A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Közös rendezvényt tartott vasárnap, a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapján a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem. A fővárosi eseményen a Mazsihisz elnöke mellett az izraeli, a német és az osztrák nagykövet is felszólalt. A Goldmark-teremben a beszédek sorát Heisler András, a Mazsihisz elnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében azt hangoztatta, hogy a holokauszt nem kizárólag a zsidó közösség belügye, hanem az egész társadalomé, ezért az igazi szabadságot az jelenti, ha az emlékezés felelősségét az egész társadalom viseli, és egységesen fellép a történelemhamisítás ellen.

Az emlékezésnek univerzálisnak kell lennie, zsidóknak és nem zsidóknak, győztes és vesztes hatalmak  képviselőinek közösen kell őszintén szembenézniük a valósággal – jelentette ki Heisler András. A Mazsihisz elnöke felidézte, hogy közösségük hetvennégy éve minden esztendőben emlékezik „a 20. század borzalmaira”. Ezt még az egykori kommunista rendszer alatt is megtehették – jegyezte meg.

 

A magyar államot felelősség terheli, amiért nem védte meg állampolgárait a holokauszt idején, kollektív bűnösség nincs, de állami felelősség van – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, vasárnap Budapesten.

A Holokauszt Emlékközpont által szervezett rendezvényen miniszter kiemelte: a kormány mindig világosan fogalmazott, amikor a magyar állam felelősségéről volt szó.

Tény, hogy a harmincas években az antiszemitizmus erősödése Magyarországot és a magyar társadalmat is elérte, ez a zsidóság tűrhetetlen jogkorlátozásában öltött testet, és tény, hogy a zsidók elhurcolása a német megszállás után történt, de mindez a magyar közigazgatás tevékenysége nélkül nem történhetett volna meg  – tette hozzá.

Gulyás Gergely kijelentette: a kormány büszke arra, hogy jelenleg Magyarországon virágzó kulturális és hitéletben, biztonságban élhetnek egymás mellett zsidók és nem zsidók. Magyarország tanult a múltból, és tudja – tette hozzá -, hogy a zsidósággal együtt kell eltervezni és megvalósítani a közös jövőt.

A miniszter szerint az áldozatok sokaságát jelző számok mögött meg kell látni az emberi sorsokat, őrizni kell az áldozatok emlékét, azokét, akiket a fajelmélet által vezérelt gyilkos hatalom elpusztított.

Gulyás Gergely azt mondta: a veszteség nemcsak a zsidóságé, hanem egész Európáé, nemcsak a magyar zsidóságé, hanem az egész magyar nemzeté. A holokauszt a zsidó-keresztény alapokon álló nyugati civilizáció tagadásának következménye, ugyanis a zsidó és a keresztény erkölcsi tanítás az ember életet szentnek tekinti, ez él tovább a szabadságjogok eredeti deklarációiban is.

 

Elfogadhatatlan az antiszemitizmus bátorítása Európában, így Magyarországon is – hangsúlyozta a Fidesz a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. Egyetlen nemzedék sem felejtheti a holokausztot, amely a 20. században több millió ember, köztük több százezer magyar megsemmisítéséhez vezetett. Úgy fogalmaztak: „A szabadjára engedett antiszemitizmus terrort, népirtást, és totális háborút hozott Európára és a világra.” A kormánypárt arra hívta fel a figyelmet: a világ azt hitte, hogy ez nem ismétlődhet meg, most mégis sok zsidó ember újra félelemben él Nyugat-Európában, mert „a tömeges bevándorlással együtt az antiszemitizmust is rászabadították a kontinensre”. A Fidesz szerint történelmi bűnt követnek el, akik antiszemita bevándorlók tömegeit engedik Európába és azok a magyar ellenzéki pártok is, amelyek a hatalom reményében képesek „összeborulni” az antiszemita, szélsőséges politikai erőkkel. Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel, ennek emlékére az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

 

A második világháború után Magyarországról elűzött svábok magukkal vitték német földre magyarságukat is – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület fideszes országgyűlési képviselője a német ajkú lakosság kitelepítésének emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen. Varga Mihály kiemelte: a Németországba kitelepítettek halálukig kettős identitásúak maradtak, őrizték és ápolták kapcsolataikat Magyarországgal. A nyolcvanas években pedig – amikor javult a két ország közötti viszony – testvérvárosi kapcsolatok tucatjai születtek: a „Magyarországról egykor elűzött német-magyarok” összekapcsolták „kinti településeiket az óhazában lévő, kényszerből elhagyott településükkel”.

 

Koszorúzással emlékeztek a 100 évvel ezelőtt elhunyt Ady Endrére a költő sírjánál a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, vasárnap Budapesten. 2019-et Ady-emlékévvé nyilvánították.

Ady Endre az egyik legnagyobb magyar költő, sírjánál halála után 100 évvel is jogosan lehet mondani, hogy él, és élni fog”- mondta a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója, Radnainé Fogarasi Katalin, a költő 2001 óta védett síremlékénél. Radnainé Fogarasi Katalin hozzátette, hogy a Fiumei úti Nemzeti Sírkert nem csupán temető,hanem a magyar kultúra olyan helyszíne, amely korszakokat, művészeti ágakat és műfajokat egyesít magában. Az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, L. Simon László (FIDESZ) a megemlékezésen elmondta, hogy Ady Endre a gondolkozás és az érzés költészetével szemben az ösztön költészetét írta. Az alelnök azt is hozzátette, hogy  értelmetlen napjainkban Ady Endre szemére vetni életformáját, emberi gyarlóságait, közéleti megnyilvánulásait, téves politikai ítéleteit; hiszen nem személyes életútja, hanem elementáris erejű költészete példa az utókor előtt.

 

A szombati két tárgyalási forduló is sikertelen volt az győri Audi cégvezetése és a szakszervezet között – derül ki az Audi Hungária Független Szakszervezet Facebook-posztjából. Ezért a sztrájk folytatódik. A délután 14-16 óra között lezajlott bértárgyalás nem hozott eredményt és a munkáltató által részünkre új béremelési ajánlat még nem került átadásra – olvasható a szakszervezet szombat esti posztjában. Azt is hozzátették még akkor, hogy a tárgyalás szombat este 20 órakor folytatódik. A szombat esti kommentek alapján a szombat esti forduló is eredménytelen volt a megállapodás szempontjából. Szombat éjfélkor a szakszervezet új posztban közölte, hogy az esti tárgyaláson sem született megállapodás. Az AHFSz közleményében részletezi, hogy mindkét, üzleti titoknak minősülő béremelési ajánlat olyan mértékű, ami nem tükrözi a helyzet komolyságát és a szakszervezet a helyszínen elutasította ezeket. A szakszervezet arról is döntött, hogy felveszik az anyavállalattal a kapcsolatot és a felelős személyt bevonják a helyzet megoldásába. Ez a szombat esti tárgyalás a harmadik tárgyalási forduló volt a szakszervezet és a cégvezetés között a sztrájk kezdete óta, ugyanis a csütörtökön indult egyhetes sztrájk után először péntek délután ültek le a felek.

 

Külföld:

 

Az ír miniszterelnök-helyettes szerint Írország támogatná a brit EU-tagság megszűnésére (Brexit) kijelölt március végi határidő meghosszabbítását. Simon Coveney, aki a külügyminiszteri tisztséget is betölti az ír kormányban kijelentette ugyanakkor azt is, hogy nem képzelhető el olyan kilépési megállapodás, amelynek nem része a backstop-mechanizmus, vagyis az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülésére kidolgozott tartalékmegoldás. Coveney szerint ha a brit parlament ezt kiszavazná a Brexit-megállapodásból, az Európai Parlament nem ratifikálná az egyezményt. Az ír politikus határozott igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Dublin támogatná-e a március 29-én esedékes brit kilépés dátumának elhalasztását, ha a brit parlament megszavazná az erre irányuló képviselői módosító indítványokat.

 

Franciaországban a tüntetők közötti fokozódó feszültségek ellenére tizenegyedik alkalommal is az utcákra vonultak a sárgamellényesek Párizsban és a nagyobb városokban. Országszerte többségében békések voltak a felvonulások. A rendőrség szerint a fővárosban délután 42 előállítás történt. A tiltakozókat nem győzte meg a kormány által tíz nappal ezelőtt helyi szinteken megszervezett úgynevezett nemzeti vita.

 

Több ezren vonultak az egymást követő nyolcadik szombaton Belgrád utcáira Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve, akit azzal vádolnak, hogy autokratikus eszközökkel irányítja az országot. „Vucic elnöknek le kell mondania, hogy Szerbia ismét jogállam lehessen” – hangoztatta Zoran Ivosevic, a szerb legfelsőbb bíróság egykori tagja, a tüntetések egyik fő szónoka az összegyűlt tömegnek. Szerinte az államfő fittyet hány a hatalmi ágak szétválasztására, illetve önkényesen dönt afelől, hogy jogvitákban ki a bűnös, s ki nem. Cedomir Cupic, a belgrádi egyetem politikatudományi professzora a tüntetőkhöz szólva kijelentette: Vucic a jogállamiságot önkényuralmi rendszerré, a parlamentet pedig egy egyszerű szavazógéppé változtatta, amely mindössze arra hivatott, hogy az akaratának törvényes alapot szolgáltasson. A tiltakozók Belgrád belvárosában vonultak az RTS állami televízió épületéhez, majd a kormány épületéhez.

 

Három pontból álló tervet jelentett be a hivatalban lévő államfő, Nicolás Maduro elűzésére a hatalomból az ellenzéki többségű parlament elnöke. Juan Guaidó szerdán nyilvánította magát a válság sújtotta dél-amerikai ország ideiglenes elnökévéi. Televíziós beszédében Nicolas Maduro kizárta, hogy lemondjon. Az Európai Unió illetékese mellett a német, a francia, a brit, a spanyol és a portugál kormány is bejelentette: kész elismerni Juan Guadiót ideiglenes államfőnek.

 

António Guterres ENSZ-főtitkártól kért segítséget a venezuelai humanitárius válság kezelésére az ellenzéki többségű parlamentet vezető Juan Guaidó a Twitteren is közzétett levelében. „Azért írok, hogy kérjem az ENSZ-t és a humanitárius segélyezésért felelős összes ügynökséget a korai támogató és válságkezelő mechanizmusok életbe léptetésére” – írta Guaidó, aki a napokban egy tüntetésen Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát. A politikus szerint a nemzetközi közösség összefogására van szükség az akut válság kezelésére, amelynek több millió áldozata van, akik nap mint nap hiányt szenvednek az egészségügyi ellátás, az oktatás vagy az élelmezés terén. A világ legnagyobb olajtartalékaival rendelkező Venezuela évek óta gazdasági zuhanórepülésben van az olajárak csökkenése miatt. Az országot hiperinfláció, élelmiszer- és áruhiány, valamint az alapvető szolgáltatások akadozása jellemzi.

 

Az Izraeli Védelmi Erők Polgári Védelmi Parancsnokságának delegációja vasárnap Brazíliába repült, hogy segítsen a gátszakadás helyszínén a mentési munkálatokban. A katasztrófa halálos áldozatainak száma legalább 40 fő és több száz személy eltűnt. A delegációt, mely a túlélők kimentésében és az eltűntek lokalizálásában fog segédkezni, Golan Vahach ezredes vezeti. A Brazíliába tartó  gépen mintegy 130 katona és tiszt, valamint a Polgári Védelmi Parancsnokság 70 tartalékosa utazik, köztük mérnöki szakértők, orvosok, kutató és mentő személyzet és tűzoltók. Továbbá külügyminisztérium képviselői és Josszi Selly Izrael braziliai nagykövete, valamint a ZAKA mentőszolgálat küldöttsége is csatlakozott a csapatokhoz. Benjamin Netanjahu miniszterelnök közölte, hogy Jair Bolsonaro brazil elnökkel megállapodtak abban, hogy Izrael küldöttséget valamint mentőfelszerelést küld 24 órán belül Brazíliába.

 

Gazdaság:

 

Új fázishoz érkezett a Paks 2 beruházás, ezért Aszódi Attila helyett új emberre van szükség a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárság élén – közölte a Paksi Atomerőmű két új blokkjának megépítéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János. „Aszódi Attila úrnak megköszöntem a munkáját, hiszen a projekt arca volt közel három évig. Azt gondolom, új fázishoz érkeztünk a létesítés folytatásához, ehhez új embereket képzeltem el, az ő kinevezésükről a napokban tájékoztatni fogom a sajtót” – fogalmazott egy atomenergia-ügyi fórumon Süli János Paks-ügyi tárca nélküli miniszter. Hozzátette: Aszódi munkájára más területen mindenképp számítanak az atomerőművi blokkok építésében.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfőn délelőtt a borult ég mellett sokfelé várható havas eső, eső. Délután folytatódik a felhős idő, eső, havas eső, a magasabban fekvő tájakon havazás formájában érkezik a csapadék. A szél napközben változó lesz. Hajnalban -2, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 0, 5 fok között alakul. Késő este -2, 3 fok lesz. Hétfőn kettős front éri el térségünket. A meleg- és hidegfrontérzékenyek egyaránt nehéz nap előtt állnak. A frontérzékenyek körében görcsös és gyulladásos panaszok jelentkezhetnek, emellett gyakori lehet a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás. A fényszegény időben mentális panaszok jelentkezhetnek, most kifejezetten ajánlott a fényterápia alkalmzása. A nedves utakon megnő a féktáv, fokozott figyelem javasolt! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.