Sorsok Háza  – Landor Károly

Sorsok Háza  – Landor Károly

Sorsok Háza  – Landor Károly

Elfogadhatatlan, hogy az EMIH egyáltalán elfogadta ezt az ajándékot

Landor Károly Holokauszt túlélő fejtette ki véleményét a Sorsok Házáról.

 

Landor Károly a Holokauszt túlélőjeként felháborodásának adott hangot a Sorsok Háza körül kialakult helyzet kapcsán. Mint megjegyezte, a kormány puccsszerű lépése háborította fel, hogy a gyönyörűen felépített Sorsok Házát átadta „egy jelentősen kisebbségi zsidó közösség, az EMIH-nek”, mindezt úgy, hogy erre a kormány eredeti elképzelése szerint erre nem kerülhetett volna sor a zsidó szervezetek egyetértése nélkül.

Azt is elfogadhatatlannak tartja Landor Károly, hogy az EMIH egyáltalán elfogadta ezt az ajándékot, ráadásul mindezt Schmidt Mária nem meghatározott gyámkodása árnyékában. Véleménye szerint ez árulás, egyben cserbenhagyása a Mazsihisznek, az ortodoxoknak, a reformzsidó közösségeknek, de leginkább annak a tízezreknek, akik nem rendszeres templomjárók, de egyre erősebb zsidó identitással rendelkeznek.

Meggyőződése szerint az EMIH ezzel a lépésével elveszítette azoknak a zsidó embereknek a szimpátiáját, akik eddig elismerték a tevékenységét. Az eddig ismertetett koncepció szerint a zsidóüldözések, a Holokauszt történetét mutatja be a kiállítás 1938-1948 között. Landor Károly azt sem érti, hogy miért is van szükség az 1945-1948 közötti időszakkal foglalkozni.

Azonban megoldási javaslatokat is készített landor Károly, szerinte olyan filmekből kellene részleteket bemutatni, mint amilyen a Sorstalanság, a Napfény íze volt.