Díj a többségi és a kisebbségi társadalom harmonikus együttműködéséért

Díj a többségi és a kisebbségi társadalom harmonikus együttműködéséért

Dr. Sebes József, a Raoul Wallenberg Egyesület elnöke az általuk alapított díjról beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában, de szóba került még a diákoknak szóló verseny is.

 

Sebes József elmondta, az egyesület ebben az évben január 16-án adja át a Wallenberg Díjakat, a Goldmark teremben. Öt egyéni és egy szervezeti elismerés kerül itt kiosztásra. Ebben az évben tízedik alkalommal kerül sor erre a rendezvényre.

Arra a kérdésre, hogy kik kaphatják meg a Wallenberg Díjat, az egyesület elnöke elmondta, az alapítók elképzelése szerint azok érdemesek az elismerésre, akik „a végeken tesznek sokat” a többségi és a kisebbségi társadalom harmonikus együttműködéséért.

A Raoul Wallenberg Egyesület nem csak díjakat ad át, hanem minden évben iskolák között meghirdetnek egy versenyt, a Wallenberg nyomán címűt, amit idén szintén tizedszerre hívnak életre. Bár az embermentő nevét viseli ez a verseny, de nem az ő életéről szól – mondta el Sebes József, hanem a rasszizmus, antiszemitizmus, az idegengyűlölet, az embermentés témakörében lehetett pályázni, amelynek a legelső lépése egy ötperces film elkészítése volt. Érdekességként említette meg az egyesület elnöke, hogy például a svábok kitelepítéséről is készült egy film. Ugyanakkor az idegengyűlölet is megjelenik már témaként, természetesen ez összefüggésbe hozható a menekültválsággal is. Wallenberg vetélkedő döntője január 16-17-én kerül megrendezésre. Először a Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központban, ahol a kiállításról kapnak kérdéseket a versenyzők. Innen mennek át a diákok a Goldmark terembe, a Wallenberg Díjak átadására. Innen a Dohány utcai zsinagógába mennek, meg az Emlékkertbe. A diákok másnap a Külgazdasági és Külügyminisztériumba mennek, itt fejeződik be a verseny, ahol a modern kor eszközeit is felhasználják a gyerekek.