A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón számolt be a kormányzati tervekről, elképzelésekről, amelyet Kovács Zoltánnal, a frissen kinevezett nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral tartott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament (EP) megint szavaz a migrációs vízumról. Miután egyszer már elutasították a javaslatot, ez antidemokratikus eljárás – mondta Gulyás Gergely a Kormányinfón.

Kiemelte: mivel egyre több ország dönt úgy, hogy – Magyarországhoz hasonlóan – nem írja alá a paktumot, remélhetőleg az illegális bevándorlás megállítása érdekében elfoglalt pozíciónk tartható marad.

A tárcavezető Nikola Gruevszki ügyéről közölte: senki nem tesz neki napi jelentést arról, hol van jelenleg a volt macedón miniszterelnök. Gruevszki nem kap személyi védelmet, a törvényben a menekülteknek biztosított ellátás jár neki – közölte. Hozzátette: Gruevszki az EU területén szabadon mozoghat, miután megkapta a menekültstátuszt. Azt is mondta: Magyarország egy ország szuverenitását sem sértette meg, és semmi közük nem volt ahhoz, hogy a volt macedón miniszterelnök elhagyta a hazáját. A miniszter kitért arra: a jogszabályok alapján kiadatás kérésekor automatikus a menekültstátusz felülvizsgálata.

Gulyás Gergely egy a kiadott orosz fegyverkereskedőkre vonatkozó kérdésre közölte: egy hetekkel ezelőtt lezárt ügy újbóli felmelegítéséről van szó. A két orosz állampolgárságú férfi kiadatásának feltételeit megvizsgálta a bíróság és úgy döntött, hogy mindkettő kiadható Oroszországnak vagy az Egyesült Államoknak, és az igazságügyi miniszter úgy határozott, hogy Oroszországnak adják ki őket, mert orosz állampolgárok – magyarázta. Mint mondta, ezzel a nemzetközi szerződéseknek és Magyarország nemzetközi kötelezettségeinek minden tekintetben megfeleltek. Az igazságügyi miniszter akkor közvetlenül tájékoztatta az amerikai kollégáját – fűzte hozzá.

A miniszter közölte a migránskártyákról egyelőre az EU-tól nem kaptak tájékoztatást, de ilyen rövid idő alatt ez nem rendkívüli, várják a választ.

Gulyás Gergely arról, hogy egyeztetett Soros György és Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke, azt mondta: Timmermans úgy kívánja ellátni a bizottság második emberének pártok felett álló tisztségét, hogy közben az Európai Szocialisták Pártjának (PES) csúcsjelöltje.

Egy a CEU-ra vonatkozó kérdésre a miniszter azt mondta: a december 1-jei határidő egyetlen törvényben sem szerepel, és egy megállapodás ratifikációja nem is teljesíthető addig.

A kormány örömmel fogadta a legfrissebb magyarországi foglalkoztatási adatokat – mondta a miniszter a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón. Gulyás Gergely úgy fogalmazott: a kormány örömmel állapítja meg, hogy sikerült azt a korábban elképzelhetetlennek hitt rekord foglalkoztatottságot elérni, hogy ma több mint 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon.

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy január elsejétől 2,7 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Közölte, a kormány folyamatos követi az inflációs adatokat, és ha kell korrigálni fog.
December 24. munkaszüneti nappá nyilvánításával kapcsolatban a miniszter azt mondta, a kormány legutóbbi döntése értelmében nagypéntek lett munkaszüneti nap, és a gazdaság számára minden egyes szünnap kiesést jelent, ezért „megértést kérnek a további követelésekkel szemben”.

www.kormany.hu/download/7/b4/81000/tn496c0.jpg

page1image24032

Szávay István, a Jobbik frakcióvezető-helyettese az, aki zsidóveréssel dicsekedett párttársainak – írja a Hír TV egy, a birtokába került hangfelvételre hivatkozva. Szávay a felvétel leirata szerint a
megütött nőről szólva azt mondta, „beszólt, hogy náci bűz van. Én meg leütöttem, hogy büdös zsidó! Pakk! Egy igazi ilyen kampós orrú rohadék volt.” A HETI TV kérdésre válaszolva Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője közölte: ha igaz a hír, hogy Szávay István,

a Jobbik frakcióvezető-helyettese megvert egy zsidó származású nőt, akkora jobbikos képviselőnek nincs helye a parlamentben.Szerinte ez morális kérdés, amivel a zsidó szervezeteknek is foglalkoznia kellene ahelyett, hogy a kormánnyal vitáznak már négy éve egy múzeum megnyitásáról.

:00-

Magyarország a globális migrációs csomag egyetlen pontját sem fogja betartani – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta a csomag teljes mértékben ellentétes Magyarország érdekeivel, mert migrációra inspirál, ahelyett, hogy a folyamatok megállítását tűzné ki célul. Szijjártó Péter elmondta: van egy-két pont, amelyben Magyarország és az IOM együtt tud működni. Ezek között említette az elűzött közel-keleti keresztény közösségek hazatérésének segítését és az embercsempészet elleni küzdelmet.

www.kormany.hu/download/d/94/81000/tn496c0.jpg

A migrációs veszély nem múlt el – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára. Németh Szilárd elmondta: a magyar és európai titkosszolgálatok jelentése alapján a Balkánon több mint 70 ezer ember áll készen, hogy az Európai Unió területére lépjen. Ráadásul látható, hogy a migránsok között hatalmas a feszültség – jegyezte meg. Az államtitkár közölte: készen állnak arra, hogy a veszélyeztetett határszakaszra akár több ezer katonát vezényeljenek ki. Ennek begyakorlására rendeltek el 72 órás készenléti gyakorlatot a 175 kilométeres szerb-magyar határszakaszon. A gyakorlaton 2300 katona vesz részt 310 technikai eszközzel, köztük harci járművekkel, rohamcsónakokkal, helikopterrel.

:00-

A Demokratikus Koalíció arra kéri az emberi erőforrások miniszterét, hogy közösen járják végégig a fővárosi Honvédkórházat, hogy Kásler Miklós is lássa az egészségügy problémáit. Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Oláh Lajos a hvg.hu keddi információira hivatkozott, amelyek szerint december 15-én bezárják a Honvédkórház koraszülöttcentrumát, mert nincsenek meg a működtetéshez szükséges feltételek. Oláh Lajos hangsúlyozta, hogy Budapesten csak négy olyan kórházi osztály működik, ahol a 33. hét előtt született, 1500 grammnál kisebb súlyú gyermekeket látják el. Miközben ilyen problémák vannak az egészségügyben, Kásler Miklós azzal „haknizza körbe az országot”, hogy Szerbiában csodájára járnak a magyar stadionépítésnek – fogalmazott.

page2image20176page2image20336page2image20496

:15- Külföld:

Provokációt hajtott végre a kijevi vezetés a Fekete-tengeren az ukrán elnökválasztás küszöbén, hogy növelje Petro Porosenko államfő támogatottságát – kommentálta Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kercsi-szoros közelében történt orosz-ukrán tengeri incidenst. „Kis incidens (történt) a Fekete-tengeren, és hadiállapotot vezettek be. Ezt nyilvánvalóan az elnökválasztás küszöbén tették. Ez abszolút nyilvánvaló tény” – hangsúlyozta Putyin. Felhívta a figyelmet arra, hogy Porosenko a március végén esedékes választás előtt az ötödik helyen áll az ukrán elnökjelöltek népszerűségi listáján, és esély van arra, hogy ne kerüljön be a megmérettetés második fordulójába, „ezért valamit tenni kell a helyzet kiélezése érdekében, és áthághatatlan akadályokat létrehozni (a jelenlegi államfő) vetélytársai számára, elsősorban az ellenzék köréből”. „Ami a Fekete-tengeren történt incidenst illeti, az egy provokáció, nyilvánvalóan. Provokáció, amelyet a hivatalban lévő hatalom, gondolom a hivatalban lévő elnök szervezett meg a jövő év márciusi ukrajnai elnökválasztás küszöbén” – fogalmazott Putyin.

:25-

A romániai nemzeti kisebbségek alapvető jogait az 1918-as a Gyulafehérvári Nyilatkozat garantálta – jelentette ki Viorica Dancila román miniszterelnök. A miniszterelnök maga idézte a történelmi dokumentum harmadik – az együttlakó népek számára teljes nemzeti szabadságot előirányzó – pontját, amelyet az erdélyi magyarság képviselői a száz éve beváltatlan autonómiaígéretként szoktak számon kérni a bukaresti vezetőkön. Dancila szerint a „ma is érvényes elv” arra a jogra vonatkozik, hogy a kisebbségek használhassák anyanyelvüket az oktatásban, közigazgatásban és igazságszolgáltatásban.

:15-

Párbeszédre, közös jövőképre, a többség és a kisebbség viszonyának rendezésére van szükség Romániában – hangoztatta az RMDSZ nevében felszólaló Novák Csaba, Maros megyei szenátor a román parlament ünnepi ülésén, amelyet a „Nagy Egyesülés” centenáriuma – Erdély és a Román Királyság egyesülését kikiáltó 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés 100. évfordulója – tiszteletére tartottak Bukarestben. Kijelentette: az elmúlt száz évben nem valósult meg a gyulafehérvári nyilatkozatba foglalt országmodell, továbbra sincs teljes egyenlőség a nemzetiségek között Romániában. „Románia egy új jövőképet kell megfogalmazzon, és ennek része kell legyen a többség és a kisebbségek viszonyának mindenki számára elfogadható módon történő rendezése is” – mutatott rá az RMDSZ politikusa.

:16:15-

A Németországban élő iszlám vallású emberek hozzátartoznak az országhoz, ugyanolyan jogaik és kötelességeik vannak, mint bármelyik állampolgárnak – jelentette ki Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter a kormány és a mintegy 4,5 milliós vallási közösség egyeztető fórumán,

page3image19920page3image20080page3image20240page3image20400

a Német Iszlám Konferencián (DIK). A miniszter a 2006-ban alapított fórum negyedik ülésszakát megnyitó beszédében hangsúlyozta: nem férhet kétség ahhoz, hogy a muszlimok hozzátartoznak Németországhoz. Horst Seehofer az idén tavasszal élénk közéleti vitát indított el azzal a gondolatával, hogy a keresztény-zsidó hagyományok által formált kultúrájú Németországhoz nem tartozik hozzá az iszlám. Ezt a kijelentést a DIK-n nem ismételte meg, viszont elmondta: az a legfontosabb kérdés, hogy miként lehet ösztönözni az iszlám egy olyan formájának kifejlődését, amely „társadalmunkban gyökerezik, követi értékeinket és életformánkat”, vagyis amely „Németországból származik, Németországban működik és Németországért dolgozik”.

:15-

Donald Trump még nem döntött arról, találkozik-e Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a G20-as országcsoport hétvégén Argentínában tartandó csúcsértekezletén – ezt maga az amerikai elnök mondta a The Washington Postnak. Mérlegelve az Oroszország és Ukrajna között a Kercsi-szorosban vasárnap történt incidens miatt kialakult feszült helyzetet, az amerikai elnök leszögezte: megvárja a nemzetbiztonsági tanács „teljes jelentését” a történtekről, és majd csak azután hoz döntést arról, találkozik-e az argentínai csúcsértekezleten Vlagyimir Putyinnal. „Ez a jelentés lesz a döntő”, mondta és hozzátette: „talán nem is lesz találkozó (Putyinnal)”. Trump így fogalmazott: „nem szeretem ezt az agressziót, egyáltalán nem akarok ilyen agressziót”.

:30- KORÁBBI FELVÉTELEK

Az izraeli hadsereg egyik legnagyobb, brigád szintű elit különítményeinek tartott hadgyakorlatán Benjamin Netanjahu miniszterelnök azt mondta, Izrael katonai ereje a zsidók legjobb válasza az antiszemitizmusra. „A legjobb válasz az antiszemitizmusra Izrael Állam és az Izraeli Védelmi Erők,” mondta Netanjahu a katonáknak, aki Avigdor Liberman hónap eleji lemondását követően átvette a védelmi miniszteri pozíciót. “Egykoron szél fújta levél voltunk; le tudtak mészárolni minket. Ma meg van az erőnk a válaszhoz.” Az izraeli hadsereg kommandós brigádja 10 napos nagyszabású hadgyakorlatot indított a Gázai övezetben lévő Hamász és a libanoni Hezbollah terrorszervezetek elleni egyidejű harcokra készülve. „A Hannukah előestéjén vagyunk. A Makkabeusok lelke itt van – ti vagytok a Makkabeusok. Legyőzzük ellenségeinket azzal a rendkívüli erővel és rendkívüli szellemmel, amit itt látok, amit látok az izraeli hadseregben és az összes harcosunkban,”- mondta Netanyahu. A látogatás során a miniszterelnököt Gadi Eisenkot vezérkari főnök és Kobi Helleron ezredes tájékoztatta a brigád képességeiről és a fenyegetésekről, amikkel szembesülhetnek. Továbbá bemutatták a miniszterelnöknek a különféle kommandós egységek fejlett új fegyverrendszereit is.

:00- Gazdaság:

A héten már másodszor csökken az üzemanyagok ára: a Mol pénteken bruttó 3 forinttal mérsékli a 95-ös benzin és bruttó 6 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát. A mérsékléssel a benzin átlagára literenként 353 forintra, a gázolajé pedig 399 forintra csökken. Az árak legutóbb szerdán változtak, a benzin átlagára literenként 8 forinttal, a gázolajé pedig 10 forinttal csökkent.Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012.

page4image22912page4image23072page4image23232

április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

:08- Időjárás:

Csütörtökön eleinte sok lesz a napsütés, délkeleten lehet több felhő, majd délkelet felől többfelé megnövekszik a felhőzet és néhol szállingózhat a hó.
Északon időnként élénk lesz a keleties szél. Hajnalban -1, -9, napközben -1, +3 fokot mérhetünk. Csütörtökön nem lesz front térségünkben. Az erős hidegbetörés következtében azonban többeknél hidegfronti jellegű panaszok léphetnek fel, általános lehet a fejfájás, többen kopásos eredetű ízületi bántalmakat tapasztalhatnak. A krónikus betegek állapota romolhat, a szív- és a keringési rendszer megbetegedéseivel küzdők körében rosszullét, vérnyomás-ingadozás és mellkasi fájdalom jelentkezhet. Nagy lesz a megfázásveszély. Öltözzünk melegen, rétegesen és növeljük a C-vitamin bevitelt.