„Először vagyok, keresztény, aztán magyar, majd utána Párbeszédes politikus”.

„Először vagyok, keresztény, aztán magyar, majd utána Párbeszédes politikus”.

Szűcs Balázs református lelkész, a Párbeszéd erzsébetvárosi képviselője, a kerület önkormányzati tanácsnoka beszélt a kerületről, a választásokról, az emberségről.

A politikus arra a kérdésre, hogy mi okozhatta a nagyfokú érdektelenséget a múlt heti két időközi önkormányzati választáson elmondta, több tanulsága is van a voksolásnak. Egyrészt az érdektelenség köszönhető a nyárnak is, de az is igaz, hogy nem lehet egy teljesen ismeretlen nevet bedobni a választás előtt, ahogy ezt az ellenzék tette. Egy nagyon elismert és köztiszteletben álló szakemberről van szó, Győri Péterről, de őt a józsefvárosiak nem ismerték még annyira. A másik tanulság pedig az – tette hozzá Szűcs Balázs, hogy jobban kell kampányolni is. Mindezek mellett a Párbeszéd kivette a részét a józsefvárosi kampányból, több száz lakásba kopogtattak be, rengeteg helyen szerveztek kitelepülést.

Szűcs Balázs erzsébetvárosi képviselőként a bulinegyedben is tartott NAV és NÉBIH ellenőrzés kapcsán, ahol az állami szervek nagyon sok kifogást, szabálytalanságot találtak hozzátette, az ellenőrzés alapvetően állami feladat, várható is volt ez az ellenőrzési hullám, különösen nyáron. Mindezek mellett a politikus nagyon sajnálatosnak tartja, hogy ezek az esetek megtörténhettek Erzsébetvárosban, főként a bulinegyedben, ami ráadásul az egyik legfelkapottabb turisztikai célpontja a fővárosnak. Szűcs Balázs szerint a kerületi önkormányzatnak az ellene a dolga, hogy motiválja a vállalkozókat a minél jobb, minél minőségibb, minél tisztább szolgáltatások nyújtása érdekében. Ugyanakkor azt is fontosnak tartaná, ha Tarlós István főpolgármester is eljönne Erzsébetvárosba, a bulinegyedbe, ami azért lenne hasznos, hiszen a bulinegyed bevételei után semmilyen többlettámogatást nem kap a kerület a fővárostól.

Szűcs Balázs, mint református lelkész elmondta, a hétvégén a skót református gyülekezetnél prédikált, amely gyülekezet közel 170 éve működik a fővárosban. A skót reformátusok 1944-ben a mártírhalált halt Jane Hailing misszionárius segítségével több száz zsidó gyermeket mentettek meg. Az Országgyűlésben már szerveznek imareggeliket, amelyeket nagyon jó ötletnek tart Szűcs Balázs, ha van ilyen igény, akkor a kerületben is érdemes lenne ezt megszervezni, hiszen – mint hozzáfűzte, minden olyan alkalom, ami a felek közötti párbeszédet segíti, azt támogatni kell. Az emberség egy olyan összekötő kapocs, amire lehet építeni, majd hozzátette azt is: „Először vagyok, keresztény, aztán magyar, majd utána Párbeszédes politikus”.

Politikusként azt tartja kiemelten fontosnak Szűcs Balázs, hogy folyamatosan beszámoljon a munkájáról, az erzsébetvárosi képviselőként szinte ő az egyedüli, aki rendszeresen hírlevélben és más formában is tájékoztatja a választópolgárokat, most készíti éppen elő a következőt. A jövő évi önkormányzati választás Szűcs Balázs elmondta, fontos, hogy történjen egyféle összefogás, ami áprilisban országosan nem sikerült, az sikerülhet helyben, a kerületben, a fővárosban és mindenhol, ezért dolgozik a Párbeszéd és maga a képviselő is.