéssel összefüggő betegségek miatt, vagyis minden tizenhatodik haláleset ilyen okokra vezethető vissza.

Február 18-ig lehet jelentkezni a középfokú oktatási intézményekbe – közölte az Oktatási Hivatal (OH).  A hivatal tájékoztatása szerint a középfokú felvételi eljárásban a 9. évfolyamra jelentkezők felvételi lapjait (tanulói adatlap és jelentkezési lapok) az általános iskolák töltik ki. A 6 és 8 évfolyamos gimnáziumokban továbbtanulni szándékozóknak a lapokat egyénileg kell kitölteniük az OH honlapján elérhető KIFIR elektronikus adatlapkitöltő program erre létrehozott felületén. A kitöltött dokumentumokat – a tájékoztatóban leírtak szerint – aláírva el kell juttatni a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az OH-ba. A kézzel kitöltött felvételi lapok feldolgozására nincs lehetőség. Az hogy az OH több mint 90 százalékban feldolgozta a központi írásbeli felvételi vizsgadolgozatok eredményeit, és honlapján nyilvánosságra hozta azok átlagait és eloszlását. Így a felvételizők összehasonlíthatják teljesítményüket, és megalapozottan dönthetik el, hogy mely iskolákba jelentkeznek.

Külföld:

A forradalmi gárda egyik vezető parancsnoka kijelentette, Irán kész elpusztítani Tel Avivot és Haifát, ha az USA támadást indít az Iszlám Köztársaság ellen. „Az Egyesült Államoknak nincs bátorsága, hogy akár csak egyetlen golyót is kilőjön ránk, minden védelmi és katonai eszköze ellenére. De ha megtámadnak minket, Tel Avivot és Haifát letöröljük a térképről,” idézte az Iráni Forradalmi Gárda helyettes politikai vezetője, Yadollah Javani szavait az IRNA állami hírügynökség. Javani a kijelentést egy felvonuláson tette az iszlám forradalom 40. évfordulóján, ahol a tömeg a “halál Amerikára” szöveget skandálta. „Nem hagyom figyelmen kívül az iráni rezsim fenyegetéseit, de nem is tesznek rám mély benyomást,” mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök a közösségi média oldalaira feltöltött héber nyelvű videóban. „Ha ez a rezsim elköveti azt a rettenetes hibát, hogy megpróbálja elpusztítani Tel Avivot vagy Haifát, nem fog sikerrel járni. Ugyanakkor ez lesz az utolsó forradalmi évforduló, amit megünnepelhet. Ezt jobb ha észben tartják.”

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat bejelentette, hogy Arafat Irfaia „nacionalista” indíttatásból támadta meg és ölte meg a 19 éves Ori Anszbachert csütörtökön egy Jeruzsálem széli erdőben, jelezve, hogy az incidens terrorizmusnak minősül. A hírszerző ügynökség azt mondta, hogy Irfaia a kihallgatók előtt felidézte a gyilkosságot. Az ügy többi részletére továbbra is hírzárlat van érvényben. A 13-as csatorna riportja szerint a terrorista két évvel ezelőtt bevallotta sin bétes kihallgatóinak, hogy végső vágya, hogy „mártírrá” váljon, vagy egy izraeli börtönben kössön ki. Irfaiát 2017-ben tartóztatták le egy nagy konyhakéssel a birtokában a jeruzsálemi Templom-hegy bejáratánál. A terrorista jelezte, hogy ha kiszabadul, visszatér egy nagy késsel. A 2017-es Sin Bét-kihallgatás átiratait szerint, melyet a TV-csatorna megszerzett, a 29 éves hebroni lakos a Hamász támogatója volt, mert a gázai terrorszervezet „fegyverrel védi a palesztin népet”. Az átiratok alapján a terrorista többször változtatott a vallomásán a kihallgatás során. Először ragaszkodott hozzá, hogy nem állt szándékában megtámadni az izraeli biztonsági erőket, akik a szent helyet őrzik, de aztán mégis hajlandóságot mutatott egy izraelieket célzó támadás végrehajtására.

Donald Trump a kongresszussal együtt kívánt boldog születésnapot egy holokauszt-túlélőnek. A most 81 éves Judah Samet tíz hónapot töltött koncentrációs táborban, és túlélte a tavalyi pittsburghi zsinagógai mészárlást is, amely 11 emberéletet követelt. „Akkor érkezett meg a zsinagógába, amikor a mészárlás elkezdődött. De nemcsak múlt ősszel menekült meg éppen csak a haláltól Judah, több mint hét évtizede épp csak túlélte a náci koncentrációs tábort”- mondta az elnök, majd így folytatta: „Judah még mindig emlékszik arra a majdnem 75 évvel ezelőtti pillanatra, amikor a koncentrációs táborban töltött tíz hónap után őt és családját felrakták egy vonatra, és azt mondták nekik, hogy egy másik táborba szállítják őket. A vonat egyszer csak csikorogva megállt. Megjelent egy katona. Judah családja felkészült a legrosszabbra. Aztán az apja boldogan felkiáltott: Ezek az amerikaiak.” Amikor Trump elnök megemlékezett Samet születésnapjáról, a kongresszus felállva tapsolt, majd spontán módon énekelni kezdett. Az elnök vezényelte a kórust, majd amikor véget ért a dal, megjegyezte: „Judah, ezt értem nem tennék meg”.

Az Irán elleni „amerikai, cionista és arab reakciós összeesküvés” kudarcra van ítélve, a gazdasági szankciókat az iráni nép elviseli, és senkitől nem kér engedélyt ahhoz, hogy fejlessze katonai erejét, folytatni fogja ballisztikusrakéta-programját – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök az iszlám forradalom 40. évfordulója alkalmából több tízezer ember előtt Teheránban. Az amerikai szankciókat Donald Trump amerikai elnök kormánya vezette be újra Irán ellen tavaly, miután kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal 2015-ben megkötött nemzetközi nukleáris megállapodásból. Róháni beszédét az Azadi (Szabadság) téren szakadó esőben mondta el az ünneplő tömeg előtt. Az esőt az aszályos országban áldásnak tekintik. A téren áll az a felszabadulási emlékmű, amelyet még az utolsó sah emeltetett 1971-ben a Perzsa Birodalom megalapításának 2500. évfordulója alkalmából. „Az ellenség soha nem fogja elérni démoni céljait, ennek biztosítéka, hogy az Iráni Iszlám Köztársaság népe ma szerte az országban az utcán van” – szögezte le az elnök.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) levonta a tanulságokat a 2015-ös menekülthullámból, és mindent megtesz azért, hogy ne ismétlődjék meg a négy évvel ezelőtti rendkívüli helyzet, és a migráció ügye ne ossza meg többé a társadalmat – hangsúlyozta Annegret Kramp-Karrenbauer pártelnök. A migráció, a menekültügy és a biztonság kérdéseiről tartott kétnapos tanácskozást záró beszédében kiemelte: a 2015-ös menekülthullám váratlanul érte Németországot és „humanitárius rendkívüli állapotot” idézett elő, amelyben nem lehetett valamennyi döntést nyugodtan, a kellő alapossággal mérlegelni, hanem az adott helyzet és a társadalmi hangulat hatása alatt kellett intézkedni. Ilyesmi többé nem fordulhat elő, ezért ki kell dolgozni egy úgynevezett migrációs monitoring rendszert, amely idejében figyelmeztet a menekülthullámokkal fenyegető válsághelyzetekre. A CDU-nak ezzel is világossá kell tennie a választók előtt, hogy „megtanulta 2015 leckéjét” – mondta a párt elnöke. A társadalmi „megbékélésen” is dolgozni kell, a CDU-nak Németország legnagyobb pártjaként az a feladata, hogy betemesse a migráció körüli viták miatt keletkezett árkokat.

A Brassó megyei feketehalmi (Codlea) börtönbe szállítják át kedden Beke Istvánt, a terrorizmus vádjával elítélt székelyek egyikét – közölte felesége, Beke Csilla. Tájékoztatása szerint a büntetés-végrehajtás szabályzata szerint azok az elítéltek, akik magatartása megfelelő volt, egy idő után enyhébb fogva tartási kategóriába kerülnek. A csíkszeredai börtönben január végén döntöttek arról, hogy Beke Istvánt „félig nyitott” rendszerbe helyezik át, az ilyen típusú büntetés-végrehajtásra azonban Csíkszeredában nincsen lehetőség, ezért kérésének megfelelően a lakhelyéhez legközelebb eső börtönbe, a feketehalmiba kerül. Beke Csilla közölte: tudomása szerint a félig nyitott rendszer azt jelenti, hogy napközben a börtöncellák ajtói nyitva vannak, és a fogvatartottak szabadon mozoghatnak a börtön területének egy részén. Beke István családja számára az lesz az egyik érzékelhető változás, hogy a havonkénti látogatások esetén már nemcsak üvegfal mögött láthatják a családfőt.

Továbbra is az Andrej Babis miniszterelnök vezette ANO mozgalom a legnépszerűbb politikai tömörülés Csehországban: ha januárban parlamenti választást tartottak volna, megszerezte volna a szavazatok 32 százalékát, három százalékkal többet, mint 2017 októberében – derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a Kantar CZ közvélemény-kutató intézet készített a cseh közszolgálati televízió számára. A második és a harmadik helyen a Cseh Kalózpárt és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) áll, 16,5, illetve 13,5 százalékos támogatottsággal. Ez mindkét ellenzéki párt esetében valamivel magasabb arány, mint amennyit októberben mértek. A további hat parlamenti tömörülés támogatottsága viszont jóval gyengébb. A Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) támogatottsága 7 százalék, a kommunista párté (KSCM) 6,5 százalék, s a TOP 09 párté pedig 5,5 százalék.

A szerb parlament üléseinek bojkottját jelentette be a Szövetség Szerbiáért elnevezésű ellenzéki tömörülés. A szerbiai képviselőház hétfőn kezdődött ülésén már nem is vettek részt az ellenzéki képviselők, és közleményük szerint mindaddig bojkottálják az üléseket, amíg az Egy az ötmillióból jelmondatú tüntetéseken elhangzott követelések nem teljesülnek. A mintegy 30 ellenzéki pártból és szervezetből álló, a 250 fős parlamentben körülbelül ötven képviselővel rendelkező Szövetség Szerbiáért elnevezésű tömörülés szerint Aleksandar Vucic államfő már autokratikus eszközökkel irányítja az országot, pártja pedig korrupt, és a kormányzatéval ellentétes minden gondolatot elnyomna. Az ellenzéki pártok nem akarnak részt venni a „látszatdemokrácia” fenntartásában, és ezzel legitimálni azt „a totalitárius rendszert, amely elnyomja az ellenzéket, és az állam ellenségeinek tekinti a politikai ellenfeleket”.

Az emberi jogok védelmének romló magyarországi helyzetét bírálta Dunja Mijatovic, az Európa Tanács (ET) illetékes biztosa, mondván, „rendkívül szűk korlátok közé szorult” a kormánykritikus civil szervezetek, jogvédők és újságírók tevékenysége. A boszniai emberi jogi biztos múlt heti ötnapos magyarországi látogatását követően arról számolt be, hogy az országban bizonyos jogvédők és NGO-k rágalomhadjárat célpontjaivá váltak, illetve több törvényt is elfogadtak a tevékenységük korlátozására. „A kormánynak vissza kellene fordítania az emberi jogok védelmét befolyásoló, aggasztó lépéseit, visszavonva az ártalmas jogszabályokat, helyreállítva a támogató környezetet, amely segíti a jogvédők, a civil szervezetek és a független média értékes munkáját, amint az a demokratikus társadalmakban elengedhetetlen” – írta.

Ötvenmilliárd dollár értékben 12 tengeralattjárót vásárol Ausztrália a francia Naval vállalatcsoporttól. A Naval Group, amelyben 62 százalékos részesedése van a francia államnak, a német ThyssenKrupp Marine Systems céget (TKMS) és a japán Mitsubishi Heavy Industries vállalatot előzte meg a megbízással, amelynek előkészületeire még 2016-ban kapott megbízást. A helyi sajtó szerint a végső megállapodást azonban a költségek várható növekedése és a kivitelezés részletei körüli vita hátráltatta. Ausztrália és a Naval Group most aláírta a stratégiai partnerségről szóló, átfogó szerződést, amely iránymutatást ad a gyártásra. Scott Morrison ausztrál kormányfő Canberrában azt mondta, a szerződés garancia arra, hogy az ország a legkorszerűbb fegyverekhez jut hozzá.

Gazdaság:

Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be évértékelőjén Orbán Viktor miniszterelnök, a pontok között a közvetlenül családalapítás előtt álló fiatalokat segítő intézkedés is helyet kapott: a 18 és 40 év közötti, első házasságot kötő nők 10 millió forint szabad felhasználású, fixen 3 százalék alatti kamatozású hitelt vehetnek fel, aminek a törlesztésére további kedvezmények járnak a megszülető gyermekeknek köszönhetően. Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője az évértékelő leginkább figyelemre méltó pontjának ezt a támogatási formát nevezte. „A bejelentés alapján úgy tűnt, hogy a házasság előtt állók, gyermekvállalást tervezgetők számára jelent ez jelentős kedvezményt. A hétfői információk alapján viszont úgy tűnik, hogy még csábítóbb ez az eszköz, illetve egy ponton szigorodást tapasztalhatunk” – jelezte a vezető elemző, utalva Novák Katalin családügyi államtitkárnak az akciótervet részletező bejelentéseire. Madár István szerint nemcsak a frissen házasodók kaphatnak ilyen támogatást, hanem azok is, akik régebb óta házasok és további gyermekeket terveznek, vagy nem terveznek, a szabályozó ugyanis nem tért ki arra, hogy az adott házaspárnak kell-e további gyermekeket vállalni. A másik fontos lazítás a vezető elemző szerint az, hogy kedvezményes konstrukciójú hitelről van szó, 20 éves futamidővel, 50 ezer forintos részletekben kell visszafizetni, és úgy számolják, hogy a piacinál érdemben alacsonyabb kamatozás mellett, ami felvetheti azt, hogy azok is igénybe veszik majd a hitelt, akiknek a hitelfelvétel nem jár gyermek vállalásával, csak valamilyen hitel kell nekik.

A magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Viresol Kft. átadott visontai búzakeményítő üzemét, amellyel – mondta – egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban.  „Jó, ha nem csak számokból tudom, de láthatom is, ahogy épül Magyarország” – fogalmazott a kormányfő a Heves megyei településen. Hangsúlyozta: a visontai üzem évi 250 ezer tonna magyarországi GMO-mentes búzát fog feldolgozni világszínvonalú, környezetbarát technológiával, hulladékmentesen. Ezzel a mennyiséggel, egy jó termésű évben, a gyár a kivitelre szánt magyar búza egytizedét dolgozhatja fel – mutatott rá Orbán Viktor, célul tűzve, hogy minél kevesebb búza hagyja el alapanyagként Magyarországot. A búza minden értékes alkotóelemét feldolgozzák A miniszterelnök azt is világossá tette, hogy Magyarország „egy tapodtat sem enged” a GMO-mentességből, a magyarok ugyanis úgy döntöttek, nem akarnak génmódosított élelmiszereket látni a boltok polcain, amire a visontai gyár garanciát jelent.

Könnyű:

Ritka, 1900 éves érmét talált két idegenvezető Izrael déli részén Lákis régió egy poros útján. Az érme az i. sz. 132 és 136 között lezajlott Bar Kochba-felkelés korszakából származik. Ebben az időszakban lázadtak fel a térségben élő zsidók a Római Birodalom ellen, amelyben akkor Hardianus császár uralkodott. A leletre két idegenvezető bukkant Lákis régió természetvédelmi területén, egy poros úton, Krijat Gat várostól 20 kilométerre. Az érme egyik oldalát hétágú pálmafa díszíti, valamint ősi héber nyelven a Simon felirat áll rajta, amely a felkelés vezetőjének, Simon Bar Kochbának a nevére utal. A másik oldalán szőlőlevél és kacs látható a következő felirattal: „Izrael szabadságának második éve”. A felkelők annak idején több száz, egymással összeköttetésben lévő rejtekhelyet ástak, ezek egyike mellett találták meg az érmét. A lázadók a rejtekhelyeket bujkálásra használták, illetve az azokat összekötő földalatti alagutakon tudtak titokban közlekedni. A lázadást 136-ban verte le a Római Birodalom. Az izraeli szakértők szerint az érmét az egyik lázadó veszíthette el út közben, amikor az egyik rejtekhelyről a másikra tartott.