A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az év első időközi választásait rendezik vasárnap: Nórápon polgármestert, Herencsényben polgármestert és képviselőket, Edelényben pedig önkormányzati képviselőt választanak. A Veszprém megyei Nórápon azért tartanak időközi polgármester-választást, mert a község korábbi vezetője, Stankovics Ferenc (független) szeptember 18-án meghalt. A Pápa közelében lévő település polgármesteri tisztségéért három független jelölt indul: Antalné Ihász Mária, Fekete László és Pintér Sándorné. A település választói névjegyzékében 185-en szerepelnek.  A Nógrád megyei Herencsényben polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak vasárnap, mert a képviselő-testület szeptember 21-én feloszlatta magát. A polgármesteri székért két független jelölt indul: az eddigi polgármester, Fazekas János és Jávor Károly. A négy képviselő-testületi helyre tízen pályáznak, valamennyien függetlenek. A választói névjegyzékben 484-en szerepelnek. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben önkormányzati képviselőt választanak, mert a 2-es számú választókerület képviselőjét, Csabai Gyulát (Csak Edelény) egy önkormányzati cég ügyvezetőjévé nevezték ki és ezért lemondott. A választáson három jelölt indul: Juhász Andor Józsefné (Civil Összefogás az Edelényi Változásokért Egyesület), Loj Balázs (Fidesz-KDNP), és Tornai Sándor (független). A választói névjegyzékben 1050-en szerepelnek.

Az illetményemelés is megmutatja, hogy mennyire megbecsülik a katonákat – emelte ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.  Németh Szilárd felidézte, a katonáknak öt év alatt 50 százalékos illetményfejlesztést tűztek ki célul. Az utolsó 5 százalék helyett viszont – a munkaerőpiaci pótlék kivezetésével – átlagosan 7,4 százalékos emelést adnak. Az eddigi közalkalmazottak – akik januártól honvédelmi alkalmazottak – januártól 20 százalékos, összesen 35 százalékos illetményfejlesztésben részesülnek. Az államtitkár kiemelte: a honvédelem nem csak katonákon, hanem polgári alkalmazottakon is múlik. Ahhoz, hogy erős legyen a magyarok biztonságát, a haza védelmét szolgáló szervezet, szükség van azokra a polgári alkalmazottakra, akik többletkötelezettségeket vállalnak. Ezért cserébe többletjuttatást kell kapniuk – tette hozzá.

Csütörtökön megkezdték Orbán Viktor miniszterelnöknek a Fidesz támogatóihoz írott levele kézbesítését, amely a nagyobbik kormánypárt EP-kampányát készíti elő – értesült a Magyar Idők. Január közepéig minden címzetthez eljutnak a levelek, de csak azok kapnak ilyen küldeményt, akik erre korábban felhatalmazást adtak. A Fidesz elnöke a levélben szót ejt a 2019 májusában következő európai parlamenti választásról, amelynek tétje nagyobb lesz, mint a korábbi években bármikor. „Brüsszel a sorozatos terrortámadásokból mit sem tanulva továbbra is bevándorlókontinenssé akarja tenni Európát, és ezt rá akarja erőltetni a nemzetállamokra. Mi, magyarok ezt nem fogadhatjuk el. Az ellenzék már bebizonyította, hogy rájuk nem számíthatunk ebben a küzdelemben, mert ők Brüsszelt képviselik Magyarországon. Nekünk pedig olyan képviselőkre van szükségünk, akik Magyarországot képviselik Brüsszelben. A Fidesz–KDNP jelöltjei a magyar érdekeket mindig megalkuvás nélkül fogják képviselni az Európai Parlamentben” – olvasható a levéllel kapcsolatos, néhány napja kiadott közleményben.

Sem a munkaadói, sem a munkavállalói érdekképviseletek nem kaptak visszajelzést arról, hogy bárkivel is aláíratták volna az új túlórakeretre vonatkozó szerződését. A Magyar Idők  által megkérdezett képviseletek nem tapasztalnak sztrájkhangulatot a dolgozók körében, a munkaadói oldal szerint egy országos munkabeszüntetés ráadásul kárt okozna a gazdaságnak, és ezzel végső soron a munkavállalók béremelése is veszélybe kerülhetne. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke ellenzéki politikai blöffnek nevezte az általános sztrájk létjogosultságát, jelenleg a túlóratörvénnyel akarják megmozgatni az embereket, korábban már láthattunk ilyen próbálkozást az internetadó kapcsán is. A kamara vezetője szerint rövid és hosszú távon egy­aránt káros lenne egy országos munkabeszüntetés. Rövid távon, akár egy-két napos termeléskiesés is kisebb GDP-növekedést eredményezne, hosszú távon pedig a stabilitásról alkotott nemzetközi, piaci megítélésünket csorbítaná az általános, országos munkabeszüntetés.

Nem haladhatja meg az 50 milliárd forintot a 2019/2020-as támogatási időszakban a látványcsapatsportok taotámogatása – derült ki a december 27-i Magyar Közlönyben a miniszterelnök aláírásával közzétett kormányrendeletből. Ami azt jelenti, hogy a kormány tízmilliárdokkal vágja vissza a futballra, jégkorongra, kézilabdára, kosárlabdára, röplabdára és vízilabdára költött közvetett állami támogatás éves keretét. A 2018-as adatok még nem ismertek, de 2017-ben 93,6, 2016-ban pedig csúcsot jelentő 113,2 milliárd forinttal gazdagodtak e forrásból az említett sportágak.

Külföld:

A Maagar Mochot ügynökség Israel Hayom napilap kérésére végzett új felmérése szerint a Knesszet legnagyobb haredi frakciója, a jelenleg 7 mandátummal rendelkező Sasz nem kapna elég szavazatot a választási küszöb átlépéséhez. A 3,25 százalékos választási küszöb 3,9 széknek felel meg. A közvélemény-kutatás szerint ha a választásokra ma kerülne sor, a Likud maradna a legnagyobb frakció 28 székkel (30), messze lemaradva követné Benny Gantz ex-vezérkari főnök múlt héten alapított Hoszen Leiszráel pártja és Jáir Lapid Jes Átid pártja (11) mindkettő 13 mandátummal. Az Egyesült (Arab) Lista a jelenlegi 13 székéből csupán 9-et tarthatna meg. A 24 székes Cionista Unió felbomlását követően a Munkapárt 7 (19) míg Cipi Livni Hatnua pártja éppen csak teljesítve a minimumot, 4 (5) mandátumot szerezne. A baloldali Merec megtartaná a jelenlegi 5 székét, míg az ex-Jiszráel Beiteinu képviselő, Orly Levy új Geser pártja szintén 5 helyet kapna. A Kulanu 10-ről 6 székre esne vissza, az askenázi haredi Jahadut Hatora megtartaná a jelenlegi 6 mandátumát. Az Avigdor Liberman vezette Jiszráel Beiteinu épp csak bejutna 4 székkel (5). A Zsidó Otthon támogatottsága Naftali Bennett, Ajelet Saked és Suli Mualem távozása után 8-ról 4-re mandátumra esne vissza, míg Bennették szombat este bejelentett új pártja 8 széket nyerne. A Sasz a csupán 3 székre elegendő szavazatával nem jutna be a Knesszetbe. Mose Jáálon ex-védelmi miniszter új pártja nem tudna egyetlen mandátumra elég helyet sem szerezni, míg Mose Feiglin ex-likudos új Zehut frakciója és az Otzma Jehudit jobboldali párt két-két széket kapna, de nem jutna be a Knesszetbe. Az előrehozott választásokat április 9-én tartják.

Egy amerikai állampolgárságú palesztint életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek a Palesztin Hatóság területén, amiért segített kelet-jeruzsálemi földet eladni egy izraeli zsidónak. Az 53 éves Issam Akel tárgyalása Ramallahban volt, három hónappal azután, hogy letartóztatták. Családja szerint kínozták a fogságban – írja beszámolójában a jta.org. A férfinak még lehetősége van fellebbezni a döntés ellen. A Palesztin Hatóság törvényei szerint tilos földet eladni „ellenséges államnak vagy az állam polgárának”. Issam Akel Betlehemben él és a hatóságnak dolgozott. A földet nem is ő adta el, hanem közvetített a jeruzsálemi palesztin eladó és a vevő képviselője között. Egyelőre azt sem tudni, hogy pontosan ki a vásárló. Akel családja tagadja, hogy földet akartak volna eladni. Az Egyesült Államok izraeli nagykövete felszólította a Palesztin Hatóságot, hogy azonnal engedjék el a férfit.

Letették az esküt az új amerikai törvényhozás tagjai, a demokrata többségű képviselőházban Nancy Pelosit választották meg házelnöknek. A képviselők és az új szenátorok a Bibliára tett kézzel tették le az esküt. A michigani Rashida Tlaib, aki új tagja a képviselőháznak, a Koránra esküdött fel, mégpedig a muszlimok szent könyvének arra a 1734-es angol fordítására, amely Thomas Jefferson, az Egyesült Államok harmadik elnöke tulajdonában volt. A 435 fős képviselőházban 2011 óta első ízben került többségbe a Demokrata Párt, amelynek a novemberi félidős választásokon 40 fővel sikerült növelnie frakcióját, és 235 helye lesz. A százfős szenátusban a kormányzó Republikánus Párt nemcsak megőrizte, hanem növelnie is sikerült a többségét: 53 bársonyszéket mondhat magáénak. A házelnöki jelöltséget elfogadó beszédében Pelosi leszögezte: amikor lehetséges, együttműködik a képviselőház mindkét frakciójával, de elsődlegesen a demokraták célkitűzéseiért fog harcolni olyan fontos ügyekben, mint például az egészségügy, a bevándorlás vagy a klímavédelem.  Donald Trump gratulált Nancy Pelosinak a megválasztásához. Az elnök hangsúlyozta: reményei szerint együttműködnek, és sok kérdést megoldanak majd az új házelnökkel. Trump az amerikai infrastruktúra modernizálásának ügyét emelte ki. Nem szólt viszont sem a változatlanul érvényben lévő részleges kormányzati leállásról, sem az amerikai-mexikói határra tervezett fal építése miatti nézetkülönbségekről.

Oroszország „nem tesz erőfeszítést” a nukleáris egyezményben foglaltak betartására – jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Az amerikai diplomácia irányítója egy sor más kérdésben is kifejtette álláspontját, így kitért például Szíriára, Iránra, a Közel-Keletre és Európára. Hangsúlyozta, hogy Moszkva a Donald Trump elnök által adott 60 napos határidőn belül eddig semmit sem tett a hidegháborút lezáró atomszerződés tiszteletben tartására. „Számunkra nincs értelme annak, hogy részt vegyünk egy olyan kétszereplős szerződésben, amelyet csak az egyik szereplője tart be” – fogalmazott. Donald Trump amerikai elnök októberben jelentette be, hogy kormányzata felmondja a rövid és közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló megállapodást (INF), mivel szerinte Oroszország megsérti ezt az 1987-ben Ronald Reagan  amerikai elnök és Mihail Gorbacsov szovjet vezető által aláírt egyezményt. Trump októberben nem bocsátkozott részletekbe azt illetően, hogy Moszkva mivel sérti meg a megállapodást, de közölte, hogy az orosz félnek 2019. február 4-ig kell lépéseket tennie az INF-ben foglaltak betartására, vagyis a szerződés által tiltott fegyverzeteit ki kell vonnia Európából, ellenkező esetben Washington egyoldalúan kilép a szerződésből.

Jair Bolsonaro brazil elnök egy televíziós interjújában nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy országa amerikai katonai támaszpontnak adjon otthont. Az SBT tévécsatornának adott interjújában arra a kérdésre, miszerint megengedne-e amerikai katonai jelenlétet országa területén, azt felelte: bizonyosan kész lenne tárgyalni erről. „Attól függ, mi történik a világban, ki tudja nem lesz-e szükségünk arra, hogy tárgyaljunk erről a kérdésről a jövőben” – mondta. ” Ezzel kapcsolatosan megállapította: Oroszország támogatja a szomszédos Venezuelában Nicolás Maduro elnök „diktatúráját”, és ez – mint fogalmazott – jelentősen fokozta a feszültséget a térségben. Ez aggodalomra okot adó fejlemény – szögezte le.

A mexikói külügyminisztérium diplomáciai jegyzékben kérte az amerikai kormányt, vizsgálja ki az Egyesült Államok déli határán két nappal korábban történt incidenst, amelynek során könnygázt vetettek be migránsok ellen. Az amerikai határvédelmi szervek ugyanis január elsején könnygázzal akadályozták meg, hogy mintegy 150 közép-amerikai migráns áttörjön a határon a mexikói Tijuana város felől. Az amerikai határőrség közölte: a könnygázt csak azt követően vetették be, hogy a migránsok kövekkel dobálták őket, miközben megpróbáltak bejutni az Egyesült Államokba. Az incidens során 25 embert – köztük két fiatalt – letartóztattak, a többi migráns pedig visszafordult Tijuanába.  Az amerikai belbiztonsági minisztérium szóvivője, Katie Waldman szerdán közleményben azt hangoztatta, hogy a migránsok csoportja „erőszakos csőcselék” volt, és a határőrök „a minimális erőt alkalmazták önmaguk védelmében”. A szóvivő egyúttal arra sürgette a kongresszust, hogy „teljes egészében finanszírozza a határon építendő falat”.

Kerozinnal  akarta lelocsolni, majd felgyújtani a tokiói Meidzsi-szentélynél lévő tömeget az a férfi, aki a gyalogosok közé hajtott a japán főváros egyik központi sétálóutcájában szilveszter éjszaka. A támadásban kilenc ember sérült meg, egyikük állapota válságos. A rendőrség 20 liter kerozint és olyan nagy nyomású víztisztítót talált az őrizetbe vett férfi, a 21 éves Kuszakabe Kazuhiro járművében, amelyet padló, homlokzatok és járművek tisztításához használnak. Az Aszahi Simbun nevű japán napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy Kuszakabe közölte a nyomozókkal: azt tervezte, hogy a víztisztítóval kerozint permetez a Meidzsi-szentélynél tartózkodó tömegre, majd lángra lobbantja. A japán főváros Sibuja nevű negyedében található Meidzsi-szentély Tokió egyik legnépszerűbb helye az újévi látogatások idején, a helyiek tömegekben keresik fel éjféltől a templomokat és szentélyeket, hogy imádkozzanak és jó évet kívánjanak maguknak.

A testvérpárt német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) folytatott viták után az idén a konstruktív kormányzati munkára és az együttműködésre összepontosít a bajor Keresztényszociális Unió – hangoztatták a párt vezetői a München melletti Seeon kolostorban tartott évnyitó tanácskozásukon. A CSU-nak az idén meg kell mutatnia, hogy „erős és konstruktív partner”, és tudomásul kell vennie, hogy az állandó vitatkozás „gátol, untat és idegesít” mindenkit, ezért nem szabad „csak a vita kedvéért” vitákba bocsátkozni – nyilatkozott a háromnapos tanácskozás kezdetén Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a párt következő elnöke. A politikus, akit a január 19-i rendkívüli kongresszuson választanak meg az elnöki tisztségből távozó Horst Seehofer helyére, hozzátette, hogy a CSU-nak jobban kell reagálnia a társadalmi változásokra és szélesítenie kell bázisát, ezért egy „fiatalabb, nőiesebb és nyitottabb” CSU-t kell építeni az új évben.

Visszautasította Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt a vádat, hogy Teherán tervezett rakétakísérletei sértenék az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 2231-es határozatát, ahogyan azt Mike Pompeo amerikai külügyminiszter állította. „Az iráni űreszközök felbocsátása és a rakétatesztek nem sértik a 2231-es határozatot. Az Egyesült Államok viszont súlyosan megszegi e határozatot, és mint olyan, nincs abban a helyzetben, hogy bárkit is kioktasson erről” – írta Twitter-oldalán Zaríf. Pompeo előzetesen figyelmeztette Iránt: álljon el annak a három műhold- kísérletének a végrehajtásától, amelyek Washington szerint megsértenék a vonatkozó ENSZ-határozatot, mivel ballisztikusrakéta-technológiát használnának.

Gazdaság:

A legalacsonyabbak között vannak a magyarországi lakossági energaiárak 29 európai ország viszonylatában. A múlt év végén a vizsgálat szerint Budapesten volt a legalacsonyabb a földgáz lakossági átlagára, a villamos energiáé pedig a negyedik legalacsonyabb a vizsgálatba vont 29 európai ország között.  A budapesti földgázátlagár 3,17 eurócent, a villamosenergia-átlagár pedig 11,61 eurócent volt kilowattóránként. A gázért a legtöbbet Stockholmban fizette a lakosság, 24,01 eurócentet, az áramért pedig Koppenhágában, 32,3 eurócentet kilowattóránként. Az áram egységára Belgrádban volt a legalacsonyabb, 7,22 eurócent. A magyarországi tarifa hatóságilag rögzített, az eurócentben számított árak esetleges havi változását az euró-forint árfolyam mozgása magyarázza.

Csökkentette a Mol bruttó 10-10 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 341 forint, míg a gázolajé 375 forint lett.  A gázolaj ára legutóbb december 21-én változott, akkor 3 forinttal 385 forintra csökkent, a benzin átlagára 351 forint maradt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Könnyű:

Aki szeretne egészségesebben élni és a környezetet védeni, annak kevesebb marhahúst kellene fogyasztania, emellett az alternatív fehérjeforrásokra váltás világszerte akár 2,4 százalékkal csökkentheti a táplálkozással összefüggő haláleseteket, sőt, ez a gazdagabb országok esetében akár 5 százalék is lehet egy csütörtökön megjelent tanulmány szerint.  Az Oxford Martin Schoolnak a Világgazdasági Fórum (WEF) számára készített kutatásából az is kiderül, hogy 2010-ben a marhahús-előállítás az élelmiszertermeléssel kapcsolatos üvegházhatású gázok kibocsátásának 25 százalékáért volt felelős. Az alternatív fehérjeforrások azonban jelentősen csökkenthetik a kibocsátást. Kétszáz kilokalória tápértékű marhahús előállítása 23,9 kilogramm szén-dioxid kibocsátásával jár. Összehasonlításul ugyanennyi tápértékű bab, búza vagy dió előállítása során csupán egy kilogramm, vagy ennél is kisebb mennyiségű szén-dioxid kerül a légkörbe. Egyéb fehérjeforrások előállításánál ez az érték némileg magasabb, de még mindig jóval alacsonyabb, mint a marhahús esetében: a tofunál három kilogramm, a sertéshúsnál négy kilogramm, a csirkehúsnál pedig hat kilogramm körüli mennyiséggel kell számolni.