A valóban építő jellegű ellenzéki javaslatokat a kormánypárti többség mindig megfontolja

A valóban építő jellegű ellenzéki javaslatokat a kormánypárti többség mindig megfontolja

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a zenéről, a Törvényalkotási Bizottságban végzett munkájáról, de természetesen szóba került még a foci is.

 

 

 

A képviselő munkája mellett a Budapesti Filharmóniai Társaság által alapított Budapesti Filharmonikus Hangversenybarátok Alapítvány kuratóriumát vezeti, ebben a minőségében a nemzeti hangversenykultúra felvirágoztatásáért dolgozik a továbbiakban is. A Budapesti Filharmóniai Társaság zenészei alapvetően az Opera zenekarából állnak, a társaságnak még nincs állandó zenekara, bár ezt nagyon szeretnék megvalósítani. A zenészek számára mindkét helyen jelen lenni, ez komoly rangot jelent, hiszen mindkét zenekarnak komoly híre és múltja is van.

Bajkai István, aki országgyűlési képviselőként a Törvényalkotási Bizottság alelnöke, hozzátette, a bizottsági munkában azért más zene szól, mint a koncertteremben, annyiban van hasonlóság, hogy mindkét helyen fontos a harmónia, a bizottsági üléseken elsősorban a jogszabályok harmonizációját tartják szem előtt. A Törvényalkotási Bizottságban is vannak ellenzéki tagok, nekik is van joguk törvénymódosításokkal élni, amit rendszeresen meg is tesznek, hiszen ez – tette hozzá a politikus, a parlamentarizmus alapja is. A képviselő szerint a valóban építő jellegű ellenzéki javaslatokat a kormánypárti többség mindig megfontolja.

Kérdésre válaszolva Bajkai István beszélt a nemzetiségi szószólókról, szerinte ez az intézmény a demokrácia fontos része, tudniillik az, hogy a magyarországi nemzetiségeknek joga volt szószólót küldeni a Parlamentbe, aki az adott nemzetiség érdekeit képviseli. Most a nemzetiségi szószóló által javasolt módosításokat is megtárgyalja a bizottság, amelyek egyébként a választási eljárásról szóló törvény kapcsán hangzottak el.

Bajkai Istvánról köztudott, hogy nagy barátja, támogatója a művészeteknek, a zenének, az elmúlt hetekben lezajlott egy vita a magyar sajtóban a művészek politikai hovatartozásáról. Arra a kérdésre, hogy lehet-e baloldali, jobboldali módon zongorázni, a politikus azt felelte, nem lehet sem Beethovent, sem Bartókot baloldali vagy jobboldali módon játszani, a festőművész sem bal-, jobboldali módon fest meg egy tájképet, hanem a művészet szabályai szerint. A politikus hozzátette, amennyire megismerkedett sok művésszel, alkotóval, akkor azt látta, ők a műről gondolkodnak, akik a teljességben, az emberi értékekben hisznek. Az egy más kérdés, hogy mindezek mellett a politikában is van egy állásfoglalásuk, hiszen egy alkotónak, egy olyan embernek, aki a jövővel foglalkozik, van véleménye arról, hogy miként látja a politikát, van véleménye, kritikus véleménye, van elképzelése, hogy miként cselekedne, ha politizálna, stb. Lehet a művészek között is politikai véleménykülönbség, de őket az emberiség foglalkoztatja, hiszen ettől művészek, alkotók. Az emberiség szempontjai vezették – többek között – Bajkai Istvánt akkor is, amikor helyreállítatta a Vereckei-hágónál lévő emlékmű oltárát, amit megrongáltak, de a felújítás után sikerült újraszentelni. Azonban sajnálatos módon ismételten megrongálták az emlékművet, ami azt is jelentheti – tette hozzá a politikus, hogy a kárpátaljai magyarok bizony fenyegetés alatt élnek. Az oltár tavalyi helyreállításával azt is szerették volna üzenni a szervezők, hogy a magyarok nem csak a múltban voltak ott, hanem a jövőben is maradni szeretnének, az ottani magyaroknak az a hazájuk, ott élnek, a jövőben is szeretnék. Bajkai István szerint megkeresik a lehetőségét annak, hogy megint helyreállítsák az emlékművet, ez erkölcsi kötelessége a magyar államnak, de minden magyar állampolgárnak is.

Magyar csapatok is bekapcsolódnak a nemzetközi életbe, a Ferencváros fogadja a Maccabi Tel-Aviv együttesét, a meccs előtt emlékeznek meg Tóth Potya Istvánról, aki sok zsidó honfitársát mentette meg, ám sajnos a nyilasok kivégezték. Bajkai István arra a kérdésre, hogy miért csak most emlékeznek meg az ilyen nagyszerű emberekről, elmondta, sajnos Magyarországon rosszul bánunk a hősökkel, ahogy az áldozatokkal egyaránt. Ezt a hiányosságot igyekeznek pótolni minden ilyen tettel, a politikus pedig ígéretet tett, hogy minél többet megtesz annak érdekében, hogy egyre több ilyen megemlékezés legyen az egykori hősökről.