A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A jövő évben is a biztonság az első, ezért növeli a kormány a közbiztonságra és a rendvédelemre szánt forrásokat a jövő évi költségvetésben – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly kijelentette: biztonság nélkül nincs semmi, ez a legfontosabb közösségi érték, amelyet fontos megőrizni Európa számára. A következő évek legnagyobb kihívása a biztonság lesz, és ha Brüsszel nem változtat a jelenlegi bevándorláspolitikáján, több millió migráns érkezhet Európába az elkövetkező években – vélekedett. Hozzátette: a kormány továbbra is elkötelezett az ország, a nemzeti szuverenitás védelme és a keresztény kultúra megőrzése mellett, ezért jelentősen növelik a közbiztonság megerősítéséhez, a határvédelemhez és az illegális migráció elleni hatékony küzdelemhez szükséges forrásokat.

A 2019-es költségvetés jó alap Magyarország további erősödéséhez – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Dömötör Csaba közölte: a parlamenti vita lezárult, az Országgyűlés már a jövő héten megszavazhatja a 2019-es költségvetést. A súlypontok nem változtak, a jövő évi költségvetés a biztonságos növekedés költségvetése, ami jól tükrözi a kormány fő céljait: szeretnénk megerősíteni a biztonságot, szeretnénk több támogatást adni a családoknak, mindezt úgy, hogy csökkennek az adók és közben mindenki dolgozik, aki akar és tud – hangsúlyozta Dömötör Csaba. Hozzátette: ez egy jó alap és jó recept Magyarország további erősödéséhez.

A kormány szerint a gyerekvállalási kedv növelhető, ha családias környezetet teremtenek és a felesleges beavatkozásoktól mentes, magas színvonalú ellátást biztosítanak a szülészeteken, ezért is hirdették meg márciusban „a családbarát szülészetek” pályázatot – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára. Nagy Anikó a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szervezésében tartott, A családdá válás egészségügyi vonatkozásai című tanácskozáson emlékeztetett: a családok évének alkalmából hirdették meg 10 milliárd forintos keretösszeggel a családbarát szülészetek pályázatot. Ezzel is támogatják a várandósgondozás és a szülésfelkészítés megerősítését, „a bababarát szülészetek” országos rendszerének létrehozását, valamint képzéseket is szerveznek a háborítatlan szülések támogatásáért és az anyatejes táplálás minél szélesebb körű elterjesztéséért.

Az Európai Unió a kohéziós alapból 473,4 millió eurót (csaknem 154 milliárd forint) fordít a magyar főváros 3-as metróvonalának teljes felújítására – közölte az Európai Bizottság. Corina Cretu regionális politikáért felelős román biztos a bejelentéskor elmondta, a kohéziós politika keretében nyújtott támogatásnak köszönhetően a vonalon utazó naponta több mint félmillió utas, Budapest lakói és „a gyönyörű magyar fővárosba látogató turisták” jobb szolgáltatásokban részesülhetnek, korszerű és gyorsabb metróval utazhatnak a jövőben. A támogatásból a pályák és a sínrögzítőelemek cseréjére is sor kerül a gyorsabb és biztonságosabb utazás érdekében. A vonalon található mind a húsz állomást és a teljes világítási rendszert felújítják, hogy kellemesebb legyen a várost átszelő utazás – közölte.

Folyamatosan csökken a bírságok ügyhátraléka, az eredmények nemzetközi összehasonlításban is jelentősek – mondta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke az Országgyűlés igazságügyi bizottságában, ahol 2017 első fél évéről szóló beszámolóját vitatták meg. Handó Tünde kifejtette: 2017 első félévében 10 százalékkal több peres ügyet fejeztek be a bíróságok, mint amennyi érkezett, a nem peres ügyeket is figyelembe véve az ügyhátralék-csökkenés 20 százalékos volt. A törvényszékeken első fokon a két éven túli ügyek száma a 2010 első félévi 3248-ról 2017 elejére 1447-re csökkent.

A Magyar Liberális Párt arra kéri a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjait, hogy nyújtsanak segítséget a kannabisz legalizációjáról szóló népszavazási kérdés elkészítéséhez. A párt elnökhelyettese azt mondta, hogy az ügyben eddig hat különböző formában nyújtottak be népszavazási kérdést, de a bizottság egyiket sem hagyta jóvá. Sermer Ádám hangsúlyozta, az NVB mint testület, nem adhat segítséget a kérdés elkészítéséhez, de a tagjai igen. Ezért őket egyenként kérik fel, hogy segítsenek megfogalmazni egy olyan kérdést, amit a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan jóváhagy majd – közölte.

Az MSZP tisztességes tájékoztatást és a felelősök megnevezését követeli a rákkeltő hatásuk miatt a napokban a forgalomból kivont vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében – közölte az ellenzéki párt alelnöke. Hegyi Gyula elmondta, közel 200 ezer ember szed Magyarországon valsartan tartalmú készítményt, amelyet azért vontak ki a forgalomból, mert a Kínában előállított hatóanyagban szennyező anyagot találtak. Hozzátette: a gyógyszert szedő betegek semmilyen információt nem kaptak arról, hogy továbbszedjék-e, milyen károkat okoz a szennyezett gyógyszer.

Megkezdődött az Európai Unió (EU) intézményei elleni kémkedéssel, valamint költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával vádolt Kovács Béla európai parlamenti képviselő, volt jobbikos politikus elleni büntetőper a Budapest Környéki Törvényszéken. A többórás zárt előkészítő ülés után Kovács Béla ártatlanságát hangoztatta. „Az én lelkiismeretem tiszta (…), végre elkezdődött a per, bízom abban, hogy kiderül az igazság” – mondta a törvényszék folyosóján az elsőrendű vádlott. A zárt ülésre vonatkozó kérdésekre reagálva csak annyit mondott: „szívesen elmondanám, de titkos”. Kovács Béla és védője, Szikinger István is elmondta, hogy már többször kérték a hatóságoktól az ügy titkosításának feloldását, de erre még csak nem is kaptak választ. Az akták 2034-ig, illetve 2054-ig titkosak. Arra a kérdésre, hogy találkozott-e kémekkel, Kovács Béla azt mondta: nem tudja, munkájából fakadóan nagyon sok emberrel találkozik, külföldiekkel, diplomatákkal. „Nem kéne ezt az ügyet túlpörgetni” – fűzte hozzá a vádlott.

Külpolitika:
Lövések dördültek hétfő éjszaka a Binjamin régióbeli Beit El zsidó közösségnél, számolt be az Izraeli Védelmi Erők a Twitteren. Sérülés nem történt. A hadsereg számos töltényhüvelyt talált a településen kívül, mely közel esik a palesztin Rámalláh városához. A biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a tettes után. Júdea és Szamária Palesztin Hatóság által ellenőrzött más pontjain a biztonsági erők letartóztattak négy terrorista tevékenységekben részt vevő gyanúsítottat, akiket átadtak a Sin Bétnek kihallgatásra.

2019 elején izraeli jármű landol a Holdon, jelentette be a SpaceIL vállalat. A küldetéssel Izrael lesz a negyedik ország, mely holdraszállást hajt végre. A SpaceIL űrjárművét az Egyesült Államokból egy Falcon 9 hordozórakéta fogja útnak indítani, amelyet az Elon Musk tulajdonában lévő Space Exploration Technologies Corporation vagyis a SpaceX épített. A SpaceIL képviselői bejelentették, hogy a pilóta nélküli holdraszálló járművet novemberben a Egyesült Államokba szállítják, a kilövésre pedig december elején kerül majd sor. A SpaceIL szerint a pilóta nélküli űrhajó február 13-án éri el a holdat és hajtja végre a holdraszállást. Ha a küldetés sikeres lesz, Izrael lesz a negyedik ország, mely sima landolást hajt végre egy pilóta nélküli járművel a Holdon. A Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína 1966 óta hajt végre sima landolásokat pilóta nélküli járművekkel. Az Egyesült Államok marad továbbra is az egyetlen ország, amely embert küldött a Holdra hat sikeres landolással az Apollo-program keretében 1969 és 1972 között.

A közelmúltban Lengyelországban nagy nemzetközi tiltakozást kiváltó törvényt fogadtak el, mely megtiltja, hogy a lengyeleket is felelőssé lehessen tenni a holokausztban történtekért. Bár azóta módosítottak a szabályozáson, annak hatása meglátszik a tudományos élet szereplőinek hozzáállásán is, melyre a Kielcében rendezett akadémiai tanácskozás ad jellegzetes példát – írta az israelnationalnews.com.  A 72 évvel ezelőtti vérengzés kiváltó oka egy vérvád volt. Elterjedt, hogy a hazatért zsidók elraboltak egy keresztény fiút. Az összeverődött tömeg a zsidókra rontott. 42 embert meggyilkoltak, további negyvenet megsebesítettek. A segítségül hívott katonák és rendőrök a csőcselékhez csatlakoztak. Ez volt a háború utáni Európa legvéresebb pogromja. Ehhez képest az évfordulón tartott konferencia témája nem ez volt, hanem éppen a lengyelek által az üldözött zsidóknak nyújtott segítség méltatása. A pogromot egy előadás említette csupán, mely a következő címet viselte: “A zsidóknak nyújtott segítség az 1946-os kielcei progrom során”. A lengyelek által elkövetett zsidóellenes attrocitásokról egy szó sem esett. A konferencián semmi sem derült ki a túlélők lemészárlásáról, senki sem említette meg a helyi lakosság felelősségét. Pusztán annyit lehetett megtudni, hogy valakik megtámadták a zsidókat, akiknek a lengyelek siettek a segítségükre.

Nincs helye az oktatásban a fiatalokat erőszakra ösztönző anyagoknak – jelentette ki Alistair Burt közel-keleti külügyekért felelős brit politikus a képviselőházban, ahol a Palesztin Hatóság tankönyveiről folyt a vita. A tananyag felülvizsgálatát, aminek bizonyítékokon kell alapulnia és szigorúnak kell lennie, jövő szeptemberig be kell fejezni – tette hozzá. A vitát egy munkáspárti képviselő kezdeményezte, aki tagja pártja Izraelt támogató csoportjának (Labour Friends of Israel). Joan Ryan idézett egy jelentésből, amely szerint a Palesztin Hatóság új tanterve még az eddigieknél is szélsőségesebb – derül ki a Jerusalem Post tudósításából. Egy tízedikeseknek szóló könyv például kétségbe vonja a zsidók létét Izraelben és arról értekezik, hogy a muzulmánoknak és a keresztényeknek közösen kell ellenük harcolniuk. Az ausztrál külügyminiszter a hónap elején jelentette be, hogy beszüntetik a támogatásokat, mivel a Palesztin Hatóság börtönben ülő terroristáknak ad juttatást.

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok – jelentette a Spring News helyi tévétársaság. A tizenkét fiú, egy ifjúsági labdarúgó csapat tagjai edzőjükkel még június 23-án rekedtek a föld alatt. A csoport utolsó tagjai helyi idő szerint 17 óra 40 perckor – közép-európai idő szerint 12.40-kor – értek ki a szabadba. Ezt követően azonnal orvosi vizsgálat alá vetették őket. Állapotukról semmit sem közöltek. Hamarosan mentőautón, majd helikopteren kórházba szállítják őket.

Hszi Csin-ping kínai elnök 20 milliárd dolláros (mintegy 5500 milliárd forintos) kölcsönt és 1,6 milliárd dolláros (több mint 438 milliárd forintos) pénzügyi segélyt ígért a gazdasági növekedés újraindítására a Közel-Keleten. Kína az utóbbi években kezdett el terjeszkedni a térségben. Az arab országok fontos szerepet játszanak Hszi úgynevezett Övezet és Út politikájában, amelynek célja az országa és Közép-, valamint Délkelet-Ázsia közötti kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzése. A kínai elnök 21 arab ország vezetőit fogadta egy pekingi konferencián. Hszi az egybegyűltek előtt hangsúlyozta, hogy a fejlesztésben látja sok biztonsági kérdés megoldásának kulcsát a Közel-Keleten. „Őszintének kell lennünk, nem szabad félnünk különbözőségeinktől, nem szabad figyelmen kívül hagynunk a problémákat, és alaposan meg kell beszélnünk a külpolitika és a fejlesztési stratégia minden egyes szeletét” – tette hozzá.

A Görögországgal fennálló névvita várható lezárásának köszönhetően Macedónia a szerdán kezdődő NATO-csúcstalálkozón meghívást kaphat a csatlakozási tárgyalások megkezdésére az észak-atlanti szövetséggel – közölte a szövetség főtitkára Brüsszelben. Jens Stoltenberg a NATO-tagországok állam- és kormányfői találkozójának részleteit ismertetve történelmi jelentőségűnek nevezte a hosszú évek diplomáciai előkészítését követően, június közepén létrejött, az egykori jugoszláv köztársaság új nevéről szóló megállapodást. Mint mondta, a NATO-csatlakozási tárgyalások megkezdésének feltétele a megállapodás véglegesítése, a teljes jogi folyamat lebonyolítása. Ez meghatározza Szkopje NATO-tagság felé vezető útját, amely a szélesebb régió békéjének és stabilitásának megszilárdítását is szavatolja.

Határozottan bírálta Donald Trump amerikai elnök európai szövetségesekkel kapcsolatos álláspontját Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke az EU-NATO együttműködési nyilatkozat aláírása után. „Kedves Amerika, becsüld meg szövetségeseidet, miután nincsen belőlük olyan sok. Kedves Európa, növeld védelmi kiadásaidat, mert a jól felkészült és felszerelt szövetségeseket mindenki tiszteli” – szólított fel Tusk az aláírást követően. A tanács elnöke emlékeztette Trumpot, hogy a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokat követően Európa állt elsőként az Egyesült Államok mellé, s az afganisztáni háborúban 870 európai katona vesztette életét.

Mintegy hatodával csökkent a Németországban beadott menedékkérelmek száma 2018 első felében az előző év azonos időszakához képest – tudatta a német belügyminisztérium. A tárca szerint idén 2018. június végéig 93 316 menedékkérelmet adtak be az országban, ami 16,4 százalékkal kevesebb, mint 2017 első felében. Júniusban 13 254 kérelmet adtak be, ami 6,1 százalékos emelkedés májushoz képest, de 13,2 százalékos csökkenés 2017 júniusához mérten. A kommüniké idézi Horst Seehofer belügyminisztert, aki a májushoz mért emelkedést emelte ki, s kijelentette, hogy továbbra is nagyon sokan érkeznek Németországba oltalmat kérni.

Bemutatta Berlinben 63 pontból álló migrációs „mestertervét” Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter. A csomag négy területen megvalósítandó intézkedéseket javasol a migrációs helyzet rendezése, ellenőrzése és korlátozása érdekében. Külön csoportosítja, hogy milyen teendők vannak azokkal az országokkal kapcsolatban, ahonnan a menedékkérők érkeznek, amelyeken áthaladnak, milyen intézkedéseket kell meghozni belföldön és európai uniós szinten. A dokumentum kiemeli, hogy a jelenlegi határellenőrzés a német-osztrák határon 2018 novemberéig tartható fenn az érvényben lévő schengeni szabályok alapján, de addig is új határőrizeti rendszert alakítanak ki Németország és Ausztria határán, tranzitközpontokat állítanak fel, feltartóztatandó azokat a menedékkérőket, akik már másik uniós tagállamban is adtak be menedékkérelmet.

Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter betiltotta az Osmanen Germania nevű török nacionalista motoros bandát, és elrendelte, hogy a szervezet hagyjon fel minden tevékenységével. „A szervezet súlyos fenyegetést jelent az személyes szabadságjogokra és a lakosságra általában” – tudatta a minisztérium. A szervezet betiltását a tárca az egyesülési törvény előírásaival indokolja, és megállapítja, hogy az Osmanen Germania célja és tevékenysége a büntető törvénykönyvbe ütközik.

A kormányhadsereg és szövetségeseik legalább 27 tagja veszítette életét Szíria északnyugati részén, miután a lázadók keddre virradóra támadást indítottak ellenük – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet.  A támadás célpontja két, Latakia tartománybeli falu és megfigyelőállomások voltak. Latakia tartomány Bassár el-Aszad szíriai elnök fontos hatalmi bástyája a török határ közelében – mutat rá az OSDH. Rami Abdel Rahman, a londoni székhelyű civil szervezet igazgatója arról számolt be, hogy a kormányerők és szövetségeseik legkevesebb 27 tagja – köztük nyolc tiszt – veszítette életét az összecsapásokban, és több mint negyvenen megsebesültek. Hozzátette: a támadók elfoglaltak egy, a török határtól két kilométerre lévő falut, valamint több megfigyelőállomást.

Kolíciós szerződést írt alá Prágában a közös kormányzásról az ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD). A dokumentumot a két politika tömörülés elnöke, Andrej Babis és Jan Hamácek írta alá. A kormányfővel együtt 15 tagú kormányban az ANO tíz, a CSSD öt minisztériumot fog irányítani. A koalíciós szerződés aláírása után az ANO, valamint Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) elnöke, Babis és Vojtech Filip úgynevezett türelmi megállapodást írt alá, amelynek alapján a kommunisták támogatni fogják a koalíciós kormány megalakulását, és a megállapodás érvényessége idején nem kezdeményeznek bizalmatlansági indítványt a koalíciós kabinet ellen.

Gazdaság:
A magyar kormány arra törekszik, hogy Magyarország 2030-ra az ötödik legversenyképesebb ország legyen Európában; olyan ország, ahol érdemes élni és dolgozni – mondta a pénzügyminiszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács (NVT) ülését követően. Varga Mihály kiemelte: az ülésen a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) versenyképességi javaslatait vitatták meg. Az ezt megelőző ülés napirendjén szerepelt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) javaslatcsomagja – emlékeztetett. A tanács a három stratégia összevetését követően várhatóan az ősz folyamán tesz javaslatot a kormánynak a versenyképességet tovább erősítő intézkedésekre, és egy-egy feladat elvégzéséhez felelősöket is hozzárendelnek – hangsúlyozta a pénzügyminiszter.

Az áfakulcsok egységesítése és a kedvezményes, ötszázalékos sáv kiterjesztése adna lehetőséget a vendéglátóipar további fejlesztésére a Magyar Vendéglátók Ipartestületének jelentése szerint. Még mindig sok a betöltetlen álláshely a területen, amely azonban így is fejlődik. Változatlanul a vendéglátásban a legalacsonyabbak a bérek és a legmagasabb az üres álláshelyek aránya, miközben a vállalkozások bruttó árbevétele az utóbbi években 6, tavaly már 7 százalékkal emelkedett. A két lépcsőben bevezetett áfakulcscsökkentés a vállalkozások többségének lehetővé tette, hogy fejlesszen, beruházásokat indítson, és emelje a fizetéseket, de további eredményeket csak az áfakulcsok egységesítése, a kedvezményes, 5 százalékos sáv kiterjesztése hozhatna – derül ki a Magyar Vendéglátók Ipartestülete által közzétett jelentésből.

Könnyű:
Kilenc órát töltött egy gally- és törmelékkupac alá temetve az erdőben egy öthónapos csecsemő az amerikai Montana állam nyugati részén. Megtalálása után a hatóságok a babát kórházba vitték, ahol megállapították, hogy csak kisebb sérüléseket szenvedett. A kisfiú jó állapotban van annak ellenére, hogy csak egy nedves és koszos rugdalózó volt rajta a hidegben – közölték a hatóságok. A Missoula megyei seriff hivatalát vasárnap este nyolc óra körül értesítették, hogy egy férfi fenyegeti az embereket a Lolo természetvédelmi területen. Elfogták a férfit, aki arról beszélt, hogy valahol az erdőben el van ásva egy kisbaba. A seriff hivatala kutatócsapatot szervezett, hat órán keresztül vizsgálták át a területet, végül hajnali fél háromkor hallották meg a baba sírását. A kisfiút hason fekve találták meg a gally- és szeméttörmelék alatt, csak egy nedves és szennyezett rugdalózó volt rajta a 8 Celsius-fokos hidegben. „Néhány karcolást és horzsolást szenvedett, de összességében jól van” – mondta Brenda Bassett, a seriff szóvivője.