Szerencsére a nemzetközi könyvszakma nem depresszív

Szerencsére a nemzetközi könyvszakma nem depresszív

Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó konszern vezetője beszélt a Frankfurti könyvvásárról, valamint ajánlotta a náluk megjelent könyvek egy részét is.

Kocsis András Sándor Frankfurtban járt, ennek kapcsán megemlítette, hogy az általa vezetett konszern egy sokrétű vállalkozás, a gyermekkönyvtől az enciklopédiáig szinte mindent kiadnak. A Frankfurti Könyvvásáron nagyon fontos megjelenni, annak ellenére, hogy a kiadó a mai modern világban már interneten keresztül tartja a kapcsolatot partnereivel, a szerzőkkel, a társkiadókkal. Az ottani tapasztalatai nyomán leszögezte, most az látszik, hogy szerencsére a nemzetközi könyvszakma nem depresszív, bár hullámzások mindig vannak, ahogy mindig vannak úgynevezett könyves divatok is. A nemzetközi piacon tovább folytatódik az a trend, ami az elmúlt közel tíz évben jellemző volt, azaz a kiadók, kiadói csoportok jelennek meg, nem a kereskedők. Magyarországon ez pont fordítva van. Összességében megállapítható, a Guttenberg galaxis egyelőre még létezik.

Kocsis András Sándor több újdonságot is kínált, mint Szita Szabolcs Magyar sorsok – Auschwitz-Birkenau kötetét, amit a Noran Libro adott ki. Megjegyezte, ez egy párját ritkító dokumentumtömeg. Mellette saját könyvét is megemlítette a kiadó vezetője, amelynek címe Irán ezeregy arca. Ennek kapcsán elmondta, az elmúlt években háromszor járt Iránban, ebből kétszer hivatalosan, mint a Teheráni Könyvvásáron. Hozzátette azt is, őt magát már gyerekként is nagyon foglalkoztatta a perzsa kultúra, majd felnőttként jobban megismerve meggyőződött róla, a világ egyik nagy csodája tárult fel előtte Iránban. A kötetben igyekszik ezt több ezer éves történelmet bemutatni, azt, ahogy a hajdani perzsa kultúra keveredett az arab világgal.

A személyes tapasztalatai kapcsán elmondta, ő maga természetesen egy értelmiségi közegben forgott, de az biztos, ezek az emberek nagyon tájékozottak, nyitottak és barátságosak is egyben.

Mindezek mellett a Kossuth készül a Karácsonyra is, egy komoly kínálatot kínálnak az olvasók számára, mint például az Európa legszebb borútjai kötet, erről a témáról még nem jelent sehol sem könyv. Ezen kívül megemlítette még a Vonatok története című könyvet is, amit egy nemzetközi kiadótól vettek át, a kötet különlegessége a fantasztikus grafikai anyaga.

Az ünnepi kínálatban a kiadó vezetője szerint sikerre van ítélve Mary Beard SPQR című könyve, ami a Római Birodalom történetét mutatja be. Mellette ide lehet sorolni a Zarándokutak című kötetet is, amelyik az európai zarándokutakat eleveníti fel, vagy Horánszky Zsolt Dámák a kastélyban című munkáját.