Nem csak halat, hálót is kell biztosítani

Nem csak halat, hálót is kell biztosítani

Bakondi György, a miniszterelnök biztonságpolitikai főtanácsadója a Heti TV Pirkadat című műsorában Breuer Péternek beszélt a migráció jelenlegi kérdéseiről, problémáiról, a lehetséges megoldásokról.

 

Bakondi György a menekülthelyzetet elemezve elmondta, a mostani téli időszakban a migráció elsősorban a járműveken jelenik meg, legyen szó vasúti kocsikról, kamionokról, autókról, a magyar határra is elsősorban járműveken kialakított rejtekhelyeken érkeznek. Amennyiben a magyar határtól messzebb lévő területeket nézzük – jegyezte meg a főtanácsadó, a törökországi helyzet figyelemreméltó, csak tavaly több mint negyedmillió embert fogtak el Törökországba igyekezve, ők afgánok, pakisztániak, irániak voltak leginkább. Hozzátette, a törököknél egy négymilliós migránstömeg van már.

Azonban érdemes már Fekete-Afrikát is figyelni, ennek kapcsán Bakondi György elmondta, a tavalyi év statisztikáit nézve, az olaszországi útirányba nyolcvan százalékos csökkenés következett be, elsősorban az olasz kormány intézkedéseinek köszönhetően. Ugyanakkor a spanyol útirányba egy jelentős, százhúsz százalékos növekedés volt tapasztalható, ez a kormányváltás következménye volt. Az egy komoly kérdés, hogy mi lesz akkor, amikor ezek a fogadó országok megtelnek. Bakondi György említette, hogy Merkel kancellár nemrégiben járt Görögországban, ahol a görög EU biztossal, Avramopulosszal együtt nyilatkozott, kiemelve az európai szolidaritás elvének a fontosságát, ami a kvóták szerinti elosztást jelenti. A főtanácsadó szerint ezek vissza-visszatérő gondolatok, amelyek időnként egyre kétségbeesettekké. kapkodóvá válnak, különösen akkor, amikor a jelenlegi Európai Parlamentnek fogy az ideje a májusi választásokig. Ezeknek egyetlen célja van, hogy megfosszák az illegális migrációt az illegális jellegétől.

Arra a kérdésre, hogy miért érkeznek dokumentumok nélkül az emberek, Bakodni azt felelte, az embercsempészek javasolják, hogy szabaduljanak meg ezektől, mert arról igyekeznek meggyőzni a migránsokat, hogy a papírok birtokában kiutasíthatják őket. Amennyiben megvalósulna az EP által javasolt elképzelés a migránsvízumról, ami azt jelenti, hogy a migránsok megkapják a vízumot, amivel beutazhatnak Európába, hogy itt bírálják el a kérelmüket, de ezek után már nem nagyon tudják kiutasítani, ha nem fogadják el a kérelmét.

A főtanácsadó szerint az EP választási kampány elkezdődött, most az egy komoly célkitűzés, hogy meggyengítsék azokat az erőket, akik a bevándorlás ellen vannak, valamint megtévesszék azokat az embereket, akik a saját jószándékuk okán akarnak segítséget adni.

Az a megállapodás, amit Angela Merkel német kancellár kötött a törökökkel arról szól, hogy azok, akik a görög szigetekre érkeznek illegálisan, akkor – amennyiben a görög hatóságok nem nyilvánítják politikai menekülteknek őket – azokat visszaviszik Törökországba. Cserébe többek között szíreket vesz át az EU. Ez nem teljesen sikerült, hiszen a szigetek megteltek, ezért megkezdték a migránsok beszállítását a görög kontinensre, ám ők már nem küldhetők vissza, így ők szinte azonnal elindulnak a balkáni útvonalon. Megközelítőleg hetvenötezer fő lehet azoknak a száma, akik ezen útvonal különböző országaiban vannak jelenleg.

Visszatérve a török helyzetre, Bakondi György megjegyezte, volt már török illegális határátlépő is, ma a törökországi fiataloknál vannak, akik például Németországba mennének.

Az afrikai migráció jelenleg Líbiából a tengeren kereszt, másrészt pedig Marokkóból a spanyol enklávék felé halad tipikusan, de persze vannak más irányok is, a főtanácsadó szerint az a legkomolyabb probléma, hogy ezen országok lakosságának az eltartó képessége csekély, nincsen megfelelő módon működő gazdaság, jelentős politikai feszültségek vannak amúgy is, a menekültek nélkül. Meg kell említeni a konfliktus forrásaként az időjárást, hiszen a csapadékos időszak rövidesen elmúlik, valamint a különböző országokban, így Szomáliában is működő terrorszervezetek szerepe is jelentős. Az látható – tette hozzá, hogy van egy jelentős népesség boom, ez a mostani helyzetet nehezíti, de mellette a gazdasági és az időjárásbeli hatások is komoly ösztönzőként hatnak az elindulásra. Bakondi György NATO hírszerzési forrásokra hivatkozva megemlítette, megközelítőleg ötvenmillióan akarnának útnak indulni az elkövetkezendő években. Erre választ kell adni, ez azonban a mindene eddiginél is komolyabb végiggondolást igényel, például, hogy milyen segítséget nyújtson Európa és az ENSZ, az irdatlan tömeg elindulásának megakadályozásra.

Az EU nevében Merkel kancellár ígért már pénzeket több országnak is, ezt nyilvánvalóan a közösség költségvetéséből, a tagállami befizetésekből kell állni, már ha sor kerül rájuk. Már csak azért is, mert korántsem biztos, hogy ezek a pénzek jól kerülnek felhasználásra. Magyarország szerint nem csak pénzzel kell támogatást adni, hanem azt az elvet is meg kell valósítani, hogy nem elsősorban halat, hanem hálót kell adni a rászorulóknak, azaz befektetéseket kell helyben ösztönözni, munkát kell adni az embereknek.