A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 

A BreuerPress és a HetiTV gyors hírei 


A héten indul a gyermekes családok támogatásáról és védelméről szóló nemzeti konzultáció, a posta a napokban megkezdi a kérdőívek kézbesítését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin azt mondta, a kérdőíveken tíz eldöntendő kérdés szerepel, amelyekre a kormány december 21-éig várja a válaszokat. A kérdőívek kitöltésére később online is lehetőség lesz. A kérdések között szerepel a legalább négy gyermeket nevelő nők számára a főállású anyaság intézményének bevezetése, a gyerekeket nevelő családoknak járó támogatások kétharmados védelmének biztosítása, továbbá a beteg gyereküket otthon ápoló családtagok támogatása. Az államtitkár azt hangoztatta, hogy a magyar kormány nem a migrációval akarja megoldani a népesedési problémát, miként azt több európai országban teszik, hanem a gyermeket nevelő magyar családok, valamint a családalapító fiatalok támogatásával.

Vécsey László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő szerint Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), az Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás elnöke, illetve a Zöld Híd Nonprofit Kft. vezetése nem gazdasági, hanem politikai okokból döntött úgy, hogy felfüggeszti a szemétszállítást 116 Pest és Nógrád megyei településen. A kormánypárti politikus kijelentette: a vezetők döntésükkel egészségügyi szükséghelyzetet idéztek elő a 300 ezer embernek otthont adó területen. Mint elmondta: ebben a helyzetben a tulajdonos önkormányzatok polgármestereinek döntenie kell arról, hogy továbbra is bizalmat szavaznak-e Gémesi Györgynek. A politikai motiváció ugyanis, annál is inkább nyilvánvaló, mert az ország egyéb területein működő hulladékgazdálkodási rendszerek, amelyek hasonló forrásokból gazdálkodnak, el tudják látni a feladatukat.

Az MSZP támogatja a béren kívüli juttatások megadóztatása elleni keddi szakszervezeti demonstrációt és kezdeményezni fogja a parlamentben a jelenlegi szabályozás megtartását. Tóth Bertalan, az ellenzéki párt elnöke, frakcióvezetője azt mondta, ha ezeknek a juttatásoknak a kedvezményes adózása megszűnik, akkor a munkaadók nem fogják azokat biztosítani. Közölte, a Fidesz-kormány „megfosztja” a munkavállalókat a lakhatási, az iskolakezdési, a munkába járási támogatástól, és havonta mintegy tízezer forintot húz ki egy munkavállaló zsebéből ezzel az intézkedéssel.

A kormánynak szembe kell néznie a klímaváltozás negatív hatásaival és mellébeszélés helyett sürgősen cselekednie kell a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében – mondta Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese. Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának elnöke „lejárt szavatosságúnak” nevezte a nemrég elfogadott éghajlatváltozási stratégiát, az ugyanis szerinte idejétmúlt helyzetértékelésen alapszik, és nem tartalmaz konkrét célokat, határidőket, felelősöket vagy forrásokat. A stratégia még 2014-ben készült, amikor Magyarországon még csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, az ugyanakkor 2015 óta folyamatosan emelkedik, évente 6 százalékkal – mutatott rá Schmuck Erzsébet.

Külföld:

Jason Greenblatt, az Egyesült Államok nemzetközi tárgyalásokért felelős különleges megbízottja találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel. „Megtiszteltetés volt találkozni Netanjahu miniszterelnökkel ma este. Fontos témákról beszélgettünk, beleértve a gázai helyzetet és a regionális fejleményeket,”- írta Greenblatt Twitteren a megbeszélés után. Greenblatt a Siratófalhoz is ellátogatott David Friedman amerikai nagykövet társaságában. “Hálás vagyok a lehetőségért, hogy ma este egy hosszú nap után a Kotelnél (Siratófal) davenolhattam (imádkozhattam) … Bőven van miért imádkozni!” írta. A Fehér Ház múlt héten jelentette be, hogy Greenblatt a régióba utazik tárgyalásokat folytatni magas rangú izraeli tisztviselőkkel és előkészíteni a terepet a Trump-kormány nagy érdeklődéssel várt a közel-keleti béketervének, amelyre az amerikai elnök “az évszázad megállapodása”-ként szokott utalni.

Egy arab terrorista késes merényletet próbált végrehajtani a júdeai Kirját Árbá közelében, Jeruzsálemtől délre, számoltak be az Izraeli Védelmi Erők. A terrorista civilekhez és egy tiszt felé közelített késsel a kezében, amikor egy izraeli katona észrevette és tüzet nyitott rá. A terrorista enyhe sérüléseket szenvedett, a helyszíni ellátást követően kórházba szállították. Izraeli sérültje nincs az incidensnek.

Szinte naponta jelennek meg antiszemita graffitik a francia egyetemeken. A jelenségre az egyik zsidó diákszervezet vezetője hívta fel a figyelmet. Sacha Gonzalez, a francia Zsidó Hallgatói Önkormányzat részéről azután adott ki közleményt, hogy egy Párizs-környéki doktori iskola helyszínét összefirkálták – derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából. Nem sokkal korábban Frederique Vidal oktatásügyi miniszter nyilatkozatban ítélte el az antiszemitizmust és ígéretet tett rá, hogy a gyűlöletbeszéd minden formájával szemben felveszik a harcot. „Mindeközben szinte minden nap megjelenik egy antiszemita graffiti az egyetemeken” – hívta fel a figyelmet Gonzalez. A francia miniszter által tett bejelentés azután történt, hogy a Créteil-i Orvosi Iskola egyik dékánját tolvajnak nevezték egy falfirkán – az egyik betűt Dávid-csillagként megformálva. Nem sokkal ezt megelőzően egy másik intézmény falára firkáltak „Juden” szöveget. A párizsi HEC Üzleti Iskola falára pedig horogkereszteket rajzoltak.

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai államfővel hétfőn Sanghajban. Az első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitása után tartott külön tárgyalásukon a két ország vezetői méltatták a magyar-kínai kapcsolatokat, amelyek számos területen elmélyültek az elmúlt években. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben. A kínai elnök emlékeztetett: Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ennek az eseménynek jövőre lesz a 70. évfordulója. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország méltó módon fog megemlékezni az évfordulóról, ennek előkészületeit megtették. A kínai elnök gratulált Orbán Viktornak Magyarország utóbbi években jól látható fejlődéséhez és stabilitásához, egyben meghívta őt az Egy övezet, egy út együttműködés jövő évi magas szintű fórumára Pekingbe. A meghívást a miniszterelnök elfogadta. A konkrét gazdasági projektek közül a megbeszélésen kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását, valamint a kínai elnök üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.

Elfogadhatatlan kijelentések miatt azonnali hatállyal nyugállományba helyezik a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) elnökét, Hans-Georg Maassent – jelentette be Horst Seehofer belügyminiszter. A miniszter elmondta: a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat számára emberileg is csalódást okozó vezetőjét arra az időre is felmentik feladatai alól, amíg lezárul a nyugállományba helyezési eljárás, mert nincs meg a bizalom az együttműködés folytatásához. Kifejtette: Hans-Georg Massen kifejezte sajnálatát egy lapinterjú miatt, amelyben kétségbe vonta, hogy külföldiek elleni hajtóvadászat történt augusztusban Chemnitzben egy német állampolgár halálához vezető késelés után, egy minapi beszédében viszont megismételte az üggyel kapcsolatos állításait, ami elfogadhatatlan.

Megállapodott a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) a Szabad Választók (Freie Wähler- FW) pártjával a közös kormányzásról. A szerződés aláírása után megtartotta alakuló ülését az új bajorországi tartományi törvényhozás (Landtag), amely a tervek szerint kedden választja meg ismét miniszterelnöknek Markus Söder CSU-s politikust. Kormányának tagjai egy héttel később, november 12-án teszik le esküjüket a Landtagban. Az új bajor kormány pontos összetétele még nem ismert, de az tudható, hogy az FW három minisztériumot kap – a gazdasági, energiaügyi és területfejlesztési, a környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi, valamint a kulturális tárcát -, és megalakítanak egy új minisztériumot, amely a digitalizációval kapcsolatos feladatokkal foglalkozik majd.

Lehetővé kell tenni az európai uniós jog alapján legális üzleti kapcsolatok fenntartását Iránnal, a német kormány intenzív megbeszéléseket folytat erről partnereivel – mondta a német kormány szóvivője az Irán ellen ismét elrendelt amerikai szankciókkal kapcsolatban. Steffen Seibert kiemelte, hogy Németország továbbra is kitart az iráni atomprogramról 2015-ben kötött többhatalmi szerződés mellett. A megállapodásból pedig az is következik, hogy valamennyi gazdasági szereplő számára meg kell teremteni az Iránnal kialakított legális kapcsolatok folytatását. Ezért a német kormány „európai és Európán túli partnerekkel” is „szorosan egyeztet” az Iránnal összefüggő jogszerű gazdasági tevékenység fenntartásáról – mondta.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságán panaszolták be a román államot az 1990 márciusában történt marosvásárhelyi véres román-magyar összecsapás áldozatainak a családtagjai amiatt, hogy a katonai ügyészség nem vizsgálta ki a Fekete Március eseményeit. Erről Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Kincses Előd ügyvéd, a marosvásárhelyi események koronatanúja és Menyhárt Gabriella ügyvéd beszélt. Tőkés László elmondta: a posztkommunista Romániában mind az 1989-es forradalom, mind a bukaresti bányászjárások, mind pedig a Fekete Március felelőseinek a kiderítését és felelősségre vonását elszabotálták. Az első kettő dossziéit strasbourgi ítéletek következtében a román igazságszolgáltatás újranyitotta, és most elérkezett az idő a Fekete Március felelőseinek a megkeresésére is.

Katar elutasítja a vádakat, amelyek szerint beavatkozik Bahrein belügyeibe – jelentette be a katari külügyminisztérium, miután a bahreini legfelsőbb bíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt három bahreini ellenzékit, akik a vád szerint összejátszottak a katari titkosszolgálattal. Teherán szintén tiltakozását jelentette be az ügyben. „Katar elfogadhatatlannak tartja, hogy a neve szóba kerüljön bahreini politikai belügyekkel kapcsolatban” – áll a közleményben. Nem sokkal ezután a bahreini külügyminisztérium megismételte a figyelmeztetést azok ellen, akik bármilyen módon megpróbálnak beavatkozni a királyság függetlenségébe és jogszolgáltatásába. Teherán szintén elítélte a bírósági döntést. „Ez az ítélet immár semmi kétséget nem hagyhat a nemzetközi közösségben afelől, hogy a bahreini kormány fokozni kívánja az ellenzékkel szembeni elnyomást” – mondta nyilatkozatában Bahram Gasszemi iráni külügyi szóvivő, továbbá „komoly és valódi” párbeszédet sürgetett Manáma és a kormány kritikusai között. Ali Szalmán, a 2016-ban betiltott al-Vifák Nemzeti Iszlám Társaság főtitkára mellett két másik parlamenti képviselőt – Hasszán Ali Dzsuma Szultánt és Ali al-Aszvadot – is életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek.

Az utolsó négy repülőút során hibásan működött a Lion Air indonéz légitársaság múlt héten lezuhant gépének sebességmérője – közölte a délkelet-ázsiai ország közlekedésbiztonsági bizottsága. Az indonéz Lion Air légitársaság Boeing 737 MAX 8 típusú gépének fedélzeti adatrögzítőjéből letöltött adatokból derült ki a gép sebességmérőjének meghibásodása – mondta a bizottság vezetője. A múlt héten történt légikatasztrófában 189 ember halt meg.

Gazdaság:

Jövő nyártól a világ hetedik legnagyobb légitársasága, a China Eastern várhatóan heti négy alkalommal közvetlen repülőjáratot indít Sanghaj és Budapest között – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sanghaji megbeszélései után. A tárcavezető kifejtette: Kína a világ legnagyobb turistaküldő országává vált, az ötéves előrejelzések szerint pedig az Európába irányuló kínai turizmus 70 százalékkal fog bővülni, ráadásul a kínaiak a legtöbbet költő turisták. Ezért nagyon komoly verseny zajlik a világban, hogy mely ország, mely térség tudja a legtöbb kínai turistát magához vonzani – mondta. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a turisztikai fejlesztéseknél elsődleges kérdés a közvetlen légi összeköttetés. Kínából Magyarországra azonban jelenleg csak egy városból, Pekingből lehet közvetlenül repülni. A Magyarországra irányuló kínai turistaforgalom így is jelentős mértékben, az idei első nyolc hónapban 14 százalékkal nőtt, és az év végéig szóló előrejelzések szerint 250 ezernél is több turista jön majd Kínából Magyarországra – közölte a miniszter.

Szerdán bruttó 5 forinttal csökkenti a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt.,a gázolaj ára nem változik. A csökkentéssel a benzin átlagára literenként 386 forint lesz. A gázolaj átlagára literenként 429 forint marad. Az üzemanyagok ára legutóbb szerdán változott, akkor 3 forintos emelkedéssel a gázolaj átlagára 429 forintra nőtt, a benziné pedig 391 forint maradt. Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között. A benzin ára 2012. április elején érte el csúcsát, akkor egy liter átlagosan 451 forintba került. A gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint.

Könnyű:

A neandervölgyi ember gerincének és bordakosarának háromdimenziós rekonstrukciója alapján izraeli kutatók megállapították, hogy az ősi emberek nem voltak olyan hajlottan járók és olyan esetlenek, mint azt eddig vélték. Eredményeikről az Ynet című lapban számoltak be. A neandervölgyiek az ősemberek mintegy 400 ezer éve megjelent, majd 30 ezer éve kihalt faja. Főként Európában és Nyugat-Ázsiában éltek, és a mai Izrael területe volt elterjedési területük déli határvonala. Gyűjtögető-vadászó életmódot éltek. Barlangokba húzódtak, tüzet raktak, kőeszközöket készítettek és több jégkorszakot is túléltek. A Bar-Ilan Egyetem és az Ono Academic College kutatói elkészítették egy észak-izraeli barlangban talált neandervölgyi csontváz háromdimenziós modelljét a fosszilizálódott csontok CT-felvételei alapján. A szakértők szerint az eredmények arra utalnak, hogy a neandervölgyi ember felemelkedve járt, nagy mellkasa volt és főként a rekeszizom segítségével lélegzett. Annak megértése pedig, hogyan alkalmazkodott környezetéhez a neandervölgyi, segíti az evolúció jobb megértését is.