Elkallódás helyett sportemberré válni

Elkallódás helyett sportemberré válni

Dr. Bajkai István országgyűlési képviselő és Erdei Zsolt, a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke beszélt a sport fontosságáról, arról, hogy mit is jelent az ökölvívás a mai fiatalok számára a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A hazai rendezésű ifjúsági világbajnokság előtt az egykori nagyszerű sportoló, Erdei Zsolt elmondta, az ökölvívás azért is nagyszerű sport, mert segítheti az elkallódás veszélye elől a fiatalokat, hiszen nem lesz mindenkiből Európa-, világ- és olimpiai bajnok, de egy olyan családba kerülhetnek bele, ahol nagyon sok minderre megtaníthatják őket az edzőik, akik egyben a nevelőik is ezeknek a gyerekeknek. Itt elengedhetetlen, hogy az ember alázatot, tiszteletet, becsületet tanuljon. A küzdők szemtől szembe küzdenek egymással, a bíró rendet rak közöttük, ha netán valamilyen szabálytalanság történne. Az ökölvívás egy korrekt sport, a két embernek az egymással szembeni küzdelme az ősidőktől fogva benne van az emberben. Azok a gyerekek, akik nem tudják levezetni a felesleges energiájukat, azok hasznossá tudják ezt fordítani, arról nem is beszélve, hogy ha rendszeresen és szorgalmasan gyakorol, akkor még akármi is lehet belőle, azaz az ökölvívás egy kitörési pont lehet az életükben. Erdei Zsolt elmondta, vannak olyan gyerekek, akik tényleg nagyon nehéz körülmények között élnek akár vidéken, ők felkerülhetnek egy akadémiára, ahol heti 8-10 edzésen vehetnek részt, megtanulhatnak egy harcművészetet. Miután pedig sportemberré válnak, több figyelmet tudnak szentelni a tanulmányaiknak is, ahogy azt saját példájából elmondta a sportvezető, vele is voltak gondok az iskolában, de utána bekerült az ökölvívókhoz és megváltozott az élete. Igaz az is, hogy az édesanyja egy ideig féltette őt, de azt látta, hogy a fia boldog ebben a közegben és számára az első az volt, a fia legyen boldog ember.

Bajkai István az ökölvívás kapcsán megjegyezte, szerencsére Magyarország bővelkedik hősökben, példaképekben. Például Papp László 1948-as olimpiai győzelme is megnyitott egy sort, minden magyar öklöző számára. Nem beszélve arról, hogy utána 1952-ben és 1956-ban is megnyerte az olimpiai játékokat. Őt persze nagyon nehéz lehet felülmúlni, de ős egy igen nehéz körülmények közül indult sportember volt, éppen az ő élete a bizonyíték arra, hogy bármit elérhet az ember, ha van akarata, ereje, kitartása. A mai fiatalok számára ő így lehet példakép.

A mai fiatalok kapcsán Erdei Zsolt hozzátette, ők ma már teljesen európai körülmények között készülhetnek, még kicsit hiányolta is a régi helyeket, bár a véleménye szerint nem is igazán az számít, hogy milyenek a zsákok, milyen a ring, az elnök úgy érzi, a „ridegtartás” előrébb vihet. Mindezek ellenére a szövetség azon van, hogy a legtöbb egyesületet felújítsák, de mint azt megerősítette, egy ökölvívó bárhol képes edzeni, egy sikerességhez egy jó edzőre, egy jó alapanyagra van szükség. Arra a kérdésre, hogy akkor van-e kellő mennyiségű edző, az elnök azt felelte, van, de nyilvánvaló a minőséget lehet fejleszteni, folyamatosan kell is fejleszteni, a testnevelési Egyetemen is jelenleg 8-10 szakedzői hallgató van.

Bajkai István hozzáfűzte, ami a politika szerepét illeti, a 2019. évi költségvetés az eddigieknél jóval többet szán a sportra, azaz szinte minden magyar sportág többet kap, mint korábban, így az ökölvívás is. A politikus csatlakozva a sportvezetőhöz kiemelte, nagyon fontos, hogy mai fiatalok megfelelő körülmények között sportolhassanak, legyen elegendő zuhanyzó az edzőtermekben, legyenek jó edzők, magas színvonalú technikai körülmények álljanak rendelkezésre, de mégis az a legfontosabb, hogy legyen lelkiség, a gyerekek szeressenek, akarjanak sportolni, érezzék azt, hogy képesek valamire,legyen meg a belső motivációjuk. Már azért is – tette hozzá Bajkai István, mert csak azok az emberek kerülhetnek magasra, nem csak a sportban, akik belülről érzik a motiváltságot, nem pedig külső tényezőkre várnak.

Ami a várható eredményeket illeti, Erdei Zsolt szerint vannak reménységek, mind a lányoknál, mind pedig a fiúknál. Ezzel kapcsolatban a sportvezető hozzátette, bár férfias sportágnak mondják az ökölvívást, egyre jobban dívik a lányoknál is, mint azt a tapasztalat is mutatja, a lányok sokkal harciasabbak tudnak lenni a ringben, mint a fiúk, a félreértések elkerülése végett – tette hozzá Erdei Zsolt, ezek nem fiús lányok, hanem valódi lányok, csak ők is szeretnek küzdeni. Véleménye szerint a lányok is látják, ez egy nemes sport, egyszerűen megérzik benne a szépséget. Nehéz megmagyarázni, hogy mi visz rá egy nőt, hogy ökölvívónak álljon, Erdei Zsolt szerint ezt csak az érezheti meg, akinek már volt kesztyű a kezén, aki már kapott egy orrbavágást, aki adott már egy pofont a ringben.

Erdei Zsolt korábban a Madárfészek Akadémiát vezette, itt voltak olyan tanítványai, akik ma már a felnőtt válogatott keret tagjai, akik már nemzetközi szinten is kezdenek beérni, még van idejük, hiszen 18-19 éves emberekről van szó. A mostani ifjúsági világbajnokságon is vannak olyan esélye s sportolók, akik egy jó sorsolással akár még a dobogó tetejére is odaérhetnek.

Bajkai István, amennyiben ő lenne a szövetség elnöke és Erdei Zsolt a sportért felelős miniszter, akkor azt kérné, hogy minél több támogatást kapjon a sportág, valamint azt, hogy a gyerekeknek már az általános iskolában megtanítanák, milyen érzés is a sport, mit jelent sportolónak lenni,  kik voltak a nagy elődök.  A képviselő elmondta, amikor először lépett be sportolóként a Vasas ökölvívó csarnokába, elolvasta Hemingway nagy mondását, amely szerint a sport arra tanít meg, hogy becsülettel győzzünk, vagy emelt fővel veszítsünk. Azt lehet látni, a sport, a sportos élet az becsületes életre, becsületes munkára tanít. Ha Erdei Zsolt lenne a miniszter akkor erre a kérésre akkor mondana igent, ha minél több fiatal sportolót be tudnak vonni, akár az ország legtávolabbi pontján. Legyen minél több toborzás, hogy ne kallódjanak el a gyerekek, tanuljanak a sportban tisztességet, becsületet.