Bennett és Saked kilép a Zsidó Otthonból és új pártot alapít Hajamin Hechadas “Az Új Jobb”

Bennett és Saked kilép a Zsidó Otthonból és új pártot alapít

Naftali Bennett oktatási miniszter és Ajelet Saked igazságügyi miniszter szombat este váratlanul bejelentette, hogy kilépnek a Zsidó Otthonból és új pártot alapítanak.

Az új párt neve Hajamin Hechadas “Az Új Jobb” lesz.

עוד בחדשות

  • איילת שקד ונפתלי בנט בהצהרה מיוחדת, בחירות 2019, מפלגת הימין החדש, 29 דצמבר 2018 (ראובן קסטרו)

    להתראות סמוטריץ’, שלום לפיצול בימין: ההימור של „הימין החדש”

  • איילת שקד ונפתלי בנט בהצהרה מיוחדת, בחירות 2019, 29 דצמבר 2018 (ראובן קסטרו)

    בליכוד תוקפים את בנט ושקד: מהלך חתרני שמפצל ופוגע בקולות הימין

Bennett és Saked Tel Avivban a Beit Szokolovban tartott sajtótájékoztatón keményen nekimentek a Likudnak, és azt állították, hogy “Az Új Jobb” képes lesz arra, amire a Zsidó Otthon nem, hogy valódi alternatívát nyújtson a világi és vallásos izraeliek számára.

“Teljes és egyenrangú partnerség a világiak és az ortodoxok között” – mondta Saked.

Az új formációban a vezetői szerepet az ortodox Bennett és a szekuláris Saked fogja betölteni.

“A tisztázás végett. ‘Az Új Jobb’ egy jobboldali párt, de ha nélkül. Izrael földje érdekében, kompromisszumok nélkül, ellenezve egy Palesztin Állam létrehozását, pont” – mondta Bennett, hozzátéve, ha 13 évvel ezelőtt létezett volna egy ilyen párt, akkor a gázai kivonulás nem történik meg.

“A Zsidó Otthon nagyon befolyásos erővé vált Izraelben, de az elmúlt évben, és még inkább az elmúlt hónapokban, a nagy befolyás korszaka véget ért,” mondta Bennett. “Netanjahu miniszterelnök tisztában van vele, hogy a csodálatos vallásos cionisták a zsebében vannak” – és nem számít, hogy mindig elárulja őket, akkor is vele maradnak.

“Álláspontunk ellenére arra kényszerültünk, hogy összezárjunk és a kormányban maradjunk. Négy héttel később, amikor a miniszterelnök úgy látta, hogy a választások kihirdetése előnyös számára, hát kihirdette”, korábbi nyilatkozatainak ellentmondva.

Bennett továbbá azt mondta, hogy “Netanjahu készpénzt enged be a Hamásznak,” ami “megadás védelemért.”

“Visszaszerezzük azokat székeket a Knesszetben, amik a Likudtól a balhoz kerültek – pártokhoz, melyek azt állítják magukról, hogy jobboldaliak, de valójában balosok” – mondta Saked. “Ez a párt megerősíti a jobboldalt.”

Az elmúlt napokban Bennett tárgyalásokat folytatott a legfelsőbb vallásos cionista vezetőkkel, köztük Zalman Melamed és Haim Druckman rabbikkal, hogy támogassák a drámai lépést. A Zsidó Otthon megköszönte Bennettnek és Sakednek “az 5 év zsidó nép nevében végzett nagyszerű munkát”.

“Egyrészt logikus lépés, hogy Bennett és Saked távozott” – mondta Bezalel Smotricha Zsidó Otthon képviselője. “Kezdetektől fogva nem a vallásos cionista vezetői szerep volt a céljuk. Sokkal magasabb célt állítottak maguk elé, és időbe telt, hogy megértsék, hogy ezen a platformon belül ez nem fog megvalósulni.”

“Gratulálok és sok sikert kívánok nekik az úton, én pedig magamra vállalom a vallásos cionizmus megszilárdításának feladatát” – tette hozzá Smotrich.