A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

Közösen tettek fogadalmat az Országház lépcsőjén a kormánnyal szembeni ellenállásról a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, valamint a Momentum politikusai, független országgyűlési képviselőkkel kiegészülve. A fogadalmat tevők vállalták, hogy közösen lépnek fel a tavaly év végi tüntetéseken megfogalmazott ötpontos követeléscsomag megvalósításáért. Ennek megfelelően követelték a „rabszolgatörvény” azonnali visszavonását, a kevesebb rendőri túlórát, a független bíróságokat, az európai ügyészséghez történő csatlakozást és a független közmédiát.  Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője arra emlékeztetett, hogy a most megjelent pártok szombaton a szakszervezetekkel és civilekkel közösen tartanak tüntetést. Úgy fogalmazott, meg kell mutatniuk, hogy „ami itt történik, az nem folytatható”. Szabó Tímea, a Párbeszéd képviseletében elmondta, azért kezdeményezték a parlament rendkívüli ülését, hogy azonnali válaszokat követeljenek a kormánytól arra, miként bántalmazhattak ellenzéki képviselőket a köztelevízió épületénél. Kijelentette, az ellenzék a jövőben is egységesen lép fel a „rabszolgatörvény” ellen, a „demokráciáért”. Hadházy Ákos független képviselő aláhúzta, független közmédia, bíróság és ügyészség nélkül nem lehet választásról, parlamentről beszélni.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt Debrecenről, a város erényeiről, de szóba került az általa jegyzett törvénymódosítás, valamint a jövő évi két választás.

Kósa Lajos, aki már 1990 óta képviseli Debrecent a Parlamentben, a legújabb jelentős beruházás, a BMW debreceni gyára kapcsán elmondta, szerencsére a városban folyamatosan bővülnek a munkahelyek, az elmúlt 2-3 évben például ötezer új munkahely létesült, amelyek ráadásul technológiaiak, azaz a magas hozzáadott értékű iparban és szolgáltatásban jöttek létre, az informatika, az információt technika, az autógyártás, a gyógyszergyártás területén. Ez egy jól látható folyamat, aminek része a BMW gyár idetelepítése, de ennek viszont semmi köze nincsen a Munka Törvénykönyve parlamenti módosításához – tette hozzá a képviselő. Megjegyezte azt is, az elfogadott törvényjavaslatba bekerültek azok a jobbító szándékú javaslatok, amelyeket a szakszervezetek tettek le az asztalra, amikor tárgyalni hívta őket a politikus, a képviselők által támogatott törvény a magyar gazdaság versenyképességét javítja, mindezt úgy, hogy közben nagyon erős dolgokat tesz a munkavállalók kezébe, hogy a saját érdekeiket meg tudják védeni.

 

Visszatérve a Munka Törvénykönyvével kapcsolatos módosításra, a politikus szerint ez egy jó javaslat volt, ráadásul úgy született meg, ahogy egy normális parlamenti előterjesztésnek születnie kell. Elkészült egy javaslat, aminek a kapcsán a képviselő tárgyalásokat kezdeményezett az érintettekkel, a szakszervezetekkel. Tárgyalt volna az ellenzékkel is, de – véleménye szerint – nekik nem voltak javaslataik, azaz az ülésteremben úgy küzdöttek, hogy magához a törvényhez egyetlen módosító javaslatot sem nyújtottak be. Ami meg beadtak, az nem a törvényhez, hanem a napirendhez szólt, annak az obstrukciójához. A törvényt végül elfogadta a Parlament, a képviselő szerint abban minden szerepel, tehát aki nem akar túlórázni, annak egész egyszerűen csak ezt meg kell mondania. Véleménye szerint ezért sincs értelme a sztrájkoknak. Az elfogadott törvény más, mint amit Kósa Lajos eredetileg elkészített, ami természetes, hiszen abba a tárgyalások során bekerültek a szakszervezetek javaslatai, a parlamenti bizottságok is megtárgyalták, tettek javaslatokat.

 

Jövőre két választás is lesz Magyarországon, májusban az EP választás, míg ősszel önkormányzati választás lesz. Ez utóbbi kapcsán Kósa Lajos bízta meg a Fidesz elnöksége a kampányfőnöki feladatokkal. A terveik szerint legalább olyan eredményt szeretnének elérni, mint 2014-ben, hogy létrejöjjön utána az az összefogás az önkormányzatok és a kormány között, ami lehetőséget ad Magyarország településeinek a fejlődésre. A politikus szerint fontos lenne, hogy a következő év két választását a Fidesz-KDNP szövetség nyerje, így folytassák a 2006 ősze óta tartó folyamatot, hiszen azóta minden szavazást, minden választást ők nyertek meg.

 

Külföld:

 

Olaszország példátlan módon ellentmondott az Európai Bizottságnak (EB), így sikerült elhárítania az idejétmúlt pénzügyi szabályok káros hatásait – mondta Szomráky Béla Olaszország-szakértő. A Brüsszelből diktált megszorítások csak az eladósodást növelték az elmúlt években, céljuk pedig az, hogy a gazdag országok „kiszipolyozhassák” a szegényeket – vélekedett a szakember. Az olasz kormány népszerűsége mindeközben folyamatosan 60 százalék feletti – fűzte hozzá Szomráky Béla. A Brüsszellel folytatott vita eredményeként az olasz kormány csökkentette a kitűzött hiánycélt, de az EB is elállt a túlzottdeficit-eljárástól, annak ellenére, hogy az olasz csomag nem felelt meg a bizottság eredeti elvárásainak.

 

Távozik posztjáról Sylvain Fort, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök kommunikációs szolgálatának vezetője. A 46 éves Fort – aki maga is megerősítette lemondását a France Info hírrádiónak – hivatalosan személyes okokból hagyja el az elnöki hivatalt. A sajtókommentárok azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az államfő népszerűsége decemberben eddigi mélypontjára süllyedt egyebek között a megélhetési feltételek javításáért lázongó sárgamellényesek tüntetéssorozata miatt. Sylvain Fort Macron egyik közeli segítőjének számított már a tavalyelőtti elnökválasztási kampányban is. Tavaly ősszel vette át az igazgatói tisztséget, miután az addigi szóvivő, Bruno Roger-Petit távozni kényszerült posztjáról Alexandre Benalla, Macron volt biztonsági főnökének botránnyá szélesedett ügye miatt; Benalla egy májusi diákmegmozduláson tüntetőket bántalmazott rendőrségi rohamsisakban.

 

Megkezdődött a Dzsamál Hasogdzsi rendszerkritikus újságíró meggyilkolásával vádoltak pere Szaúd-Arábiában, az ügyészség a tizenegy gyanúsított közül legkevesebb öttel szemben halálbüntetést fog kérni. Az SPA szaúdi hírügynökség kevés részletről számolt be az első meghallgatási nappal összefüggésben, s a vádlottakat sem nevezte meg. A szaúdi ügyészség ugyanakkor közölte: az eljárás alá vont személyek védőik jelenlétében vettek részt a tárgyaláson. A vádhatóság hozzátette: Rijád jogsegélykérelemmel fordult Ankarához, hogy ossza meg a gyilkossági ügyben gyűjtött, rendelkezésére álló bizonyítékokat. „Eddig semmilyen választ sem kaptunk, az ügyész hivatala továbbra is vár a visszajelzésre” – áll a szaúdi vádhatóság közleményében.

 

A Boko Haram dzsihadista szervezet több mint kétszáz harcosával végzett a nigeri hadsereg az ország dél-keleti részén, a Csád-tó medencéjében indított hadműveleteiben. „A szárazföldi alakulatok és a légierő együttes műveleteinek eredményeképpen január 2-ig a légicsapások az ellenség több mint 200 terroristáját tették ártalmatlanná, míg további 87 terroristával a szárazföldi erők tagjai végeztek” – részletezte az állami televízióban beolvasott közleményében a nigériai védelmi minisztérium. A december 28-án indított „nagyszabású átfésülő művelet” a nigeri-nigériai határfolyó, a Komadugu vidékére, valamint a Csád-tó szigeteire összpontosul a közlemény szerint, amely hozzáteszi hogy ez a mocsaras térség rejtekhelyül szolgál a Boko Haram harcosainak. A minisztérium leszögezi, hogy a nigeri hadsereg az elmúlt hét harcaiban nem szenvedett semmilyen veszteséget.

 

Felrobbantotta magát két terrorista Tunéziában, miután tűzharcba keveredett a biztonsági erőkkel a fővárostól délre fekvő Zsilma városban. A terroristák azután végeztek magukkal, hogy a biztonsági erők bekerítették őket búvóhelyükön. A 2011-es tüntetések óta, amelyek megdöntötték az akkori államfő, Zin el-Abidin Ben Ali uralmát, Tunéziának többször gyűlt meg a baja a szélsőséges iszlamistákkal, akik elsősorban a kis észak-afrikai ország Algériához közeli határának mentén bujkálnak. Hivatalos becslés szerint mintegy 3000 tunéziai állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezethez és más iraki, szíriai és líbiai radikális csoportokhoz, a nagy munkanélküliség pedig további feszültségeket okoz a népesség körében, elsősorban Tunézia déli és középső részén. A legsúlyosabb a 2015-ös év volt ebben a tekintetben, amikor három nagyobb merénylet történt: kettő közülük turisták ellen, a harmadik pedig a fővárosban az elnöki őrség egyik autóbusza ellen irányult. Ez utóbbiban tizenketten haltak meg. Az IÁ jelentkezett mindhárom merénylet elkövetőjeként.

 

Baráti hangulatban telt Benjamin Netanjahu ötnapos látogatása Brazíliában – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából. Az izraeli miniszterelnök múlt héten érkezett a dél-amerikai országba, ahol Jair Bolsonaro, nemrég megválasztott brazil elnök hétfői beiktató ünnepségén is részt vett. Netanjahu és felesége egy zsinagógába is ellátogatott, ahova Bolsonaro is velük tartott. A brazil vezető első alkalommal vett részt zsinagógában tartott rendezvényen azóta, hogy megválasztották elnöknek. Ám ahogy arról a HETI TV is többször beszámolt, korábban többször is kifejezte a zsidóság és Izrael melletti elkötelezettségét. Mi több, azt mondta magáról, hogy „a szíve zöld-sárga, kék és fehér” – országa és Izrael nemzeti színeire utalva. „Nagy megtiszteltetést jelent számomra, hogy ma együtt lehetek azzal a férfival, aki számomra példát mutat patriotizmusával, mértékletességével és azzal a munkával, amit a nemzetéért tesz” – fogalmazott elismerően Netanjahuról a brazil politikus. „Izraelt mindig példaként emlegettem” – tette hozzá az izraeli vezető társaságában. „Többek leszünk, mint partnerek. Testvérek leszünk.” Az Algemeiner információi szerint Bolsonaro ígéretet tett Netanjahunak, hogy mindent megtesz a brazil nagykövetség Jeruzsálembe költözése érdekében.

 

Gazdaság:

 

Tavaly külgazdasági rekordokat döntött Magyarország, az elmúlt év volt minden idők legsikeresebb éve a befektetés-ösztönzés szempontjából, soha ennyi és soha ilyen nagy értékű beruházás nem érkezett Magyarországra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A miniszter kiemelte: a tavalyi évben 98 nagyberuházás jött Magyarországra a beruházás-ösztönzési rendszeren keresztül, ezek összesen 1380 milliárd forint értéket képviselnek, és e beruházásokhoz a magyar kormány 135 milliárd forint vissza nem térítendő készpénz támogatást biztosított. Szijjártó Péter elmondta: a beruházások keretében 17 024 új munkahely létesült az országban, és az így létrehozott munkahelyeken a vállalatok 425 700 forintos átlagbért fizettek, ami 40 százalékkal magasabb a 2017-es átlagbérnél.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt változó mennyiségű felhőzet lesz az égen, az északi tájakon a gyengén délen az erősen felhős időszakok lesznek túlsúlyban. A felhősebb déli tájakon hószállingózás, hózáporok kialakulhatnak. Délután átmenetileg csökken a felhőzet, jellemzően közepesen felhős lesz az ég, egy-egy hózápor kialakulhat. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban -8, -3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -4, 1 fok között alakul. Késő este -7, -2 fok lesz. Pénteken nem érkezik időjárási front térségünkbe. A hűvös időben kopásos eredetű ízületi bántalmak jelentkezhetnek, melyek napközben sem mérséklődnek jelentősen. A panaszok enyhítésére ajánlott egy átmozgató tornával kezdeni a napot, valamint megoldást jelenthet a végtagok melegen tartása. A hideg időben nagy a megfázásveszély, ajánlott az évszaknak megfelelő vastag és réteges öltözet! A közlekedés során az erős oldalszél és a csúszós útak jelentik a fő veszélyt! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.