A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Megérkezett Kecskemétre az Oroszországba nagyjavításra küldött nyolc Mi-24 harci helikopter második négyes csoportjának első három példánya. A járműveket a „Kandahári fogolyként” emlegetett jármű hozta Magyarországra – korábbi túszul ejtéséből film is készült. A szállítást pénteken kezdték, azóta napi egy, összesen három helikopter érkezett Kecskemétre a kecskeméti MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra az Aviacon Zitotrans Iljusin Il-76TD teherszállítójának fedélzetén. A harci helikoptereket több mint egy éve szállították Szentpétervárra nagyjavításra. A 331, 332-es Mi-24P gépeket követően vasárnap megérkezett a 334-es oldalszámú P gép (ez azt jelenti, hogy egy előrenéző, kétcsövű GSh-30K gépágyúval van felszerelve). A jármű 1995 óta egyetlen percet sem repült nálunk, mitöbb, most először visel azóta magyar felségjelzést és lajstromot is – írta az lhsn.hu portál közösségi oldala. A járműveket Szolnokra szállítják, ahol a műszaki átadás-átvételt követően üzembe helyezik és berepülik.

A Liberálisok főpolgármester-jelöltje szerint olyan széleskörű együttműködés körvonalazódik az ellenzéki oldalon, amely már túlnyúlik az ellenzéki pártokon, mivel a politikai réteg kiegészül a civil és szakszervezeti társadalmi réteggel. Sermer Ádám azt mondta, az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek együttműködésével még az illiberális kormányt is hátralépésekre lehet késztetni. Az ellenzéki főpolgármester-jelölt kiválasztásáról azt mondta, ha megfelelő együttműködést tudnak kialakítani egy ember mögött, akkor egészen biztosan ő lesz a következő főpolgármester, a kérdés, hogy ezt az együttműködést hogyan alakítják ki. Fontos továbbá a közös tartalom kialakítása, mert olyan jelöltre van szükség, aki képviselni tudja az összes liberális-demokratikus elképzelést, amelyeket közös nevezőként tudnak megjelölni – tette hozzá a politikus.

Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa szerint kudarcba fog fulladni az ellenzéki előválasztás, amelynek célja az lenne, hogy egyetlen ellenzéki főpolgármester-jelölt induljon Tarlós István főpolgármesterrel, a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. A szakértő azt mondta, az előválasztásnak nincs bejáratott metódusa, ezért nagy valószínűséggel „totális érdektelenséggel” fogadják a fővárosiak. Hozzátette: az ellenzéki pártok jelöltjei nagyon szűk társadalmi csoporthoz szólnak, emellett városvezetési tapasztalattal sem rendelkeznek. Az elmúlt hetekben az ellenzéki politikusok gyakran beszéltek arról, hogy „egységben vannak”, de ez nem igaz, hiszen a hírek szerint az európai parlamenti választáson is külön fognak indulni – mondta Deák Dániel.

Szanyi Tibor szerint matematikailag nagyobb az esély a jó szereplésre, ha a teljes ellenzék a Jobbikkal együtt indul az EP-választáson. Az MSZP EP-képviselője úgy véli, egy közös ellenzéki fellépéssel megszerezhetik a nagyobb városok döntő többségében a polgármesteri pozíciókat. Hozzátette: az önkormányzati választások vannak általában a pártvezetők horizontján, ott lehet azokat a pozíciókat felvenni, amelyek elvezethetnek a 2022-es országgyűlési választásig. A képviselő szerint a májusi EP-választás és az önkormányzati választás összefügg. Mindkettőnél egy közös tét van: megmutatni, hogy a Fidesznek nincs többsége – fogalmazott. Szanyi reálisnak tart egy 13-14 mandátumos ellenzéki EP-listát is. A szocialista politikus szerint az is elképzelhető, hogy két ellenzéki lista jöjjön létre, de matematikailag nagyobb esélyt lát a jó szereplésre, ha a teljes ellenzék a Jobbikkal együtt indul neki az EP-választásoknak.

A Demokratikus Koalíció szerint olyan felvételek szivárogtak ki az MTVA-tól, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy „az állami TV fegyveres biztonsági őrei fizikai erőszakot alkalmaztak Varju Lászlóval szemben”. A DK úgy látja, hogy „ez azon túl, hogy a képviselői jogok sárba tiprása, nyílt hivatalos személy elleni erőszak”. „Egy demokráciában a képviselőket bántalmazó biztonsági őröket már aznap elvitte volna a rendőrség, ma pedig már előrehaladott nyomozás lenne azok után, akik utasítást adtak rá” – mondta Gréczy Zsolt, a DK frakciószóvivője. A Demokratikus Koalíció a korábbi feljelentéséhez kiegészítést ad be, hogy a hétvégén napvilágra került felvételeket bizonyítékként vegyék figyelembe.

Megtagadta a vallomást az a háziorvos, akit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének a gyanúja miatt hallgatott ki a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda december 14-én, a 2017. januári, 17 halálos áldozatot követelő veronai buszbalesettel kapcsolatban – tudta meg a 24.hu. A megalapozott gyanú szerint a háziorvos tudott az autóbuszvezető alvászavaráról, mégsem végezte el soron kívül a férfi egészségügyi alkalmassági vizsgálatát. A szabadlábon védekező háziorvos nem ismerte el bűnösségét a gyanúsítotti kihallgatása során. A portál megkereste az ORFK sajtóosztályát, hogy a részletekről érdeklődjön, de a hatóságnál közölték, hogy nem szeretnének bővebben nyilatkozni a nyomozás részleteiről. A háziorvos legfeljebb egy év börtönt kaphat, ha bűnösnek találják.

Betörték egy Fidesz-iroda ablakát a fővárosban, Váci úton. Ez ugyanaz a Fidesz-iroda, amelyet a decemberi tüntetések során összegraffitiztek. Nem ez az első eset, hogy rongálás történt a Váci úti Fidesz iroda épületében. A mostani esetnél sem történt személyi sérülés.  A közelmúltban étolajjal öntötték le az iroda ajtaja előtti részt, pedig az elkövetők tudták, hogy éppen időseknek szóló karácsonyi rendezvény következik – nyilatkozta Tátus Nikolett, a XIII. kerületi Fidesz kabinetfőnöke.

Külföld:

Donald Trump amerikai elnök vezető tisztviselőjét vendégül látva Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu miniszterelnök felszólította az amerikai kormányt, hogy ismerje el az izraeli szuverenitást a Golán-fennsík felett. Izrael az 1967-es háború alatt foglalta el a Golán-fennsíkot és csatolta az országhoz, melyet a nemzetközi közösség mind a mai napig nem ismer el. A szíriai polgárháború fényében Izrael az elmúlt években fokozta erőfeszítéseit a baráti kormányok felé, hogy ismerjék el, hogy Izrael soha nem adja vissza a stratégiailag fontos területet az Assad-rezsimnek, de eddig egyetlen ország sem lépett az ügyben. „A Golán-fennsík óriási fontossággal bír a biztonságunk szempontjából,” – mondta Netanjahu John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadónak. Netanjahu továbbá dicsérte Trumpot Jeruzsálem elismeréséért Izrael fővárosaként, az iráni nukleáris egyezményből való kilépéséért és a zsidó állam melletti kiállásáért a nemzetközi fórumokon. Bolton biztosította Izraelt, hogy Washington továbbra is szem előtt tartja a zsidó állam biztonságát, igyekezvén csillapítani az iráni agresszió miatti növekvő aggodalmat, melyet az amerikai csapatok Szíriából történő kivonásának bejelentése okozott.

Gázai terroristák rakétát lőttek ki Izraelre, melyet a Vaskupola rakétavédelmi rendszer ártalmatlanított. Az izraeli légierő válaszul számos célpont ellen indított támadást a Gázai övezetben. A rakétára figyelmeztető szirénák hajnali 3 óra után szólaltak meg Askelonban és Hof Askelon régióban. Nem sokkal később az izraeli hadsereg jelezte, hogy rakétakilövést észlelt Gázából, mely aktiválta a Vaskupolát. A lakosok hangos robbanásokról számoltak be. “Az izraeli légierő harci repülői és helikopterei számos célpontot támadtak egy Hamász kikepző táborban a Gázai övezet északi részén,” nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők, hozzátéve, hogy minden a Gázai övezetben vagy onnan eredő támadásért a terület irányítója, a Hamász terrorszervezetet a felelős.

Az izraeli hadsereg vizsgálatot indított annak meghatározására, hogy mi okozta múlt hét szerdán egy 30 000 láb magasságban repülő F-15-ös vadászgép kabintetőjének hirtelen leválását gyakorlórepülés közben. Az Izraeli Védelmi Erők tisztjei megdicsérték a repülőgép pilótáját és navigátorát hidegvérük megőrzéséért miután repülőgépük teteje hirtelen eltűnt és a hideg levegő, erős szél és fülsüketítő zaj kombinációjának lettek kitéve. Egy pillanatnyi pánik után a pilóták felvették a kapcsolatot a legközelebbi irányítótoronnyal, tájékoztatva őket a helyzetről. A héber nyelvű rádiós beszélgetés szerkesztett felvételét a hadsereg hozta nyilvánosságra. Az izraeli légierő vezetője elrendelte az F-15-ös vadászgép flotta gyakorlórepüléseinek leállítását, amíg a baleset okát meg nem találták.

Három iraki delegáció járt Izraelben az elmúlt hónapokban, a látogatások során pedig a síita-szunnita vegyes küldöttség több magas rangú izraeli tisztségviselővel is találkozott – erősítette meg a médiaértesüléseket Emanuel Nahson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője. Az iraki parlament alelnöke vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. Nahson hozzátette, a látogatásokat pozitív lépésként értékelik, és világos jelzésnek tartják arra nézve, hogy országának párbeszédet kell folytatnia a térségbeli államokkal, elsősorban Irakkal. Az izraeli Hadasot televízió hírműsora szerint a küldöttségek, amelyek közül a legutóbbi a múlt hónapban járt az országban, titokban érkeztek. Értesülése szerint összesen tizenöt magas rangú irakiról van szó, köztük helyi vallási vezetőkről, síitákról és szunnitákról egyaránt. A küldöttség találkozott magas rangú izraeliekkel, tudósokkal és iraki zsidó szakértőkkel, továbbá meglátogatták a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontot is. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szintén említést tett olyan arab országokkal zajló színfalak mögötti megbeszélésekről, amelyek közül sok nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot a zsidó állammal. Tavaly októberben Netanjahu ellátogatott Ománba, ahol találkozott Kábúsz bin Szaíd szultánnal is. 1996 óta ez volt az első alkalom, hogy izraeli vezető a szultanátusba látogatott.

A bírák kijelölésével megkezdődött a Belgiumi Zsidó Múzeum előterében 2014 márciusában végrehajtott, négy áldozatot követelő támadás elkövetésével vádolt Mehdi Nemmouche pere a brüsszeli központi bíróságon. A bíróság szerint hat-nyolc hetesre tervezett, legszigorúbb biztonsági intézkedések mellett zajló tárgyalássorozat kedden folytatódik a rendelkezésre álló információk és bizonyítékok ismertetésével. Csütörtöktől kezdve hallgatják meg azt a több mint 200 tanút, akik további fontos részletekkel szolgálhatnak. A terrorizmussal összefüggésbe hozható merénylet elkövetése miatt indított eljárás során Nemmouche mellett a gyilkosság előkészítésében való részvétellel vádolt, francia állampolgárságú Nacer Bendrer ügyében is ítélet születhet. A két gyanúsítottat január 15-én és 16-án hallgatják ki – közölték.   A brüsszeli központi bíróságon december végén tartottak meghallgatást, amelyet követően Sébastien Courtoy, a vádlott ügyvédje elmondta: Nemmouche bizakodóan néz a tárgyalássorozat elé, amelynek során, reményei szerint, elismerik ártatlanságát.

Kilencvenhárom éves korában meghalt Móse Arensz volt izraeli védelmi és külügyminiszter. „Izrael erejéhez és biztonságához való különleges hozzájárulásáért és a zsidó népért való fáradhatatlan munkájáért fognak emlékezni rá” – írta a Twitteren Emmánuel Nahson szóvivő. Arensz 1925. december 27-én született az akkor Szovjetunióhoz tartozó, litvániai Kaunasban. Családjával együtt 1939-ben az Egyesült Államokba költözött, ahol a második világháború alatt az amerikai hadseregben szolgált. Arensz 1948-tól nagyrészt Izraelben élt, és 1983-84, illetve 1990-92 között az ország védelmi minisztere volt. A jobboldali Likud Párt tagjaként 1988 és 1990 között viselte a külügyminiszteri tisztséget. 1999-ben harmadszor is kinevezték védelmi miniszternek, majd visszavonult a politizálástól. Arensz bizalmas viszonyban volt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. „Feleségem, Sára és én keserű könnyeket hullatunk szeretett Móse Arenszünk halála fölött” – írta a kormányfő. Netanjahu elárulta: apjaként szerette a férfit.  „Móse Arensz hatalmas hozzájárulására népe boldogulásához örökké emlékezni fogunk” – tette hozzá.

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő szerint Európa fenyegetettsége magasabbra szintre lépett az amerikai-orosz ellentét miatt, amelynek forrása, hogy Oroszország megsértette a közepes és rövid hatótávolságú, szárazföldi indítású nukleáris eszközökről szóló megállapodás rendelkezéseit. A szakértő azt mondta, ha erre válaszul az Egyesült Államok a NATO segítségével befejezi rakétavédelmi rendszerének telepítését, akkor bizonytalan helyzet alakulhat ki Európában. Kifejtette: a rendszer telepítésének befejezéséhez mintegy két év szükséges, ez idő alatt számos tárgyalást folytathatnak a felek a telepítés leállításáról, de jelenleg erre nincs túl sok esély. Az elmúlt időszakban az Egyesült Államok és Oroszország viszonya egyre csak romlott, és mindkét ország tett bejelentéseket fegyverkezése növeléséről – fűzte hozzá.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint Emmanuel Macron francia elnök tevékenysége jelenleg arról szól, hogy legitimitást teremtsen reformpolitikája folytatásához. A szakértő hozzátette: friss felmérések szerint a franciák háromnegyede nem támogatja az elnök politikáját. Ezen adatok és a sárgamellényesek tüntetéssorozata mellett az elnök felismerte, hogy minimális társadalmi elfogadottság nélkül nem tudja folytatni reformpolitikáját. Rámutatott: a legitimitás megteremtésére született a tavalyi év végén bejelentett, 10 milliárd euró értékű szociális csomag is. A szakértő szerint a francia kormány kétféle üzenetet, egymást kiegyensúlyozva, párhuzamosan próbál közölni: Macron azt nyilatkozta, hogy „kész a lakosság követeléseinek megfelelő, mélyreható átalakításokra”, míg az idei kormányülés főüzenete szerint még mélyebb változtatások szükségesek.

 

Petro Porosenko ukrán elnök az önálló ukrán ortodox egyház elismerésére szólította fel a világ összes többi helyi ortodox egyházát Kijevben azután, hogy liturgia keretében bemutatták a híveknek az Isztambulból hazahozott tomoszt, azaz az ukrán egyház önállóságát kimondó iratot. Az ukrán egyház önállóságát elismerő dokumentumot vasárnap adta át I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka az új egyesített ukrán ortodox egyház vezetőjének, Jepifanyij metropolitának. A hétfői karácsonyi liturgiuát – amelynek keretében bemutatták a tomoszt – a kijevi Szent Szófia-székesegyházban Jepifanyij metropolita celebrálta. A szertartáson Petro Porosenko mellett kormánytagok és parlamenti képviselők is jelen voltak, a hívek kivetítőn keresztül a székesegyház előtti téren követhették nyomon az eseményt.

Medve támadt egy vadászaton levő magyar állampolgárra Székelyföldön, akit válltöréssel és zúzódásokkal szállítottak kórházba. Az 54 éves áldozatot a székelyudvarhelyi kórházban műtötték meg, hétfőn már elhagyhatta a kórházat. Az Agerpres hírügynökség szerint a támadás vasárnap történt. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta: egy tízfős magyarországi csoport vaddisznóvadászaton vett részt, az egyik tagjukra Siménfalva (Simonesti) környékén támadt rá a medve. A többi vadász a társuk megmentése érdekében többször a levegőbe lőtt, így az állat megijedt és elmenekült – számolt be a szóvivő. A férfit mentővel a székelyudvarhelyi kórház ortopédiai részlegére szállították. Lukács Antal, a kórház menedzsere elmondta, hogy a medve megharapta és zúzódást is okozott a férfi bal vállán és karján, de a nyak tájékán is voltak sérülései. A vállán törést is elszenvedett, ezért műtétet hajtottak végre, de hétfőn már elhagyhatta a kórházat.

A gaboni kormány bejelentette, hogy ura a helyzetnek, és letartóztatták az erőszakos hatalomátvételt megkísérlő katonákat. „Visszatért a nyugalom az országba, a helyzetet ellenőrzés alatt tartjuk” – mondta Guy-Bertrand Mapangou kormányszóvivő az AFP hírügynökségnek nyilatkozva.  A France24 hírtévének nyilatkozva azt mondta a szóvivő: „a kormány és intézményei a helyükön vannak.” Állítása szerint az állami rádió és tévé székházát mindössze öt katona szállta meg hétfőre virradóan, ők szólították fel népet, hogy lázadjon fel. „Négyet közülük letartóztattunk, egy elszökött” – mondta. Egy meg nem nevezett katonai forrás azonban azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy a puccskísérlet kitervelőit nem fogták el a kormányhoz hű erők. A rádiószékháznál mintegy háromszáz civil gyűlt össze a lázadásra felszólító katonák szavára. Őket a kormányhoz hű katonák könnygázzal szétoszlatták. A város fölött katonai helikopterek köröztek, egyébként nyugalom volt Libreville-ben délelőtt – jelentette a Reuters.

Elfogták Szíria keleti részében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet öt külföldi tagját: két amerikait, két pakisztánit és egy ír állampolgárt – közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezet. A december 30-án őrizetbe vett „sejt” tagjai támadásra készültek a Deir-ez-Zór tartományban az Iszlám Állam elől menekülő civilek ellen az iraki határ közelében. Honlapján a szervezet közzétette az elfogott külföldiek nevét és fotóját. Az egyik amerikairól annyit közöltek, hogy Houstonból származik. A kurd erők nagyjából ezer külföldi feltételezett dzsihadistát tartanak fogva, valamint a velük kapcsolatban álló mintegy 550 nőt és 1200 gyermeket. Az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldiek ügye fejtörést jelent a kurd hatóságoknak, akik azt várják az elfogott külföldiek származási országaitól, hogy vegyék át tőlük a foglyokat.

Washington és Phenjan már a következő csúcstalálkozó helyszínéről egyeztet – közölte Donald Trump amerikai elnök. Az elnök azonban kitért a konkrétumok elől: sem a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozó lehetséges helyszínét, sem az időpontját nem említette.  „Valószínűleg rövid időn belül bejelentjük” – fogalmazott Trump a várható csúcstalálkozóról. Majd hozzátette: „ők is akarják ezt a találkozót, mi is akarjuk, aztán majd meglátjuk, mi történik”. Donald Trump azt hangoztatta, hogy „nagyon jó a párbeszéd” az Egyesült Államok és Észak-Korea között, és – mint fogalmazott – „közvetve beszélt” Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel.

Gazdaság:

Nem lepte meg az elemzőket a kiskereskedelmi forgalom növekedési ütemének novemberi enyhe lassulása, amihez ez előző év magas bázisadatai is hozzájárultak. A reálbérek szerényebb idei emelkedésével összhangban a fogyasztás szerényebb emelkedésére számítanak ebben az évben az elemzők, de a tavalyi 6-7 százalékos egész éves növekedést követő 4-5 százalék közötti ütem még mindig a gazdasági növekedés legfőbb húzóereje marad. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője úgy látja, a következő hónapokban fennmaradhat a kiskereskedelmi forgalom dinamikus bővülése, így összességében a 2017-es 5,6 százalékos növekedést tavaly gyorsabb, 6,3 százalékos növekedés követhette. Varga Zsombor, az Erste Bank elemzője az emelkedő bérek, a feszes munkapiac, a fogyasztói bizalom alakulása alapján erős kiskereskedelmi számokat vár decemberre is. Idén némileg alacsonyabb, 4,6 százalékos éves növekedésre számít, ugyanakkor ebben az évben is a belső kereslet maradhat a GDP-növekedés hajtóereje.

Torlódáskezelési próbát tartottak a délkelet-angliai nagy kikötők környékén, arra az esetre, ha a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás életbe léptetésének esetleges elmaradása komolyabb fennakadásokat okozna a nemzetközi áruszállításban. Az Európai Unióval elért 585 oldalas megállapodásról várhatóan jövő kedden szavaz a londoni alsóház – a múlt héten már ismertté vált időpontot kormányforrások hétfőn megerősítették -, de továbbra sem garantált az egyezmény elfogadása, főleg az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó mechanizmus feletti súlyos nézetelérések miatt. A próbán, amelyben 150 kamion vett részt, azt tesztelték, hogy az EU-val folytatott kereskedelemben esetleg hirtelen megjelenő vám- és egyéb ellenőrzések milyen torlódásokat okozhatnak a délkelet-angliai kikötők környékén, és e fennakadásokat forgalomszervezési intézkedésekkel miként lehet kezelni.

Könnyű:

Szöveges üzenetben kell értesíteni a jövőben a szaúdi nőket egy újonnan hozott törvény szerint arról, hogy elváltak tőlük. A törvénnyel meg akarják védeni őket attól, hogy férjük tudtuk nélkül bontsa fel a házasságot. A vasárnap életbe lépett törvény véget akar vetni a titkos válásoknak és biztosítani akarja a nőknek, hogy tudatában legyenek családi állapotuknak, így felléphessenek jogaik védelmében, például a tartásdíjért való jogukért.  „A szaúdi bíróságok elkezdték kiküldeni a válási értesítéseket. Ezzel lépést tettünk a női ügyfelek jogainak védelmében” – olvasható a szaúdi igazságügyi minisztérium honlapján. A nők ellenőrizhetik családi állapotukat a minisztérium weboldalán vagy elmehetnek az illetékes bíróságra, ahol megkaphatják a válási papírok másolatát. „A legtöbb arab országban a férfiak csak úgy elválhatnak a feleségüktől. A nők legalább már tudni fogják, hogy elváltak-e vagy sem. Ez egy apró lépés, de legalább a jó irányba” – mondta Szuad Abu-Dajje, az Equality Now jogvédő világszervezet munkatársa.   Hozzátette: a családi állapot közlése még nem jelenti, hogy a nők kapnak tartásdíjat vagy hogy őket illeti a gyerekeik felügyeleti joga. A lépés Mohammad bin Szalman koronaherceg modernizációs programjának része.