A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Orbán Viktor miniszterelnök hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a vasárnap Budapesten tartott évértékelő beszédében. A kormányfő kijelentette: „ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás”. Kifejtette: minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. Bővítik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kedvezményes hitelét, amelyet két vagy több gyermek esetén használt lakások vásárlására is lehet fordítani. Már a második gyermeknél 1 millió forintot átvállalnak a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Elindítják a nagycsaládosok autóvásárlási programját, legalább három gyermeknél a legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást adnak autóvásárlásra. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást, 21 ezer új férőhelyet hoznak létre 3 év alatt. Bevezetik a nagyszülői gyedet (gyermekgondozási díjat), így a nagyszülők is maradhatnak gyeden a szülők helyett – sorolta a miniszterelnök.

 

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint az elmúlt évtized legnagyobb hatású évértékelője volt a vasárnapi. A magyar kormány a családok támogatásáról szóló döntéseivel egész Európa számára is világossá tette, hogy a bevándorlással szemben a gyermekvállalást helyezi előtérbe. A családok anyagi támogatásáról szóló mostani intézkedésekről pedig kijelentette: „a gyermekvállaláshoz soha ilyen mértékű segítséget egyetlen kormány sem biztosított még, nem csak Magyarországon, de Európában sem”.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) üres családpolitikai ígérgetésnek nevezte az Orbán Viktor miniszterelnök évértékelőjén elhangzottakat. Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője azt írta: az ország világosan értékelte a Fidesz családpolitikáját. Az elmúlt években 600 ezer magyar ment külföldre – zömében fiatalok -, lassan pedig eljön a kor, amikor külföldön több magyar születik majd, mint itthon. A párt nehezményezte, hogy Orbán Viktor beszélt bölcsődei ellátásról, miközben 2010-ben ő állította le a Gyurcsány-kormány bölcsődeépítési programját. Beszélt gyermekvállalásról, miközben 10 éve nem emelte a családi pótlékot, miközben országszerte hiány van gyerekorvosból, miközben épp most zárt be az ország legjobb koraszülött osztálya – hangsúlyozta.

 

A Magyar Liberális Párt szerint a magyar fiatalok a „kilátástalanság, a Fidesz szabadságellenes politikája, a brutális léptékű korrupció, a széteső egészségügyi ellátás és az egyre gyatrább oktatás miatt” tízezrével hagyják el az országot évről évre. A liberális párt azt írta: Magyarország problémája továbbra sem a bevándorlás, hanem a kivándorlás. Az elmúlt két ciklusban több mint 230 ezer ember hagyta el az országot. Többségük családalapítás előtt álló fiatal, magasan képzett szakember, értelmiségi vagy diplomás.

 

Orbán Viktor kormányfő évértékelő beszédét bírálták és a demokrácia állapotát kérték számon az ellenzéki pártok budapesti közös demonstrációjának felszólalói. A Köztársasági Elnöki Hivatal és a Miniszterelnökség épülete előtt tartott közös ellenzéki tüntetésen a szónokok pontokba szedték, hogy véleményük szerint milyen fontos témák maradtak ki a miniszterelnök beszédéből. A felszólalók egyúttal kiálltak az ellenzéki pártok egységes fellépése mellett.

 

A lázadás hazafias kötelesség azok számára, akik torkig vannak a rendszerrel – jelentette ki a Demokratikus Koalíció elnöke évértékelő beszédében. Gyurcsány Ferenc beszédében úgy fogalmazott: aki magyar hazafiként akar élni, annak ebben a világban lázadnia kell. Helyesen lázadt az a bíró, aki nem volt hajlandó elítélni a hajléktalanokat, és helyesen lázadnak azok az orvosok és nővérek, akik otthagyják az „iszonyatos állapotban” lévő Honvédkórházat, és inkább kiállnak a nyilvánosság elé – hangoztatta. Lázad az a tanár is, aki, amikor a hatalom Ady Endrébe törli a lábát nap mint nap, azt idézi a költőtől, hogy „aki tudatosan hazudik, az galád, aki ismert hazugságot elhisz, az meg hülye” – fűzte hozzá. A pártelnök leszögezte: az egyéni lázadás akkor lesz sikeres, ha összekapcsolódik, ha a közösség maga is lázad. Az ősz reményt hozott, Magyarország elkezdett ellenállni, talán lázadni is – idézte fel. Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet tudni, hogy ez a folyamat hová fog vezetni, de nem tehetnek mást a hatalommal szemben. Bármennyire is nehéz időnként mindazokkal közösséget vállalni, aki a hatalommal szemben állnak, mégis ez a kötelesség – emelte ki. A pártelnök hozzátette: nem gondolta volna, hogy a „rabszolgatörvény” elleni tüntetések előbb a parlamenti, majd az azon kívüli ellenzéket is össze tudják kovácsolni.

 

Külföld:

 

Brit sajtóértesülések szerint Theresa May miniszterelnök a jövő héten február végéig kér időt a parlamenttől arra, hogy megállapodásra jusson az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló, már aláírt és lezárt egyezmény London által szükségesnek tartott módosításairól. A The Sunday Telegraph kormányzati forrásai szerint ha szerdáig nem sikerül egyezséget elérni az EU-val a brit kormány által kért változtatásokról – aminek a lap szerint „elsöprő” a valószínűsége -, akkor May beszámol a képviselőknek az addig elért haladásról, és leszögezi egyben, hogy még időre van szükség a kívánt eredmény eléréséhez. A Downing Street illetékesei a lapnak azt mondták: Theresa May e forgatókönyv alapján ígéretet tesz arra, hogy legkésőbb február 27-éig új javaslatot terjeszt az alsóház elé a Brexit-folyamat további menetéről, és ehhez a képviselők módosító indítványokat nyújthatnak be.

 

Tizenharmadik alkalommal is az utcákra vonultak országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek. Párizsban egy tüntető súlyosan megsérült egy rendőrségi gránáttól. A rendőrök könnygázt vetettek be a be nem jelentett tüntetésen résztvevők ellen. Csaknem 20 embert állítottak elő a hatóságok.

 

Magyarország és az EU soros elnökségét ellátó Románia is támogatja a Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítását, mert ez az EU gazdasági és biztonsági érdeke is – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a román Digi 24 hírtelevíziónak adott interjújában. Szijjártó Pétert az EU külügyminisztereinek múlt heti bukaresti informális találkozója alkalmából hívták meg a tévé Diplomata útlevél című műsorába. A tárcavezető kifejtette: ha csak a román uniós elnökségen múlna, nagy reményeket fűzne az EU nyugat-balkáni bővítésének felgyorsításához, de a nyugat-európai országok többsége inkább az Európai Bizottság (EB) elnökének álláspontját osztja, aki szerint a következő öt évben nem lesz bővítés. A közép-európai országok viszont saját tapasztalatukból tudják, milyen sokat segített a köztük lévő feszültségek oldásában a NATO- és EU-integráció, és ezért gyorsítanák fel Szerbia és Montenegró csatalakozási tárgyalásait is.

 

Engedélyezné Venezuela ideiglenes elnöke az amerikai katonai beavatkozást, hogy rábírja Nicolás Maduro hivatalban lévő államfőt a hatalom átadására. Juan Guaidó a francia hírügynökségnek azt mondta: minden nap emberek halnak meg a válsághelyzet miatt. Donald Trump amerikai elnök múlt vasárnap egy televíziós interjúban lehetségesnek nevezte az amerikai katonai intervenciót a dél-amerikai országban.

 

Az afgán kormányzat felajánlotta az ellene harcoló tálib szélsőségeseknek, hogy nyissanak képviseletet az ország területén, de ők ezt azonnal visszautasították. „Ha a tálibok irodát akarnak, kapnak tőlem Kabulban vagy Nangarharban vagy Kandahárban már holnap” – jelentette ki Asraf Gáni elnök, amikor felkereste a szélsőségesek egyik erősségének tekintett, a pakisztáni határon fekvő Nangrarhar tartományt, és „tartós és becsületes békét” ígért az ország számára. A brit hírügynökség szerint Gáni attól tart, hogy kormányzata kiszorul a megkezdett béketárgyalásokból a tálibok és Egyesült Államok között, és azokból a tárgyalásokból, amelyek Moszkvában zajlottak le a héten a tálibok és különféle afganisztáni pártok, köztük ellenzékiek között.

 

Két személy meghalt, 41 megsérült, amikor egy busz személygépkocsival ütközött majd felborult a 443-as útvonalon, a Maccabim-ellenőrzőponttól keletre, a mentőmunkások előzetes jelentése szerint. A Magen David Adom mentőszolgálat megerősítette a 2 halálesetet, valamint közölte, hogy a sérülteket négy különböző kórházba evakuálták. A sérültek közül 2 állapota súlyos, míg 5 mérsékelt, 34 pedig enyhe sérüléseket szenvedett. A jelentések szerint a busz felborult a baleset után. Több mentőst és rendőri erőt hívtak a helyszínre, valamint tűzoltókat, akik segítettek kimenteni néhány csapdába esett személyt. A 443-as útvonalat a rendőrség a Maccabim-ellenőrzőponttól keletre átmenetileg lezárta. Héber nyelvű média riportok szerint az ütközés okát még nem határozták meg, de úgy vélik, hogy a busz a nedves és csúszós út miatt tért le az útról és ütközött az autóval. Ezután pedig neki ütközött a biztonsági korlátnak és oldalára fordult.

 

Az Izraeli Védelmi Erők csapatai Hebronban razziáztak, Ori Ansbacher gyilkosának lakóhelyén. Az akció során a csapatok feltérképezték a bontási munkálatok előkészületeként a gyanúsított házát, közölte az izraeli hadsereg Twitteren. A 19 éves Ansbachert csütörtökön ölték meg a jeruzsálemi erdőben, ahova egy rövid sétára indult. A gyilkosság gyanúsítottja, a 29 éves Arafat Arfaiah, büntetett előéletű. A biztonsági erők péntek éjszaka tartóztatták le Arafiah-t Rámalláh közelében. “Ori Ansbacher holttestének felfedezése óta Ein Jáelben a Sin Bét és az izraeli rendőrség különböző eszközöket és módszereket vetett be a gyilkos megtalálásához,” nyilatkozta a Sin Bét belbiztonsági szolgálat. „Az elmúlt 24 órában a Sin Bét vezette hírszerző és operatív tevékenységek, valamint az izraeli rendőrséggel való együttműködés eredményeként, Arafat Arfaiya, 29 éves hebroni palesztin, letartóztatásra került.” “Csütörtök reggel 2019. február 7-én Arafat egy késsel a birtokában hagyta el hebroni otthonát, és indult Beit Dzsala faluba. Az erdő felé sétált, ahol észrevette Orit, megtámadta és meggyilkolta.” Benjamin Netanjahu miniszterelnök Twitteren gratulált a hatóságoknak a tettes gyors elfogásáért. “Gratulálok a Sin Bét biztonsági szolgálatnak és az izraeli rendőrségnek, hogy néhány óra alatt elkapták a förtelmes gyilkost, aki megölte Ori Ansbachert. Izrael hosszú karja elér mindenkit, aki bánt minket és kiegyenlítjük velük a számlát.”

 

Gazdaság:

 

Hosszú távú, fenntartható fejlődésre kell berendezkednie az országnak, és nem arra koncentrálnia, hogy továbbra is 4-5 százalékkal emelkedjen évente a bruttó hazai termék (GDP) – mondta Csath Magdolna közgazdász. A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy egyes közgazdászok szerint már tapasztalhatók a következő gazdasági válságra utaló jelek. Csath Magdolna kifejtette: a pesszimisták válságról beszélnek, mások pedig azt mondják, az eddigi konjunktúra lassul majd, és kicsit alacsonyabb szinten „állnak be” a növekedési adatok. Az a fontos – tette hozzá -, hogy a viszonylag bizonytalanná váló világban – ahol sok a kockázati tényező – stabilitásra, fenntarthatóságra, hosszú távú fejlődésre rendezkedjen be az ország. Jelezte: a válságálló képesség is nagyon fontos ebben a gazdasági környezetben. A szakértő szerint az államnak ehhez sok eszköze van, példaként a fiskális eszközök mellett a kisvállalkozások helyzetbe hozását és a regionális különbségek csökkentését említette.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn sokfelé várható eső, néhol havas eső, majd északnyugat felől egyre inkább megszűnik a csapadék. A szél napközben erős északnyugati lesz. Hajnalban 3, 8 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 3, 8 fok között alakul. Késő este 1, 6 fok lesz. Hétfőn északnyugat felől markáns hidegfront érkezik. Az arra érzékenyek görcsös panaszokat tapasztalhatnak, de vérnyomás-ingadozás és keringési problémák is jelentkezhetnek. Az erős szél tovább fokozz a tüneteket, emellett ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. A közlekedést az erős oldalszél és a nedves utak nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.