Védeni kell a határt

Védeni kell a határt

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke, a birkózó szövetség elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az épülő csepeli csarnokról, a Magyar Falu Programról és a Magyar Honvédség feladatairól is.

A politikus beszámolt arról, hogy a csepeli birkózócsarnok bokrétaünnepségét tartották tegnap. Az épületnek már több mint egyharmada készen van, ha készen le3sz a négyezer négyzetméteres csarnok, akkor annak három szintje lesz, két szinten zajlanak az edzések és versenyek is rendezhetőek, akár nemzetköziek is. A csarnok a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány beruházása, amelynek egyébként lesz egy második üteme is, amikor megépül a százhúsz fős kollégium is. Erre azért is van szükség, mert mint az Németh Szilárd megjegyezte, a 14-23 éves korban szoktak a gyerekek lemorzsolódni, az akadémiai komplexum pont azt segíti elő, hogy ezek a gyerekek ne hagyják el a sportágat. Így a tanulás, a pályaválasztás, a szakképesítés megszerzése mellett az edzéseket is tudják folytatni.

A politikus azt is elmondta, az teljesen természetes ma már Magyarországon, sőt nem is lehet kérdés, hogy a csarnokot megközelíthetik majd a mozgásukban korlátozottak is.

Németh Szilárd, a Birkózó Szövetség vezetőjeként megerősítette, a most épülő csarnok egy nagyon fontos eszköze annak, hogy a magyar sport, a magyar birkózás egyre jobb eredményeket érjen el a világversenyeken. Ez az épület – tette hozzá, a magyar kormány, a helyi önkormányzat és a sportszövetség összefogásából lesz megteremtve. A kormány állja a beruházás költségeit, amelyek négy és félmilliárd forintot tesznek ki, a csepeli önkormányzat eddig is mindenben rendelkezésre állt, ám a sikerekhez ezen a nagyfokú segítségen túl kellenek a jó mesterek, akik képesek megtalálni az utódokat. Olyan utódok kellenek, akik nem csak tehetségesek, de mellette szorgalmasak is, akik képesek elvégezni azt a munkát, ami a sikerekhez visz. Egy komplex feladatról van szó, ehhez az akadémia „csak” egy helyszín, egy lehetőség, egy XXI. századi lehetőség, ami megteremti annak esélyét, hogy ne kelljen a otthagyni a szőnyeget a civil életben rejlő karrierért.

A hétvégi időközi önkormányzati választásokon a Fidesz elsöprő fölénnyel nyert, ezzel kapcsolatban a párt alelnöke azt fejtette ki, minden választást értékelnek, figyelnek, az látszik, az emberek pontosan tudják, kik azok, akik egy településen az ő érdekeiket képesek képviselni. Azt is látják az emberek – tette hozz. hogy az elindult Magyar Falvak Programhoz a majd megválasztandó településvezetők, képviselők csatlakozni tudnak. Ez egy jelentős összeggel, százötven milliárddal megtámogatott projekt, amely még bővülni fog, ennek vannak közút-, településfejlesztési része is, összességében egy nagyon komoly program elé néznek a kistelepülések.

Kérdésre válaszolva a politikus megerősítette, ez egy folyamatos program lesz, hiszen a cél, hogy megépüljenek a XXI. század falvai, olyan helyzetbe kell hozni a településeket, hogy az embereknek érdemes legyen ottmaradni, ne jelentsen hátrányt, ha valaki falusi ember. Megjegyezte azt is a politikus, már látszik, hogy nagyon nagy az érdeklődés a program iránt, a nemrégiben tett látogatásai meg is erősítették ezt, már most tervekkel rendelkeznek a kistelepülések a csatornázástól kezdve, a kultúrházak rendbehozatalán keresztül a templomok kifestéséig.

Ez a program, valamint a kormány családtámogatási rendszere is segíthet abban, hogy fiatal családok is falun éljenek, már azért is, mert a támogatási összegekből könnyebben és nagyobb ingatlanhoz is hozzájuthatnak. Ahhoz, hogy mindezek megvalósuljanak természetesen szükség lesz bölcsődékre, óvodákra, orvosi ellátásra is. Németh Szilárd elmondta, a kormány abba az irányba szeretne továbbhaladni, amit az adott faluközösség meghatároz magának, nem pedig a projekt gondozói. Vannak nagyobb területek, mint az infrastruktúra-fejlesztés, de ezen belül egy településen az adott közösség dönt a beruházásokról, hiszen ők tudják, hogy mire van szükségük, innentől kezdve „csak” az a feladat, hogy úgy kell meghatározni a pályázati rendszert, hogy tudjanak pályázni a települések.

Mint a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a politikus megerősítette, abba az irányba halad a honvédség, hogy a katonák számára a megfelelő sportolási lehetőségeket biztosítsák, hiszen csak az edzett állapotban lévő honvédek képesek ellátni a feladataikat. A szolgálati helyek ma már úgy lettek kialakítva, de a kitelepülési helyek is, mint az országhatár, hogy van arra lehetőség, hogy a honvédek karbantartsák a fizikumukat. Sőt, ennek a területnek van egy külön kormánybiztosa is, az előző honvédelmi miniszter, Simicskó István személyében. Az államtitkár szerint a Honvéd Sportegyesület, legyen az a fővárosban, vidéken, újra az aranykorát fogja élni.

A Magyar Honvédség nemrégiben tartott egy készenléti gyakorlatot a magyar-szerb határ mentén, a célja az volt, hogy 72 órára visszaállítsa azt a gyakorlatot, ami egy fél évvel ezelőtt volt. Azaz a határvadászokkal együtt őrizzék a honvédek a határt, Németh Szilárd szerint nagyon jól sikerült a gyakorlat, amelyben kétezer-háromszáz katona vett részt, több mint háromszáz technikai eszközzel, földön, vízen, levegőben. A gyakorlatnak az ad nyomatékot a politikus elmondása alapján, hogy a Balkánon már több mint hetvenezer migráns gyűlt össze, majd hozzátette, az a jó helyzetet, amiről a magyar emberek döntöttek a Nemzeti Konzultáció, a népszavazás, a választás alapján határozott el a kormány, a határ megvédését tovább is fent kell tartani. Védeni kell a határt műszakilag, jogilag és élő erővel, akkor is, ha netán egy újabb nagy hullám éri el a magyar határt.

Az Európai Parlamentben a héten lesz szavazás várhatóan a migránsvízum ügyében, ennek kapcsán a képviselő elmondta, az baj, hogy nem csak a hetvenezer dühös migránssal kell szembenézni, de őket az ENSZ és Brüsszel részéről még csábítják is például a migránsvízum ötletével. Véleménye szerint ez az ötlet pont nem a migráció megállításáról szól, hanem arról, hogy hozzuk be őket az Európai Unióba, a vízummal pedig törvényessé teszik azt, ami eddig törvénytelen volt. Mint hozzátette a képviselő, nem csak a jogi lehetőséget teremtik meg, de a migránskártyákkal még pénzt is adnak hozzá. Már ezért is fontos, hogy nemzeti, magyar kézben maradjon a határvédelem. Magyarország a szárazföldön, Olaszország meg a tengeren bizonyította be, megállítható a migráció, ez csak akarat kérdése. Magyarország képes erre, de ha elveszik ezt tőle és azok kapják meg a határőrizet jogát, akik a vízumot adják, akkor nagy baj lehet.

A magyar miniszterelnök csehországi tárgyalásain több megállapodást is kötött a két ország, amely – többek között – a hazai fegyvergyártás újbóli elindulását segíti. Németh Szilárd szerint ez egy nagyon fontos része a Zrínyi 2026 Programnak, a cél az, hogy Magyarországon sikerüljön visszaállítani a hadiipart, mert 2010 előtt teljesen leállították ezt az iparágat. Az első lépés a kézifegyver gyár létrehozása, itt olyan fegyvereket gyártanak majd, amelyekkel fel lehet szerelni a honvédséget és a rendőrséget, ennek megtörténte után akár exportra is termelhetnek majd.