Most megvan a szükséges többség, az erő a szükséges lépések megtételére

Most megvan a szükséges többség, az erő a szükséges lépések megtételére

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az alkotmányozási feladatokról, az általa is segített székelyföldi magyar fiatalok ügyéről, de természetesen szóba került Erzsébetváros, a helyi parkolás is.

 

A képviselő a miniszterelnök azon megjegyzésére, mely szerint az államigazgatás kismértékű elmaradásban van az alkotmányrevízió ügyében azt felelte, a mai gyorsan változó világban az ország Alaptörvénye is felülvizsgálatra szorul rendszeres időközönként. Mindezek mellett az is szükséges – tette hozzá, hogy a megfelelő szakmai elemzések is rendelkezésre álljanak a törvényalkotás során. A politikus szerint az Alaptörvény módosítása, minden ezzel kapcsolatos új elem bevezetése megfontolást igényel, hiszen ez az ország legfontosabb törvénye, minden más törvénynek az alapja. A miniszterelnök úr kritikai véleményét kifejtette, ez azt is jelenti, hogy a szakmai munkák fel fognak gyorsulni. A kormányfő beszélt arról is, hogy a korábbi parlamenti ciklusban nem volt meg a kormánypártoknak a kétharmados többsége, így most kell sok mindent bepótolni, amikor ez rendelkezésre áll. Bajkai István megerősítette a miniszterelnök szavait, hozzátéve, szerencsére most megvan a szükséges többség, az erő a szükséges lépések megtételére.

A politikus, mint a Parlament Törvényalkotási Bizottságának alelnöke elmondta, a tavaszi ülésszak során a legfontosabb megtárgyalandó témájuk az Alaptörvény módosítása lesz, ez jelentős jogi munka lesz és mellette természetesen egy komoly politikai aktus is. Mindezek mellett a gazdaság átalakításának, megerősítésének a folyamata továbbra is zajlik, az ehhez szükséges gazdasági törvénykezés is jelentős lesz – fűzte hozzá Bajkai István. A politikus szerint az általa alelnökölt bizottságban sem lehet eleget tenni az elkövetkezendő nemzedék és a családok támogatása érdekében, de ennek is próbálnak eleget tenni, hiszen a gazdaság erősítése mellett ez is kitüntetett feladata a kormánynak, a kormánypártoknak.

Bajkai István az elmúlt hónapokban többször is járt Erdélyben, ahol jogi segítséget igyekezett nyújtani a terrorizmus vádjával elítélt két székelyföldi magyar fiatalembernek. A legújabb fejleményekről beszámolva, megjegyezte, a román államfőnek írott levelükre kaptak választ, amiben az áll, hogy Johannis elnök úrnak nem áll módjában a jogerősen meghozott bírósági döntést érvényteleníteni, mint a politikus hozzátette, ebből a válaszból olybá tűnik, hogy a levelük nem volt kellően szakszerű, nem volt kellően megalapozott. Bajkai István véleménye szerint ott téved a román államfő, hogy az általuk, illetve a fiatalok ügyvédei által is megírt levélnek része volt a kegyelem lehetősége is, azaz nem a korábban meghozott ítélet érvénytelenítése szerepelt. Azaz a felülvizsgálata a bíróság döntésének, nem pedig annak a hatályon kívül való helyezése. A mindenkori köztársasági elnök kezében van egy speciális eszköz, az adott ügyet átvizsgálva, ahogy az egyéni szempontokat is, eltekint az ítélet végrehajtásától. Az egyéni kegyelem ügyében még nem nyilatkozott egyértelműen a román államfő, sokak szerint egyszerűen csak szeretné megkerülni ezt a kérdést.

Jelenleg Románia az Európai Unió soros elnöke, Bajkai István ennek kapcsán megismételte több európai politikus véleményét, hogy nincsenek a románok erre a feladatra felkészülve, majd hozzátette, komoly jogállamisági problémák is felmerülhetnek a román állam működésével kapcsolatban. Ezt támasztja alá a két fiatalember esete is, amely kapcsán a politikus egy korábbi gondolatát hangoztatta, mely szerint a két magyar fiatal elleni eljárás az ötvenes évek hangulatát, gyakorlatát hozta vissza.

A képviselő azt is elmondta, az összes eddigi észrevétel ellenére Romániának eddig sikerült minden komoly uniós vizsgálatot elkerülnie, pedig a magyar EP képviselők, mint például Tőkés László, folyamatosan napirenden tartják ezt. Bajkai István szerint ez is pontosan jelzi, hogy milyen állapotban van jelenleg az Európai Unió.

Visszatérve a hazai ügyekre, a képviselő arra a kérdésre, hogy megfelelő lesz-e az egészségügyi ellátás, amelyre nagyon sok pénzt költ a kormány, de nincs meg a kellő eredménye, azt jegyezte meg, mint kórházakat látó és látogató ember, de mint politikus is látja, hogy a magyar kormány milyen jelentős erőfeszítéseket tett az egészségügyben. A vidéki intézmények teljes mértékben megújultak, a fővárosi egészségügy megújítása érdekében most vezetett be egy rendkívül nagyléptékű programot. Hozzátette, azt is látni kell, az elmúlt negyven évben senki nem hajtott végre ilyen nagyságrendű programot. Az természetes – tette hozzá, hogy a betegeket a mostani helyzet érdekli, de nem lehet egy nap, egy év alatt több évtized mulasztását pótolni, ez a munka még messze nem ért véget.

Nemrégiben komoly támadást intézett a tél, ami komoly problémákat okozott az országban, a fővárosban, így például Erzsébetvárosban is. A VI-VII. kerületi Fidesz elnöke ennek kapcsán elmondta, nagyon komoly fejlesztéseket hajtott végre a két önkormányzat a takarítás területén, csak az erzsébetvárosi vezetés százmillió forintnál nagyobb összeget fordított erre a célra. A közterületek takarítása például a Belső-Erzsébetvárosban fontos, hiszen itt hétvégenként százezer ember is megfordul. Ezért is hozták korábbra az utcai takarítógépek indulását, hogy reggel nyolcra elfogadható rend legyen.

A VII. kerületi nagy turistaforgalom az Airbnb lakásokat is érinti, ennek kapcsán azt mondta el a politikus, hogy Erzsébetváros építésügyi szabályzata, építési rendelete is módosításra kerül, ebben szerepelni fog, hogy parkolóhely-megváltási díjat kell fizetni azoknak, akik ilyen típusú lakáskiadással foglalkoznak. Egyes vélemények szerint ezzel az is történhet, hogy sokan nem fogják bevallani, hogy kiadják a lakásaikat. Bajkai István szerint ezzel egyértelműen jogszabályellenesen cselekednek, arról nem beszélve, hogy nagyon hamar ki is derülnek ezek. A parkolóhely-megváltás kapcsán azt is megjegyezte, ez a versenysemlegességet is erősíti, hiszen ma akik szállodát épít, annak bizony kell hozzá megfelelő parkolóval is rendelkeznie. Az Airbnb lakások kiadói ugyanezt a tevékenységet végzik, ugyanezen a területen, de eddig nekik nem volt ilyen kötelezettségük. Mindeközben a kerületben élők többször is jelezték és jelzik minden alkalommal, hogy szükség van újabb parkolóhelyekre Erzsébetvárosban, a városvezetés pedig újabb és újabb parkolóhelyek nyitásában lesz érdekelt, mélygarázsokat terveznek, nem is egyet. Amennyiben ez az új díj bevezetésre kerül, az abból befolyó összeg a kerület kezében marad a jelenlegi jogszabályok értelmében, az előzetes kalkulációk szerint százmilliós bevételre számítanak a városházán, ezt az összeget Bajkai István szerint teljes mértékben új parkolóhelyek létesítésére lehet majd fordítani.