Politikusok augusztus 20-ról

Politikusok augusztus 20-ról

Az államalapítás, első királyunk szentté avatásának ünnepén a parlamenti pártok politikusai beszéltek erről a napról, annak üzenetéről.

 

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője arról a királyeszményről, állameszményről beszélt, ami Szent István királyt és a magyarságot jellemzi. Ezek közé tartozik az ősök, az elődök tisztelete, aminek minden közösségben meg kell lennie, legyen az családi, vallási, nemzeti közösség. A másik szintén fontos dolog, a központosított államrendszer, ami a stabilitást biztosítja. Szintén ide kell sorolni a nemzeti függetlenség biztosítását, valamint azt, ami Szent István korában kiemelkedően jelentős volt, a Kelet és a Nyugat közötti egyensúly biztosítását.

Szent István beszélt az idegenek befogadásáról, ma pedig hazánkra a legnagyobb veszélyt az ellenőrizetlen migráció jelenti – tette hozzá a KDNP politikusa, a történelemben többször is jöttek idegenek Magyarországra, de akkor integrálva lettek befogadva.

Az államalapító királyunk pontosan felmérte, milyen sors várhat a magyarokra, ha akkor nem veszik fel a kereszténységet, ahogy azt is, hogy ez milyen előnyökkel járhat, így ő képes volt hosszabb távon is gondolkodni. Ma is gondolkodni kell a magyaroknak, legyen szó Európáról, az EU-ról, Közép-Európáról, a mai kormányzat is előre tekint, mint egykor Szent István, ezt mutatta be Orbán Viktor Tusványoson is.

Harrach Péter beszélt arról is, hogy a keresztény kultúra, identitás alatt a zsidó-keresztény kultúrát kell érteni, hiszen a kereszténység tanításához hozzátartozik az üdvtörténet, amibe az Ószövetség is beletartozik, azaz a keresztény identitásban az Ószövetség is benne van. A politikus elmondta, idén is elmegy a körmenetre.

Bősz Anett, a Liberálisok politikusa, független országgyűlési képviselő szerint a liberálisoknak is van feladata augusztus 20-án, hiszen ma úgy látszik, a jelenlegi kormánynak fontosabb lenne a többség, egyes egyházak, pedig figyelemmel kell lennie a kisebbségekre.

 

Szent István király a kereszténység felvételével a kor Európájához csatlakozott, ezt kell a mindenkori kormányzatoknak figyelembe venni ma is. Bősz Anett úgy gondolja, minden egyes társadalmi csoport fájdalma fontos, azt közössé kell tenni, ez augusztus 20-a üzenete, ahogy az is, hogy egy törésvonalakkal terhelt társadalom nem léphet a fejlődés útjára.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője úgy véli, augusztus 20-a arra is alkalmat ad, hogy az ember a barátaival legyen együtt. A politikus Debrecenben született, így számára a virágkarnevál is fontos, főleg úgy, hogy ma már ez az esemény is egyre fiatalosabbá válik.

 

Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szintén a debreceni virágkarneválról beszélt, elmondva, ezt az ünnepet a Debrecenben élők magukénak érzik. A karneválon már évek óta a szent koronát ábrázoló kompozíció vezeti fel a menetet, ami ráadásul hamarabb készül el, hogy Esztergomban megáldhassa Erdő Péter érsek.

 

 

A politikus szerint fontos, hogy a kálvinista Rómában, Debrecenben a többi történelmi egyházi is megjelenjen. Idén is ellátogat később a virágkarnevál Bihar megye határontúli részeire is.

A képviselő szerint nagyon fontos, hogy képesek legyünk megünnepelni az ünnepeinket, ünneplőbe öltöztetni a szívünket, augusztus 20-a pedig rólunk szól, amikor az államiságot ünnepeljük, amikor megemlékezünk azokról a magyarokról, akik az elmúlt ezer évben az államiságunkat, a magyarságunkat őrizték. Ezen a napon a függetlenségünkre, a szabadságunkra emlékezünk, amiről ma is kell beszélni, mert aktuális a határaink védelme, hogy Magyarország magyar ország maradjon. Szent István király is ezt tette, amikor törvényeket hozott, amiket betartatott, meghúzta a határokat, amiket megvédett, egyszerre volt méltányos és keménykezű.