A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

„Csak rajtunk múlik, hogy mire mondunk nemet és mire mondunk igent” – fogalmazott a köztársasági elnök a közszolgálati televízióban elhangzott újévi köszöntőjében. Az új esztendőnek számos régi-új elhatározással vágunk neki, a Szilveszter elmúltával azonban néha úgy tűnik, mintha az újévi jókívánságok beteljesülését, az újévi fogadalmak betartását rajtunk kívül álló erők akadályoznák.  Áder János megfogalmazása szerint mondhatunk nemet mindarra, ami mérgezi hétköznapi életünket: az elaljasult közbeszédre, az embertársainkat vallásukban, identitásukban, méltóságukban sértő cselekedetekre. Külső erők nem akadályozhatják meg, hogy nemet mondjunk a „másokra való mutogatásra, a magunk felelősségének palástolására, a mindenkin átgázoló törtetésre, a becstelenségre, mások tisztességének elvitatására”.  „Mondhatunk nemet az igénytelenségre, az ünnepeinkből gúnyt űző cinizmusra, az érdekek szerint torzított valóságra, a rövidlátó gondolkodásra” – folytatta Áder János. Hozzátette azt is, hogy környezetünk felelőtlen kirablására, a vizeinket mérgező, a levegőt szennyező, a jövőnket felélő kíméletlen valóságra is lehet nem a válasz. „Mint ahogy mondhatunk igeneket is” – emelte ki az államfő. Majd példaként említette, hogy „mondhatunk igent mindarra, amilyennek a jövőt, a magunk és gyermekeink életét szeretnénk látni”. Otthonaink  békességére, az egymással való törődésre, a teljesítmény elismerésére, a tisztességes versenyre, a barátainkat segítő jó szándékra is mondhatunk igent – tette hozzá. A köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy „mondhatunk igent a magyar nemzetre, Kárpát-medencei együvé tartozásunkra, a magyar érdekek képviseletére, hagyományaink ápolására, anyanyelvünk megóvására”. Továbbá egy erős Európára, egy erősebb Európai Unióban erős Magyarországra, és mondhatunk igent a tisztább környezetre, vizeink, földjeink, erdeink védelmére – húzta alá.

 

Emelkedik a gyermekgondozási díj (gyed) és a diplomás gyed összege, valamint megjelenik a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Ismét emelkednek a családtámogatások 2019-ben. Január elsejétől a minimálbér emelkedésének köszönhetően a gyed maximális összege 2019-ben eléri a bruttó 208 600 forintot, míg a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál 104 300 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében 136 500 forintra emelkedik. A diplomás gyedet az érintettek már a gyermek kétéves koráig igénybe vehetik. A tartósan beteg gyermeküket otthon ápolók számára megjelenik a gyod, amelynek összege bruttó 100 ezer forint és a gyermek életkorától függetlenül folyósítható. Mindemellett januártól havi 40 ezer forintra emelkedik a kétgyermekesek családi adókedvezménye, a kedvezményt már azok is igénybe vehetik, ahol érkezik a második gyerek, a várandóság 91. napjától.

 

A mentőket országosan 2980 esetben riasztották szilveszterkor, ebből a fővárosi feladatszám 830 volt – közölte az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr-vezetője. Győrfi Pál tájékoztatása szerint Budapesten és az ország nagyvárosaiban most is az éjfél és a hajnali 4 óra közötti időszak volt különösen nehéz, a mentőegységek folyamatosan dolgoztak. A mentőket országszerte 9 pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották, előfordult, hogy valakinek a kezében robbant fel a petárda, máshol a pirotechnikai eszköz arc, illetve szemsérülést okozott. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések, és belgyógyászati rosszullétek mellett idén 139 részeg, vagy esetleg valamilyen drog hatása alatt álló embert kellett kórházba vinni, közülük 37-en kiskorúak voltak – közölte Győrfi Pál.

 

Braziliába érkezett Orbán Viktor.  Az év utolsó napján megkezdte brazíliai munkalátogatását a magyar miniszterelnök. A miniszterelnök január elsején Jair Bolsonaro megválasztott brazil elnök beiktatásán vett részt.

 

Külföld:

 

Három embert megsebesített egy késes támadó a manchesteri Victoria pályaudvaron, a tettest elfogták, és a nyomozást terrorellenes vonalon kezdték meg – közölte az észak-angliai nagyváros rendőrsége. Két áldozatot, egy férfit és egy nőt kórházba szállítottak „kés okozta sérülésekkel”. Egy vállán megsebesült rendőrt szintén el kellett látniuk a mentőknek. Az első hivatalos közlésből nem derült ki, hogy a tettesnek terrorista indítékai voltak-e. Egy szemtanú – a BBC brit közszolgálati média egy munkatársa – szerint ugyanakkor az elfogott gyanúsított „Allahot” kiáltott a támadás közben, a rendőröknek pedig kijelentette, hogy „amíg folyatjátok más országok bombázását, addig az effajta hülyeségek is folytatódni fognak”. A Manchester Evening News című helyi lap azt írta, hogy a városközponttól északra lévő vasúti pályaudvart a hatóságok lezárták, és a közösségi oldalakra felkerült fotók tanúsága szerint a rendőrség nagy erőkkel vonult ki a helyszínre.

 

Keddtől hat hónapon át Románia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, a kelet-európai ország a tisztséget Ausztriától veszi át, majd júliusban Finnországnak adja tovább. Az EU-hoz több mint tíz évvel ezelőtt, 2007-ben csatlakozott Románia most először látja el a félévente tagállamról tagállamra szálló tisztet. Májusban rendezik az európai parlamenti választásokat, ezért szakértők szerint a most kezdődő félév különösen jelentősnek számít. Bukarest már véglegesítette a „Kohézió mint közös európai érték” mottójú programját, amelyben a tagállamok közötti összetartást, valamint a megosztottság csökkentését és a megkülönböztetés felszámolását tűzte ki célul. A konvergencia mellett a versenyképesség megerősítésére, a munkahelyteremtésre, az innovációra, a digitalizációra és a fenntarthatóságra kívánnak fókuszálni, emellett a biztonság, a terrorizmus és a szervezett bűnözés elleni harc, a kibervédelem fokozására, illetve a határok védelmére.

 

A történelem arról tanúskodik, hogy az együttműködés a legjobb választás mind Kína, mind az Egyesült Államok számára – közölte Donald Trump amerikai elnökhöz a kínai-amerikai diplomáciai kapcsolatok felvételének 40. évfordulója alkalmából intézett üzenetében Hszi Csi-ping kínai államfő. A két ország decemberben átmeneti „fegyverszünetben” állapodott meg a kereskedelmi háborúban, amelyben egyre súlyosabb behozatali vámokat vetettek ki egymás termékeire. Trumphoz intézett üzenetében Hszi közölte, hogy a kínai-amerikai kapcsolatok hullámzottak ugyan, de az elmúlt négy évtizedben történelmi fejlődést értek el – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Ez mindkét nép javát szolgálta, és nagyban hozzájárult a világ békéjéhez, stabilitásához és jólétéhez – tette hozzá a kínai elnök. „Nagy jelentőséget tulajdonítok a kínai-amerikai kapcsolatoknak, és együtt kívánok dolgozni Trump elnökkel a kétoldalú kapcsolatok alakulása eredményeinek összegzésén és annak a konszenzusnak a megvalósításán, amelyet az egyeztetés, az együttműködés, és a stabilitás, valamint a két nép, és a világ többi népe érdekében kifejtett erőfeszítések révén elértünk” – folytatta Hszi Csin-ping.

 

A politika nem a kormányrúdnál állók kiváltsága – mondta Ferenc pápa idei első úrangyala áldásában. „Ne higgyük, hogy a politika csak a kormányzók kiváltsága” – mondta a katolikus egyházfő újév napján, amely egyben a béke 52. világnapja. „Mindnyájan felelősek vagyunk a város életért, a közös jóért és a politika akkor jó, ha mindenki kiveszi a részét a béke szolgálatában” – tette hozzá Ferenc pápa a Szent Péter téren álló pápai palota ablakából. A pápa az idei béke világnapjának témájául „a jó politika a béke szolgálatában áll” témát választotta. A VI. Pál pápa által 1967-ben bevezetett béke világnapján a katolikus egyházfő egy adott témában üzenetet intéz a világ államfőihez.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az ellene folyó korrupciós ügyek kilátásaival kapcsolatban kijelentette, hogy nem fog lemondani, ha a legfőbb ügyész a választások előtt arra a döntésre jut, hogy vádat emel ellene. A jelenleg Brazíliában tartózkodó miniszterelnök egy sajtótájékoztatón arra a kérdésre, hogy mit fog reagálni, ha a főügyész berendeli egy meghallgatásra, ami a vádak benyújtása előtti végső lépés, Netanjahu azt mondta, „Ha ez megtörténik, nem fogok lemondani.” Netanjahu azzal érvelt, hogy a törvény szerint nem kell lemondania, és meg van győződve arról, hogy az ellene indított három korrupciós ügy végül zsákutcába fut. „Izrael a törvények országa, és a törvény nem írja elő, hogy a miniszterelnöknek le kell mondania a tárgyalás során.” Netanjahu továbbá azt mondta, a legfőbb ügyésznek meg kell hallgatnia a gyanúsított verzióját is, mielőtt végleges döntést hozna a vádemelésről. “A meghallgatás nem ér véget, amíg az én álláspontom nem hangzott el.”

 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Izrael népessége a 2019-es év kapujában 8 972 000 fő, 174 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Ebből 6 668 000 (74,3%) zsidó, 1 878 000 arab (20,9%) és 426 000 (4,8%) egyéb kategóriába esik. 2018-ban a lakosság 174 ezerrel, vagyis 2% -kal nőtt, ami megfelel az izraeli társadalom elmúlt évtizedben mért átlagos növekedési rátájának. A teljes népességnövekedés 81% -a természetes növekedés eredménye, míg 19% -a a pozitív nettó migrációé. Idén 185 000 kisbaba született, 74.4% zsidó anyától, 22.8% arab anyától, és csupán 2.8% egyéb kategóriába sorolandó anyától. A halálesetek száma 45 000 volt. 12 000 hosszabb ideig külföldön tartózkodó állampolgár tért haza, míg 7000 vándorolt ki. A bevándorlók száma alig 28 ezer fő volt. A legtöbb bevándorló Oroszországból (31%) Ukrajnából (19,6%) Franciaországból (8%) és az USÁ-ból (8%) érkezett.

 

Gazdaság:

 

Január 1-től általánosan 20 százalékkal emelkedik a népegészségügyi termékadó (neta) az egészségi kockázatot jelentő ételek és italok esetében, emellett az adóköteles italok körébe tartoznak újévtől a gyümölcspárlat, a pálinka és a gyógynövényes italok is. Január 1-től nő az üdítőital, a szörp, a taurint tartalmazó és nem tartalmazó energiaital, a cukrozott kakaópor, az előrecsomagolt cukrozott készítmény, a sós snack, az ételízesítő, az ízesített sör, az alkoholos frissítő és a gyümölcsíz adómértéke. Az elfogadott jogszabály-módosítással az üdítőitalok adómértéke literenként 7 forintról 15 forintra nő. Ennek indoka többek között az, hogy az üdítőitalok adója jobban igazodjék a literenként 200 forintos, a módosítás eredményként pedig 240 forinttal adózó szörpök, sűrítmények mértékéhez. Közölték, az egyik legújabb hatásvizsgálat szerint a termékadóból származó összes bevétel csupán 9 százaléka ered az adóköteles üdítőitalok után fizetendő netából, ezzel szemben az adóköteles termékek kereskedelmi összforgalmából az adóköteles üdítőitalok mennyiségi részesedése a legnagyobb, 65 százalékot tesz ki.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt borult lesz az ég. Kezdetben többfelé lehet hózápor, majd csökken a csapadékhajlam. Délután változóan felhős időre, felhő átvonulásokra kell készüli. Helyenként futó hózáporok is kialakulhatnak. A szél napközben viharos északnyugati lesz. Hajnalban -1, 4 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 1, 6 fok között alakul. Késő este -4, 1 fok lesz. Szerdán erős hidegfronti hatás érvényesül, sokak komfortérzete romlik. Az arra hajlamosaknál fejfájás, keringési rendellenességek léphetnek fel, többen vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Fokozódnak a görcsös panaszok, növekszik az infarktusveszély, illetve a mindenórás kismamáknál akár a szülés is beindulhat. A szabadban csökken a hő- és komfortérzet. A szeles időben ingerlékenység, nyugtalanság is felléphet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.