Az izraeliek továbbra is Benjamin Netanjahu miniszterelnököt tartják a legmegfelelőbb jelöltnek

Az izraeliek továbbra is Benjamin Netanjahu miniszterelnököt tartják a legmegfelelőbb jelöltnek

 

Egy friss felmérés szerint az izraeliek továbbra is Benjamin Netanjahu miniszterelnököt tartják a legmegfelelőbb jelöltnek a miniszterelnöki posztra, miközben a második helyen lévő Benny Gantz ex-vezérkari főnök egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Amennyiben a két jelölt között kéne választani a megkérdezettek 41 százaléka Netanjahut, míg 38 százalékuk Gantzot választotta, derült ki a 10-es csatorna közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek 21 százaléka nem tudott döntésre jutni a kérdésben.

Azonban ha Netanjahu és a Jes Átid vezetője, Jáir Lapid között kéne választani, a megkérdezettek 45 százaléka Netanjahut, míg 29 százalékuk Lapidot választotta, míg 26 százalékuk nem tudott dönteni.

Gantz Hoszen Leiszráel pártja rendre a második helyen végez a jelentős előnnyel bíró Netanjahu vezette Likud mögött a közvélemény-kutatásokon.

A miniszterelnök pártja az elmúlt hónapokban stabilan tartja a jelenlegi 30 székét a 120 fős Knesszetben, míg Gantz 14 mandátum körül teljesít. A felmérések a Jes Átidnak 10-13 széket vetítenek előre.

A 10-es csatorna felmérése azt is megállapította, hogy a közvélemény 49 százaléka nem hiszi el Netanjahu állításait, hogy az ellene folytatott bűnügyi vizsgálatok tisztességtelen módon zajlanak, míg 38 százalékuk hisz neki, 18 százalék pedig nem tudott döntésre jutni a kérdésben.

A közvélemény kutatásban 694 izraeli vett részt, a hibahatár 3,7 százalék.

 

A Walla híroldal  felmérése szerint továbbra is a Likud maradna a legnagyobb párt a Knesszetben, a jelenlegi 30 mandátumát két székkel növelve.

A második helyet a Jes Átid kapná 13 székkel (11), a harmadikat pedig az Egyesült (Arab) Lista 12 mandátummal (13), és szintén 12-őt kapna Benny Gantz Hoszen Leiszráel pártja is.

Naftali Bennett és Ajelet Saked Új Jobb pártja és a Munkapárt 8-8 széket szerezne. A haredi askenázi Jahadut Hatora 7-et (6), míg a Sasz, a Merec, a Kulanu és a Zsidó Otthon mind 5-5 mandátumot kapna. A Jiszráel Beitenu (5) és Orly Levy-Abekasis új pártja, a Geser 4-4 széket nyerne. Cipi Livni Hatnua pártja nem jutba be a Knesszetbe,

A közvélemény-kutatásban 527 izraeli vett részt, a hibahatár 4,3%.