Ahol a hősökről nem feledkeznek meg, ott mindig születnek újak

Ahol a hősökről nem feledkeznek meg, ott mindig születnek újak

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az el nem feledhető hősökről, emlékük ápolásáról, de szóba került még a miniszterelnök olaszországi látogatása és természetesen a birkózás is.

 

Az államtitkár elmondta, hazánknak kilenc országgal van megállapodása a másik ország területén elesett katonák emlékének ápolásáról, a kormány előtt van néhány újabb tervezet is más országokkal. Véleménye szerint ezek nagyon fontos jogi aktusok, amelyek tisztázzák, az országok területén az I. és a II. világháborúban elesett katonák végső nyughelyét miként tisztelik meg, hogyan is lehet ott emlékhelyet kialakítani, ahogy az is, hogyan lehet a kegyeletet leróni a hazájukért harcoló katonák esetében. Minden ilyen államközi megállapodás fontos, de a legfontosabb ezek közül az, amit meg is tudunk valósítani – tette hozzá a politikus, ennek megvalósításához nagy szükség van a helyi közösségekre. Így volt ez vasárnap is, amikor a a Bács-Kiskun megyei Csólyospáloson egy magyar és egy szovjet katona síremlékét újították fel a helyi országgyűlési képviselő, Lezsák Sándor, a Parlament alelnöke és az általa vezetett Nemzeti Front helyi szervezetének a kezdeményezésére. A történet érdekességét adja az is, hogy nem lehet tudni ennek a két katonának a nevét. Németh Szilárd szerint ezekkel az eseményekkel a helyi és a nemzeti emlékezetet is erősíteni lehet, ami egyben a jövőt is jelenti, hiszen a község polgármesteri hivatalánál avattak egy emléktáblát, ahol az a szöveg áll, mely szerint, ahol a hősökről nem feledkeznek meg, ott mindig születnek újak.

Kérdésre válaszolva az államtitkár kijelentette, már készen van egy adatbázis a hazánkban található katonasírokról, legyenek azok az I. vagy a II. világháborúból valók, ennek a bővítése, pontosítása természetesen folyamatosan zajlik a Hadtörténeti Múzeum és Intézet keretein belül. Hozzátette azt is, az adatbázis már elérhető az interneten, így a II. világháborúban elhunyt katonák rokonai rákereshetnek szeretteikre.

A nemzeti emlékhelyek gondozásával megbízott Nemzeti Örökség Intézete és a HM között teljes az összhang, kiváló az együttműködés, a célokat megfogalmazták, rendelkezésre állnak a megfelelő emberi és anyagi erőforrások. Minden évben jelentős eseményeket szerveznek, legutóbb például annak a zarándokvonatnak az esetében, mellyel bejárták az I. világháborús katonasírok egy részét Galíciától, Tirolig. Az itt lezajlott emlékeseményeket is a magyarok a helyiekkel közösen tartották meg, ezzel is emelve azoknak a fényét. Nagyon sok sírra kerül fel a kutatások alapján név, ami szintén jelentős tett.

Ugyancsak kiemelt figyelmet fordít a Magyar Honvédség, a minisztérium arra is, hogy az idén százesztendős légierő hősi halottait is felkutassa, nekik méltó emléket állítva. Erre is fordítanak forrásokat, mert ahogy azt a politikus kiemelt, pont a centenáriumi ünnepségsorozat mutatta meg, ezen a területen is van bőven kutatnivaló még, mindezekhez a Hadtörténeti Múzeum szakemberei nyújtanak segítséget, akik reggeltől estig azon dolgoznak, hogy azoknak a hősöknek az emlékét méltó módon lehessen megőrizni, akik a hazájukért haltak meg. Németh Szilárd hozzátette, nem csak az emléküket fontos megőrizni, hanem azt a szemléletet is, hogy ezek az emberek beteljesítették a katonai esküjüket, ez pedig a jövő ifjúságának lehet egy üzenet. A hazafias nevelés tekintetében szükség van erre, éppen most zajlik a Nemzeti Alaptanterv újragondolása, a Honvédelmi Minisztérium kiemelten fontosnak tartja, hogy az új NAT-ba kerüljenek bele ezek a hősök is.

Ugyanakkor méltó módon kell megőrizni azoknak az emlékét is – jelentette ki az államtitkár, akik lapáttal a kezükben mentek a frontra, akik közül sokakat pont a saját nemzetéhez tartozó katonák gyilkoltak meg, a munkaszolgálatosokét.

Sajnálatos módon vannak szélsőségesek, akik megbecstelenítik a más katonák síremlékeit, a magyar kormánynak – amennyiben magyar emlékek megrongálásáról van szó – az a feladata, hogy visszautasítson minden ilyen cselekményt, ahol meg ezeket végrehajtják, ott az adott ország igazságszolgáltatásának kell megbüntetni az elkövetőket. Az ilyen esetek elleni fellépéshez van szükség a kétoldalú megállapodásokra az adott országokkal.

Németh Szilárd a Fidesz alelnökeként értékelte az egyik vezető szocialista politikus nyilatkozatát, amelyben az auschwitzi kerítéshez hasonlította a déli határnál lévő kerítést. Véleménye szerint Szanyi Tibor már többször is összevissza beszélt, így volt ez most is. Hozzátette, az jól látszik, hogy az ellenzék keresi a lehetőségeket arra, hogy mit is csináljanak a rövidesen kezdődő őszi szezonban, eddig magukkal voltak elfoglalva.

Orbán Viktor Olaszországba érkezik tárgyalásokra, ahol a belpolitikai életet fel is kavarta a holnapi találkozó. Németh Szilárd szerint a bejelentett tiltakozások, tüntetések azok nem a magyar miniszterelnök személyének szólnak, egész egyszerűen az olasz belpolitikai helyzetet mutatja be. Ott most egészen abszurd helyzetek állnak elő, mondta el a politikus, elmondva azt a példát, hogy az olasz partiőrség Málta mellett kiment 170 migránst, de ez a hajó nem köthet ki Olaszországban a belügyminiszter utasítása alapján. Ám a közlekedési miniszter, aki a kormánykoalíció másik pártjának a tagja mégis ad kikötési engedélyt, persze a belügyminiszter konzekvensen ragaszkodik az álláspontjához, hiszen ő és pártja ezért került hatalomra. A Fidesz alelnöke ebben az esetben is Salvini belügyminiszter álláspontját osztja, az egészben az is baj, hogy közben az olasz miniszterelnök hallgat. A képviselő szerint az olasz probléma is abból ered, hogy el kell dönteni, a bevándorlás mellett vagy ellen vannak. A kettő között nincs közös út,ezért most ott csak balhé van.

Mindezzel szemben Magyarországon a Fidesz-KDNP konzultációt folytatott a magyar emberekkel erről a témáról, volt egy népszavazás is, majd a választás során az emberek világossá tették – tette hozzá a képviselő, hogy akkora erőt adnak az új kormánynak, amivel megerősítették, azt a politikát, amit a bevándorlás kapcsán folytat, a kerítés megépítését, a határok megvédését, a kötelező kvóták elutasítását, az vigye végig. Az új Parlament legelső ülésén alkotmányt módosítottak, így is megmutatva, van egy nagyon erős, egységes álláspont Magyarországon. Míg Olaszországban egy olyan koalíció jött létre, ahol – ha lehet mondani – tűz és víz állt össze.

A jövő évi EP választások kapcsán Németh Szilárd elmondta, meg van arról győződve, hogy egy bevándorlás ellenes pártstruktúra jön létre, ami a jelenlegi pártstruktúra felett születik meg, véleménye szerint a Fidesz európai pártcsaládjában is vannak olyan pártok, amelyek már csak a nevükben kereszténydemokraták, amelyek egyértelműen bevándorláspártiak. Véleménye szerint bár a francia elnök megint egy újfajta összefogásról beszél, de az előbb említett 170 migránsból egyet sem kíván befogadni, pedig az olasz belügyminiszter éppen ezt szorgalmazza. Ezeket a menekülteket egyébként az olasz katolikus egyház, Írország és Albánia fogadná be, de Németh Szilárd szerint, ezek az emberek, ha gazdasági menekültek, akkor biztosan nem Albániába akarnak menni, hanem Németországba, Svédországba.

Visszatérve a hazai belpolitikára, a Fidesz alelnöke szerint mér megtörtént a Jobbik és az LMP házassága, hosszú évek óta tartó folyamat betetőzése a zöldpárti társelnök nyilatkozata. Németh Szilárd erősen szkeptikus a Jobbikból kivált új párt esetében is. A most alakuló párt kapcsán megjegyezte, nem az a kérdés a Mi Hazánk Mozgalomnál, hogy ki kivel működik együtt, hanem az, az emberek mit gondolnak a pártról és erről az egészről. Tehát ennek az új mozgalomnak is el kell jutnia egy parlamenti választásig, addig nincs értelme beszélni ilyenekről. Most úgy döntöttek áprilisban az emberek, hogy a Fidesz-KDNP-nek adnak egy nagyon erős felhatalmazást, hogy eldöntsék, Magyarország megmarad-e magyar országnak, valamint az eddigi eredmények további folytatására, legyen szó a gazdaságról, a családok támogatásáról, a munkanélküliség csökkentéséről.

Németh Szilárd a Magyar Birkózó Szövetség elnökeként elmondta, sok felkészülési versenyen, tornán vettek részt a sportolók, ezeken komoly eredményeket értek el, most már nagyban folyik a készülődés az október 20-28 közötti budapesti világbajnokságra, nagyon remélve, hogy itt többször is felhangzik majd a Himnusz. A nagy sportesemény mellett szintén Budapesten üléseznek a birkózó hírességek is. A világbajnokság során nem lehet gond a bíráskodással – tette hozzá Németh Szilárd, nincs is gond a bírókkal, egész egyszerűen túl lett értékelve a szerepük, nincs másra szükség, mint több birkózásra.