A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 


Előremutató az Országgyűlésben pénteken elfogadott 2019-es költségvetés, mert  minden kiemelt területre több forrást biztosít a kormány – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. A kormány képviselője elmondta, sűrű időszakot zár a parlament a választást követően, aminek eredményeként alaptörvény rögzíti a betelepítés tilalmát, büntethetővé vált az illegális bevándorlás szervezése, alaptörvénybe került, hogy az állami intézményeknek védeniük kell a keresztény értékeket, és elfogadták a jövő évi büdzsét, amely a biztonság és a növekedés költségvetése. Kiemelte, a kabinet célja egy erős Magyarország, amely gyarapodik, és közben garantálni tudja a biztonságát, ami nélkül nem fenntartható a gazdasági növekedés.

A jövő évi költségvetés korai elfogadása Deák Dániel politológus szerint nemcsak a gazdaság szereplőinek, hanem a lakosságnak is kedvez. A Figyelő munkatársa felidézte: 2010 előtt év végén, az utolsó pillanatban szavaztak a képviselők a következő évi költségvetésről, olyan is volt, hogy szilveszter előtt egy-két nappal volt a szavazás.  Ez azt eredményezte, hogy a gazdaság szereplői nem tudtak felkészülni arra, hogy milyen rend szerint kell majd adózniuk, nagy volt a kiszámíthatatlanság – tette hozzá. Hangsúlyozta, a 2010-es kormányváltás óta a kormány törekedett arra, hogy a gazdasági szereplőknek legalább fél évük legyen felkészülni a változásokra. Már mindenki tudhatja, hogy milyen adózási szabályok vonatkoznak majd rá a következő évben – mondta.

Jövőre összesen 191 milliárd forinttal több jut egészségügyre, mint az idén, és 647 milliárddal több, mint 2010-ben – idézte a Magyar Hírlap Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét. A strukturális átalakításra negyvenmilliárdos céltartalék áll rendelkezésre, folytatódik a szakdolgozói bérek emelése is. Országszerte újulnak meg intézmények, indul Budapest történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, a következő években összesen hétszázmilliárdból. Az Egészségbiztosítási Alap keretösszege 123 milliárddal haladja majd meg jövőre az ideit – hívta fel a figyelmet a miniszter egy szűk körű háttérbeszélgetésen, ahol a jövő évi költségvetésről is beszélt.

Minden nemzeti ügyben – határon innen és túl – napról napra szövetkezni kell a nemzet biztonságáért, gyarapodásáért ebben a globális kihívásoknak kitett világban – mondta Szili Katalin miniszterelnöki megbízott. A volt házelnök hangsúlyozta, minden pillanatban a haza szolgálata, a nemzet iránti hűség kell, hogy „korparancsként irányítsa tetteinket”, mert csak így biztosítható a következő generációk biztonságos élete. Szili Katalin úgy fogalmazott, Rákóczi Ferenc a haza, a hit és a hűség állócsillaga a magyar históriában. Felidézte, hogy a magyar történelem leghosszabb szabadságharcát vezető Rákóczinak egy független, önálló ország felépítése volt a célja, aminek eléréséhez a nemzeti egység megteremtését akarta megvalósítani a Kárpát-medence népeivel közösen harcolva. „Nem tűrhetők az országban olyanok, akik hazai kenyeret esznek, és az ellenség parancsát követik” – idézte az Országgyűlés korábbi elnöke a fejedelmet.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) határozottan cáfolja a kórházbezárásokról szóló álhíreket. Az ÁEEK arra kéri a sajtó képviselőit, hogy az ilyen alaptalan álhírek gyártásával és kritikátlan átvételével ne próbálják megtéveszteni a közvéleményt. Több sajtóorgánum szakértőkre hivatkozva arról írt, hogy akár 40 kórház bezárására is sor kerülhet, miután megszűnt a kórházak mentessége a szigorú pénzügyi gazdálkodási szabályok alól. A türelmi idő lehetővé tette, hogy a kórházak akkor is fizethessenek bért és végezhessenek betegellátást, ha az egészségpénztártól kapott összeg már nem fedezte a költségeket.

A nyári időszakban tetőzik a betörések száma a nyaralóövezetekben, de a biztosítók adatai szerint az ilyen károk nem érik el az összes kárbejelentés tíz százalékát sem – mondta az InfoRádiónak a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. A tavaszi és nyári időszakban jelentősen megugrik a kárbejelentések száma, így a nyaralókra kötött lakásbiztosításoknál is szezonalitás látható – közölte Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője. Mint mondta: a nyaralókat csak az év bizonyos szakaszában használják a tulajdonosok, az év fennmaradó részében üresen állnak, ezt nevezzük lakatlansági kockázatnak, amelyből adódóan a tulajdonos csak később veszi észre, ha kár keletkezik a lakásában. A biztosítók a lakásbiztosításokhoz hasonló fedezetet kínálnak a nyaralókra. A biztosítók adatai szerint a betörések okozta károk nem érik el az összes kárbejelentés tíz százalékát sem. Sokkal inkább jellemzőek a téli fagy, illetve a nyári viharszezon okozta károk. Míg például az állandóan lakott ingatlanoknál a káresetek mindössze 30-40 százaléka származik vízkárból, addig a nyaralók tekintetében ez az arány már a 90 százalékot is megközelíti, köszönhetően főként a nem megfelelő téliesítésnek – írja a MABISZ.

Három négynapos hosszú hétvége lesz 2019-ben, karácsonykor pedig öt napig élvezhetjük a munkaszünetet. Az officina.hu összeszedte a jövő évi munkaszüneti és ünnepnapokat. A cikk kiemeli: a január 1-jével végződő – tehát még az idei év végén megkezdődő – hosszú hétvégével együtt hét szombat-vasárnapi pihenést toldhatunk meg legalább egy nappal. A legjobban karácsonykor alakulnak a szabadnapok: jövő év végén összesen öt napig lehet együtt a család. A portál hozzáteszi: ezek egyelőre csupán tervezetnek számítanak, ugyanis a Magyar Közlönyben még nem jelent meg a hivatalos 2019-es munkarend.

Szerdán este 8 órakor hozzák nyilvánosságra az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, amelyek hagyományosan elsőként a www.felvi.hu oldalon lesznek elérhetők. Idén közel 108 ezren jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, a diákoknak a fővárosban és az ország több városában ponthatárváró rendezvényeket tartanak. A ponthatárokat a felsőoktatási intézmények az Oktatási Hivatal (OH) közreműködésével, az OH informatikai algoritmusával határozzák meg, az eredményeket a felsőoktatási intézmények vezetői hagyják jóvá. Egy képzés ponthatárát az adott felsőoktatási intézmény kapacitása mellett a jelentkezők száma és eredménye is befolyásolja. Minél többen jelentkeznek magas pontszámmal egy szakra, annál magasabb lesz az adott szak ponthatára. Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alapján idén negyvenegy alapképzési, valamint osztatlan mesterképzési szak esetében a magyar állami ösztöndíjas képzésre történő felvételhez szükséges követelményt (minimumpontszámot) határozott meg.  Nemzetközi tanulmányok szaknál 465, kommunikáció és médiatudomány szakon 455, pszichológia szakon 435 pontot kell elérni, osztatlan jogász képzésen 460, gazdaság- és pénzügy-matematika elemzés szakon legalább 440 pontot kell szerezni.

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy álljon el az új lakások áfájának 27 százalékra emelésétől, és hosszú távon is biztosítsa ezen ingatlanok 5 százalékra csökkentett terheit. Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője, alelnöke hangsúlyozta, a kabinet szándéka éppen ellentétes az uniós reformtörekvésekkel. Kifejtette: Brüsszel ugyanis 2020-tól egy negyedik, 0-5 százalék közötti áfakulcs bevezetését tenné lehetővé a kormányoknak a kedvező szociális, egészségügyi vagy környezetvédelmi hatású termékek esetében. Szanyi Tibor szerint ez alapján bármelyik kabinet nyugodtan dönthet majd úgy is, hogy például az alapvető élelmiszereket csak 2 százalékkal adóztatja meg.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az oktatás az egyik nagy vesztese a jövő évi költségvetésnek. Arató Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese elmondta: az ágazat lényegében jövőre is ugyanakkora forrásból gazdálkodhat, mint az idén, ami azt jelenti, hogy értékében csökken az oktatás támogatása. Ennek eredményeként „folytatódik az oktatás lecsúszása, leépülése”, miközben növekszik a korai iskolaelhagyók száma, minden tizedik gyermek megfelelő képzettség nélkül kerül ki az intézményekből – mutatott rá.

Külpolitika:

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta a pénteki határmenti zavargások során lelőtt és megölt izraeli katona nevét. Aviv Levi törzsőrmester Petah Tikváról a givati egységben szolgált, két héten belül ünnepelte volna a 21. születésnapját és már csak 3 hónap volt hátra a kötelező katonai szolgálatából. Levit, aki lövedékálló mellényt viselt, egy mesterlövész mellkason lőtte, a helyszínen meghalt. Levi lelövését követően a hadsereg megtorló csapásokat indított, megölve 4 gázait, 3 közülük a Hamász katonai szárnyának tagja volt. A hadsereg összesen 60 terrorcélpontot támadott, elpusztítva 3 Hamász zászlóalj központot. Szombaton a kora reggeli órákban a Hamász bejelentette, hogy tűzszüneti megállapodás született Izraellel, amit nagyjából be is tartott a nap folyamán, leszámítva egy határsértési kísérletet illetve egy az övezetből átreptetett Molotov-koktélt szállító léggömböt, ami tüzet okozott Nahal Ozban. Mindkét incidenst követően az izraeli tüzérség Hamász pozíciókat támadott.

A terrorszervezet Hamász célja, hogy a gázai konfliktust minél inkább a nemzetközi közvélemény elé tárja, miközben arra azért megpróbál figyelni, hogy az izraeli hadsereg ne indítson átfogó támadást a szervezet ellen – minderről a The Jerusalem Post írt. A lap szerint a pénteken agyonlőtt izraeli katona esete után teljesen reálisnak tűnt, hogy a zsidó állam átfogó hadműveletet indít a terrorszervezet ellen.  Éppen emiatt fogadta el a tűzszünetet egyiptomi közvetítéssel a szervezet. A határozott izraeli lépések világosan mutatják, hogy a zsidó államnak egyre inkább elege van abból, hogy mind civil, mind katonai egységeit támadás éri – írta a lap.

Az izraeli hadsereg vasárnapra virradó éjjel nyolcszáz szíriai aktivistát menekített titokban határa mellől Jordániába – írta a Jediót Ahronót. A nyolcszáz szíriai polgári aktivista és családtagjaik Szíriából történt éjszakai kimenekítését az Egyesült Államok és európai országok kérték Jeruzsálemtől. A Fehér Sisakosok nevű, civilek mentésével foglalkozó aktivistákat és családtagjaikat később befogadja az Egyesült Királyság, Németország vagy Kanada. Az izraeli katonák Dél-Szíria harcok alatt álló részeiről mentették ki a szíriaiakat, akik életveszélybe kerültek volna, ha a szíriai kormányerők győzelme után a Damaszkusz által visszafoglalt területeken maradnak.  Az aktivistákat izraeli autóbuszokon szállították át Jordániába, ahol az őket befogadó országokba történő további utazásukig tartózkodnak. Az akcióról hírt adó katonai közlemény hangsúlyozta, hogy Izrael továbbra sem kíván beavatkozni a Szíriában zajló belső harcokba, és a damaszkuszi kormányt tekinti felelősnek minden ottani történésért.

Kiírták a tendert arra a 130 kilométeres vasúti- és metrórendszerre, amit Tel-Aviv tágabb körzetében akarnak megépíteni. A tervezett vasúthálózatnak 100 megállója lenne. A Globes összeállítása szerint a projekt 150 milliárd sékelbe kerülne, de pontos kormányzati költségvetés nem készült a gigatervre. A projekt ötletgazdái úgy számolnak, hogy legkorábban két év múlva kezdődhet a konkrét építkezés. A tervezők úgy számolnak, hogy az új vasútrendszert évente félmilliárd ember használhatja majd.

A korábbiaknál sokkal hatékonyabb megelőzés, elhárítás miatt fordulnak elő inkább a lübeckihez hasonló egyéni akciók – mondta Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő. Az Európai Unió és a NATO együttműködése sokkal hatékonyabb – fűzte hozzá. Sajnálatosnak nevezte, hogy együtt kell élni ezzel a veszéllyel, de az embereknek jobban kell figyelni, és jelenteni kell a gyanús eseteket a rendőrségnek. A rendőrségnek pedig az a feladata, hogy ha tízszer is vakriasztásról van szó, 11-szer is kimenjenek a bejelentésre – mondta.  Az észak-németországi Lübeckben egy 34 éves férfi péntek délután kilenc embert sebesített meg késével a Travemündébe tartó, utasokkal teli buszon. Hátizsákjában pedig gyúlékony folyadék volt, amelyet lángra akart lobbantani. Indítéka egyelőre ismeretlen, a hatóságok nem zárják ki, hogy terrortámadás történt. A férfi Iránban született, de már több éve német állampolgár és Lübeckben él.

Az észak-szíriai Latakia tartomány egymillió menekültet fogad be az ország többi részéből és még külföldről is – közölte Ibrahim Huder asz-Szálem, a terület kormányzója. Hangsúlyozta minden menekültet ideiglenes szálláson helyeznek el. A lakhelyükről menekülni kényszerült emberek munkát is kapnak, a gyerekeknek pedig megszervezik az oktatását. A tartományba visszatérhetnek azok is, akik korábban lakhelyük elhagyására kényszerültek, amikor a tartomány északi területét fegyveresek vették ellenőrzés alá. A tartományi vezetés erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy azok a lakosai is visszatérjenek, akik korábban külföldre menekültek.

Donald Trump amerikai elnök kormánya kampányt indított a teheráni vezetés támogatottságának meggyengítésére Iránon belül, hogy végül a társadalmi nyomás alatt hagyjon fel nukleáris programjával és a terrorszervezetek támogatásával – közölték meg nem nevezett amerikai tisztségviselők. A beszédekből és az Iránba irányuló online kommunikációból álló kampány erősíteni hivatott az amerikai kormány azon törekvését, hogy szigorú büntetőintézkedések újbóli kivetésével gazdaságilag megfojtsa Iránt – fejtette ki a féltucatnyi idézett jelenlegi, illetve volt tisztségviselő. A kampányt különösen azóta erősítették fel, hogy az elnök május 8-án bejelentette: az Egyesült Államok részéről felmondja a hat nagyhatalom és Irán között 2015-ben megkötött nukleáris megállapodást, amelyben Teherán egyebek között vállalta, hogy nem fejleszt atomfegyvert. A kampány koncepciója szerint rossz fényben tüntetik fel az iráni vezetőket, amihez időnként eltorzítanak bizonyos információkat, és olyan kijelentéseket tesznek, amelyek ellentmondanak a korábbi hivatalos washingtoni nyilatkozatoknak, köztük olyanoknak, amelyeket az előző amerikai kormányok tettek – fűzték hozzá az illetők.

Pablo Casadót választotta elnökévé a spanyol konzervatív Néppárt (PP) tisztújító kongresszusán. A 37 éves politikus, aki a PP kommunikációért felelős főtitkár-helyettesi tisztségét töltötte be eddig, 1701 szavazattal nyerte el a párt vezetését szemben Soraya Sáenz de Santamaríaval, akire a mintegy háromezer küldöttből 1250-en szavaztak – ismertette a hivatalos végeredményt Ana Pastor a kongresszus levezető elnöke. Az elnökválasztásra azért került sor, mert Mariano Rajoy 14 év után lemondott a PP elnökségéről, miután egy, a pártot érintő korrupciós bírósági ügy miatt a parlament megvonta a bizalmat tőle és kormányától június 1-én. „Itt ma senki sem veszített, csak a Néppárt nyert” – jelentette ki megerősítve korábbi elkötelezettségét a párt egysége mellett, hangsúlyozva, hogy új csapatában számít az elnökválasztási ellenfeleire is.

Olaszország azonnali hatállyal kitoloncol 57 tunéziai migránst, akiket a Földközi-tengeren mentettek ki – jelentette be Matteo Salvini olasz belügyminiszter, mindössze órákkal azután, hogy az illegális bevándorlók partra szálltak. „Segíteni, ellátni, s azonnal hazaszállítani. A szavakat tettek követik” – írta Twitter-bejegyzésében Salvini. Az ügyet ismerő tisztségviselők a dpa német hírügynökségnek elmondták: a migránscsoportból egyes felnőtt férfiakat már hétfőn visszaküldenek egy charter-járattal Tunéziába, a társaik pedig a hét folyamán követik őket. A tunéziaiak egyike sem terjesztett be menedékkérelmet. A migránsokat nem messze az Olaszországhoz tartozó Pantelleria szigeténél mentették ki. Az embereket a helyi sajtó szerint Szicília partjaira vitték.

John Major szerint a brit kormány nem tud olyan megállapodást kötni az Európai Unióval a kilépés megszűnésének feltételrendszeréről, amely pótolhatná a brit EU-tagság előnyeit. Az egykori konzervatív párti brit miniszterelnök kijelentette: bármilyen megállapodásra jut London az Európai Bizottsággal, „az kevésbé lesz jó”, mint az a kapcsolatrendszer, amelyet Nagy-Britannia az Európai Unió tagjaként jelenleg fenntart az EU-val. Major – egyenes utalással arra a többször hangoztatott kormányzati álláspontra, amely szerint egy rossz megállapodásnál az is jobb, ha nincs megállapodás az EU-val – kijelentette: a megállapodás nélküli kilépés a lehetséges legrosszabb forgatókönyv.

Tízezer orvos hiányzik Németország kórházaiból és rendelőiből – jelentette ki a Rheinische Post című düsseldorfi regionális lapnak adott hétvégi interjúban Andreas Gassen, a német szövetségi orvosi kamara (KBV) elnöke. A problémát érzékeltetendő a kamarai elnök elmondta, hogy ez egy komplett évfolyamnak felel meg a német orvosi egyetemeken. Gassen arra figyelmeztet, hogy a német háziorvosok harmada nyugdíjas korú, és öt éven belül visszavonul. A szakorvosoknál is három év múlva ugyanez lesz a helyzet. Kettő-öt éven belül érzékelhető lesz az orvoshiány – húzza alá Gassen. Hozzátette, hogy ha nem készül most hatékony stratégia ennek elhárítására, akkor 5-10 éven belül nem lesz szinten tartható az egészségügyi ellátás mai színvonala.

Külföldi, európai uniós állampolgárok felvételét mérlegeli a német hadseregbe a berlini védelmi minisztérium a haderőnél évek óta fennálló létszámhiány megoldásaként. „A német honvédség felnőtté válik. Ehhez képzett emberekre van szükség. Ehhez minden lehetséges opciót mérlegre fogunk tenni” – erősítette meg a védelmi minisztérium az Augsburger Allgemeine című bajor lap értesülését a ZDF német közszolgálati televíziónak. A ZDF honlapján megjelent beszámoló szerint az elképzelés már a védelmi tárca 2016-os úgynevezett fehér könyvében is szerepelt, és most a hadkiegészítési stratégia újragondolásakor vetődött fel ismét. A ZDF-nek nyilatkozó Erich Vad biztonságpolitikai szakértő szerint jó és helyes, hogy a védelmi tárca új, gyakorlatias megoldásokon gondolkozik, mert a Bundeswehr évek óta súlyos problémákkal küzd a toborzás terén.

Hamarosan Székelyföldre is kiterjeszti erdélyi gazdaságfejlesztési programját a magyar kormány. Mintául a sikeresen működő Mezőség-program szolgálhat, amelyre közel ötszáz magánszemély és cég pályázott. A marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány munkatársai most azt ellenőrzik, hogy a magyar állami támogatással megvásárolt gépek, berendezések és egyéb termékek rendeltetési helyükre kerültek-e. Kozma Mónika, az alapítvány ügyvezető igazgatója a kolozsvári Krónikának elmondta, a legtöbb pályázatot mezőgazdasági tevékenységgel is foglalkozó magánszemélyek nyerték el. A kiírás egyébként elsősorban azokat célozta meg, akik nem feltétlenül pályáznak eséllyel az országos operatív programokban, illetve az európai uniós pályázatokon. Az elnyert összeget nem a pályázó kapja kézhez, hanem kiállított végleges számla alapján az a jogi személy, amelytől a gépet, berendezést, tenyészállatot, árut megvásárolják, a sikeresen pályázó pedig kifizeti a beszállítónak a huszonöt százalékos önrészt.

Gazdaság:
Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javították a hitelminősítők Izrael államadós-besorolásainak kilátását az eddigi stabilról. Izrael „A1” szuverén adósosztályzatára a Moody’s Investors Service adott pozitív kilátást. A lépés indoklásában a Moody’s kiemeli, hogy Izrael államadósság-rátája a 2008-ban végrehajtott legutóbbi felminősítés óta 10 százalékpontot meghaladó mértékben a hazai össztermék (GDP) 60 százaléka körüli szintre csökkent, részben a prudens államháztartási politika és a robusztus gazdasági növekedés eredményeként. A Moody’s hangsúlyozza, hogy Izrael azon alig néhány fejlett gazdaság közé tartozik, amelynek GDP-arányos államadósság-rátája jelenleg alacsonyabb a globális pénzügyi válság előtt mért szintnél. E gazdaságok között van Norvégia, Svájc és Szingapúr, amelyek a lehető legjobb, „Aaa” szuverén besorolással szerepelnek a Moody’s nyilvántartásában – áll a hitelminősítő elemzésében. A cég azzal számol, hogy az izraeli államháztartási hiány a GDP-érték 3 százalékán vagy ez alatt lesz a következő időszakban is. A Moody’s kiemeli, hogy az izraeli gazdaság éves átlagos növekedési üteme az elmúlt évtizedben 3,5 százalék volt, a munkanélküliség pedig 2009 óta folyamatosan csökken, és mára már 4 százalék alatt jár.

Egyre több magyar turista utazik Horvátországba – mondta Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti vezetője. A tavalyi 3 millió vendégéjszakát az idén már most elérték a magyar turisták. Az előző hétvégén, a labdarúgó-világbajnokság döntőjének időszakában mintegy 28 ezer magyar turista látogatott Horvátországba – mondta. Az idei szezonban a cél, hogy legalább 600 ezer magyar turista látogasson az Adriai-tenger partjára – tette hozzá a horvát idegenforgalmi szakember. A horvát tengerparton magyar rendőrök is teljesítenek szolgálatot. Pulában és Zadarban van magyar rendőri kontingens – emlékeztetett Marin Skenderovic.

Könnyű:

Egy új amerikai kutatás szerint az elhagyatott városi területek bezöldítése jelentősen csökkentheti a depressziót, és általában is javíthatja a városlakók mentális egészségét. A JAMA Network Open című szaklap legfrissebb számában megjelent tanulmányban philadelphiai lakosok mentális egészségi állapotát mérték fel azelőtt és azután, hogy a környékükön található üres telkeket növényekkel ültették be. Az eredményeket kontrollcsoportok adataival hasonlították össze. A kutatók azt találták, hogy a bezöldített területek 400 méteres körzetében lakóknál 41,5 százalékkal csökkent a depresszió érzése azokhoz képest, akik az üresen hagyott telkekhez közel laktak. Az új zöldfelületek környékén lakók mentális egészségi problémái pedig 63 százalékkal csökkentek a kontrollcsoporthoz képest.