Lesz mit átadni a következő generációknak

Lesz mit átadni a következő generációknak

Halász János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt szóvivője beszélt az építőipar, a turizmus fejlődéséről a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Halász János elmondta, a tegnapi napon tartott sajtótájékoztatóján az építőipar növekedéséről beszél, a KSH gyorsjelentése szerint az ágazat 2018 januárjától novemberi több mint 22 százalékos növekedést produkált, ami köszönhető a családtámogatási rendszernek, a CSOK-nak, az áfacsökkentésnek, de segítenek azok a beruházások is, amelyek a különböző közösségi tereken valósulnak meg, legyen szó útépítésről, vasúti építésekről. Azt külön hangsúlyozta a szóvivő, hogy ez a folyamat fenntartható, hiszen már most 25 milliárd forintnyi megrendelése van az építőiparnak 2023-ig.

Ma is tájékoztatja a sajtó képviselőit a politikus, most az idegenforgalomról beszél, arról, hogy milyen hatása van az országra az idegenforgalom prosperitásának. Nagyon komoly örökséget hagytak a maiakra az előző generációk, de most is vannak olyan tervek, amelyeket majd a következőknek lesz a feladata ápolni – mondta el a képviselő, kiemelve a Liget projektet, de a Szépművészeti Múzeum mai állapotát is, hozzátéve, ebben is komoly munkát folytatott Baán László főigazgató, aki egyben a Liget projekt vezetője is.

Halász János a magyar kulturális örökség részét képező Munkácsy trilógiáról elmondta, nagyszerű érzés, hogy ez a remekmű teljes egészében látható Debrecenben, mindezt úgy sikerült megvalósítani, hogy a teljes mű a magyar állam tulajdonába került immár. Mindez azt is jelenti, hogy Debrecen még népszerűbb lehet a turisták körében, az a város, amelyik egyre népszerűbb, ez köszönhető a repülőtérnek is, amelyik igen ritka módon a megyeszékhely tulajdonában van. Szinte teltházzal jönnek a repülők, nagyon sokan érkeznek a tel-avivi, a moszkvai, a londoni járatokkal. Ma már érezhető a turisták jelenléte a városban, ami kifejezetten jó.

Az idei költségvetésben jelentős összegeket fordítanak a turisztikai fejlesztésekre, de ezeket fenn is kell tartani, azaz a jövő évi költségvetésekben is további források szerepelnek majd, már azért is, mert minden az idegenforgalomra fordított egy forint, akár háromszoros bevételt is produkálhat.

A környező országok kapcsán Halász János elmondta, egy évtizeddel ezelőtt még szinte csak Prága volt az, amelyik a nemzetközi térképeken kiemelten szerepelt, ma már Budapest is felzárkózott. Ehhez a látnivalók, az infrastruktúra mellett szükség egy jelentős állami, kormányzati munkára is a tudatos fejlesztések, a stratégia megalkotása terén.

Magyarországon az egyházi turizmus is jelentős fejlődésen megy keresztül, az emberek is most kezdik megérteni, megérezni, mit is jelent egy zarándoklatra elmenni. Arról nem is beszélve – tette hozzá a politikus, hogy jelentős egyházi központok vannak az országban. A kormány jelentős támogatást biztosít erre a célra a költségvetésből.

Mellékletek terület