„Egy igazi filoszemita  és Izrael ” volt a meggyilkolt gdanski polgármester

„Egy igazi filoszemita  és Izrael ” volt a meggyilkolt gdanski polgármester

A ‘FRIEND OF JEWS,’ POLISH MAYOR DIES AFTER STABBING ATTACKPaweł Adamowicz, a lawyer and social activist who has served as mayor since 1998, died Monday. He was 53.

Fellépett a holokausztban viselt lengyel felelősség tárgyalását büntető törvény és a szélsőjobboldali akciók ellen, a befogadás híve volt.

Az American Jewish Committee, a legbefolyásosabb amerikai zsidó érdekvédelmi szervezet nevezte „a zsidóság nagy barátjának” Gdansk meggyilkolt polgármesterét, Pawel Adamowiczot, aki 20 éve irányította a 20. századi történelemben kulcsszerepet játszó északlengyel Gdansk városát.

A polgármester, akit egy nagy jótékonysági eseménysorozat zárórendezvényén gyilkolt meg egy egyes hírek szerint talán mentálisan sérült, a börtönből nemrég kiszabadult résztvevő, mindig felszólalt az egyik lengyel szélsőjobboldali szervezet gdanski tömeggyűléseit, egy ízben maga szervezett antifasiszta tüntetést a szélsőjobboldali fellépésre reagálva.

A lengyel holokauszt-törvényt, amely büntetni rendelte, ha valaki Auschwitzot lengyel koncentrációs tábornak nevezte, szintén ostobaságnak és gonoszságnak tartotta (természetesen nem lehet azért a lengyeleket felelősségre vonni, mert elfoglalt lengyel területeken működött a halálgyár, de a lengyel felelősségről van mit beszélni és ezt nem jó törvényekkel próbálni megakadályozni).

Adamowicz szembeszállt a menekült-ellenes kampányokkal is, befogadó várossá akarta tenni Varsót, amelynek egykori kulturális sokszínűségét Günter Grass, a város szülöttének híres regénye, a Nobel-díjat kiérdemlő Bádogdob is bizonyítja, elég arra gondolni rögtön, hogy a város német neve Danzig. Mindezt Adamowicz a keresztény értékekből vezette le jobboldali liberális politikusként.

A The Jewish Telegraphic Agency írása alapján