Most végre egy olyan választás jön az Európai Parlamentben, aminek van tétje

Most végre egy olyan választás jön az Európai Parlamentben, aminek van tétje

Hollik István kormányszóvivő a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a 2018-as év legjelentősebb eseményéről, de szóba kerültek meg a jövő évi feladatok, Magyarország és Európa jövője.

A kormányszóvivő szerint a 2018-as év legkiemelkedőbb eseménye az áprilisi országgyűlési választás volt, ami egy közel kétesztendős vitát zárt le, hiszen előtte az volt a kérdés, hogy merre akar továbbmenni Magyarország. Az, hogy folytatni akarja-e azt az utat, amit 2010-ben elkezdett, de azt is eldöntötték a magyar emberek, hogy milyen Magyarországot szeretnének, bevándorlóországot, vagy egy olyat, amiben most is élünk – tette hozzá Hollik István. Ez egy olyan ország, amelyik nemzeti identitásában erős, a nemzetek Európájában résztvevő, olyan, ahol mindenki tud szépen egyet lépni előre. A magyar emberek egyértelműen döntötte3k és egy erős felhatalmazást adtak a Fidesz-KDNP szövetségnek a munka folytatására.

A Magyarországra akkreditált palesztin nagykövet szerint a magyar-izraeli viszony már olyan, mint egy házasság és ebben a viszonyban a palesztinok úgy érzik, a magyarok magukra hagyták őket, ami a nemzetközi testületekben történt szavazások is igazolnak. Ezzel kapcsolatban a kormányszóvivő leszögezte, Magyarország minden állammal egy korrekt kapcsolatra törekszik, ez nincs másként sem Izrael, sem pedig a Palesztin Nemzeti Hatóság esetében sem másként. Ugyanakkor az is igaz, hogy az elmúlt években a magyar-izraeli kapcsolatok, legyenek azok politikaiak, gazdaságiak jelentősen javultak, a politikus szerint ezen nem felháborodni kéne, hanem mindenkinek örülni kéne. Már azért is, mert ez az egyre jobb viszony nem más kárára történt meg. Ami a nemzetközi viszonyokat, a különböző szavazásokat, uniós, és az ENSZ-belieket illeti, Hollik István elmondta, Magyarország immár nyolcadik éve olyan politikát folytat, aminek a középpontjában a magyar nemzeti érdekek állnak, az ország nem fog a későbbiek során sem meghajolni más érdekek előtt, noha voltak erre kísérletek.

Ez utóbbi elsősorban azt jelenti, hogy Magyarország továbbra is vitában áll az Európai Unió vezetőivel, ennek kapcsán jegyezte meg a szóvivő, hogy akkor érdemes megemlíteni 2019 egyik legjelentősebb eseményét is, az EP választást. Hozzátette, a vita már eldőlt Magyarországon az áprilisi választással, ám ez még az Európai Unióban, annak tagállamaiban még nem dőlt el. Most végre egy olyan választás jön az Európai Parlamentben, aminek van tétje, ezt pedig az európai emberek is érzik. Dönteni kell egyrészt arról, hogy az Európai Unió akarja-e a bevándorlást, azt jónak tekinti, vagy pedig nemet mond erre. Ha jónak tekinti ezt Európa, akkor ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, ha rossznak, akkor meg kell állítania. Ezzel áll szoros összefüggésben az is, hogy milyen Európát szeretnénk magunknak, azaz elmegy-e az európai együttműködés a te4ljes föderalizmus irányába, ez lenne az Európai Egyesült Államok. A másik megoldás, hogy visszatér a nemzetállamok Európájához, ami az alapító atyák szándéka is volt egykor. Ez az európai nemzetállamok hatékony együttműködését jelenti, ennek az intézményrendszere, az Európai Unió csupán eszköz arra, hogy a nemzetállamok jobban tudják szolgálni az állampolgáraikat, azok biztonságát, jólétét. Hollik István szerint ma Brüsszelben azt mondják minden kérdésre, hogy mélyíteni kell az európai együttműködést, egyre több közös intézménnyel. Ezt azt jelentené, hogy pont nem Budapesten születnének meg azok a döntések, amelyek a magyar embereket érintik.

Jelenleg egy nagy politikai változás előtt állunk – tette hozzá a kormányszóvivő, a jövő új Európai Parlamentjét tekintve, Magyarországnak az a célja, hogy minél többen legyenek azok, akik úgy gondolkodnak Európáról, a bevándorlásról, ahogy a magyarok. Magyarország többször is kijelentette, nem akar bevándorlást, viszont akar egy hatékony, nemzetállamokon nyugvó Európát, szerencsére egyre többen vannak ilyenek. Amikor így működött Európa, akkor sikeres volt, most nem így működik, ezért nem is sikeres – fűzte hozzá a politikus.

A menekültügy kapcsán a kormányszóvivő leszögezte, Magyarország eddig is és ezután is menedéket ad a politikai okokból menekültek részére, véleménye szerint pont az volt a legnagyobb baj, hogy az európai politikában összemosták a gazdasági bevándorlókat a politikai menekültekkel. Mindezt azzal a céllal tették, mert azt gondolják, a migráció az egy jó dolog, amit ráadásul alapjoggá kell tenni. Amennyiben ez megtörténik, ez kimondatik, ezt az ENSZ migrációs csomagja üzeni, akkor a politikus szerint onnantól kezdve teljesen mindegy, hogy ki milyen okból menekül.

Magyarország kiszállt az ENSZ migrációs csomagjának megszavazásából, – többek között – az Egyesült Államok és Izrael társaságában, a döntést így nélkülük hozta meg a világszervezet. Hollik István szerint, miután az elfogadás előtt egyre többen csatlakoztak a tiltakozókhoz, így ez azt is jelenti, hogy a migrációs paktum el nem fogadása semmilyen hátrányt nem jelent majd Magyarországnak. Most egy komoly politikai küzdelem zajlik, aminek a középpontjában a migráció áll, ami azért is fontos, mert egyrészt abból sok minden kibomlik, hiszen akik a bevándorlást támogatják, azok teljesen mást gondolnak a családpolitikáról, a munkaerő-piacról. Velük szemben állnak azok, így Magyarország is, akik a nemzeti identitás megtartása mellett vannak, akik a demográfiai problémákat nem a bevándorlással akarják megoldani, azaz a vita az élet minden területére kihat.