A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 

A gyógyszeripar a magyar gazdaság húzóágazata és leginnovatívabb területe, cél a további növekedés és az, hogy az ágazat részesedése a nemzeti összterméken belüli  a jelenlegi 6 százalékról 8 százalékra nőjön – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a magyar tulajdonú Béres Gyógyszergyár Zrt. szolnoki gyárában létesült új épület avatásán. A kormányfő gratulált a Béres Gyógyszergyár újabb 3,2 milliárd forint értékű fejlesztéséhez, amelyhez a kormány a Nagyvállalati beruházás támogatási program keretében 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. A miniszterelnök a gyógyszerészek világnapja alkalmából emlékeztetett arra, hogy Magyarországon közvetlenül 14 ezer embernek ad munkát az ágazat, közvetve pedig 34 ezer családnak nyújt megélhetést.

Támogatta Czukor József kinevezését az Információs Hivatal élére az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága zárt ülésén.  Mirkóczki Ádám, bizottság jobbikos elnöke elmondta: a kormánypárti képviselők igennel szavaztak, ő maga és a szocialista Molnár Zsolt tartózkodott, és egy nem szavazat volt. Halász János, a testület fideszes alelnöke azt mondta: Czukor József, aki titkosszolgálati múlttal rendelkezik, és emellett ljubljanai, berlini nagykövet is volt korábban, felkészült, rátermett, elkötelezett ember, ezért alkalmasnak tartják a főigazgatói posztra.

Az egyik nacionalista hírportál a múlt héten szivárogtatta ki azt az adatbázist, amelyben olyan kárpátaljaiak szerepeltek, akik az ukrán törvények szerint a második, azaz a magyar állampolgárság megszerzésével törvény-sértést követtek el. „Az, hogy éppen most jött elő Ukrajna ezzel a helyzettel, szerintem azzal van összefüggésben, hogy az EU-ban Magyarországot a 7. cikkely szerinti eljárással revolverezik, ezt kedvező helyzetnek tekinti az ukrán diplomácia és próbálja ütni Magyarországot. Nem szerencsés ez egyébként, mert ez a két ország nagyon sokáig egymás mellett fog létezni, tehát jószomszédi viszonyra kell, hogy törekedjenek egymással” – hangsúlyozta Tóth Norbert nemzetközi jogász.

Az Országgyűlés igazságügyi bizottsága felkérte a kormányt, hogy vizsgálja meg a bevándorlási különadó megfizetésére vonatkozó hatályos jogszabályokat, és kezdeményezzen változtatásokat, amennyiben azok lehetőséget biztosítanak az adóelkerülésre. A testület a Fidesz-frakció kezdeményezésére tárgyalt a kérdésről, majd 10 igen szavazattal, egy nem ellenében és egy tartózkodás mellett fogadott el egy állásfoglalást, amely az Igazságügyi Minisztériumot kéri, hogy – a pénzügyi és belügyi tárca bevonásával – lépjen fel a bevándorláspárti szervezetek szabályszerű működése érdekében. Czunyiné Bertalan Judit, a bizottság fideszes alelnöke felháborítónak nevezte, hogy a „bevándorláspárti Migration Aid” nevű civil szervezet azért kíván párttá alakulni, hogy elkerülje a bevándorlási különadó megfizetését.

Budapest után a 23 magyar vidéki várost tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) is csatlakozott az Under 2 klímavédelmi koalícióhoz – közölte Szita Károly, Kaposvár polgármestere. Szita Károly ismertette: a szövetség tagjai 2023-ig mintegy 100 milliárd forint értékben hajtanak végre a klímavédelmet szolgáló beruházást, korszerűsítést. A városok mások mellett megújuló energiaforrást használó távfűtési rendszereket építenek ki és napelemparkokat létesítenek. A közösségi közlekedés korszerűsítésére gázüzemű buszokra cserélik járműveiket, az elektromos autók használatát ösztönző töltőállomásokat és elektromos kerékpárhálózatot hoznak létre – mondta.

Vasárnapig várják az észrevételeket a Nemzeti alaptanterv (Nat) augusztus 31-én közzétett munkaanyagával kapcsolatban – mondta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár. A Nat munkaanyaga egy háromszáz oldalas dokumentum, amely a többi között az iskolai tananyag csökkentésének lehetőségét is vizsgálja – fűzte hozzá. Elmondta: a munkaanyag téma volt a hétfőn a Köznevelés-stratégiai Kerekasztal ülésén is, amelyen a köznevelés megújításának folyatatása érdekében az oktatási és köznevelési rendszer minden szereplője megjelent – fűzte hozzá.

„Az olyan alapkompetenciák, mint az írás, olvasás és számolás képessége nem kerülhetnek be az új Nemzeti Alaptantervbe, mert azt az oktatási kormányzat túl liberálisnak találta” – erről Hiller István, korábbi oktatásért felelős miniszter beszélt.  A szocialista politikus szerint 2011 óta folyamatosan romlik a közoktatás színvonala Magyarországon, amit a PISA-jelentések is igazolnak. Hiller István aggodalmát fejezte ki amiatt is, hogy az új NAT csak lehetőségként említi az általános iskolai nulladik osztály bevezetését.

A Demokratikus Koalíció (DK) azt követeli, hogy a kormány állítsa vissza a baloldali kabinetek idején használt nyugdíjemelési rendszert, ami az inflációt és a reálbérek növekedését is figyelembe vette. A DK frakcióvezető-helyettese, Arató Gergely azt mondta, a jövő évi költségvetés 2,7 százalékos nyugdíjemelést irányoz elő, miközben már a Magyar Nemzeti Bank is 3,1 százalékos inflációval számol, vagyis csökkenni fog a nyugdíjak értéke. Arató Gergely úgy fogalmazott: a baloldali kabinetek „biztosították azt a nyugdíjemelést, ami szükséges volt”, ráadásul a Gyurcsány-kormányok idején az emelés mértéke nemcsak az inflációhoz, hanem a reálbérek növekedéséhez is hozzá volt kötve.

Márki-Zay Péter Sneider Tamással, a Jobbik elnökével egyeztetett az új ellenzéki összefogásról. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint a jobb- és baloldalnak együtt kell működnie a pártállam lebontásában. Márki-Zay Péter korábban többször hangsúlyozta az egységes ellenzéki fellépést, legutóbb Hódmezővásárhelyen, az augusztus 20-i ünnepséghez kapcsolódó rendezvények után nyilatkozta azt a vásárhelyi polgármester, hogy tervei szerint még az idén alakítanak egy ellenzéki pártot, vagy legalábbis mozgalmat indítanak. A sajtóban ezzel kapcsolatban Hadházy Ákos, Róna Péter, Botka László neve is felmerült.

Az infláció ellensúlyozására sem lesz elég az év eleji nyugdíjemelés, a nyugdíjasok csak arra számíthatnak, hogy jövő novemberben kapnak nyugdíjkorrekciót – derül ki a 24.hu összeállításából. A portál szerint, mivel a jövő évi költségvetés 2,7 százalékos inflációval számol, így ennyi lehet a nyugdíjemelés is. Ezzel szemben ennél már a jegybank is nagyobb ütemű pénzromlást jelez előre. A nyugdíjas szervezetek a probléma orvoslását sürgetik. A Pénzügyminisztérium ugyanakkor a lapnak adott válaszában azt hangoztatja, hogy a kormány garantálja a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzését. A közlemény szerint várhatóan idén ősszel is lesz lehetőség nyugdíjprémium fizetésére.

Hónapokon át kell igen alacsony jövedelemből élnie azoknak, akik egy megbetegedés miatt dolgozni már nem tudnak, de még nem nyilvánították őket rokkanttá. Rajtuk segítene az LMP egy törvénymódosítással – mondta Hohn Krisztina, a párt országgyűlési frakciójának tagja. A képviselő rámutatott: akinek az orvos nem írja alá a munkaalkalmasságát, az sem közmunkát, sem más állást nem vállalhat, és hónapokon át mindössze a 22 ezer 800 forintos kiemelt foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül.  Ezek az emberek éhen halnak, mire rokkanttá nyilvánítják őket és jogosultak lesznek a csaknem 50 ezer forintos támogatásra – tette hozzá.

A Magyar Honvédség több mint húsz nemzetközi NATO-hadgyakorlaton vesz, illetve vett részt a közelmúltban, ezek nagy része egy esetleges orosz fenyegetésre való felkészülést célozza. A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint az egyik legnagyobb ilyen kiképzés a várpalotai központi gyakorló- és lőtéren rendezett Brave Warrior 2018 elnevezésű hadgyakorlat, amelyen magyar, amerikai, brit, szlovák, horvát katonák és harckocsik vesznek részt. Emellett külföldön is gyakorlatoznak magyar katonák az orosz fenyegetés elleni felkészülés jegyében, például Lengyelországban, Németországban, Norvégiában. Wise Foresight 2018 néven tartják meg a Román-Magyar Békefenntartó Zászlóalj éves gyakorlatát, és Jcet 2018 néven lesz nagyszabású amerikai-magyar hadgyakorlat a különleges rendeltetésű dandár (hétköznapi nevükön a kommandósok) katonáival, helikopterekkel és Gripen vadászgépekkel.

A közigazgatási rendszer fejlesztésével gyorsabb, egyszerűbb, egységes és jó minőségű ügyfélkiszolgálás valósulhat meg; a következő évben 700 ügytípus egyszerűsödik vagy szűnik meg – közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára. Tuzson Bence beszélt arról, hogy hét megyei kormányhivatalban indultak olyan, a közigazgatást egyszerűsítő és egységesítő, illetve elektronizáló fejlesztések, amelyek a teljes rendszerre kiterjedő eredményeket hoznak. Zalában csaknem hatmilliárd forintos európai uniós forrásból valósul meg az ügyfélkapcsolati rendszerek fejlesztését szolgáló projekt, amely lehetővé teszi majd például a mobiltelefonos ügyintézést is.

Simon László nem szeretné, ha politikai nézeteik alapján kategorizálnák a művészeket. A fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: nagy baj lenne, ha az alapján kategorizálnák a művészeket, hogy ki jobboldali és ki baloldali. „Gondolja végig, hogy Ön leül egy szimfonikus zenekar koncertjére és elkezdi nézni a hegedűsöket, aki azért húzza jobban vagy rosszabbul, mert jobboldali vagy baloldali. Én a magyar hegedűművészek 99 százalékáról egyáltalán nem tudom, hogy milyen politikai nézeteket vall, egy számít, tud-e jól hegedülni vagy nem. A teljesítmény a lényeg” – fejtette ki a képviselő.

Külföld:
Benjamin Netanjahu miniszterelnök New Yorkba repült , ahol felszólal az ENSZ Közgyűlés előtt és találkozik Donald Trump amerikai elnökkel is. Az utazás központi témája Irán – az ország nukleáris ambíciói és szüntelen erőfeszítései, hogy katonailag megvesse a lábát Szíriában -, és az amerikai kormány béketerve az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére. Netanjahu csütörtök délután áll pódiumra az ENSZ-ben, a Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász után. A két vezető nem valószínű, hogy találkozni fog egymással. Az izraeli miniszterelnök számos más magas rangú diplomáciai találkozót fog tartani, ezek nagyrészt a palesztinokkal folytatott békemegállapodások újraindítására irányuló erőfeszítések köré szerveződnek. A miniszterelnök állítólag Abdel-Fattah el-Szíszi egyiptomi elnökkel is fog találkozni, de ezt a hírt Netanjahu irodája nem erősítette meg. A két vezető első nyilvános találkozójára tavaly került sor szintén New Yorkban.

Gázaiak ezrei vettek részt a Visszatérés Menete erőszakos tüntetéseken a határkerítés több helyszínén, számolt be az Izraeli Védelmi Erők. A lázadók égő gumiabroncsokkal, kövekkel és robbanóeszközökkel dobálták a kerítés másik oldalán állomásozó izraeli csapatokat. A katonák tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagáltak az erőszakos megmozdulásokra a művelet-végrehajtási szabályoknak megfelelően. Ezenkívül mintegy 10 palesztin hajó hagyta el a partot tiltakozásul az övezetre kivetett blokád ellen. Az izraeli haditengerészet figyelmeztető lövésekkel fordította őket vissza. Sérültekről nem érkezett információ.

Az iráni atomprogramról szóló megállapodás aláíró tagjai – az egyezményből egyoldalúan kilépett Egyesült Államok kivételével – New York-i megbeszélésüket követően közös nyilatkozatot fogadtak el arról, hogy elkötelezettek egy fizetési mechanizmus létrehozásában, hogy folytassák kereskedelmüket Iránnal. A nyilatkozatban az aláíró tagok üdvözölték a gyakorlati javaslatokat egy különleges célú gazdasági egység (SPV) létrehozására az iráni exporttermékek, köztük az olaj kifizetése érdekében. Európai diplomaták azt mondták, hogy az SPV által egy cserekereskedelmi rendszert hoznának létre – hasonlót ahhoz, amit a Szovjetunió használt a hidegháború idején -, hogy az iráni olajat európai termékekre cseréljék pénzforgalom nélkül. Irán 2015-ben egyezett meg uniós közvetítéssel az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával, Franciaországgal, Kínával, Oroszországgal és Németországgal, hogy legalább tíz évre korlátozza atomprogramját, cserébe az ellene hozott szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért.

Nagyjából október közepéig van pénze működése fenntartásához az ENSZ palesztinokat segítő szervezetének (UNRWA), mintegy 185 millió dollár (csaknem 60 milliárd forint) hiányzik ahhoz, hogy az év végéig fedezni tudja tevékenységeinek költségeit – közölte Pierre Krahenbuhl, az UNRWA főbiztosa. Krahenbuhl tudatta: ekkora összegre van szüksége az ENSZ-ügynökségnek, hogy minden szolgáltatását, így az oktatást, az egészségügyi ellátást, a segélyezést, a szociális és sürgősségi szolgáltatásait Szíriában és a Gázai övezetben el tudja látni.  Gázában általános sztrájkba léptek az UNRWA dolgozói, az ellen tiltakozva, hogy a szervezet elbocsátásokkal és a humanitárius programok megnyirbálásával akarja megoldani jelenlegi pénzügyi válságát. Az ENSZ-ügynökség helyi munkatársainak elmondása szerint sokakat az aggaszt, hogy veszélybe került családjaik megélhetése.

Az elmúlt évhez képest az idén 10 százalékkal több kárpátaljai kisdiák kezdte meg a tanulmányait magyar nyelvű osztályokban – közölte a Rákóczi Szövetség elnöke. Csáky Csongor hangsúlyozta: nemcsak a magyar, hanem az ukrán anyanyelvű szülők körében is egyre népszerűbb a magyar nyelvű oktatás. Felidézte: az ungvári Dajka Gábor iskolában tett látogatásuk során, amikor gratuláltak a szülőknek, hogy magyar iskolába íratták a gyermeküket, sokan szemmel láthatóan nem értették a magyar nyelvű köszöntést. Az ezt követő beszélgetések során az ukrán szülők elmondták, hogy azért választották a magyar oktatást, mert magyar felmenőkkel rendelkeznek, továbbá a magyar nyelv kaput jelent számukra Európa felé – mondta Csáky Csongor.

Nem szavazott bizalmat Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöknek a svéd törvényhozás többsége, így a kormányfő elvileg kénytelen távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt. A 349 fős parlamentben Löfvent 142 képviselő támogatta, és 204-en szavaztak ellene, köztük a teljes jobbközép blokk és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták képviselői is. A kialakult helyzetben kulcsszerepe van a radikális Svéd Demokratáknak, akik a jobbközép blokkot támogatták a bizalmi szavazás során. A konzervatív, a liberális, a centrista és a kereszténydemokrata pártból álló Szövetség vezetője, Ulf Kristersson azonban eddig kizárt bármiféle kormányalakítási célú együttműködést a populistákkal. A házelnöknek négy lehetősége van, hogy kormányképes többség alakuljon a parlamentben, s ha ez nem sikerül, új választást kell tartani. Elemzők szerint mindazonáltal az új voksolás nem változtatna érdemben az erőviszonyokon, ezért valószínűleg sikerül majd tető alá hozni valamilyen koalíciós megállapodást, bár ez hetekig is elhúzódhat.

F-16-os vadászbombázók és egyéb katonai repülőgépek alkatrészeinek és vonatkozó hadiipari termékeknek az eladását hagyta jóvá Washington Tajvan számára mintegy 330 millió dollár (90,9 milliárd forint) értékben – közölte a Pentagon. Az amerikai védelmi tárca szerint az eladás erősíti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát azáltal, hogy javítja a vásárló védelmi képességeit, ami mindig is fontos része volt a politikai stabilitásnak, a katonai erőegyensúlynak, és a gazdasági fejlődésnek a térségben. Kína, amely elszakíthatatlan részének tekinti a szerinte szakadár tartomány Tajvant, mindig is elítélte az amerikai fegyvereladást a sziget számára.

Jogosan tagadta meg az Európai Parlament (EP) a képviselők napidíjára, valamint utazási és más költségeik megtérítésére vonatkozó adatok hozzáférhetővé tételét – döntött az Európai Bíróság törvényszéke. Az ügy előzménye, hogy az atlatszo.hu egyik újságírója arra vonatkozó információkat kért az EP-től, hogy a testület magyar tagjai miként költik el juttatásaikat, általános és egyéb költségtérítésüket. Más tagállamokból is érkeztek be hasonló kérelmek a parlamenthez, azonban végül mindegyiket elutasították, az érintettek ezért a luxembourgi székhelyű Európai Bírósághoz fordultak. Keddi ítéletében a törvényszék elutasította a kereseteket, helybenhagyva az Európai Parlament döntését. Az indoklás szerint az EP „jogosan hivatkozott arra, hogy az érintett dokumentumok személyes adatokat tartalmaznak, mivel a kérelmezők nem bizonyították ezek továbbításának szükségességét”.

A brit kormány egységesítené az Európai Unióból és az EU-n kívüli országokból érkezők bevándorlási szabályozását a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után. Ez egyelőre inkább szándéknyilatkozat és vitaanyag, semmint végleges döntés, megfelel a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független testületként tevékenykedő bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee – MAC) egy hete ismertetett ajánlásának. A BBC beszámolója szerint a kabinet egyhangúlag támogatta azt az elképzelést, hogy a letelepedési és munkavállalási szándékkal érkező külföldiek állampolgársága helyett szakképzettségük legyen a Brexit utáni bevándorlási szabályozás alapelve. Ennek alapján az EU-ban maradó országok Nagy-Britanniában letelepedni kívánó állampolgárai nem részesülnének kedvezményes engedélyezési elbánásban.

Gazdaság:
Mario Draghi szerint Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból nem gyakorol komoly hatást a valutaegységet alkotó országok gazdaságára. Draghi hangsúlyozta, hogy a vezetése alatt álló pénzintézet szoros figyelemmel követi a kilépésről kezdett tárgyalásokat és továbbra is együttműködik a brit nemzeti bankkal. Mario Draghi az Európai Parlament brüsszeli ülésén ismertette a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank terveit. Elmondta, hogy a központi kamatlábat továbbra is nulla százalékon tartják és a jövő nyár előtt, tehát Nagy-Britannia EU-ból történő kilépése előtt aligha kívánnak ezen változtatni. A központi kamatláb alapján folyósít hitelt az Európai Központi Bank a valutaegységbe tömörült országok pénzintézeteinek. Mario Draghi utalt arra is, hogy az eddigi havi 30 milliárd eurós keretet a jövő hónaptól 15 milliárdra csökkentik az eszközvásárlási programban, amivel az euróövezetben a piaci likviditást és a gazdasági növekedést akarja támogatni. Nem említette azonban, hogy mikorra várható a részvényfelvásárlások beszüntetése.

Több mint két százalékkal, négyéves csúcsra emelkedett a Brent típusú olaj világpiaci ára hétfőn. Plteser Tamás olajipari szakértő szerint az emelkedés hátterében az Irán elleni amerikai szankció áll, és a növekedés tartós lehet. A jelentős áremelkedés hátterében az áll, hogy az Irán elleni amerikai szankciók miatt erős spekuláció van a piacon – mondta Pletser Tamás, az Erste Bank olajipari elemzője. Bár a tilalom hivatalosan csak november 4-én lép életbe, a piaci szereplők már most elkezdték csökkenteni a vásárlásaikat. Rövid távon az árak emelkedhetnek tovább, mert a becslések szerint a korábbi két és fél millió hordós napi iráni export akár egymillió hordó alá csökkenhet. A legfrissebb augusztusi adatok szerint az ország exportja 1,8 millió hordó volt naponta, tehát további 800 ezer-egymillió hordós csökkenés várható Iránban. Ebben az esetben további áremelkedés jöhet” – mondta a szakértő, és a további kilátásokról úgy vélekedett, hogy most nagyon szélesek a becslések, a piacon a 85-90 dolláros maximumárak a leggyakoribbak, így a jelenlegi 80 dollár körüli Brent-ár további 5-10 dollárral drágulhat.

Könnyű:

Sértetlenül, jó egészségi állapotban találtak rá öt nap után egy kiégett washingtoni idősotthonban egy ottfelejtett 74 éves lakóra a ház állapotát felmérő szakemberek. Az idősek apartmanházának igazgatója a múlt szerdán kiütött tűz után azt közölte, hogy minden lakót megtaláltak. A lángoló épületből 160 embert menekítettek ki. A CNN beszámolója szerint a ház gondnoka öt nap után szakembereket küldött az épület állapotának felmérésére, ők bukkantak rá az egyik lakásban az ottragadt idős férfira. A tűzben a nagy hő miatt sok ajtó beragadt, kézzel nem lehetett kinyitni őket, a férfi sem tudott kijutni.  A kiszabadított férfit kórházba szállították, de a megpróbáltatások ellenére úgy tűnik, nem érte súlyos egészségkárosodás.