Minden ilyen döntés soktényezős, nem lehet egyet kiemelni

Minden ilyen döntés soktényezős, nem lehet egyet kiemelni

Kósa Lajos, a Fidesz debreceni országgyűlési képviselője beszélt a Heti TV Pirkadat című műsorában a BMW döntéséről, mely szerint a városban építik fel legújabb gyárukat, a politikus beszélt a német cég döntésének okairól is.

A képviselő, aki korábban Debrecen polgármestere is volt elmondta, az, hogy a BMW gyárat létesít a városban az másfél évtized munkájának az eredménye volt. Majd hozzátette, ez a siker egy csapatmunka eredménye, ahol a miniszterelnöktől kezdve egészen a portásig mindenki hozzátette a magáét. A nagy munka abban állt, hogy egyrészt a cégnek a magyarok tegyék a legjobb ajánlatot, az pedig, hogy végül az országon belül Debrecen nyert, abban benne volt Pap László polgármester és csapatának fantasztikus teljesítménye.

Az, hogy milyen döntések alapján került a BMW gyár Debrecenbe nem lehet tudni, mert – mint azt Kósa Lajos kiemelte, minden ilyen döntés soktényezős, nem lehet egyet kiemelni, de biztosan szerepe volt benne a város reptere, ahogy az is, hogy van közvetlen Debrecen-München repülőjárat is. Ugyanilyen sokat számított Debrecen kiváló szakképzési rendszere, hogy már tíz éve van a városban kétnyelvű, német, magyar szakképzés, egyébként pont az autóipari szakágakban. Sokat nyomott a latban a Debreceni Egyetem, ami az ország egyik legnagyobb felsőoktatási intézménye, 15 karral, több mint 270 szakkal és 33 ezer hallgatóval. Számított a döntésnél az is, hogy az autóipart kiszolgáló szolgáltatások mindegyike elérhető, van autópálya összeköttetés, a vasútvonalak is teljesen rendben vannak. A város vonzáskörzete a határokon túlnyúlik, hiszen köztudott a Debrecen és Nagyvárad közötti együttműködés. Ezek a tényezők mindegyike vezetett oda – mondta el a politikus, hogy végül Debrecent választották a bajorok, a gyárban mintegy 150 ezer autót szeretnének gyártani az 1 milliárd eurós beruházásuk nyomán. Minden egyes ilyen beruházásnak vannak továbbgyűrűző hatásai, azaz nem is 1 milliárd euró, hanem ennek legalább a kétszerese lesz a végösszeg, ami az egyéb beruházásokat illeti.

Kósa Lajos elárulta, még zajlanak a tárgyalások a részleteket illetően, de ha minden jól megy, akkor egy év múlva már elkezdődhet a gyár kivitelezése. Debrecenben és az agglomerációban közel 400 ezer ember él, ami azt is jelenti, hogy a településen még van akkora munkaerő-kínálat, amivel a BMW gyárat ki tudják szolgálni.

A gyár Debrecenbe költözésének hírére egyik napról a másikra meredeken megugrottak a városi albérletek, ingatlanok árai,  Kósa Lajos szerint nem a városnak a feladata a lakások építése, sokkal inkább egy agglomerációs tanács életrehívása, ahol a polgármesterek, gazdasági vezetők, a megyei közgyűlés vezetése hangolja össze a városfejlesztési terveiket. Ugyanakkor a város vonzáserejét növeli majd a jövőre elkészülő Nagyváradig menő autópálya is.

A debreceni ügyek kapcsán a képviselő kérdésre válaszolva elmondta, az egy városi hagyomány, hogy a kisebbségek ügyét mindig is felkarolták, ez egy befogadó város, majd azt is hozzátette Kósa Lajos, hogy Debrecen városa is megkapta a Jad Vasem elismerést, hiszen a vészkorszakban a városi tisztségviselők nagyon sok embert mentettek meg, ezeket a hősöket a nyilasok 1944 decemberében kivégezték. Arról nem beszélve, hogy a debreceni református püspök a numerus clausus törvény kihirdetése után látványosan sétált minden vasárnap a debreceni főrabbival a főutcán. Amikor a helyi zsidó közösség zsinagógát akart építeni, akkor Debrecen városa adta hozzá a telket és az építőanyagot is biztosította.

A rendszerváltozás után az egykori zsidó iskolát a városvezetés vissza akarta adni a helyi hitközségnek, amely végül nem vállalta ezt, az épületből később közösségi ház lett. Itt az átalakítás során találták meg az iskola avatásakor létesített márványtáblát, ahol az építéshez való hozzájárulókat sorolták fel, a legnagyobb összeggel a város járult hozzá, mindez a XX. század legelején történt, ami nagy büszkeséggel töltött el – mondta el Kósa Lajos.

Összességében elmondható, hagyományosan jó a kapcsolat a város és a debreceni zsidóság között – mondta el a politikus, a város segíti a Kárpát-medencei zsidó hitközségek évenkénti konferenciáját is. Régi időkre vezethető vissza a helyi zsidó hitközség és a város egyeteme közötti jó kapcsolat, ami most is kiváló. Debrecenben volt először lehetőség arra, hogy a zsidó újévet a város főterén köszöntsék. A város kezdeményezésére, a hitközség támogatásával építették meg a debreceni zsidó áldozatok emlékfalát. A legnagyobb lélekszámú vidéki zsidó hitközség is Debrecenben van.

Debrecen arról is nevezetes, hogy az egyetemen megférnek egymással az arab, az európai, az izraeli diákok. Szerencsére nincsenek is problémák, hiszen közösek a céljaik – tette hozzá Kósa Lajos, tanulni akarnak.