Továbbra is határtalan a magyar zsidó kultúra

 

Továbbra is határtalan a magyar zsidó kultúra

Deák Andrea, a Magyarországi zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) munkatársa, a mazsihisz.huszerkesztője, a Határtalan Kultúra programsorozat szervezője beszélt az új honlapról, az idei programokról a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A Mazsihisz új honapjáról az oldal szerkesztőjeként elmondta, egy ideje már dolgoztak a megújuláson, mostantól kezdve már látogatható az új arculattal megjelenő oldal.

A Határtalan Kultúra programsorozat idei eseményei kapcsán Deák Andrea arról adott tájékoztatást, hogy már a tavalyi év végén is volt egy jelentős eseményük, a Székesfehérvári Zsidó Napok, amelyet először, de nem utoljára rendeztek meg a város vezetésével szoros együttműködésben. Mint megjegyezte ez a program valóban nem várt sikert hozott, az emberek nagyon is kíváncsiak voltak a magyar zsidó kultúrára, a megnyitón külön kellett megszervezni, hogy azok számára, akik nem jutottak be, legyen egy kivetítés, ahol élőben követhetik az eseményeket. Minden program teltházas volt, a legérdekesebb az volt, amikor a szakadó esőben rengetegen jöttek el, hogy egy séta keretében ismerhessék meg Székesfehérvár zsidó arcát. A tapasztalatok azt mutatták, hogy az idei programra, a megnyitóra sokkal nagyobb helyet kell biztosítani.

Visszatérve az idei programokra, a Határtalan kultúra megjelenik a Kárpátaljai Zsidó Napokon is júniusban, valamint októberben a Kolozsvári Zsidó Napok. Tulajdonképpen már hozzáfűzni sem kell – mondta el Deák Andrea, de ezek a programok azt jelentik, hogy itt a magyar zsidó napokat szervezik meg.

Ami a programokat illeti, a főszervező hozzátette, mind a Kárpátalján, mind Kolozsváron vannak állandó szereplők, akiket nem lehet kihagyni, annyira várják őket, mint például Nógrádi Gergely főkántor, Korcsolán Orsolya hegedűművész, de mellettük minden évben vannak új fellépők, akiknek a neve a Kárpátaljai Zsidó Napokra már valamennyire összeállt a szervezők fejében, akik most éppen a pályázati forrásokat állítják össze, hogy valóban sikeresek legyenek a programok.