A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei

A Luah a Zsinagógai naptár szerint 5779Kiszlév hónap 22.napja van

Szombati gyertyagyújtás időpontja: 2018.11.30 15:37 Szombat kimenete: 2018.12.01 16:47

Vájésev (פָּרָשָׁת וַיֵּשֶב)

Szakaszunkban — Vájésev (1Mózes 37-40.) — a fiatal József megutáltatja magát testvéreivel, akik halálhírét költik és eladják őt vándor kalmároknak, akik Egyiptomba viszik, ahol házszolga lesz Potifár, a Fáraó egyik főembere házában. Közben Jehudá eltávolodik testvéreitől, önállósítja magát, megnősül és három fia születik, akik közül kettő meghal. József közben, Egyiptomban, emelkedik a ranglétrán, Potifár házának vezetője lesz, majd annak felesége szemet vet rá és amikor nem sikerül elcsábítania — megvádolja és börtönbe juttatja.

A Gergely naptár szerint 2018. November 30. van és Péntek

Szeretettel köszöntünk minden András, Andor

Utónevű nézőnket és mindenkit akinek ma van a születés napja vagy házassági évfordulója

      • EUR: 323,64  Ft

      • GBP: 363,03  Ft

-5 °C

1 °C

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke szerint Szávay István jobbikos parlamenti képviselő nyilvánosságra került hangfelvétele egyértelművé teszi, hogy a Jobbik képviselői nem képesek a civilizált érintkezésre. A Mazsihisz vezetője úgy fogalmazott: az „útszéli zsidózás” nemcsak az ő érzékenységüket sérti, hanem minden magyar állampolgár méltóságát is. Azt írta: egy olyan ember, aki nővel szembeni agresszióval kérkedik, jobban teszi, ha „belátva erkölcsi, szellemi alkalmatlanságát”, visszavonul a politizálástól. A Mazsihisz elnöke arra hívta fel a figyelmet: kell, hogy legyen korlát „a mondható és a mondhatatlan dolgok” között.

 

Szávay antiszemita kijelentése ellenére Heller Ágnes továbbra is védi a Jobbikot. A filozófus a HírTV-nek azt mondta: abból, hogy a párt egyik képviselője zsidózott, még nem kell általános következtetést levonni. Szerinte a baloldalnak továbbra is együtt kell működnie a Jobbikkal. „Nem az a kérdés, hogy elítélem-e, az a kérdés hogy egy esetből általános következtetést vonok-e le. Nem vonok le egy esetből egy általános következtetést, ezt elítélem, ilyen embernek nincs helye a magyar parlamentben. A Jobbikban van számtalan tisztességes ember, politikus, ezekkel mindenképp együtt lehet működni, minden választáson, azért, hogy az ellenzéki jelölt nyerje meg a választást” – mondta Heller.

 

A magyar kormány a napokban fogadta el azt a határozatot, amelynek értelmében 2019-ben 525 millió forinttal, 2020-tól pedig a költségvetésbe automatikusan beépülő 500 millió forinttal támogatják az európai szintű antiszemitizmus elleni küzdelmet. A költségkeret az Európai Tett és Védelem Liga felállításához és fenntartásához járul hozzá, amely a törvényalkotás, az igazságszolgáltatás, a monitoring-kutatás és az oktatási rendszer területén fog kiterjedt tevékenységet folytatni. A kezdeményezést az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu mellett a holland, a belga, a francia és a spanyol zsidó közösség is üdvözölte. A napokban a Magyar Közlönyben is megjelenésre kerülő kormányhatározat a brüsszeli központú Európai Tett és Védelem Liga (APL – Action and Protection League of Europe) megalakításának támogatásáról szól. A szervezet, melynek megalapítását Köves Slomó rabbi három héttel ezelőtt egy brüsszeli európai zsidó konferencián jelentett be, a Magyarországon 6 éve aktív Tett és Védelem Alapítvány (TEV) módszertanára és jógyakorlatára épít.

 

Az Európai Parlament bevándorláspárti többsége ismét bizonyította, hogy neki csak a migránsok fontosak, mindenkit megtámadnak, akik megvédik a határokat – írta Facebook-oldalán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára csütörtökön, arra reagálva, hogy az EP felszólította Magyarországot, adja ki Macedóniának volt kormányfőjét, Nikola Gruevszkit. Az Európai Parlament a Sargentini-jelentésben védelmébe vette a terrorista cselekmény miatt elítélt Ahmed H.-t, nem törődve azzal, hogy rátámadt a magyar rendőrökre, és át akarta törni a kerítést – írta Kovács Zoltán. Viszont rögtön megtámadták azt a volt macedón miniszterelnököt, aki kerítést épített, és így próbálta megállítani a migránsokat – tette hozzá.

 

Szakszervezetek ismertették a kormányzati igazgatásról és a rendvédelmi szervekről szóló törvénytervezetekkel kapcsolatos munkavállalói véleményeket. Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke közölte, hogy ha a jogalkotó nem veszi figyelembe az érdekképviseletek javaslatait, „szabadságnapot” szerveznek: arra fogják kérni a munkavállalókat, hogy vegyenek ki szabadságot a döntés napjára, és nézzék „egészen közelről, a parlament mellől” a fejleményeket. Ennek oka, hogy sztrájkot nincs idejük szervezni: ha csütörtökön meghirdetnének egyet, akkor is legkorábban csupán december 27-én lehetne törvényes munkabeszüntetést tartani – jelezte. A tiltakozás kifejezéséről ugyanakkor nem mondanak le – tette hozzá Boros Péterné.

 

Az egészségügyi közalkalmazottak, védőnők, egészségügyben dolgozó nem egészségügyi felsőfokú végzettséggel rendelkezők béremeléséről döntött a kormány – jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: négy év alatt négy lépcsőben emelik a béreket, ez 2022-re 72 százalékos emelést jelent. 2019 júliusától 8 százalékkal, 2020 januárjában 14 százalékkal, majd az év novemberében ismét 20 százalékkal emelkedik a bérük, 2021-ben pedig újabb 30 százalékkal – ismertette. A béremelésre jövőre 14,1 milliárd, 2020-ban 79,4 milliárd forintot szán a kormány. Kormánydöntés értelmében 55 milliárd forinttal konszolidálják a kórházakat. Kásler Miklós beszámolt arról is, hogy a kormány elfogadta az alapellátás és a sürgősségi ellátás átalakításának koncepcióját, és az öt nemzeti egészségprogramot.

 

Külföld:

 

A következő hétéves uniós költségvetésről bonyolult tárgyalások várhatók, de meg fognak állapodni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Pozsonyban, amikor a Kohézió barátai csoport csúcstalálkozójára érkezett. A kormányfő kifejtette: van több mint egy tucat ország az unióban, amelynek érdekei egybeesnek a következő év legfontosabb ügyében, és ez az európai parlamenti választásokat követően a hét évre szóló költségvetés megalkotása lesz. Úgy vélte, „szerteágazóak az érdekek, de vagyunk néhányan”, akiknek egybeeső érdekei vannak, „mi hívjuk magunkat kohézió barátainak”. Rámutatott: most egyeztetik az álláspontjukat, amelyet aztán egységesen akarnak képviselni a velük ellentétes érdekű csoportokkal szemben. Orbán Viktor kiemelte: „bonyolult tárgyalások lesznek, és a végén meg fogunk állapodni”. Ez így volt legutóbb is, „egy ilyet már ezelőtt néhány évvel végigélhettünk, végigvezethettem egy ilyen tárgyalássorozatot” – idézte fel.

 

Nikola Gruevszki korábbi macedón miniszterelnök kiadására szólította fel Magyarországot az Európai Parlament (EP) legújabb jelentésében, amely szerint eljárásukkal a magyar hatóságok beavatkoztak Macedónia belügyeibe. A strasbourgi plenáris ülésen 470:116 arányban megszavazott dokumentumban arra szólították fel a magyar hatóságokat, hogy bocsássanak rendelkezésre minden releváns információt és szükséges magyarázatot a korrupció miatt jogerősen kétéves szabadságvesztésre ítélt Gruevszki ügyéről, aki „a börtönbüntetés elkerülése céljából Magyarország titkos diplomáciai segítségnyújtásával elmenekült hazájából”.

 

Továbbra is nyitva áll a hajózás előtt a Kercsi-szoros, egyebek között az ukrán tengeri járművek előtt is – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Peszkov arra az ukrán állításra reagált, amely szerint az orosz hatóságok korlátozzák az ukrán hajók áthaladását a Kercsi-szoroson, azt hangoztatva, hogy nem tud ilyen intézkedésekről. „Épp ellenkezőleg, arról van tudomásunk, hogy a Kercsi-szoros a megszokott munkarendben üzemel. Tudják, időnként az időjárási viszonyok miatt a szabályozás szerepét ellátó kercsi kikötő döntéseket hozhat a hajózás szabályozásáról” – mondta. Peszkov hangsúlyozta, hogy a Kreml hálás mindazoknak, akik a kercsi incidenst követően hozzá akarnak járulni „az ukrán fél által kiprovokált” feszültség csökkentéséhez, de nem látja szükségét a Moszkva és Kijev közötti nemzetközi közvetítésnek.

 

Az iráni állami televízió arról adott hírt, hogy az iszlám köztársaság két mini tengeralattjáróval bővítette hadiflottáját, amelyeket a Perzsa-öbölhöz hasonló sekély vizekre terveztek. Az egyiket másfél év alatt építették meg, míg a másikat – egy korábbi típust – tíz hónap alatt újították fel. A két Gadir osztályú tengeralattjáró olyan technológiával van felszerelve, amelynek köszönhetően rejtve maradnak a felderítő készülékek előtt. Emellett képesek víz alól rakétákat és torpedókat kilőni, illetve tengeri aknákat elhelyezni. Irán 2005-ben kezdett el Gadir osztályú tengeralattjárókat gyártani. A csoport első tagját 2007-ben mutatták be, és 2012-re már öt társa csatlakozott az iszlám köztársaság hadiflottájához.

 

Vallási alapú hátrányos megkülönböztetés vádjával amerikai zsidók egy csoportja beperelte az Airbnb szállásközvetítő céget az Egyesült Államokban, mert a vállalat levette kínálatából a megszállt Ciszjordániában található izraeli telepeken lévő, mintegy 200 kiadó lakást. A 18 felperes, akik Delaware államban nyújtották be keresetüket egy szövetségi bíróságon, azzal vádolják az Airbnb-t, hogy hátrányosan különbözteti meg a zsidó tulajdonú ingatlanokat, miközben továbbra is engedélyezi a ciszjordániai keresztényeknek és muzulmánoknak a lakáskiadást. A felperesek között vannak ingatlantulajdonosok, illetve olyanok, akik élni akartak az ingatlanközvetítő cég szolgáltatásával a törölt zsidó lakásokra vonatkozóan. A felperesek szerint lépésével a delaware-i bejegyzésű Airbnb állást foglalt Ciszjordánia kérdésében, amelyet Izrael 1967-ben, a hatnapos háború során foglalt el Kelet-Jeruzsálemmel együtt, és ahol palesztinok jövőbeli államukat akarják létrehozni.

 

Gazdaság:

 

A dél-koreai Hanon Systems Hungary Kft. összesen 36,7 milliárd forint új beruházást hoz Székesfehérvárra, Pécsre és Rétságra – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Közölte, hogy a székesfehérvári kapacitásbővítés, illetve a pécsi és rétsági új telephely-létesítés 7,5 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kap, és összesen 516 munkahelyet teremt. A korábbiakhoz hasonlóan ezt a beruházást is erős nemzetközi versenyben nyerte el Magyarország – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Pénteken kezdetben a középső tájakon elszórtan hószállingózás kialakulhat, majd napközben keleten naposabb, nyugaton felhősebb időre számíthatunk, de számottevő csapadék sehol sem várható.

A Dunántúlon többfelé élénk, északnyugaton helyenként erős lehet a délkeleti szél. Hajnalban -4 és -12, délután -2 és +2 fok között alakul a hőmérséklet.

Pénteken sem lesz front térségünkben, de a hideg idő miatt többeknél hidegfronti jellegű panaszok léphetnek fel, általános lehet a fejfájás, többen kopásos eredetű ízületi bántalmakat tapasztalhatnak. A krónikus betegek állapota kissé javulhat, de a szív- és a keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők körében még előfordulhat rosszullét, vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom. Nagy lesz a megfázásveszély. Öltözzünk melegen, rétegesen!