Orbán Viktor miniszterelnök tartotta meg az idei első Kormányinfót

Orbán Viktor miniszterelnök tartotta a Kormányinfót

 

 

Orbán Viktor miniszterelnök tartotta meg az idei első Kormányinfót, 

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár társaságában.

A kormányfő beszámolt a legutóbbi kormányülésről, az ország elért eredményeiről, de szóba került még a májusi EP választás is. A Heti Tv is megkérdezte a kormányfőt.

 

A miniszterelnök beszámolt a legutóbbi kormányülésről, ahol Varga Mihály pénzügyminisztert hallgatta meg a kormány. A kormányülésen a következő számokat ismerte meg a kormány:

4,6%-os növekedés lesz az idén;

71%-ra csökkent államadósság;

2%-nál megáll a hiány;

6%-kal bővül a lakossági fogyasztás.

A miniszterelnök szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy „Magyarország jó kezekben van”.

A kormányfő beszélt a mostani Nemzeti Konzultációról, az eddigi adatok szerint 1 millió 382 ezren küldték vissza a családügyi nemzeti konzultációt. Orbán Viktor szerint mindez azt jelenti, hogy a kormánynak és a választópolgároknak is egyaránt fontos a családpolitika és a népességnövekedés.

A miniszterelnök elmondta, a kormány szándéka szerint 30 éve szabadon címmel kétéves emlékév kezdődik. A programok, az események szervezésre felkérték Kövér László házelnököt, a kormányt pedig Gulyás Gergely fogja képviselni.

A kormányülésen megtárgyalták a közelgő EP-választást is, először annak technikai felkészüléséről, de szó volt egy decemberi közvélemény-kutatásról is, amelyben 52 százalék a bevándorlást nevezte meg a legfontosabb ügynek a választással kapcsolatban Orbán szerint.

Orbán szerint egyedül a magyarokat kérdezte meg saját kormányuk a migrációról, és ez alapján a kormány visszautasít minden migrációt segítő európai elképzelést. Orbán Viktor kifejtette, azt szeretné, ha az EU intézményeiben a bevándorlásellenes erők lennének többségben.

A miniszterelnök megerősítette, továbbra is migránsellenes többséget akar Európában, ugyanakkor Orbán Viktor megjelölte az EP-választás célját, tétjét is, ami azt jelenti, hogy legyen az EP-ben többségük a migrációt ellenző pártoknak, majd legyen utána az Európai Bizottságban többségük a migrációt ellenző biztosoknak, valamint legyen a Fidesz a legsikeresebb párt – legalábbis az Európai Néppárton belül.

A kormányfő azt is megjegyezte, hogy az ENSZ „migránspaktumát” kilenc EU-állam utasította vissza, és ez szerinte már önmagában is nagy előrelépés.

A kormányfő kifejtette, szerinte az EU-ban „demokráciadeficit” van. Mivel nem közvetlenül választották az emberek az Európai Bizottság elnökét, ezért született a Spitzenkandidat-rendszer. Ennek a magyar verzióját is létrehozták, ezért vezeti a fideszes listát Trócsányi László igazságügyi miniszter, akit az Európai Bizottság tagjának jelölnek majd.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy jelenleg az igazi kereszténydemokráciát az új brazil kormány testesíti meg. Az európai politikai világot jellemezve azt is megjegyezte a miniszterelnök, hogy a liberális-nem liberális demokrácia vitájához annyit tenne hozzá „hogy jól láthatóan minden liberális demokrata egyúttal bevándorláspárti is”.

A Heti Tv szerette volna megtudni, hogy miben maradt az izraeli kormányfővel legutóbbi megbeszélésükön, amelyet Brazíliavárosban folytattak le, ahová mindketten meghívást nyertek az új elnöktől. Szóba került-e a V4-oes országok vezetőinek beígért jeruzsálemi látogatása?

A kormányfő elmondta, valóban tárgyalt Bejamin Netanjahuval, a négyszemközti megbeszélésen megerősítette, a visegrádi országok vezetői valóban készülnek Izraelbe, jelenleg nem Magyarország a V4-ek soros elnöke, így nem hazánk lesz a küldöttség vezetője, hanem Szlovákia. Fontos találkozó lesz, amelyre mindenképpen ellátogatnak, az ott előkerülő kérdésekről tárgyalnak majd, de erről az egyeztetésre később kerül sor.

A tájékoztatón a Heti Tv rákérdezett a Zsidó Közösségi Kerekasztal jövőjére, megemlítve, hogy ezt az egyeztető fórumot Orbán Viktor ötlete alapján hívták életre, a választásokig a volt kancelláriaminiszter vezette ezeket. Az új kormány megalakulása óta azonban még nem hívták tárgyalni a zsidó szervezeteket.

Orbán Viktor válaszában elmondta, nagyon fontosnak tartja ezeket a szervezeteket, a velük való találkozásokat, az intellektuális tárgyalásokat, vannak olyan témák, amelyekben ki kell kérni a véleményüket. Ezek közé sorolta a kormányfő a migrációt is, hiszen, mint megjegyezte, Nyugat-Európában látszik, hogy a növekvő bevándorlás magában hordozza a növekvő antiszemitizmus veszélyét is. Ezt mutatják azok a számok, amelyek az egyre erősebb kivándorlást mutatják be a nyugati országok zsidó polgárainál.

A miniszterelnök szerint beszélni kell erről, tárgyalni kell a magyarországi zsidó vezetőkkel, hozzátéve, ma az a helyzet, hogy Nyugat-Európában erősödik az antiszemitizmus, míg Közép-Európában csökken.

Azt is megjegyezte Orbán Viktor, jelenleg az látszik, hogy Izraelt, az izraeli kormány politikáját a közép-európai országok sokkal inkább támogatják, mint a nyugatiak.