Hanuka 5779 / 2018: ünnepi programajánló

Hanuka 5779 / 2018: ünnepi programajánló

Folyamatosan frissülő ajánlónkból megtudhatják, hogy idén hol és mikor lesznek a különböző hanukai rendezvények. Ami mindenütt közös: a gyertyagyújtás, a fánk és a buli!

Hanuka_facebook_cover_1.jpg

A Hanuka idén december 3-tól december 10-ig (a zsidó naptár szerint kiszlév 25-től tévét hónap 3-ig) tartó, nyolc napos ünnep, amely a zsidóknak a szíriai görög hódítók felett i. e. 165-ben aratott győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeztet. Maga a Hanuka szó felszentelést jelent, s arra utal, hogy a hellén hódítók ellen a Makkabeusok által folytatott szabadságharc győzelme után a bálványokkal megszentségtelenített jeruzsálemi szentélyt újra felszentelték. Az ünnepi gyertyatartó első lángját december 2-án este, míg az utolsó, nyolcadik lángot december 9-én este kell meggyújtani.

Az ünnep alkalmából összegyűjtöttük a ránk váró programokat, s ajánlónkat a beérkezett információk alapján folyamatosan frissítjük! Minden kedves olvasónknak – Hanuka szaméah! – örömteli hanuka ünnepet kívánunk!


BUDAPEST


December 2. vasárnap, 14 órától
Gyerek hanuka a Bét Sálomban
Vadas Anna kézműves program és meseolvasás (önkénteseket szívesen várunk), zene fánk, barátság. Kahoot vetélkedő, gyertyagyújtás. Felnőtteknek tanulás az imáról, szokásokról. Kapunyitás 13 órakor.
(Bét Sálom zsinagóga – XI. ker., Károli Gáspár tér 5.)

December 2. vasárnap, 16 óra
Fergeteges Hanuka-buli a Goldmarkban
A Dohány körzet ingyenes hanukai partival ünnepel a Goldmark-teremben. Az első esti gyertyagyújtás után föllép Éles István humorista, és élő koncertet ad a The Bits Beatles Emlékzenekar.
(Goldmark terem – VII. ker., Wesselényi u. 7.)

December 2. vasárnap, 16 óra
A Bálint Házból az ünnepi Csodaországba
Az idei családi hanukán is lesz rengeteg játék, így családi szabaduló szoba, kalandozás a sötét barlangokban, zenél Kovácsovics Fruzsina és zenekara, gyertyát gyújt Verő Tamás szuperrabbi. A program a Bálint Ház, Jaffe Családsegítő Szolgálat és a MAZSIHISZ (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) közös szervezésében, a Kantor Foundation és az European Jewish Fund támogatásával valósul meg.
(Bálint Ház – VI. ker., Révay utca 16.)

December 2. vasárnap, 17 óra, és december 4. kedd, 18 óra
Csicsergő hanuka és Malek Andi a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában
Az újlipótvárosi körzet hanukai ünnepsége a gyerekek számára december 2-án, vasárnap délután 5-től lesz: a Csicsergő Gyerekklubban gyertyagyújtás, hanukai finomságok, és játék várja a kicsiket és szüleiket. Két nappal később, december 4-én, kedden 18 órától Malek Andi és Jáger Bandi lép fel ünnepi műsorral a zsinagóga első emeletén.
(Hegedűs Gyula utcai zsinagóga – XIII. ker., Hegedűs Gyula u. 3.)

December 3. hétfő, 18 óra
Gozsdu Hanuka
A Hanuka ünnep keretében hagyományos gyertyagyújtással indul a program, a Bethlen téri zsinagógából Deutsch Péter rabbi közreműködésével. Kóser fánk, a gyerekeknek trenderli verseny és az elmaradhatatlan ünnepi dalok várják az érdeklődőket a Gozsdu Udvarban.
(Gozsdu udvar – VII. ker., Király utca)

December 4. kedd, 18 óra
Hanuka az IKI-ben
Idén is várunk benneteket, hogy együtt ünnepelhessük a Hanukát a Héber Nyelvi Központ csapatával. Lesz fánk, forralt bor, zene, hanukai gyertyagyújtás és sok meglepetés héberül! Chag Chanukah Szameach!
(Izraeli Kulturális Intézet – Budapest VI. ker., Paulay Ede u. 1.)

December 5. szerda, 15 óra
Klezmerész koncert Újpesten
Az újpesti zsinagóga klubhelységében a Klezmerész együttes ad ünnepi koncertet, emellett természetesen lesz hanukai gyertyagyújtás, rabbinikus tanítás, és nem hiányozhatnak az ünnepi falatok sem az asztalokról.
(Újpesti zsinagóga – IV. ker., Berzeviczky G. u. 8.)

December 5. szerda, 15.30 óra
Tudomány és Fánk: Hanukai konferencia Szelényi Ivánnal
Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem Szociális Munka és Társadalomtudomány Tanszék tudományos konferenciája. A részletes program ide kattintva található
(Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem – VIII. ker., Scheiber Sándor u. 2.)

December 5. szerda, 17 óra
A Nyitott Baráti Kör ünnepsége a Frankel Leó utcai zsinagógában
Közös hanukai gyertyagyújtás dr. Verő Tamás főrabbival, utána beszélgetés Nógrádi Gergely főkántorral legújabb, Az emberszerelő című könyvéről, majd fánkozás és társasozás.
(Frankel Leó utcai zsinagóga – II. ker., Frankel Leó u. 49.)

December 5. szerda, 18 óra
Gyere velem zsinagógába hanuka
Szeretnénk vendégül látni gyermekeiket és Önöket egy, a Hanuka ünnepéhez kötődő játékos délutánon az Izraeli Kulturális Intézetben! A program kialakítása során szem előtt tartottuk a színes, játékos, élményekben gazdag feladatokat, sok-sok mókával és kacagással.
A játék közben megéhező kicsiket „nasi” uzsonna várja majd. Regisztráció, december 3-ig: [email protected] e-mail címen.
(Izraeli Kulturális Intézet – Budapest VI. ker., Paulay Ede u. 1.)

December 5. szerda, 18 óra
Hanukaparti transzzsírok és kocsmakvíz a Hunyadi téren
A hagyományos fánk mellé vidám perceket kapunk Janklovics Péter humoristától és meglepetésvendégétől. A délutánt gyertyagyújtással és az ünnep méltatásával kezdjük.
(Hunyadi téri zsinagóga – VI. ker., Hunyadi tér 3.)

December 5. szerda, 18 óra
Hanukai díjátadó és Mazsike 30 az Budapest Olasz Kultúrintézetben
Az idei díjazottak: Keleti Ágnes ötszörös olimpikon; Gólem Színház; Ungvári Tamás író; Benedek István Gábor író; Győri Márton festő; Eppel János, a Porsche Hungária igazgatója. A díjátadó után ünnepi koncert Snétberger Ferenc, a Muszikás együttes és Bob Cohen fellépésével. Részletes program és jegyárak ide kattintva
(Olasz Kultúrintézet – VIII. ker., Bródy Sándor u. 8.)

December 5. szerda, 19 óra
Hanuka a Lativban
Sok szeretettel meghívunk a Lativ által szervezett hanukai összejövetelre, a világhírű énekes Meir Dorfman közreműködésével. Ami biztosan lesz: közös gyertyagyújtás, finom falatok, élőzene, játék, és még sok más.
(Lativ – Budapest V. ker., Bank utca 6. II. em.)

December 6. csütörtök, 18 óra
Az OR-ZSE Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) ünnepsége
A hanukai csoda ünneplése és hirdetése át két nagy koncerttel, ünnepi finomságokkal, tombolával, végül zsidó disco és techno parti. A DJ pultnál DJ CANDY! Gyertek el, hirdessük az Örökkévalót és a hanukai csodát!
(Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem – VIII. ker., Scheiber Sándor u. 2.)

December 8. szombat 17.30 óra
„Ária est” a Scheiber iskolában
A zuglói körzet szervezésében „Ária est” lesz a Scheiber iskola aulájában magyar és nemzetközi operaénekesek fellépésével, a további jó hangulatról Beregi Péter és Heller Tamás humoristák gondoskodnak, a zenei alapot Neumark Zoltán zongoraművész szolgáltatja.
(Scheiber Sándor Iskola – XIV. ker., Laky Adolf u. 38-40.)

December 8. szombat, 20 órától
BB’z Hanuka a Gozsdu udvarban
BB’z megtelik fénnyel, hogy a Hanuka utolsó napján közös örömet és melegséget, boldogságot szerezzünk egymásnak! Hiszünk abban, hogy a BB’z Hanuka nem csupán a zsidó fiataloké, hanem mindenkié, akik hisznek a fény erejében és a szeretetben. Csatlakozzatok hozzánk december 8-án és legyetek részese az élménynek! Az eseményen rendhagyó alkalommal, négy rabbival is találkozhattok, akik segíteni fognak nekünk minél fényesebbé tenni az estét: Radnóti Zoltán főrabbi, Verő Tamás főrabbi, Darvas István főrabbi, Deutsch Péter rabbi
(BB’z Bár & Grill – VII. ker., Király u. 15.)

December 8. szombat, 20.30 óra
Hanukai Arconpörgés a Mika Tivadar mulatóban
A fény ünnepének alkalmából fénysebességgel ugrunk a pesti éjszakába Hanuka 7. napján. Az emeleten karaoke: bátran használhatod életlen hangod a szíriai görögök távoltartására. A pincében csoda: egy éjszakás a parti, de nyolcnak fogod érezni. Welcome fánk és drink. Este 10 órakor a Szuperrabbi belobbantja a hannukiát. Igazi zsidó buli. Úgy megszédülsz, mint a sameszgyertya. A MAZSIHISZ Ifjúsági Csoportjának bulija.
(Mika Tivadar mulató – VII. ker., Kazinczy u. 47.)

December 9. vasárnap, 10 óra
Hanukai partihajó a Dunán: mindenki a fedélzetre!
A gyerekes családok számára az idei hanuka egyik kihagyhatatlan eseménye lesz a Budapest hajóra szervezett ünnepi mulatság december 9-én vasárnap délelőtt. Amit kínálunk: a Buborék együttes koncertje, gyertyagyújtás dr. Verő Tamás rabbival, fánkevés, gyors, pörgős, rövid időtartamú társasozás profi animátorok segítségével, logikai játékok, rajzolós és kreációs asztalok, bűvészmutatványok, babasarok kúszó-mászó gyerekeknek, táncoktatás és arcfestés. Pompás hanukai hangulat az egész családnak festői, vízparti környezetben.
Amit kérünk: a lehető legpontosabb fölszállás a fedélzetre, a hajó ugyanis december 9-én, reggel pontosan 10 órakor indul a Batthány téri 2-es kikötőből. Visszaérkezés a Batthány téri kikötőbe délután 1 órakor. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni az [email protected] e-mail címen lehet.

December 9. vasárnap, 16 óra
Hanuka a Pávában
Zenés program gyerek műsorral és Bukfenc Bohóccal. Gyújtsuk meg közösen a nyolcadik gyertyát!
(Páva utcai zsinagóga – IX. ker., Páva u. 39.)

December 9. vasárnap 16 óra
A Nagyfuvaros hanukája
Ünnepi gyertyagyújtás, finom falatok és meglepetésvendégek Józsefváros legrégebben működő zsinagógájában.
(Nagyfuvaros utcai zsinagóga – VIII. ker., Nagyfuvaros u. 4.)

December 9. vasárnap, 17 óra
Hanuka 5779 – Fények és fánkok a Teleki téren
Gyújtsuk meg együtt az utolsó este gyertyáit, várunk szeretettel! Ahogy eddig mindig, most is lesz finom étel, ital, tombola, gyereksarok, vidámság. Az ünnepi ételek Pataki (Raj) Maja és Devora Hurwitz vezetésével készülnek. Lesz latkesz, fánk, palacsinta és gofri, valamint több meglepetésétel Majától a tradicionális magyar zsidó konya remekeiből.
(Teleki téri zsinagóga – VIII. ker., Teleki tér 22.)

December 9. vasárnap 18.30 óra
Malek Andi koncert Dél-Pesten
A dél-pesti zsinagógában Malek Andrea és Jáger András ünnepi koncertet ad, ezen kívül fánk és csodálatos hangulat várja az érdeklődőket.
(Dél-Pest – XX. ker., Zamárdi u. 7.)

December 9. vasárnap, 19 óra
Világsztárok a Frankel zsiniben
A budai zsinagóga rendezvényen fellép Nógrádi Gergely főkántor, Lakatos György gitárművész, Teszter Nelli zongoraművész, a Bálint Ház közösségi kórusa, valamint –sztárvendégként – Norman Brody, a Palm Beach-i Beth El zsinagóga főkántora. A belépőjegy ára két főre: 4000 forint, amely tartalmazza Nógrádi Gergely új novelláskötetének egy példányát 3990 forint értékben. A szerző a koncert végén dedikál. Belépők a helyszínen vásárolhatók.
(Frankel Leó utcai zsinagóga – II. ker., Frankel Leó u. 49.)

December 9. vasárnap, 20 óra
Retróbuli Arató Andrással
A Mazsihisz hanukai bulijához Arató András szolgáltatja a muzsikát a ’80-as és ’90 es évek legjobb zenéivel. Az ünnepi hangulatot a dalokon kívül garantálják a hanukai fények és fánkok, meg a tánc, lehetőleg a hajnali kifulladásig.
(Goldmark terem – VII. ker., Wesselényi u. 7.)

A Szuper Rabbi idén is házhoz megy – Hanukázz otthon!
A nagy sikerre való tekintettel idén is útra kel a Szuper Rabbi, hogy minél több családhoz elrepüljön meggyújtani a hanuka gyertyákat! Ha összegyűlik nálatok minimum tíz gyerek, akkor Verő Tamás főrabbi elmegy hozzátok péntek kivételével minden nap, hogy együtt gyújtsátok meg a hanukai gyertyákat az otthon melegében! Figyelem! Csak 10 percet marad, és már rohan tovább, hogy másoknak is örömet szerezzen!


PROGRAMOK ORSZÁGSZERTE

Székesfehérvári Zsidó Napok / 2018. december 6-9.
Részletes program ide kattintva

December 2. vasárnap, 17 óra / Zalaegerszeg
Hanukai zenés est a Városi hangversenyteremben (korábbi zsinagóga)
Közreműködik Klein Judit és a Haverim zenekar, finom fánk, gyertyagyújtás, fantasztikus hanukai hangulat. Köszöntőt mondanak Róna László a Mazsihisz elnöke nevében és Vadvári Tibor Zalaegerszeg Megyei Jogú város alpolgármestere. Az est fővédnökei: Heisler András a Mazsihisz elnöke és Balaivz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.
Zalaegerszeg – Városi Hangverseny és Kiállítóterem)

December 3. hétfő, 18 óra / Szeged
Közös gyertyagyújtás, Sabbathsong koncert
A Sabbathsong Klezmer Band Szenes Hanna emlékműsora, közös gyertyagyújtás, vacsora, finom fánk és táncház. Jelentkezni december 3-ig lehet az [email protected] e-mail címen.
(Szegedi Zsidó Hitközség – Szeged, Gutenberg u. 20. I. em.)

December 4. kedd, 18 óra / Balassagyarmat
Családi hanuka a hitközség székházában
Sok szeretettel várjuk a városban és a környéken élő Hittestvéreinket. A fény ünnepén a Hanukai csoda felelevenítése után kerül sor az ünnepi gyertyagyújtásra – a hagyományos dallamok közös eléneklésére. Ezután az idén sem marad el a fánk és a latkesz közös elfogyasztása és a gyerekek megajándékozása.

December 6. csütörtök, 17 óra / Nyíregyháza
A zsinagógában ekkor gyújtjuk meg az ötödik hanukai lángot, majd a kultúrteremben Klein Judit énekművész, Neumark Zoltán zongoraművész és Rosenfeld Dániel kántor műsorát hallhatjuk. Minden érdeklődőt szeretettel várunk. Hag Hanuka Sameah!
(Nyíregyháza zsinagóga – Nyíregyháza, Mártírok tere 6.)

December 9. vasárnap, 11 óra / Salgótarján
Ünnepi műsor a Tarján Vendéglőben
, ahol minden érdeklődőt szívesen látunk. Gyertyagyújtás után a hanuka ünnepéről beszél dr. Tóth Sándor, az OR-ZSE tanára. Fellép Cser Erzsébet (ének), Tóthné Horváth Alexandra (cselló), dr. Tóth-Takáts Judit és Tóth Rafael (zongora). A műsorban komolyzene mellett hagyományos hanukai dallamok, Izraeli dalok valamint ismert és népszerű számok hangzanak el. Természetesen lesz hanukai fánk is.
(Tarján vendéglő – Salgótarján, Füleki út 143.)

December 9. vasárnap, 14:30 / Komárom
Hanuka ünnep Müller Péter Sziámival és Szakcsi Lakatos Bélával a Menházban
Pianissimo duó koncert, ünnepi gyertyagyújtás- Radnóti Zoltán főrabbival, gyermekprogram kicsiknek és nagyobbaknak.
(Komárom / Komarno, Eötvös utca 15.)

December 9. vasárnap, 15 óra / Debrecen
Hanukaland, „Zs” Faktor, Éliás Viktor kántor és a Miskolc Klezmer Band
Ünnepi gyertyagyújtás, Hanukaland, avagy nemcsak a trenderlit, az elméjét is megforgatjuk- hanukai társasjáték. Mincha, Máriv a Pást utcai imaházban és fergeteges koncerttel bemutatkozik a Miskolc Klezmer Band. Este 6 órakor nyilvános gyertyagyújtás a Bajcsy Zs. és Piac utca sarkán.
(Debrecen – Pásti utcai zsinagóga)

December 9. vasárnap, 16 óra / Miskolc
Humor, fánk, opera, gyertyagyújtás
A Miskolci Zsidó Hitközség miden érdeklődőt szeretettel vár a fény ünnepére. Gyújtsunk együtt gyertyát. Akik az ünnepi hangulatért felelnek: Székelyhidi Hajnalka operaénekes, Neumark Zoltán zongoraművész, Zucker Immanuel, a Bét Jehuda zsinagóga főkántora. Varga és Aradi humoristák. És persze Önök. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni; név, email cím, telefonszám megadásával a [email protected] e-mailcímen lehet.
(Miskolci Zsidó Hitközség – Miskolc, Kazinczy u. 7.)